İçeriğe atla

Midillili Pittakos

Yunanistan'ın Yedi Bilgesinden biri olan Midillili Pittacus, MS 1. yüzyıl, Louvre Müzesi
Doğumu MÖ 640, Midilli,Yunanistan
Ölümü MÖ 568, Metaponto, İtalya

Pittacus (/ˈpɪt ə kəs/; Yunanca: Πιττακός; c. MÖ 640 – c. MÖ 568), eski bir Midilli askeri generali ve Yunanistan'ın Yedi Bilgesinden biriydi.

Biyografi

Pittacus, Midilli'nin yerlisi ve Hyrradius'un oğluydu. Ordusuyla Atinalılara ve komutanları Phrynon'a karşı savaşta zafer kazanan Midillili bir general oldu. Bu zaferin sonucu olarak, Midillililer Pittacus'u büyük bir onurla tuttular ve yüce gücü onun ellerine sundular. On yıllık saltanattan sonra görevinden istifa etti ve şehir ve anayasa iyi bir düzene sokuldu.

Atinalılar Sigeion'a saldırmak üzereyken, Pittacus generallerini tek bir savaşa davet etti, sonucun savaşa karar vermesi gerektiği ve böylece çok fazla kan dökülmesinin önleneceği anlayışıyla. Meydan okuma kabul edildi ve düşmanını geniş bir kılıçla öldürdü. Daha sonra şehrinin hükümdarı seçildi ve on yıl boyunca yönetildi, bu süre zarfında şiirde yasalar yaptı, bunlardan biri şu şekildeydi: "Sarhoşken bir kişi tarafından işlenen bir suç, suçlu ayık olsaydı hak edeceği cezanın iki katını almalıdır." En büyük sloganı şuydu: "Ne yaparsan yap, iyi yap." [1]

Polyaenus, Stratagems'inde, Pitthos'un kalkanının altına gizlice bir ağ gizlediğini yazar. Phrynon'u ağla yakaladı, aşağı sürükledi ve öldürdü. Polyaenus'a göre, Pittacus'un bu stratejisi, gladyatörler arasındaki düellolarda ağların kullanılmasına yol açtı.[2]

Bazı yazarlar Tyrrhaeus adında bir oğlu olduğundan bahseder. Efsaneye göre oğlu öldürüldü ve katil Pittacus'un önüne getirildiğinde adamı kovdu ve "Af tövbeden daha iyidir" dedi. Bu konuda Heraklitos, katili kendi gücüne aldığını ve daha sonra "Af cezadan daha iyidir" diyerek onu serbest bıraktığını söyler.

Pittacus, "İyi bir adam olmak zor bir şey" dedi.Platon'un Protagoras'ında Sokrates, Protagoras ile bu sözü uzun uzadıya tartışır ve Ceos'lu Prodicus, Pittacus'un konuştuğu Aeolic lehçesini "barbar" olarak adlandırır: "Kelimeleri doğru bir şekilde ayırt etmeyi bilmiyordu, Midilli'den geliyor ve barbar bir lehçeyle yetiştirildi." [3]

Kırk ikinci Olimpiyat'ta gelişti. Yetmiş yıldan fazla yaşamış olan Olimpiyat, elli ikinci Olimpiyat'ın üçüncü yılında (MÖ 568) öldü.

Yazılar

Suda, Pitthos'un yasalar hakkında bir düzyazı eseri ve ayrıca 600 satırlık bir şiir yazdığını iddia ediyor. Bu eserlerden hiçbir iz günümüze ulaşmamıştır.[4]

Hukuk Reformu

Pitthos, sarhoşlukta işlenen suçların iki kez cezalandırılması gerektiğini belirten bir yasa çıkardı;[5] bu, ağırlıklı olarak, daha çok sarhoş ve şiddet içeren davranışlardan suçlu olan Aristokratlara yönelikti. Bu nedenle, sıradan insanlar tarafından büyük ölçüde takdir edildi.[6][7]

Sözler

  • "Affetmek intikamdan daha iyidir." [8]
  • "Ne yaparsan yap, iyi yap."
  • "Tanrılar bile zorunluluğa karşı mücadele edemez."
  • "Güç insanı gösterir."
  • "Ne yapacağınızı önceden söylemeyin; çünkü başarısız olursan gülüneceksin."
  • "Nemesis'in sizi ele geçirmesinden korkarak bir adamı talihsizlikleriyle suçlamayın."
  • "Sadece dostlarınız için değil, düşmanlarınız hakkında da kötü konuşmaya tahammül edin."
  • "Gerçeği, iyi niyeti, deneyimi, zekayı, sosyalliği ve endüstriyi geliştirin."
  • "Fırsatını bil."

Kaynakça

  1. ^ As quoted by Diogenes Laërtius, i. 77.
  2. ^ "Polyaenus, Stratagems, 1.25.1". 6 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2023. 
  3. ^ Plato (February 2009). Protagoras. ISBN 978-1604506365. []
  4. ^ Suda π 1659
  5. ^ Aristotle, Politics 1274b 18–23
  6. ^ McGlew, 1993: 95 n. 16.
  7. ^ Jon Ploug Jørgensen, The taming of the aristoi - an ancient Greek civilizing process? History of the Human Sciences: July 2014 vol. 27 no. 3, pg 45
  8. ^ As quoted in Hancock, Thomas (1826), The Principles of Peace, p. 211

Kaynaklar

  • Burton, H. W. (1877). The History of Norfolk, Virginia. Norfolk, VA: Norfolk Virginian Job Print. s. 244. 
  • Given, Charles Stewart (1905). A Fleece of Gold: Five Lessons from the Fable of Jason and the Golden Fleece. Cincinnati, OH: Jennings & Graham. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Platon</span> Antik Yunan filozofu

Platon veya Eflatun, Antik Yunan filozofu ve bilgesi.

<span class="mw-page-title-main">Herakles</span> Yunan mitolojisinde Zeusun oğlu olan büyük kahraman

Herakles veya Herkül, doğuştan Alkaios, Yunan mitolojisinde Zeus ve Miken kralının kızı Alkmene'nin oğlu ve Amfitrion'un üvey oğlu olan ilahî kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Perikles</span>

Perikles, Atina'nın Altın Çağı sırasında yaşamış Yunan politikacı ve generaldir. Antik Atina siyasetinde, özellikle Grek-Pers Savaşları ve Peloponez Savaşı arasında, öne çıkmış ve etkili olmuştur. Dönemin tarihçisi Thukydides tarafından "Atina'nın ilk vatandaşı" olarak nitelendirilmiştir. Perikles, Delos Birliği'ni bir Atina imparatorluğuna dönüştürmüş ve Peloponez Savaşı'nın ilk iki yılında vatandaşlarına liderlik etmiştir. Yaklaşık olarak MÖ 461'den 429'a kadar Atina'ya Arkhon (yönetici) olarak liderlik ettiği dönem, bazen "Perikles Çağı" olarak adlandırılmaktadır; ancak bu terim, Pers Savaşları kadar erken veya sonraki yüzyıla kadar uzanan zamanları da kapsayabilir.

Protagoras, Sofistlerin en önemli ve kurucu filozoflarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Miletli Aspasia</span> Tarihi kişilik, Atinalı Periklesin partneri

Miletli Aspasia Atinalı devlet adamı Perikles'le olan ilişkisiyle ünlenmiş olan Miletli bir kadındır. Yaşamı hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Erişkin döneminin büyük kısmını Atina'da geçiren Aspasia, Perikles'i ve Atina siyasetini etkilemiş olabilir. Platon, Aristofanes, Ksenofon ile birlikte dönemin diğer yazarlarının eserlerinde adından söz edilmiştir.

Batı felsefesi MÖ 6. yüzyılda Antik Yunan'da başladı. Sokrates öncesi filozoflar çoğunlukla Yunan dünyasının batı veya doğu çevrelerindendiler. Felsefi projeleri asıl, nihai ilkeyi bulmaya ve dış dünyanın doğasını çözmeye yönelikti. Şeylerin maddi ilkesini, kökenlerini ve yok oluşlarını algılamaya çalıştılar. İlk düşünürler olarak şeylerin ussal birliğini vurgulayarak dış dünyanın mitolojik açıklamalarını reddettiler. Cevap aradıkları başlıca meseleler şunlardır:

Her şey nereden geliyor?
Her şeyin yaratılış kaynağı nedir?
Doğada bulunan şeylerin çoğul oluşlarını nasıl açıklarız?
Matematiksel olarak doğayı nasıl tanımlarız?
<span class="mw-page-title-main">Selefkî İmparatorluğu</span> Antik Helen devleti

Seleukos İmparatorluğu, Türkçe kullanımlar ile Selefkos veya Selevkos, İskender'in ölümünden sonra Makedonya İmparatorluğu'nun parçalanmasıyla İskender'in generallerinden I. Seleukos tarafından kurulan Helenistik imparatorluk. Başkentleri önce Seleukia, sonraları ise Antakya'ydı. Doğu Akdeniz'de, Irak'ta, İran'da, Türkmenistan'da, Pamir'de ve Hindistan'ın batısında bulunan topraklarda egemenliklerini sürdürmüşlerdir. Toprakları Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilinceye kadar Doğu Akdeniz'in hâkimiydiler. Seleukosların geniş toprakları 25 civarında eyalete bölünmüştü. “Strategos” veya “satrap” unvanlı valilerce yönetilen bu eyaletler Pers zamanındaki satraplıklardan daha küçüktü.

<span class="mw-page-title-main">Themistokles</span>

Temistoklis ya da Themistocles Pers Savaşları boyunca Atina meclisinde görev almış olan Atinalı politikacı ve general. Atinalıları Perslerin saldırılarına karşı donanmayı geliştirmeleri için ikna etmesi ve Salamis Deniz Muharebesi ile tanınır. Onun döneminde Atina'nın donanmasındaki gemilerin sayısı 70'ten 200'e çıkmıştır. Ayrıca Maraton Muharebesi gibi savaşlarda komutanlık ederek Pers-Yunan savaşlarının kaderini değiştirmiştir. Atina demokrasisinin ilk yıllarında öne çıkan, aristokrat olmayan politikacı tipi olarak ilklerden birisiydi. Alt sınıfa mensup Atinalıların desteğini almakta olan bir popülistti ve bu durum Atina soyluları ile ters düşüyordu. MÖ 493'te arkhon (yönetici) olarak seçilmesinin ardından, Atina'nın deniz gücünü artırması için polis'i ikna etti. MÖ 490'da Yunanistan'a birinci Pers saldırısı sırasında, Maraton Muharebesi'nde savaştı ve bu savaş sırasında, muhtemelen on Atinalı strategoi'den (general) birisi olarak görev yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Barbar</span> stereotiplere dayalı ya medeniyetsiz ya da ilkel olarak algılanan kişi

Barbar, medenileşmemiş veya ilkel olarak algılanan bir insandır. Tanımlama genellikle popüler stereotip dayalı bir genelleme olarak uygulanır; barbarlar, bazıları tarafından daha az uygar ya da düzenli olarak değerlendirilen herhangi bir ulusun üyesi olabilirler, fakat aynı zamanda kendi ulusunun içinde ve dışında belirli bir "ilkel" kültürel grubun ya da sosyal sınıfın bir parçası olabilirler. Deyimsel veya mecazi kullanımda, bir "barbar" aynı zamanda acımasız, savaşçı ve duyarsız bir kişiye bireysel bir referans olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Junius Brutus</span>

Marcus Junius Brutus veya Quintus Servilius Caepio Brutus, Romalı askerî ve politik lider. Roma Cumhuriyeti diktatörü Julius Caesar'a karşı senatoda yapılan saldırı ile tanınır. Bazı kaynaklarda Julius Caesar'ın evlatlık, bazı kaynaklarda ise öz oğlu olduğu söylenir.

Quintus Pedius Roma Cumhuriyeti döneminde yaşamış olan Romalı general. Pedius, Marcus ya da Quintus Pedius'un oğlu ve aynı zamanda ünlü Romalı dikatatör Jül Sezar'ın da yeğeniydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Ptolemaios</span> Yunan General, Kral ve Firavun

I. Ptolemaios Soter veya Batlamyus, Büyük İskender'in bir generali olup onun ölümünden sonra Diadokhlar mücadelesinde öne çıktı. Diadoki devletlerinden biri olarak Antik Mısır'da MÖ 305/304'te firavun unvanını da alarak döneminde krallık yapmıştır. Ptolemaios Krallığı ve Ptolemaios hanedanı kurucusudur. Kurduğu hanedana babasının ismine atfen da Lagidan hanedanı ismi de verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seri katil</span> bir aydan fazla bir süre içinde üç veya daha fazla kişiyi öldüren kişi

Seri katil, anormal kişisel bozukluklar sonucu, 30 günden daha uzun bir zaman diliminde ve arada bekleme dönemleri de olacak şekilde 3 veya daha fazla kişiyi öldüren kişidir. Kurbanlar sıklıkla aynı kurguda öldürülmekte ve benzer özellikleri taşıyabilmektedirler.

<i>Generallerin Gecesi</i>

Generallerin Gecesi, Alman yazar Hans Hellmut Kirst'ün 1962 yılında yayımladığı cinayet, gerilim romanıdır. Özgün adı Die Nacht der Generale olan roman İngilizce konuşulan ülkelerde The Night of the Generals adıyla yayımlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Atina Vebası</span> MÖ 5. asırda Atinada yaşanmış veba salgını

Atina Vebası, Antik Yunanistan'da Peloponez Savaşı'nın ikinci yılı sırasında Atina'nın zaferi yakın gözükürken Atina şehir devletini mahveden salgındır. Veba'nın tahmini olarak 75,000 ila 100,000 arası insanı öldürdüğüne ve Atina'ya şehrin limanı ve de tek erzak ve yemek kaynağı olan Pire'den bulaştığına inanılmaktadır. Doğu Akdeniz'in büyük bir kısmında hastalık daha düşük bir etkiyle ortaya çıktı. Veba Atina halkında kanunlara ve dini inanca bağlılığın azalmasıyla sonuçlanan ciddi etkiler bıraktı ve bunun üzerine kanunlar daha katı hale gelerek Atinalı olduğunu iddia eden vatandaşlık hakkı tanınmamış kimseler cezalandırıldı. Veba, MÖ 429'da ve MÖ 427/426 kışında iki kez daha geri döndü. Yaklaşık 30 patojenin vebaya neden olduğu ileri sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lisandros</span>

Lisandros M.Ö. 405'te Hellespontos'ta gerçekleşen Aegospotami Savaşı'nda Atinalıları mağlup eden Sparta donanmasına komuta etmiş olan Spartalı amiraldir. Ertesi yıl Atinalıları teslim olmaya zorlayarak Peloponez Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bunun ardından Haliartus Savaşı'ndaki ölümüne kadar geçen on yıl boyunca Sparta'nın Yunanistan'a hakimiyetinde önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Sokrates'in yargılanması</span> Antik Yunanda duruşma

Sokrates'in mahkemesi, filozofun iki suçlamadan suçunu belirlemek için yapıldı: Atina panteonuna karşı asebeia (dinsizlik) ve şehir devletinin gençliğinin yozlaşması; suçlayıcılar Sokrates'in iki dinsiz eylemine atıfta bulundular: "şehrin kabul ettiği tanrıları tanımamak" ve "yeni tanrılar oluşturmak".

Lampsakoslu Polyaenus, aynı zamanda Polyenus olarak da yazılır, eski bir Yunan matematikçi ve Epicurus'ün bir arkadaşı.

Ptolemy III Euergetes MÖ 246'dan 222'ye kadar Mısır'daki Ptolemaios hanedanının üçüncü firavunuydu. Ptolemaios Krallığındaki hükümdarlığı sırasında gücünün zirvesine ulaştı.

Lü Zhi veya İmparatoriçe Gao, Çin'in Han Hanedanı'nın imparatoriçesi. Saltanatı MÖ 195'ten MÖ 180 yılında ölümüne kadar sürmüştür.