İçeriğe atla

Midas'ın Kulakları

Midas'ın Kulakları
Güngör Dilmen'in "Midas'ın Kulakları" adlı oyununun Bilgi Yayınevi'nden çıkan baskısı
YazarGüngör Dilmen
Kapak sanatçısı
Ozan Sağdıç
ÜlkeTürkiye
TürTiyatro
Yayım1965 1. basım
YayımcıBilgi Yayınevi
Sayfa102
12 serisi

Midas'ın Kulakları, Güngör Dilmen'in 1959 tarihinde 29 yaşındayken kaleme aldığı tek perdelik manzum oyun.

Konusunu Frig mitolojisinden alır; Kral Midas'ın tanrılara özenmesi ve kendisini yarı tanrı olarak kabul etmesi sonucu gülünç duruma düşmesini anlatılır. Yazar, mitolojideki “Kral Midas” öyküsünü, sonuna kendi yorumunu getirerek geliştirmiştir. Masalda Tanrı Apollon Midas'ı eşek kulaklarıyla cezalandırır; oyunda ise Midas, kulaklarından duyduğu utancı yener, hatta onları bir ayrıcalık, üstünlük olarak görmeye başlar ne var ki halkın gözünde yarı-tanrılaşarak Apolyon'u yeneceği sırada kulaklarının küçülmesi yüzünden halkın alay konusu olurak Apolyon'a yenilir.[1][2]

Midas'ın Kulakları, Güngür Dilmen'in ilk oyunudur. Dilmen'in Kral Midas'a ait anlatıları işlediği adını verdiği iki ayrı oyun daha vardır. "Midas'ın Kulakları", Dilmen'in 1970 yılında oyunlaştırdığı "Midas'ın Altınları" ve 1975'te oyunlaştırdığı "Midas'ın Kördüğümü" adlı diğer iki oyunla birlikte Midas Üçlemesi'ni oluşturur.[3]

Eser, Sinema-Tiyatro dergisinin 1959 yılında açtığı bir perdelik oyun yarışmasında birinciliğe değer görüldü ve derginin sekizinci sayısında yayımlandı.[1] Başlangıçta on yedi sahneden oluşan tek perdelik bir eser iken; ilerleyen yıllarda yazarın yaptığı eklemelerle genişledi. Yazarın Türkiye'de ve yurtdışında en çok sahnelenen oyunlarımdan biri oldu.[2]

Oyun ilk sahnelenişi 1960 yılında Yurdaer Erşan'in rejisiyle Istanbul Üniversitesi Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosunda gerçekleşti. Eser, aynı yıl içinde Almanya'nın Erlangen kentinde “Üniversitelerarası Tiyatro Festivali” nde sahnelendi. 1960-1961 sezonunda Şahap Akalın rejisi ile Ankara Devlet Tiyatroları'nda da ve sonraki yıllarda Ankara, Konya, Trabzon Antalya Devlet Tiyatrloarı'nda sahnelendi.

Oyunun metni, TRT kurumunun isteği üzerine iki perdelik opera liberettosu oldu ve 1966-1969 arasında Ferit Tüzün tarafından bestelendi.

Konusu

Güngör Dilmen'in "Midas'ın Kulakları" adlı sahne eserinin Kültür bakanlığı tarafından basılmış Fransızca ve Almanca baskılarının ön kapakları.

Kral Midas Tmolos Dağı'nın yamacında dolaşırken güneş tanrısı Apollon ile şarap tanrısı Pan'ın müzik yarışı yaptıklarını ve bu yarışmaya yargıç olarak dağ tanrısı Tmolos'u seçtiklerini görür. Apollon'un lirini de Pan'ın flütünü de dinleyen Midas, flütün sesini çok beğenir.

Tmolos, ödülü Apollon'a verse de yarışmaya tanık olan Midas flütü daha çok beğendiğini söyleyince Apollon Midas'ın kulaklarını uzatıp eşek kulağı haline getirerek öç alır.

Midas, utandığı eşek kulaklarını sivri külahı ile bir süre saklar ama saçını sakalını her gün tıraş eden berberin kulaklarını görmesini engelleyemez. Berber kimseye açmadığı bu sırdan kurtulmak için bir tür kulak olarak benzetilen kuyuya eğilerek “Midas’ın kulakları eşek kulaklarıdır.” diye seslenir. Uğuldayan kuyunun yakınındaki sazlar, yel estikçe dile gelerek “Midas’ın kulakları eşek kulaklarıdır.” diye yankılanmaya başlarlar. Bunu duyan Midas hiddetlenir ve sazların kesilmesini emreder. Ancak kuyunun suyu sazlara geçirmiş ve sırrı yayılmıştır. Sazlar kestirilir ama bu sefer de sırrı keçiler korosu seslendirir.

Sırrı yayılan Midas, zamanla kulaklarına alışır; hatta onları bir ayrıcalık, bir üstünlük olarak görmeye başlar. Artık kulaklarını gizlemez, törenlerde halka sergiler. Midas'ın ona verdiği cezayı hiçlediğini gören Apollon, bu sefer kulakları geri alarak Midas'ı cezalandırır. Halk bu kez Midas'la kulakları artık eşek kulağı olmadığı için alay edip onu aşağılar.

Kadrosu

Ankara Devlet Tiyatrosu, 1960

Eser, 6 Ekim 1960 tarihinde Ankara Devlet Tiyatrosu'nun Oda Tiyatrosu sahnelendi. Bu sahnelenişte kadro şu şekildedir:

Teknik kadro
Yıl:1960
KoreografiKaya İlhan
Sahneye KoyanŞahap Akalın
Dekor-KostümSeza Altındağ
MüzikNevit Kodallı
KondüvitSaffet Onur
IşıkNuri Özakyol
Oyuncular
Oynayan
MidasKerim Afşar
ApollonHaluk Kurdoğlu
PanAsuman Korad
BerberBozkurt Kuruç
KarısıMelek Tartan
YontucuÇetin Köroğlu
1. AdamAhmet Demirel
2. AdamAli Cengiz Çelenk
Koro BaşıNurtekin Odabaşı
Koro Elemanı 1Oytun Şanal
Koro Elemanı 2Fikret Ergin
Koro Elemanı 3Argun Çidamlı
Bale 1Zuhal Atatural
Bale 2Suna Eden
Bale 3Suna Bayer
Bale 4Metin Atasoy

Kaynakça

  1. ^ a b Kudret, Cevdet (Ekim 1960). "Midas'ın Kulakları". Devlet Tiyatroları Dergisi. []
  2. ^ a b Yaycıoğlu, Mukadder (2005). "Güngör Dilmen'le Söyleşi" (PDF). Tiyatro Araştırmaları Dergisi. 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  3. ^ Daü Gümüş, Pınar (Eylül 2019). "Güngör Dilmen'in Midas Üçlemesinde Mitik Yapı". Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Özdemir Nutku, Türk tiyatro bilimci, oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Marsias</span> Satir

Marsias, Yunan mitolojisinde, Frigyalı ünlü bir satyrdir. Armoniyi icat ettiği söylenen Hyagnis'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Pan (mitoloji)</span> Yunan mitolojisinde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısı

Pan, Yunan mitolojisinde kırların, satirlerin ve çobanların tanrısıdır. Bu tanım, Pan'ı doğa ile doğrudan ilişkili kıldığı için pastoral bir nitelik arz etse de Pan'ın bütün mitoslarda yarı keçi yarı insan suretinde tasvir edilmesi onu korkutucu bir figür haline getirmiştir. Öyle ki Pan, kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğüne de ilham kaynağı olmuştur. Pan, çoban tanrısı olduğu için ürkütücü görüntüsü ile zıtlık arz edecek şekilde kaynaklarda çoğunlukla kırlarda dolaşıp flüt çalan, sevimli bir figür olarak betimlenir. Ancak Pan, birçok kaynakta çığlık atarak düşmanlarını kaçırma, panik ettirme yeteneğine sahip olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apollon</span> Antik Yunan Tanrısı

Apollon, mitolojide müziğin, sanatların, Güneş'in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kâhinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir. Biseksüel yönüyle ağır basan Apollon'un mitolojideki eşi Kassandra olup Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Sarışın ve çok yakışıklıdır. Orijini Yunan olan Apollon, Roma mitolojisine Apollo ismiyle geçmiştir. Mitolojideki en önemli tanrılardan biri olan Apollon, Anadolu kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Tiyatro</span> sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösteriler

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Midas</span> frigya kralı

Kral Midas ya da Asur kaynaklarındaki adıyla Muşkili Mita, MÖ 738 - MÖ 696 yılları arasında, Frigya'nın Polatlı'da kurulmuş olan başkenti Gordion'da, yaşamış olan efsanevi Frigya kralıdır. Krallığı gibi yaşamı ve ölümü üzerine de mitolojiler yazılmıştır. Yaşamı boyunca acılar çekmiş olan Midas, "eşek kulak"larıyla ya da "dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle" ünlenmiştir.

<i>Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım</i>

Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım, Haldun Taner'in 1964 yılında yazdığı iki perdelik tiyatro oyunu. Oyun, II. Meşrutiyet'ten 1960'ların sonuna kadarlık bir zaman diliminde Türkiye yakın tarihinde gerçekleşen toplumsal değişimleri Vicdani ve Efruz adlı iki karakterin yaşam hikâyeleri aracılığıyla anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Kent Oyuncuları</span> İstanbulda özel tiyatro

Kent Oyuncuları (Kenterler), 1962-2014 arasında temsiller vermiş İstanbul'da yerleşik özel tiyatro topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Güngör Dilmen</span>

Güngör Dilmen Kalyoncu, Türk oyun yazarı, dramaturg.

<span class="mw-page-title-main">Bozkurt Kuruç</span> Türk oyuncu ve yönetmen (1935–2022)

Mehmet Bozkurt Kuruç, Türk tiyatro oyuncusu, yönetmen ve öğretim üyesidir.

Murat Karasu, Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu, tiyatro yönetmeni, oyun yazarı.

<i>Ben Anadolu</i> (oyun)

Ben Anadolu, Güngör Dilmen tarafından yazılan seyirlik oyun.

Midas'ın Kulakları, Ferit Tüzün tarafından 1966-1969'da bestelenmiş iki perdelik opera eseridir.

<i>Deli Dumrul</i> (oyun)

Deli Dumrul, oyun yazarı Güngör Dilmen'in 1979'da Dede Korkut hikâyelerinden birisi olan Deli Dumrul'dan yola çıkarak yazdığı bir tiyatro oyunudur.

Bağdat Hatun, Güngör Dilmen'in 1973'te yazdığı iki perdelik tiyatro oyunudur.

<i>Ploutos</i> (komedya) Aristofanes komedisi

Ploutos, Antik Yunan dönemine ait bir komedya olup, oyun yazarı Aristophanes'in eseridir. İlk olarak, MÖ 408 yılında sahnelenmiş olup, MÖ 388 senesinde revize edilerek tekrar oynanmıştır. Dönemin Atina'sına dair politik mizah niteliğinde hazırlanan bu yapıtta zenginlik tanrısı Ploutos başrolde oynamaktadır. Yapıt, Eski Komedya'dan Yeni Komedya'ya geçiş dönemine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Silenos</span>

Silenos, Şarap Tanrısı Dionysos'u eğiten bilge kişidir. Aynı zamanda yaşlanan Satirlere de Silenoslar denir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kaplan</span>

Orhan Kaplan Türk besteci, akademisyendir.

Salıncakta İki Kişi, ABD'li oyun ve senaryo yazarı William Gibson'ın yazdığı, ilk defa 1958 yılında Broadway'de sahnelenen üç perdelik oyun.