Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.
Romanya (Rumence:
Gheorghe Hagi, Rumen profesyonel futbol menajeri ve eski futbolcudur. Liga I kulübü Farul Constanța'nın sahibi ve yöneticisidir. Hücum orta saha oyuncusu olarak görev yapan Hagi, 1980'ler ve 90'larda dünyanın en iyi oyuncularından biri olarak kabul ediliyordu ve birçok kişi tarafından tüm zamanların en iyi Rumen futbolcusu olarak kabul ediliyor. Hagi'nin kariyerini sonlandırdığı Galatasaray kulübünün taraftarları ona "Komutan" lakabını takarken, Rumen taraftarları ise Hagi'yi "Kral" olarak tanıyordu. "Karpatların Maradonası" lakaplı, top sürme, teknik, vizyon, pas ve şutlarıyla tanınan yaratıcı, ileri seviye bir oyun kurucuydu.
Bükreş, Romanya'nın başkentidir. Romanya Ovasının ortasında, Tuna Nehri'nin bir kolu olan Dâmbovița'nın kıyısında kurulmuştur. Nüfusu 2,1 milyon civarındadır (2016).
Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Başkenti Kişinev'dir ve 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır. İçinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısını bir şerit hâlinde kapsayan bölgede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de facto bir cumhuriyet olan Transdinyester bulunur.
Rumence, Romanya'nın resmî dilidir ve Latin dillerinin doğu koluna mensuptur. Çoğunluğu Romanya ve Moldova'da yaşayan 28 milyon kişi tarafından konuşulur. Moldova'nın resmî dili Moldovaca da Rumence ile aynı olmasına rağmen ülke yasaları kapsamında ülkenin resmî dili Moldovaca olarak yer almaktadır.
Eflak veya Ulahya Romanya'nın tarihî ve coğrafî bölgelerinden biridir. Tuna Nehri'nin kuzeyi ile Güney Karpatlar'ın güneyinin arasında bulunmaktadır. Eflak bazen Munteniya olarak anılmaktadır.
Romanya millî futbol takımı, Romanya Futbol Federasyonu yönetiminde Romanya'yı uluslararası müsabaka ve turnuvalarda temsil eden futbol takımıdır.
FCSB, tam adıyla Fotbal Club FCSB ya da eski adıyla Steaua București, Romanya'nın başkenti Bükreş merkezli bir futbol kulübüdür.
Doğu Avrupa Saati, UTC+02.00 zaman diliminin bir parçasıdır. GMT'den 2 saat ileridir. Doğu Avrupa ülkeleri ile birlikte, bazı Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri tarafından kullanılır. Bu ülkelerin çoğu yaz saatini de kullanır.
Boğdan bugünkü Moldova'ya ve Romanya'nın Moldova'ya komşu olan bazı bölümlerine Osmanlılar tarafından verilen isimdi. Bu bölgenin halkı öteden beri Moldova ismini kullandıkları halde Osmanlılar Boğdan Prensliği 1359-1365 yılları arasında yöneten Voyvoda I. Bogdan'dan dolayı Boğdan ismini kullanmışlardır.
Nagasaki, Japonya'nın Nagasaki prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 406,35 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2009 tarihi itibarı ile 446.007'dir.
Romanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Televiziune Română (TVR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Romanya, 1994 yılında Estonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır. Romanya yarışmalarda toplam 6 kez ilk 10'da yer almakla birlikte, 2005 yılında Luminița Anghel & Sistem ile 3. ve 2010 yılında Paula Seling ve Ovi ile yine 3. olarak en iyi derecelerini elde etmiştir.
Rumenler veya Romanyalılar, nüfusunun çoğunluğu Doğu Avrupa'da ve Balkanlar'da yaşayan bir etnik gruptur. Rumenler Romanya nüfusunun çoğunluğunu oluştururlar. Rumenlerin komşu bir ülke olan Moldova'da yaşayan bir etnik grup olan Moldovalılarla dil ve kan bağları mevcuttur.
Eflak ve Boğdan Birleşik Prensliği veya Romanya Prensliği, 1859'da Alexander John Cuza'nın Eflak ve Boğdan prensi olup bu iki prensliği birleştirmesi ile kurulmuş devlettir. 22 Ocak 1862'de Romanya parlomentosu kurulmuştur. Romanya'da 14 Mart 1881'de krallığın kurulmasıyla sona ermiştir.
Romanya Krallığı, 1881 ile 1947 yılları arası varlığını sürdürmüş eski bir parlamenter monarşik Rumen devletidir. Devlet 26 Mart 1881 tarihinde ilan edilmiştir. I. Carol da Romanya'nın ilk kralı olarak Sinaia Peleş Sarayında taç giymiştir. I. Carol ise Alman Hohenzollern Hanedanı'ndan gelmektedir ve önceki adı Prens Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig 'dir. Romanya Krallığı, 1913 yılında Bulgaristan'a karşı diğer Balkan ülkeleriyle birleşerek II. Balkan Savaşı'na katılmıştır. Sonuç olarak Güney Dobruca'yı Bulgaristan'dan almıştır. Ancak I. Dünya Savaşı'nda Almanya'ya yenilmiş, Romanya toprakları işgal edilmiş ve Almanya ile barış imzalamak zorunda kalmıştır. Ancak savaşın sonunda Almanya, İtilaf Devletleri'ne yenilince Romanya'nın şansı tekrar değişmiş, Versailles Barış Antlaşması'nda Bukovina ve Transilvanya'yı elde etmiştir. II. Dünya Savaşı'nda Romanya, Ion Antonescu önderliğinde Mihverler'in yanında savaşa girdi. Bu seferki sonuç çok farklı oldu, Romanya savaşı kaybetti. Ion Antonescu'nun diktatörlüğü yıkıldı. 1947 yılında Sovyet güçlerinin de etkisiyle ve desteğiyle komünist yönetim başa geçti ve Romanya Halk Cumhuriyeti kuruldu.
Rumen pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Romanya vatandaşlarına verilir. Romanya dışında, pasaportun sahibine diplomatik misyon, yardım talebi ve Romanya konsolosluk ofisleri tarafından sağlanan korunma hakkı verir. Pasaport Romanya devletinin mülkiyetindedir. Romanya 1 Ocak 2007'de Avrupa Birliği'ne katıldı ve 31 Aralık 2008 tarihinde kendi biyometrik pasaportunu vermeye başlamıştır. Pasaportun veri sayfası / bilgi sayfası Rumence, İngilizce ve Fransızca olarak basılmıştır.
Romanya Futbol Federasyonu (FRF) Romanya futbolunun yönetim organıdır. Romanya millî futbol takımı ve Romanya'daki futbol organizasyonlarını düzenlemekten sorumludur. Merkezi Romanya'nın başkenti olan Bükreş şehrinde bulunmaktadır. 1930 yılından bu yana FIFA, 1955 yılından itibarense UEFA üyesidir.
Zelanda ili Hollanda'nın 12 ilinden biridir. Başşehri Middelburg kentidir. İl Hollanda'nın güney-batısında bulunmakta ve Belçika ile sınırın kuzeyinde bir anakara şeridi ile birkaç adadan oluşmakta ve bu nedenle ismi olan "Zeeland" bu adalarda konumlanmasından almıştır.
Romanya-Türkiye ilişkileri Romanya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke uzun süredir tarihsel, coğrafi ve kültürel ilişkilere sahiptir. Romanya'nın Ankara'da bir büyükelçiliği, İstanbul ve İzmir'de iki konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin Bükreş'te bir büyükelçiliği ve Köstence'de bir başkonsolosluğu vardır. Her iki ülke de NATO, BLACKSEAFOR ve KEİ'nin tam üyesidir.