İçeriğe atla

Mihail Artamonov

Mikhail Artamonov
Mikhail Artamonov öğrencilik yıllarında
Doğum5 Aralık 1898
Rusya
Ölüm31 Temmuz 1972 (73 yaşında)
Leningrad, Rusya
Vatandaşlık Sovyetler Birliği
Ödüller
Hazar kalesi olan Sarkel'in havadan görünüşü. Kazılar, 1930'larda Mihail Artamonov tarafından yürütülmüştür.

Mihail İllarionoviç Artamonov (Rusça: Михаил Илларионович Артамонов; d. 23 Kasım 1898; Vygolovo, Tver – ö. 31 Temmuz 1972; Leningrad[1]), Sovyet tarihçisi ve arkeoloğudur. Modern Hazar tarihi çalışmalarının da kurucusu ve öncüsü bir bilim insanıdır.

Mihail Artamonov'un bilimsel hayatı Leningrad Üniversitesi'nde odaklanmıştır. Bu üniversitede 1935 yılında profesör unvanı almış, 1949 yılından beri arkeoloji bölümünün başkanlığını yapmıştır.[2]

Don Nehri boyunca, Kuzey Kafkasya'da ve Ukrayna'da Bronz Çağı ve Demir Çağı dönemlerine ait yerleşim yerlerini incelemiştir.[2] İskitler ve Hazarlara ait birçok arkeolojik çalışmalara (özellikle Hazarlara ait Sarkel Kalesi'nde) katılmış ve de Hazarlar hakkında 1962 yılında bir çalışma yayınlamıştır. Bu konudaki ilk çalışmaları (1937 ve 1939 yılları) Hazarların Rus kültürünü son derece önemli katkıları olduğu sonucu dönemin Sovyet yetkilileri tarafından sert bir tepki görmüş, bunun üzerine geri adım atmış; sonradan Hazarların Rus kültürü üzerine uzun süreli etkileri olmadığını iddia etmiştir. Leo S. Klejn, Mihail İllarionoviç'in sadece paleolit döneme ait araştırmalarla ilgilenmediğini belirtir. Saha araştırma yöntemleri konusundan Hint-Avrupa halklarının kökenine ve yerleşim yerlerine kadar arkeologun önünde duran tüm sorular onun için araştırma konusu olacaktır. Ancak, Artamonov büyük bir dikkatle şu üç konuya odaklanır: İskit (Skif) Tarihi ve Sanatı; Slavların Kökeni ve Orta Çağ Göçebeleri Tarihi. Çalışmalarının (kitap, makale, bildiri, ders) çoğunluğu bu üç konu hakkındadır.[2] {{Web kaynağı | url = https://www.academia.edu/90360333/HAYATINI_HAZAR_TARİHİNE_ADAMIŞ_BİR_BİLİM_İNSANI_M_İ_ARTAMONOV 8 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Mihail Artamonov 1951 yılında Hermitage Müzesi'nin müdürü olarak atanmıştır. Bu göreve atanmasından on üç yıl sonra yetkililer tarafından hoş görülmeyen bir sanat sergisi açılması nedeniyle görevden alınmıştır. Mihail Artamonov başta Lenin Nişanı olmak üzere birçok nişan ve takdirname ile ödüllendirilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Mihail Artamonov'un Biyografisi". 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2010.  (Rusça)
  2. ^ a b c d "Great Soviet Encyclopedia, 3. baskı". 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Joseph Brodsky</span> Rus-Amerikalı şair (1940 – 1996)

Josef Brodski (d. 24 Mayıs 1940, Leningrad, Rus ve Amerikalı şair ve deneme yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andronovo kültürü</span>

Andronovo kültürü, MÖ 2000-900 yılları arasında Altay ve Tanrı dağları, Batı Sibirya ve Hazar'ın kuzeydoğusuna kadar uzanan bölgede yaşamış Tunç Çağı toplumları için kullanılan terim. Afanasiyevo kültürü ile başlayan ve İskit, Hunlar, Moğollara devam eden bozkır konfederasyonu yönetiminin temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Başkurtlar</span> Türk halkı

Başkurtlar Rusya'ya özgü bir Kıpçak Türk etnik grubudur. Rusya Federasyonu Cumhuriyeti Başkurdistan'da ve Doğu Avrupa'nın Kuzey Asya ile buluştuğu Ural Dağları'nın her iki tarafını da kapsayan daha geniş tarihi Badzgard bölgesinde yoğunlaşmışlardır. Başkurtların daha küçük toplulukları da Tataristan Cumhuriyeti'nde, Perm Bölgesi, Çelyabinsk, Orenburg, Tümen, Yekaterinburg ve Kurgan bölgelerinde ve Rusya'nın diğer bölgelerinde yaşamaktadır; Kazakistan ve Özbekistan'da oldukça büyük azınlıkları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Kağanlığı</span> Musevi Türk devleti

Hazar Kağanlığı ya da kısaca Hazarlar, 7. ve 11. yüzyıllar arasında; Hazar Denizi'nin çevresinde; Van Gölü'nden, Karadeniz kıyılarından, Kiev'e; Aral Gölü'nden, Macaristan'a kadar olan geniş topraklarda hüküm sürmüş, Doğu Avrupa'da yerleşik bir Türk devletidir. Hazar kelimesi, gez(mek) anlamına gelen kaz- kökünden türemiştir. Ka-zar; gezer yani serbest dolaşan, bir yere bağlı olmayan anlamına gelmektedir. Hudūd al-'Ālam adlı esere göre, Hazar kağanları Ansa' sülalesindendir ve Orta Asya'dan gelmişlerdir. Hazarların bir süre Büyük Hun Devleti'ne bağlı kavimler arasında bulunmuş olmaları ihtimali vardır. 586'dan sonraki Bizans kaynaklarında Hazarlar, "Türkler" olarak geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. İgor (Kiev büyük knezi)</span>

I. İgor ; 914-945 yılları arasında Kiev knezi.

<span class="mw-page-title-main">Oleg (Novgorod knezi)</span>

Oleg ; 879–913 yılları arasında Novgorod knezi, 882-913 yılları arasında ise Kiev knezi.

<span class="mw-page-title-main">Lev Gumilyov</span>

Lev Nikolayeviç Gumilëv, Lev Gumilëv olarak bilinen, Rus tarihçi, etnolog, antropolog ve Farsça tercüman ve Avrasyacılığın temsilcisi. Etnik grupların oluşması ve sonlanması ile ilgili alışılagelmişin dışında düşüncelerle Avrasyacılık olarak bilinen politik ve kültürel hareketlerin yükselişiyle ilgili saptamalarda bulundu.

Hamlet Abdullah oğlu İsahanlı, Azeri matematik ve fizik bilimleri profesörü, şair, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Ginzburg</span> Rus fizikçi

Vitaly Lazarevich Ginzburg (Rusça: Вита́лий Ла́заревич Ги́нзбург yılları arsında yaşamış Rus Teorik fizikçi ve Astrofizikçidir. 2003 yılında tip II süperiletkenler konusunda bulduğu keşiflerle Nobel Fizik Ödülü kazanan, Ginzburg, kalp yetmezliğinden ölmüş, Moskova, Rusya Novodevichye Mezarlığına defnedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kanate Kurdo</span> Kürt yazar

Kanate Kurdo,, Sovyet Kürdü yazar, dilbilimci, akademisyen, Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Kürdoloji bölümü başkanı.(1961-1985)

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Babanlı</span>

Mustafa Baba oğlu Babanlı, fizik bilimleri profesörü, Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesinin Rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Enver Asfandiyarov</span>

Enver Zakiroviç Asfandiyarov, d. 15 Mayıs 1934; Baymak - ö. 4 Şubat 2014; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Ray Kuzeyev</span>

Ray Gumeroviç Kuzeyev, d. 10 Ocak 1929; Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü - ö. 2 Ağustos 2005; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi bilimleri doktoru, profesör. Rusya Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi üyesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Yurski</span>

Sergey Yuryeviç Yurski, Sovyet-Rus oyuncu, film yönetmeni ve senaristtir. Sinema filmi Ostap Bender karakterini canlandırdığı The Little Golden Calf ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Srubna kültürü</span>

Srubnaya kültürü veya Ahşap-mezar kültürü, Karadeniz-Hazar bozkırlarının doğu kesiminde MÖ 18. ve 12. yüzyılları arasında, Geç Tunç Çağı'nda bulunmuş bir arkeolojik kültür.

<span class="mw-page-title-main">Maykop kültürü</span> Batı Kafkasyaya hakim olmuş arkeolojik kültür

Maykop kültürü, Tunç Çağı'nda Batı Kafkasya bölgesinde hakim olmuş başlıca arkeolojik kültürlerinden biriydi.

Vaso (Vasili) İvanoviç Abayev etnik olarak Oset bir Sovyet dilbilimci.

Pazırık kültürü, Demir Çağı'nda var olmuş Sakalara ait göçebe arkeolojik kültür. Sibirya'nın permafrostlarında mumyalanmış insanları içeren bu kültürün işaretleri ve eserleri, Moğolistan-Kazakistan sınırındaki Altay Dağları'nda yapılan kazılar sonucu ortaya çıktı. Mumyalar, Ukrayna'daki İskit kültürünün mezar höyüklerine benzer şekilde uzun höyüklere gömüldü. Burada Sibirya'nın Buzlu Kızı da dahil olmak üzere birçok insan kalıntısı ve eseri bulunmuştur. Bu da, etrafındaki birçok ticaret yolundan ve kervandan yararlanan ve gelişen bir kültür olduğunu gösteriyor. Pazırıkların savaşçı bir hayat sürdürdüğü düşünülüyor. Pazırık kültüründen önce "Arjaan kültürü" vardı..

Natalya Petrovna Bekhtereva, nörofizyoloji ve psikoloji alanına önemli katkılarda bulunmuş Sovyet ve Rus bilim insanıdır. İnsan nöronlarının dürtü aktivitelerini ölçme gibi nörofizyolojik yaklaşımlar geliştirmesiyle tanınmaktadır. The Call of the Abyss ve Storm of Consciousness belgesel filmlerinde yer alarak, halkın geniş ilgisini çekmiştir. Biyolojik Bilimler Adayı, Tıp Doktoru ve Tam Profesördür. 1924 yılında doğan Bekhtereva, 22 Haziran 2008 tarihinde kalp krizinden hayatını kaybetmiştir.