İçeriğe atla

Mihai Viteazul

Mihai Viteazul

Mihai Viteazul, bilinen adıyla Cesur Mihai, Yiğit Mihail (1558-1601), Eflak Prensi (II. Mihail, 1593 – 1601), Moldavya Prensi (1600) ve Transilvanya'nın de facto hükümdarıydı (1599 – 1600). Romanya'nın en büyük ulusal kahramanlarından biri olarak kabul edilir. Osmanlı ile yaptığı savaşlarda edindiği başarı ileride doğacak Rumen milliyetçiliğine de esin kaynağı olmuştur.

Eflak üzerindeki egemenliği 1593 sonbaharında başladı. İki yıl sonra Osmanlılarla savaş başladı, Prens'in Călugăreni Savaşı'nda savaştığı ve Mihail ordusunun neredeyse üç katı büyüklüğünde bir orduya karşı zaferle sonuçlanan bir çatışma. Cesur, saltanatının en önemli savaşlarından biri olarak kabul edildi. Eflaklılar savaştan galip çıkmasına rağmen, Mihail birlikleriyle birlikte geri çekilmek ve müttefikleri Transilvanya Prensi Sigismund Báthory ve Kutsal Roma İmparatoru II. Rudolf'tan yardım beklemek zorunda kaldı. Savaş, nihayet Ocak 1597'de bir barış ortaya çıkana kadar devam etti, ancak bu sadece bir buçuk yıl sürdü. 1599'un sonlarında, Michael müttefiklerinin desteğinin olmaması nedeniyle savaşa devam edemediğinde barış yeniden sağlandı. 1599'da Michael, Andrew Báthory'ye karşı Șelimbăr Savaşı'nı kazandı ve kısa süre sonra Alba Iulia'ya girerek Habsburg hükümdarlığı altında Transilvanya'nın imparatorluk valisi (yani fiili hükümdarı) oldu. Birkaç ay sonra, Michael'ın birlikleri Boğdan'ı işgal etti ve başkenti Yaş'a ulaştı. Moldavya lideri Ieremia Movilă Polonya'ya kaçtı ve Michael, Moldavya Prensi ilan edildi. Bu dönemde Cesur Mikail mührünü Eflak, Boğdan ve Transilvanya'daki kişisel birliğini temsil edecek şekilde değiştirdi.

Üç komşu büyük gücün - Habsburg monarşisi, Osmanlı İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Topluluğu - çıkarları Cesur Mikail'in başarılarından zarar gördü. II. Rudolf'un hükümdarlığını kabul etmesine rağmen, Cesur Mikail, imparatorluk valisi olmak yerine doğrudan yönetim için yalvararak Transilvanya'daki resmi konumunu müzakere etmeye devam etti. Michael, Transilvanya'nın Macar soylularının, İtalyan General Giorgio Basta komutasındaki Avusturya ordusunun desteğiyle bir dizi isyanda ona karşı ayaklanmasından önce, bir yıldan az bir süre üç vilayetin kontrolünü elinde tuttu ve Cesur Michael'ı Muharebesi'nde mağlup etti. Mirăslău, prensi Transilvanya'yı terk etmeye ve kalan birlikleriyle Eflak'a geri çekilmeye zorlarken, Polonya-Litvanya Topluluğu Boğdan'a girdi ve Cesur Mikail'e sadık güçleri yenerek Ieremia Movilă'yı tahta geri getirdi. Jan Zamoyski liderliğindeki Polonya ordusu da Eflak'ın doğusunda ilerledi ve Simion Movilă'yı hükümdar olarak kurdu. Michael'a sadık güçler sadece Oltenia'da kaldı.

Cesur Mikail daha sonra İmparator II. Rudolf ile görüşmek üzere Prag'a gitti; ancak imparator, onun dinlenmesine izin vermeyi reddetti. Ancak General Giorgio Basta'nın Transilvanya yönetimi, Macar soylularının ciddi bir muhalefetiyle karşılaştı ve bu da, İmparator II. Bu, İmparator II. Rudolf'un Cesur Mikail'in seyircisini kabul etmesine ve ordusunu yeniden inşa etmesi için ona 100.000 florin sağlamasına yol açtı. Bu arada, oğlu Nicolae Pătrașcu liderliğindeki Eflak'ta Michael'a sadık güçler, Simion Movilă'yı Boğdan'dan sürdü ve Transilvanya'ya yeniden girmeye hazırlandı. Giorgio Basta ile müttefik olan Cesur Mikail, Guruslău Muharebesi'nde Macar ordusunu yendi. Birkaç gün sonra Transilvanya'yı kendisi kontrol etmeye çalışan Basta, Habsburg İmparatoru II. Rudolf'un emriyle Michael'a suikast düzenledi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">III. Vlad</span> Eflak prensi ve voyvodası

III. Vlad, bilinen adıyla Kazıklı Voyvoda veya yaşadığı dönemde kullanımıyla Vlad Dracula, 1448'den ölümüne kadar üç kez Eflak Voyvodası olmuş Rumen komutan ve liderdi. Özellikle düşmanları olarak gördüğü, esir Osmanlı askerlerini ve Bulgar topraklarının Türk sakinlerini kazığa oturtarak öldürtmesi ile bilinir. Eflak tarihinin en önemli yöneticilerinden biri olarak görülür ve günümüzde Romanya'nın ulusal kahramanı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">I. Leopold (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatoru

I. Leopold ya da tam adıyla Leopold Ignaz Joseph Balthasar Felician, Habsburg Hanedanı üyesi ve Kutsal Roma İmparatoruydu.

Romanya tarihi bugünkü Romanya Devleti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı</span> 1593-1606 yıllarında Osmanlı Devleti ile Kutsal Roma Imparatorluğu arasında yaşanan savaş

1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı ya da genel tarih kaynaklarındaki kullanımlarda Long Turkish War, Osmanlı Devleti ile Kutsal Roma İmparatorluğu arasında sınır çatışmalarının artması ve Bosna Beylerbeyi Telli Hasan Paşa'nın 1593 yılında Kulpa'da ağır yenilgiye uğraması sonucunda başlayan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Prensliği</span>

Eflak ve Boğdan Birleşik Prensliği veya Romanya Prensliği, 1859'da Alexander John Cuza'nın Eflak ve Boğdan prensi olup bu iki prensliği birleştirmesi ile kurulmuş devlettir. 22 Ocak 1862'de Romanya parlomentosu kurulmuştur. Romanya'da 14 Mart 1881'de krallığın kurulmasıyla sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. György Rákóczi</span> Erdel prensleri

'II. György Rákóczi Macar soylusu. 1648-1660 yılları arasında Erdel Prensi.

Demirkapı Muharebesi, Aralık 1659 tarihinde Osmanlı Devleti ile Avusturya Arşidüklüğü'nün yardımda bulunduğu Erdel Prensliği arasında meydana gelen muharebedir.

Sibin Muharebesi, 1660 yılında Osmanlı Devleti ile Avusturya Arşidüklüğü'nün yardımda bulunduğu Erdel Prensliği arasında meydana gelen muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Uyvar Kuşatması (1663)</span>

Uyvar Kuşatması, Uyvar'ın Osmanlılar tarafından 1663'te fethedilmesiyle sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Mihai</span> Romanya Kralı (1927-1930, 1940-1947)

I. Mihai, II. Dünya Savaşı sırasında Romanya kralı. 20 Temmuz 1927'den 8 Haziran 1930'a ve daha sonra 6 Eylül 1940'tan 30 Aralık 1947'de görevden alınma kararına kadar hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Stephen Báthory</span> Polonya kralı ve Litvanya Büyük Dükü

Stephen Báthory, Erdel (Transilvanya) prensi (1571-76) ve Polonya kralı (1575-86). Habsburgların Polonya tahtını ele geçirme girişimini engellemiş, Baltık Denizi'nin doğusundaki Polonya topraklarını Rus saldırılarına karşı korumuş, Polonya, Moskova Büyük Prensliği ve Erdel'i birleştirerek büyük bir devlet oluşturmayı amaçlamıştır. Polonya tarihinin en güçlü ve en hırslı hükümdarlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rákóczi Bağımsızlık Savaşı</span>

Rákóczi Bağımsızlık Savaşı (1703–11), Habsburgların Macaristan üzerindeki egemenliğini sona erdirmeye yönelik ilk önemli girişimdi. Savaş, bir grup soylu, zengin ve üst düzey aydın tarafından yürütüldü ve II. Francis Rákóczi tarafından yönetildi ve istifa eden askerler ve köylüler soyluların yanında savaştı. Ayaklanma başarısız oldu ve Szatmár Antlaşması ile sona erdi; ancak Macar soyluları Macar çıkarlarını kısmen karşılamayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Drakozade Mihal Suço</span> Boğdan Prensi

Drakozâde Mihal Suço, 1792 - 1795 yılları arasında Boğdan Prensiydi. Fenerli Rum ailelerden Suço ailesine mensuptu ve 1819 - 1821 yılları arasında Boğdan Beyliği yapmış Mihail Suço'nun dedesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kaloşvar Muharebesi</span>

Kaloşvar Muharebesi veya Kolojvar Muharebesi, 22 Mayıs 1660 tarihinde Osmanlı Devleti ile Avusturya Arşidüklüğü'nün yardımda bulunduğu Erdel Prensliği arasında meydana gelen muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Giorgio Basta</span>

Giorgio Basta, Huzst Kontu, Gjerg Basta ya da Gheorghe Basta, Kutsal Roma İmparatoru II. Rudolf tarafından 1591-1606 yılları arasında 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nda Habsburg kuvvetlerine komuta etmek için hizmete alınan Arbıreş kökenli bir İtalyan general, diplomat ve yazardı. Daha sonra Erdel'i İmparatorluk'un vasalı olarak yönetmek ve bölgedeki baskın din olarak Katolikliği yaymak için gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Busza Antlaşması</span>

Busza Antlaşması, Jaruga Antlaşması olarak da bilinir, Polonya-Litvanya Birliği'nden Stanisław Żółkiewski ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan İskender Paşa tarafından 23 Eylül 1617'de Jaruga ve Dinyester nehirleri yakınındaki Busza'da müzakere edilmiştir. Polonya ve Osmanlı orduları karşılaştı ancak savaşmak yerine müzakere etmeye karar verdiler. Bu barış antlaşmasında Polonya-Litvanya Birliği, Hotin'i Osmanlılara bırakmayı ve Moldavya'ya müdahalesini durdurmayı kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hotin Kalesi</span>

Hotin Kalesi Ukrayna'nın güneybatısındaki Çernivtsi Oblastı'nda (eyalet) yer alan Hotin'de bulunan ve Dinyester Nehri'nin sağ kıyısında yer alan bir sur kompleksidir. 1940 yılında Ukrayna ve Moldova arasında bölünmüş olan tarihi kuzey Besarabya bölgesinin topraklarında yer almaktadır. Kale aynı zamanda bir başka ünlü savunma yapısı olan Kamyanets-Podilski'deki Eski Kamaniçe Kalesi'nin de yakınında yer almaktadır. Hotin kalesinin inşaatına 1375 yılında başlandı ve 1380'lerde ve 1460'larda Moldavyalı prensler, İyi İskender ve III. Ştefan'ın yönetimi altında büyük iyileştirmeler yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Guruslău Muharebesi</span> 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşında bir muharebe

Guruslău Muharebesi veya Goroszló Muharebesi, 3 Ağustos 1601'de bir tarafta Giorgio Basta liderliğindeki Habsburg monarşisinin birlikleri ile Cesur Mihai liderliğindeki Kazaklar ve Eflak, diğer tarafta Sigismund Báthory liderliğindeki Erdel birlikleri arasında gerçekleşen muharebedir. Bu, 1591-1606 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ile karşıt Avrupa devletleri arasındaki bir dizi askeri karşılaşmanın parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jan Zamoyski'nin Boğdan seferi</span>

Jan Zamoyski'nin Boğdan'a yaptığı sefer, 1595'te Boğdan'ı Polonya'nın vasal devleti olarak kurmayı amaçlayan başarılı bir askeri kampanyaydı.

Boğdan Kodaman Savaşları veya Boğdan Girişimleri, 16. yüzyılın sonu ve 17. yüzyılın başında Polonya-Litvanya Topluluğu'nun kodamanlarının Habsburg'ların ve Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik üzerinde hakimiyet ve nüfuz sahibi olması üzerine çatışarak Moldavya'nın işlerine müdahale ettiği dönemi ifade eder.