
Midilli, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adasıdır.
Uzo, Yunanistan ve Kıbrıs'ta tüketimi yaygın olan anason aromalı damıtılmış bir içki. Türkiye'de üretilen rakı, Kuzey Akdeniz'de üretilen pastis, sambuca ile Levant ülkelerinde üretilen arak ile benzerdir.

Theophrastus botaniğin kurucusu olarak kabul edilen bilim insanı ve düşünür.

Yavuz, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisidir.

SMS Breslau veya sonraki adıyla Midilli, Alman İmparatorluğu donanması için inşa edilen Magdeburg sınıfı hafif kruvazördür. Yapımına 1910'da başlandı ve 16 Mayıs 1911'de denize indirildi. Göreve alınmasından sonra savaş kruvazörü Goeben ile birlikte, Balkan Savaşları'nın patlak vermesi nedeniyle Akdeniz Tümeni'nde görevlendirildi. Breslau ve Goeben, İstanbul'a ulaşmak için Akdeniz'deki İngiliz savaş gemilerinden kaçtıktan sonra Ağustos 1914'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve gemilerin adları Midilli ve Yavuz Sultan Selim olarak değiştirildi. İki gemi, ağırlıklı olarak Karadeniz'de, Rusların Karadeniz Filosu'na karşı hizmet etti ve diğer Osmanlı gemileri ile birlikte Ekim 1914'te Rus limanlarına baskınlar düzenledi. Bu baskınlar, Rusya'nın Osmanlı'ya savaş ilan etmesine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerinin yanında katılmasına yol açtı.
Breslau şu anlamlara gelebilir:
- Güneybatı Polonya'da bulununan Aşağı Silezya'nın başkenti Wrocław'ın Almanca adı
- 16 Ağustos 1914'te Osmanlı Donanmasına katılan Midilli Kruvazörü'nün ilk adı
- Geoben ve Breslau Olayı, SMS Goeben (Yavuz) Alman yapımı Moltke Sınıfı ağır kruvazörün ve SMS Breslau (Midilli) Alman yapımı Magdeburg Sınıfı hafif kruvazörün İngiliz Akdeniz Donanması'ndan kaçarak Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul'a sığınması olayı
Bozbaba ya da İstirati Ege Denizi'nin kuzeyinde, yüzölçümü 43,325 km² olan Yunanistan'a bağlı küçük bir ada.

Midilli, Yunanistan'da Kuzey Ege coğrafi bölgesine bağlı bir il. Türkiye kıyılarına çok yakın olmakla birlikte Ayvalık'ın karşısındadır.

Midilli, Yunanistan'da Kuzey Ege coğrafi bölgesinin ve Midilli ilinin başkenti olan şehir.

Lamia, Yunanistan'ın Orta Yunanistan coğrafi bölgesine bağlı Phthiotis ilinde bulunan, Orta Yunanistan ve Phthiotis'in yönetim merkezi olan şehir.

İmroz Deniz Muharebesi ya da Elli (Seddülbahir) Deniz Muharebesi, Birinci Balkan Savaşı sırasında 16 Aralık 1912 tarihinde Seddülbahir Burnu ve İmroz adası açıklarında Osmanlı ve Yunan deniz güçleri arasında meydana gelmiştir. Osmanlı donanması bu harekât ile Çanakkale Boğazı çıkışındaki Yunan ablukasını kırmayı amaçlamaktaydı. Yunanların Pavlos Kunduriotis komutasındaki bir zırhlı kruvazör, üç ön dretnot ve dört muhribinin; Osmanlıların Ramiz Numan Bey komutasındaki iki ön dretnot, iki zırhlı korvet, bir kruvazör ve dört muhribi ile karşı karşıya geldiği deniz muharebesi, Balkan Savaşları boyunca gerçekleşen en büyük deniz çatışmasıdır.

İmroz Deniz Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında, 20 Ocak 1918'de Ege Denizi'nde gerçekleşen bir deniz muharebesidir. Osmanlı donanmasının Gökçeada'da yığınak yapmış olan Kraliyet Donanması'na taarruzu ile meydana gelmişti. İtilaf kuvvetlerinin ağır zırhlı yoksunluğu, Yavuz muharebe kruvazörü ile Midilli hafif kruvazörünün bölgeye taarruz etmesine fırsat sağlamıştı. Saldırı sonucunda Birleşik Krallık'a ait monitör olarak sınıflandırılan iki küçük savaş gemisi battı, bir uçak düşürüldü ve birçok personel öldü. Muharebe sırasında önemli hasar almayan Osmanlı gemileri, dönüş esnasında adayı saldırılardan korumak üzere İtilaf güçlerince döşenmiş olan deniz mayınlarına çarptı. Yavuz hasar aldı, Midilli ise battı ve mürettebatının bir kısmı öldü, bir kısmı ise esir düştü. Yavuz, Birleşik Krallık uçaklarının saldırıları altında Çanakkale Boğazı'na ulaşmayı başardı; buraya vardığında karaya oturdu ve altı gün sonra kurtarılana dek sürekli hava saldırısına maruz kaldı. Gerçekleşen muharebe sonrası Osmanlı Devleti'nin en modern iki savaş gemisinden birinin hasar alması, diğerinin ise batması donanmanın gelecekteki hareketlerini son derecede kısıtlamıştı.

Sarıç Burnu Muharebesi veya Balıklava Muharebesi, I. Dünya Savaşı esnasında Sarıç Burnu açıklarında gerçekleşen bir deniz muharebesidir.

Kuzey Ege Adaları, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda Yunanistan ve Türkiye'ye ait bir dizi birbirinden kopmayan adalardır. Adalar fiziksel bir zincir veya grup oluşturmazlar, ancak sıklıkla turistler veya idari amaçlar için birlikte gruplandırılırlar. Kuzey Ege Adaları, güneyde On İki Ada ve batıda Kiklad ve Şeytan adaları ile komşudur.

Setouchi, Japonya'nın Okayama prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir 1 Kasım 2004 tarihinde kurulmuştur. Yüzölçümü 125.51 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2012 tarihi itibarı ile 39,232'dir.

Midilli Odisses Elitis Uluslararası Havalimanı, Yunanistan'ın Midilli adasına hizmet veren bir havalimanıdır.

Megalonisi, Yunanistan'da Midilli Adası'nın batı kıyısı açıklarında bulunan bir adadır. İdari olarak Güney Ege bölgesine bağlı Midilli belediyesi sınırları içerisindedir.

Midilli Boğazı, Ege Denizi'nde bulunan ve Yunan adası Midilli'yi Türkiye'nin Balıkesir ilindeki Ayvalık ilçesinden ayıran dar bir boğazdır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun zırhlı kruvazörleri listesinde, Osmanlı İmparatorluğu'na ait olan ve olması planlanan çelik kruvazörler yer alır.

Nikolaos Triantafyllakos, 1922 yılında Ağustos ile Eylül ayları arasında Yunan tarihinin çalkantılı bir döneminde Yunanistan Başbakanlığı yapmıştır.