Bartolomeu Dias, Portekizli denizci ve kâşif. Afrika kıtasının güney ucu olan Ümit Burnu'nu ilk kez gemiyle keşfedip, yerleşen Avrupa'lıdır.
Osmanlı Amirali Piri Reis'in 1528'de çizdiği ikinci dünya haritasından günümüze kalan parça, büyük bir haritanın kuzeybatı köşesi olup, Orta Amerika'nın yeni keşfedilmiş kıyılarını, Florida'yı, Kanada'nın kuzeydoğu köşesini ve Grönland'ı gösterir. Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parçası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayı'nda bulunur.
Vasco Núñez de Balboa, İspanyol kâşif ve serüvencidir. Büyük Okyanus'u gören ilk Avrupalıdır.
Karavel ya da Karavela, 15. yüzyılda ortaya çıkan iki ya da üç Latin yelkenine sahip olan yelkenli bir gemi türüdür. Sonraki dönemlerde Latin ve kare yelkenlerin birleşimi ile hareket edenleri de üretilmiştir. Sığ sularda seyredebilme yetenekleri ve görece üstün manevra yetenekleri ile Orta Çağ denizciliğinde en önemli gemi türlerinden biridir.
Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.
Keşifler Çağı olarak da bilinen Coğrafi keşifler dönemi, 15. yüzyılın ilk yarısından 17. yüzyılın ortalarına kadar Portekizli ve İspanyol kaptanlar tarafından Asya'daki baharat ve değerli maden zenginliğine ulaşacak alternatif ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılıp bu yolda yeni kıtalar, okyanuslar ve denizaşırı toprakların Eski Dünya tarafından keşfedilmesine sebep olan tarihsel aralıktır.
Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.
Cantino Haritası, doğu ve batıdaki Portekiz coğrafi keşiflerini gösteren ve günümüze kadar gelebilmiş en eski dünya haritası. İsmini Ferrara Dükü için çalışan ve haritayı 1502 yılında Portekiz'den İtalya'ya kaçıran Alberto Cantino'dan alır. Bu dönemde özellikle Portekiz ve İspanya kendi keşiflerini ve bunları gösteren haritaları devlet sırrı olarak saklamak ve korumaktadır. Kâşifler veya devletler arasında bilgi akışı çok sınırlı olmaktadır. Amerikanı resmeden bu ilk haritada Karayipler ve Florida kıyıları ile Afrika kıtası, Avrupa ve Asya önemli hassasiyetle haritalandırılmıştır. Bunun yanı sıra harita, Brezilya kıyılarının bir kısmını resmettiği için de ayrı bir öneme sahiptir. Brezilya kıyıları Portekizli kâşif Pedro Alvares Cabral tarafından 1500 yılında keşfedilmiş ve daha sonra Gonçalo Coelho ve Amerigo Vespucci tarafından keşifleri derinleştirilmiştir.
Gaspar Corte-Real Portekizli kâşif.
Pinzón Kardeşler, Palos de la Frontera doğumlu İspanyol denizci, kâşif ve balıkçı kardeşler. Martín Alonso, Francisco Martín ve Vicente Yañez adlarındaki üç kardeş de Kristof Kolomb'un Yeni Dünya'ya doğru ilk seferine katılmıştır. Pinzón Kardeşler tarihçiler tarafından bu tarihsel yolculuğun çok önemli bir parçası olarak değerlendirilse de yeterince tanınmamaktadırlar.
Portekiz Coğrafi Keşifleri (1415-1542), 15. ve 16. yüzyılda Portekizliler tarafından dünya çapında özellikle denizde yapılan coğrafi keşifleri tanımlar. Bu dönemde Portekiz, Afrika kıtasının etrafını Ümit Burnu yoluyla dolanıp Hindistan'a giden doğu yolunu keşfetmiş, bu sayede Güneydoğu Asya'nın neredeyse tamamıyla temas kurmuş, Afrika'nın bazı bölgelerini sömürgeleştirmiş, Brezilya'yı keşfetmiş ve Çin'e, Avrupa'dan giden ilk ticari ve diplomatik elçileri göndermiştir.
Jean-François de La Pérouse, Fransız subay, denizci ve kâşif. Okyanusya'da yaptığı keşifler esnasında kaybolmuştur.
Diogo Dias ya da bilinen diğer adıyla Diogo Gomes, 15. yüzyılda yaşamış Portekizli kâşifti. Bartolomeu Dias'ın kardeşiydi ve António Noli'yle birlikte Yeşil Burun Adaları'nın bazılarını keşfetti.
António de Abreu, 16. yüzyılda Portekizli bir denizci ve deniz subayıydı. Afonso de Albuquerque komutasında 1507'de Ormus'un ve 1511'de Malakka'nın fethine katıldı ve burada yaralandı. Kasım 1511'de dört gemiyle Maluku'nun 'Baharat Adaları'na keşif gezisinde Malakka'dan yola çıkarak, Endonezya'daki Timor ve Benderaçe'ye ulaşan ilk Avrupa seferine öncülük etti.
Vasco de Ataíde, gemisi, Pedro Álvares Cabral'in 1500'deki Hindistan seferinin bir parçası olan Portekizli bir denizciydi. Gemisi yolculuğun başlarında kayboldu ve bu nedenle, filo kazara Brezilya'da kaydedilen ilk Avrupalı varlığı haline geldiğinde orada değildi. Onun hakkında çok az şey biliniyor, hatta kardeşi Pêro de Ataíde hakkında bilinenden bile daha az şey biliniyor. 24 Mart 1500 Salı günü, kaptanlığını yaptığı gemi ve yüz elli mürettebatı batıya, Brezilya'ya doğru yelken açtıktan sonra ortadan kayboldu. Gemi, bir gün önce Batı Afrika kıyılarındaki Yeşil Burun Adaları'ndaki Portekiz yerleşiminden ayrılmıştı.
João Vaz Corte-Real Portekizli bir denizciydi ve bazı kaynaklara göre belki Kuzey Amerika'nın bir parçası olduğu düşünülen Terra Nova do Bacalhau adlı bir karanın kaşifi olduğu iddia ediliyor. Çabalarından dolayı Corte-Real'e sırasıyla São Jorge ve Angra Kaptanlıkları teklif edildi.
John Knight, Grönland ve Labrador'un İngiliz kaşifiydi. İki keşif gezisiyle tanınır: İlkinde Danimarka'nın Grönland kıyılarında yaptığı keşif gezisinin bir üyesiydi ve diğerindeyse Kuzeybatı Geçidi'ni keşfetmek için düzenlenen ve kaybolduğu keşif gezisine liderlik etti.
Nicolau Coelho Keşifler Çağı'nda uzman bir Portekizli denizci ve kaşif. Vasco da Gama tarafından Hindistan'a giden deniz yolunun keşfine katıldı ve geri dönen ilk karavel olan Berrio'ya kumanda etti; Brezilya'ya ayak basan Pedro Álvares Cabral liderliğindeki filodan bir geminin kaptanıydı. Francisco de Albuquerque ile birlikte 5. Portekiz Armadası'nda Hindistan'dan dönerken, muhtemelen Mozambik kıyısı açıklarında denizde öldü.
1492 ve 1504 yılları arasında İtalyan denizci ve kâşif Kristof Kolomb, İspanya'nın Katolik Hükümdarları adına Karayipler'e ve Orta ve Güney Amerika'ya dört transatlantik deniz seferi düzenledi. Bu yolculuklar Yeni Dünya'nın geniş kitlelerce bilinmesine yol açtı. Bu atılım, Keşifler Çağı olarak bilinen dönemi başlatarak Amerika kıtasının sömürgeleştirilmesini, bununla bağlantılı biyolojik alışverişi ve Atlantik ötesi ticaretin de başlangıcı oldu. Etkileri ve sonuçları günümüze kadar devam eden bu olaylar, sıklıkla modern çağın başlangıcı olarak anılır.
Kuzey Amerika'nın Avrupalı denizciler ve coğrafyacılar tarafından keşfedilmesi, büyük Avrupa güçlerinin ekonomik, dini ve askeri genişleme amacıyla kıtayı haritalandırma ve keşfetme çabasıydı. Bu keşfin savaşçı ve hızlı doğası, komşu Avrupa ülkelerinin hiçbir ülkenin Amerika'dan yeterli zenginlik ve güç elde etmemesini ve Avrupa kıtasında askeri açıdan dengeleri bozmasını sağlamak için bir dizi karşı eylemin sonucudur. 15. yüzyılın sonlarından 17. yüzyılın başlarına kadar sürdü ve esas olarak İspanya, İngiltere, Fransa ve Portekiz tarafından finanse edilen keşiflerden oluşuyordu. Ayrıca Amerika'nın Avrupa tarafından sömürgeleştirilmesi için Amerikan kolonileri maddesine bakın.