İçeriğe atla

Microtus majori

Microtus majori
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Rodentia
Familya:Cricetidae
Cins:Cricetidae
Tür: M. majori
İkili adlandırma
Microtus majori
(Thomas, 1906).

Microtus majori veya Türkçede bilinen adlarıyla Major çam sıçanı veya kısakulaklı fare, Cricetidae familyasından bir kemirgen türüdür.[2]

Habitat

Kafkasya'ya endemik olan tür, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye ve İran'da görülmüştür. Deniz seviyesinden 500 ila 2100 metre yükseklikteki bölgelerde yaşar. Çoğunlukla taze kesilmiş orman koridorlarında görülür. Genel olarak karışık ormanlarda, çalılıklarda, orman açıklıklarında ve bozkırlarda yaşayabilir. Peyzajdaki kapsamlı değişikliklere iyi uyum sağlayabilir.

Özellikleri

Farenin üst kısmı kahverengimsi kürkle kaplıdır, alt kısımda ise gri ila kil renkli kürk bulunur. Kemirgenin ellerinin ve ayaklarının üstünde ve vücuduna yakın kuyruğunun alt tarafında beyazımsı kürk vardır. Kuyruğun üst kısmı siyah-kahverengidir. Baş-gövde uzunluğu 90 ila 112 mm, kuyruk uzunluğu 32 ila 49 mm ve ağırlığı 20 ila 29 gram arasında değişmektedir. Arka ayaklar 15.5 ila 17.6 mm uzunluğundadır. Kulakların uzunluğu 9 ila 12 mm'dir.

Nisan ayında dağ eteklerinde, Mayıs ayında daha yüksek rakımlarda üreme başlar. Dişi, sonbahara kadar, iki ila dört yavru doğurabilir. İlkbaharda geçen sonbaharda doğan dişiler, aynı yıl içinde bir veya iki kez çiftleşebilir.

Üst kesici dişler sarı veya turuncu mineye sahipken, alt kesici dişler her zaman sarıdır. Türün köpek ve ön dişleri yoktur ve çenenin her yarısında üçer azı dişi vardır.

Kaynakça

  1. ^ Kryštufek, B.; Yigit, N.; Bukhnikashvili, A.; Shenbrot, G.; Sozen, M. (2008). "Microtus majori". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2008. Erişim tarihi: 22 Haziran 2009.  Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivri faregiller</span> böcekçiller takımına ait bir memeli familyası

Sivri faregiller veya Sivri fareler (Soricidae), tür bakımından zengin bir memeli familyasıdır. fareler ile benzerliklerine rağmen, Böcekçiller (Eulipotyphla) takımında sınıflandırılırlar. Dünya çapında, yaklaşık 10'u Orta Avrupa'da da yaşayan 350'den fazla tür tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kemiriciler</span> memeli takımı

Kemiriciler, yaşadıkları çevreye uyum bakımından çok başarılı olan bir memeli takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kunduzgiller</span> kemirici familyası

Kunduzgiller, kemiriciler takımına bağlı bir familya. Kuyrukları geniş ve üstten basıktır. Gözler ve kulaklar küçük, bacaklar kısadır. Uzun süre su altında kalabilirler. Familyanın mevcut tek cinsi, yalnızca iki türü içeren Castor'dur.

<i>Yaban domuzu</i> Memeli Bir Hayvan

Bayağı yaban domuzu, domuzgiller (Suidae) familyasından evcil domuzun vahşi atası olarak sayılan çift toynaklı.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı tarla sıçanı</span> Kemirgen türü

Bayağı tarla sıçanı, tarla sıçanları cinsleri ile birlikte Arvicolinae alt familyasından bir kemirici türü. En yaygın memeli hayvan türlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Fare</span> kemiriciler (Rodentia) takımının Myomorpha alt takımından memeli hayvan

Fare, kemiriciler (Rodentia) takımından bir sıçangil cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Kurt</span> Avrasya ve Kuzey Amerikaya özgü memeli

Kurt veya bozkurt, Avrasya ve Kuzey Amerika'ya özgü ve Canis cinsinden iri bir memelidir. Otuzdan fazla Canis lupus alt türü tanınmakta ve bozkurt denildiğinde günlük konuşma dilinde evcilleştirilmemiş ve yabani alt türler anlaşılmaktadır. Ortalama ağırlığı erkeklerde 40 kg, dişilerde de 37 kg olan kurtlar, köpekgiller (Canidae) familyasının yaşayan en iri üyeleridir. Boyları 105 ila 160 cm arasında değişirken omuz yükseklikleri de 80 ila 85 cm arasındadır. Kurtlar diğer Canis türlerinden daha az sivri kulakları ve ağız ile burunlarıyla olduğu kadar daha uzun kuyrukları ve daha kısa gövdeleri ile de ayırt edilir. Yine de kır kurdu ile altın çakal gibi daha küçük Canis türleri ile yakın akraba oldukları için birlikte üreyerek doğurgan melezler ortaya çıkarabilir. Kurdun çizgili kürkleri genellikle beyaz, kahverengi, gri ve siyah alacalıdır ancak Arktik bölgelerde yaşayan alt türleri hemen hemen tamamen beyaz kürklü olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl tilki</span> bayağı tilki

Kızıl tilki, bayağı tilki olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının en yaygın tilkisidir. Avrupa'nın büyük bir farkla en sık rastlanılan vahşi köpekgildir. Bu yüzden Avrupa'da "tilki" denildiğinde neredeyse hep bu tür kast edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kakım</span>

Kakım, sansargiller (Mustelidae) familyasından bir gelincik türü. Avrasya ve Kuzey Amerika coğrafyalarının orta-kuzey bölgelerinin yerlisidir. Kış aylarında postu bembeyaz bir renge bürünür.

<span class="mw-page-title-main">Göçmen ardıç</span>

Göçmen ardıç, öz ötücüler (Passeri) alt takımından ardıçgiller familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Keseli sıçangiller</span> keselilerin Didelphimorphia takımına ait tek familya

Didelphidae veya Keseli sıçangiller, Didelphimorphia takımına bağlı bir hayvan familyasıdır. Sadece Amerika'da bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Sincap maymunu</span>

Sincap maymunu, Cebidae familyasından Saimiri cinsini oluşturan primat türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Kedi makisigiller</span> primat familyası

Kedi makisigiller (Cheirogaleidae) makimsiler (Lemuriformes) grubundan bir primat familyası. Madagaskar adasının farklı orman türlerinde çoğu ağaçta yaşayan, gece aktif, küçük boy hayvanlardır. Şu an familyanın 30 türü tanınmaktadır.

Doğramacı tarla faresi Türkiye'de bulunan 6 endemik memeli türünden biridir. Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu ve Prof. Dr. Boris Kryštufek tarafından 1999 yılında keşfedilmiştir. Yeni bulunan bu türün ismi Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu'nun hocası olan Prof. Dr. Salih Doğramacı'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sıçangiller</span>

Sıçangiller (Muridae), Kemiriciler takımında yer alan ve doğal olarak Avrasya, Afrika ile Avustralya'da bulunan 700'den fazla türü ile memelilerin en büyük familyasıdır. Doğal olarak bulundukları yerlerin dışına da çıkarak tüm Dünya üzerine yayılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ugnarat neqait</span>

Ugnarat neqait, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Alaska eyaletinin batı ve güneybatısında yaşayan Yupik Eskomolarının Cricetidae familyasından fare ve lemming yuvaları eşilerek kemirgenlerin kışlık erzak deposundan toplayıp yedikleri üç bitki türünün sap ve kökleri. Bunlar sonbaharda kadınlar tarafından tundrada toplanır.

<span class="mw-page-title-main">Ochotona princeps</span>

Gündüz vakti aktif bir pika türü olan Amerika pikası, batı Kuzey Amerika dağlarında, genellikle ağaç hattında veya yukarısındaki kayalık alanlarda bulunur. Otçul, daha küçük tavşanlar ile akrabalardır.

<span class="mw-page-title-main">Kedi anatomisi</span>

Evcil kedilerin anatomisi, Felis cinsindeki diğer üyeler ile benzerdir.

<i>Camptosaurus</i>

Camptosaurus, Batı Kuzey Amerika'nın Geç Jura dönemi'nde yaşamış, Kuş kalçalı dinozor cinsidir.

Lepus fagani, Lepus cinsine bağlı, Etiyopya'ya özgü endemik bir hayvan türüdür. Etiyopya tavşanı veya Çalı tavşanı olarak da bilinir.