İçeriğe atla

Microsoft Anında İlet Bildirim Servisi

Microsoft Anında İlet Bildirim Servisi
Geliştirici(ler)Microsoft
Programlama diliC Sharp
İşletim sistemiWindows Phone 8.1
TürBildirim Servisi
LisansKapalı kaynak
Resmî sitesidev.windows.com/en-us Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Microsoft Anında İlet Bildirim Servisi (ingilizce: Microsoft Push Notification Service), Microsoft tarafından geliştirilen mobil bir hizmettir. Geliştiricilere sunuculardan Windows Phone uygulamalarına itme verileri göndermesine izin verir. MPNS, Windows Phone 8 İşletim Sistemini hedef alan uygulamalarda doğal olarak desteklenir.[1] Microsoft, 2011'de Windows 8 ve Windows Phone 8.1 için Windows Anında İlet Bildirim Servisi'ni tanıttı, MPNS'yi etkili bir şekilde bu hizmetle değiştirdiğini açıkladı. MPNS, kaynak kodu Windows Phone 8.1'i hedefleyecek şekilde değiştirilmiştir. Yükseltmeden önce MPNS kullanmak üzere zaten kayıtlı olan bir Microsoft Silverlight uygulamasına geçirilirse, Windows Phone 8.1 üzerine yüklenmiş uygulamalarda kullanılabilir.

Teknik detaylar

Uygulama

MPNS, yerel olarak, hizmeti uygulayan Windows Phone 8 uygulamaları ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Geliştiricilere, tost bildirimlerini göndermesinin yanı sıra, uygulamanın Windows Metro başlangıç menüsü karosu üzerinde döşeme görüntüsünü güncelleme ve bildirim metnini çevirme olanağı tanır.[2] Bu, MPNS sunucu ağına istek ve ilgili içerikle POST mesajları göndererek geliştiriciler tarafından gerçekleştirilir. Bir kullanıcı, genellikle, bir uygulama, bildirim verileri için MPNS'ye kaydolmadan önce veri veya bildirimlerin alınmasına izin vermelidir. Geliştirici bir üçüncü taraf sağlayıcıdan bir Transport Layer Security sertifikası satın alıp kendi özel anahtarı ve sertifika verilerini Microsoft Developer Portal hesabına yüklerlerse, MPNS şifrelenmiş bir kanal kullanarak bildirim verileri göndermek için uygulanabilir.[3] Aksi takdirde, şifrelenmemiş bir kanal kullanarak bildirim verileri göndermek için MPNS uygulanabilir. Şifrelenmemiş kanalları kullanan uygulamalar, tüm bildirim istekleri ve cihaza güncellenen veya görüntülenen içerikle birlikte oran ve boyut sınırlamaları vardır. Bu sınırlar, bir SSL sertifikası satın alarak ve MPNS şifrelemesini kullanmak üzere değiştirilebilir.

Microsoft Anında İlet Bildirim Servisi şeması

Mimari

MPNS, Kanal URI Tanımlayıcılarını ve aygıt bilgilerini koruyan ve saklayan, geliştirici sunuculardan alınan POST isteklerini doğrulayan ve mobil cihazlara sıkıştırılmış ve istenen verileri gönderen sunucular ve dahili arayüzlerden oluşur. Bir uygulama, veri ve bildirimler için kayıt yaptığında, MPNS ağından benzersiz bir Kanal URI Tanımlayıcıları alır. Bu tanımlayıcı, uygulama geliştiricisinin üçüncü taraf sunucusu tarafından, belirli veri dağıtım isteğinin gönderileceği aygıta referans vermek için kullanılır.[4] Mobil cihaz, Kanal URI Tanımlayıcı'yı aldıktan sonra, saklanması için geliştiricinin sunucusuna gönderilir. Bir sunucu, veri iletimi için MPNS ağına bir POST mesajı gönderdiğinde, Kanal URI Tanımlayıcısı, mesaj yükünde, teslim edilecek veriler ve belirtilen herhangi bir parametre seçeneği içerisine dahil edilir. MPNS ağı tanıtıcıyı doğrulayacak ve veriyi mobil cihaza teslimat için takas edecekdir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

iCloud Appleın sunduğu bulut depolama ve bulut bilişim servisi

iCloud, Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC'de tanıtılan bulut depolama ve bulut bilişim servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir. Hizmet aynı zamanda iTunes kullanan bir ana Mac veya Windows bilgisayarına manuel yedeklemelere güvenmek yerine, iOS cihazlarını kablosuz olarak iCloud'a yedeklemeye izin verir. Servis kullanıcıları hesapları AirDrop kablosuz ile bağlayarak anında fotoğraf, müzik ve oyunları paylaşabiliyorlar. Apple, e-posta, kişiler, takvim, yer imleri, notlar, hatırlatıcılar, iWork dokümanları, fotoğraflar ve diğer veriler için veri senkronizasyon merkezi olarak hareket eden Apple'ın MobileMe hizmetinin yerini aldı. 2011'den başlayarak, iCloud Microsoft Azure ve Amazon Web Servislerine dayanıyor. Apple iOS Security beyaz kağıdı 2014'te yayınlandı, Apple, şifrelenmiş iOS dosyalarının Amazon S3 ve Microsoft Azure'de depolandığını onayladı. Apple, 2016 yılında Google ile bazı iCloud hizmetleri için Google Cloud Platform'nu kullanmak için bir anlaşma imzaladı. Ekim 2016'da Bloomberg, Apple tarafından daha doğrudan çalıştırılarak Apple'ın çevrimiçi hizmetlerinin Hız ve Deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Pie projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca, Apple'ın tüm çalışanlarını Apple Kampüs'e taşıdığı bildirildi, diğer çalışanların çoğu Apple Park'a geçecekti.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone</span> Microsoft tarafından geliştirilmiş akıllı telefon işletim sistemi

Windows Phone, Microsoft tarafından geliştirilmiş ve Windows Mobile serilerinin devamı olan bir mobil işletim sistemidir. Windows Mobile işletim sistemine son verildikden bu sisteme geçiş yapıldı. 2010 Şubat ayında Mobil Dünya Kongresi'nde ilk kez duyurulan sistem; Windows Mobile'daki kurumsal kullanıcı kitlesine nazaran Windows Phone'da hedef kitlesi Microsoft tarafından sadece son kullanıcılar olarak belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

iOS 8 2014 mobil işletim sistemi

iOS 8 Apple Inc. tarafından iOS 7'nin ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 8. büyük sürümüdür. Apple'ın 2 Haziran 2014 tarihinde WWDC konferansında ilk kez resmi olarak duyurmuş ve 17 Eylül 2014 tarihinde yayınlamıştır. Apple’ın App Store’un çıkışından sonra en büyük sürüm olarak ifade ettiği iOS 8, önceki sürümden farklı olarak sağlık uygulaması, aile paylaşımı, iCloud Drive, mesajlar, fotoğraflar, yeni klavyenin de aralarında bulunduğu 83 yeni özelliğe sahip oldu. Son kararlı 8.4.1 sürümü 13 Ağustos 2015 tarihinde ileri sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mağazası</span> Microsoftun Windows için yarattığı bir uygulama mağazası

Microsoft Store, Microsoft'un Microsoft Windows için yarattığı bir uygulama mağazasıdır. Windows 8 ve Windows Server 2012'den başlayarak çalışır. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sistemleri ve Windows Server 2008 sunucusunda desteklenmez. Bu, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını dağıtmanın birincil yoludur. Hem ücretsiz, hem de 0,99 $ - 999,99 $ maliyet arasında değişen ücretli uygulamalar Microsoft Mağazası üzerinden dağıtılabilir. Ayrıca, Microsoft Mağazası Windows RT Metro arayüzeyli uygulamaları ve masaüstü uygulamaları satın almak ve indirmek için tek yoldur. Microsoft Mağazası ilk kez 29 Şubat 2012 yılında Windows 8 Tüketici Önizleme kullanımına Windows Mağazası adıyla sunuldu. Daha sonra 2015 yılında, Windows Phone Store, Microsoft Movies & TV ve Groove Music mağazaları Windows Mağazası içine birleştirilmiştir. Eylül 2017'de Microsoft, Windows Mağazası'nı dijital Microsoft Store olarak yeniden markalandırdı başladı ve Microsoft logosunu taşıyan yeni bir simge oluşturuldu. Xbox Game Store, platformun bu yeni sürümüne birleştirildi. Ekim 2021'de Windows 11 duyurulurken Microsoft Store için Win32 (.exe) ve web tabanlı uygulamalar ve Farklı Windows Mağazaları entegre etme özelliği için destek duyuruldu. Android uygulamaları, Windows 11'e Windows için Android Alt Sistemi indirildiği takdirde Amazon Appstore ile entegre çalışıp Microsoft Store'dan Android uygulaması indirebilecek.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone Mağazası</span> Microsoft Windows Phone işletim sistemindeki uygulama mağazası

Bu madde Windows Phone Store ile ilgilidir. Microsoft Windows için Windows Store sayfasına bakın.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 7</span> 2010da yayımlanmış, Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümü

Windows Phone 7 Microsoft tarafından tanıtılan Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümüdür. Microsoft Windows Mobile 6.5 sürümü ile Windows Mobile işletim sisteminin son versiyonunu yayınlamış ve bununla işletim sistemine son vermiştir. Bundan sonra Microsoft yeni işletim sistemini yaratmaya başladı, 21 Ekim 2010 tarihinde dünya çapında Windows Phone Store ile birlikte ve 8 Kasım 2010 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlandı. Versiyon birden fazla büyük güncellemeler aldı, son hali Ocak 2013 yılında piyasaya sürülen Windows Phone 7.8 oldu. Versiyonun güncellenme yöntemi Zune yazılım aracılığı iledir. Buna özelleştirilebilir başlangıç ekranı olarak birkaç özelliği eklendi. Tam yeni "Metro" isminde tasarım sistemine dayalı bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Mobil yazılım platformu Windows Phone Store'dur. Microsoft bu sürümdeki mobil cihazlar için ücretsiz online eş hizmeti vermek için özel olarak "My Windows Phone" hizmetini kullanıma verdi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 8</span> Microsoft tarafından geliştirilen mobil cihazlar için piyasaya sürülen işletim sistemi

Windows Phone 8, Microsoft'un Windows Phone mobil işletim sisteminin ikinci nesildir. İlk sürüm olan Windows Phone 7'nin devamı olarak yaratıldı. Bu, 29 Ekim 2012 tarihinde serbest bırakıldı ve selefi gibi, bu Metro tasarım diline dayanan düz bir kullanıcı arayüzü sunuyor. Bu sürümün yerini 2 Nisan 2014 yılında açılan Windows Phone 8.1 mobil işletim sistemine bıraktı. Sürümün mobil medya yazılım ve dağıtım platformu Windows Phone Store-dir. Güncellenme yöntemi ise ilk sürümden farklı, Zune yazılım ile değil, "Firmware over the air" aracılığı iledir.

<span class="mw-page-title-main">Zune yazılım</span> Microsoft Windows için bir medya yönetim yazılımı

Zune yazılım Microsoft Windows için bir medya yönetim yazılımıdır, bir kütüphane ile tam bir medya oynatıcı uygulaması, Zune Marketplace için bir arayüz, hem de bir medya akışı sunucusu olarak çalışır. Yazılım Zune işlevselliği ile Zune 4, 8, 16, 30, 80, 120, Zune HD, Windows phone 7, and Microsoft Kin de dahil olmak üzere tüm cihazlarla senkronize etmek için kullanılır. Zune cihazları Zune yazılımı ile çalışır ve Microsoft'un Metro tasarım dilinin birçok tasarım ilkelerini uygular.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 8.1</span> Üçüncü nesil Windows Phone mobil işletim sistemi

Windows Phone 8.1, Windows Phone 8'den sonra Microsoft'un Windows Phone mobil işletim sisteminin üçüncü neslidir. "Firmware over the air" aracılığı iledir. 2 Nisan 2014 tarihinde, San Francisco, Kaliforniya'da Microsoft'un Build Konferansı'nda tanıtılmıştır. Bu, 14 Nisan 2014 tarihinde Windows Phone geliştiricilerine son şeklini yayınlandı ve 15 Temmuz 2014 tarihinde genel kullanılabilire varıldı. Windows Phone 8 sürümünü çalıştıran tüm Windows Telefonlar, Windows Phone 8.1'e yükseltilebilir. Sürümün güncellenme yöntemi "Firmware over the air" ve Windows Phone Store aracılığı iledir. Bu sürümde ilk kez hızlı ayarlar sağlayan ve kullanıcılara tüm hızlı ayarları gösteren Bildirim Merkezi - Eylem Merkezi tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Bing Mobile</span>

Bing Mobile Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçası olarak taşınabilir mobil cihazları için bir arama aracıdır. Mobil cihaz ekranları için tasarlanmıştır. Bing Mobileye, Windows phone 7 ve Windows Phone 8 aygıtlarında Arama anahtarı aracılığıyla erişilir, tescilli yazılım olarak Windows Mobile ve Windows Phone'ye dahildir. Ayrıca, Windows Phone 8.1'de mevcuttur ve iOS ve Android de dahil olmak üzere diğer platformlar için indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">İşlem Merkezi</span>

Eylem Merkezi Windows Phone 8.1, Windows 10 ve Windows 10 Mobile'de bulunan bir bildirim merkezidir. İlk olarak Temmuz 2014'te Windows Phone 8.1 ile tanıtıldı ve 29 Temmuz 2015'te Windows 10'un piyasaya sürülmesiyle birlikte masaüstüne tanıtıldı. Eylem Merkezi, Windows 10'daki Charms'ın yerini aldı. Windows NT işletim sisteminin izleme bileşeni ise Güvenlik ve Bakım hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Anında İlet Bildirim Servisi</span>

Apple Anında İlet Bildirim Servisi Apple tarafından oluşturulan, üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerinin Apple aygıtlarında yüklü olan uygulamalara bildirim verileri göndermesine olanak tanıyan bir platform bildirim hizmetidir. Gönderilen bildirim bilgileri rozetleri, sesleri, gazete bayii güncellemelerini veya özel metin uyarılarını içerebilir. İlk kez 17 Haziran 2009'da IPhone OS 3 ile başlatıldı. Yerel uygulamalara yönelik APN'ler daha sonra Mac OS X Lion sürümüyle başlayarak Mac OS X API'sine eklendi. Web sitesi bildirimleri için destek daha sonra OS X Mavericks sürümüyle birlikte eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Anında İlet Bildirim Servisi</span>

Windows Anında İlet Bildirim Servisi Microsoft tarafından Microsoft Windows ve Windows Mobile platformları için geliştirilmiş bir bildirim hizmetidir. Geliştiricilere bu özelliği uygulayan Windows ve Windows Mobile uygulamalarına push veriler göndermesine izin verir. Microsoft Anında İlet Bildirim Servisinin devamı olarak bu yazılım ilk önce Windows 8'de ve daha sonra Windows Phone 8.1'de piyasaya çıktı.

Nokia Store Microsoft Mobile ve Nokia-nın yarattığı uygulama mağazası idi. Mayıs 2009'da dünya genelinde piyasaya sürüldü. Burada müşteriler mobil cihaz oyunları, uygulamalar, videolar, resimler ve zil sesleri Nokia cihazlarına indirebilirler. Ögelerin bazıları ücretsizdir; diğerleri kredi kartını kullanarak veya operatöre fatura ile seçilen operatörler tarafından satın alınabilir. Ovi Mağazasındaki içerik aşağıdaki kategorilere ayrılmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Lumia Beta Uygulamaları</span>

Lumia Beta Uygulamaları , Microsoft Lumia cihazlarının beta uygulamalarının kamuya açık olarak indirilebildiği UserVoice tabanlı bir web sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">C2DM</span>

C2DM, Google tarafından geliştirilen ve Google Cloud Messaging hizmeti ile değiştirilen geçersiz bir mobil bildirim hizmetidir. Geliştiricilere sunuculardan Android uygulamaları ve Google Chrome uzantılarına veri göndermesine olanak sağladı. C2DM ilk olarak 2010'da piyasaya çıktı ve Android Froyo sürümünden itibaren mevcuttu. Google, 27 Haziran 2012'de C2DM'yi değiştirmeyi amaçlayan kimlik doğrulama ve dağıtım, yeni uygulama programlama arayüzü bitiş noktaları ve mesajlaşma parametrelerinde iyileştirmeler, API hızı sınırlarının ve maksimum mesaj boyutlarının kaldırılmasını gerekçe göstererek Google Cloud Messaging hizmetini açıkladı. Google, 2012 yılının Ağustos ayında C2DM servisinin resmi kullanımdan kaldırılmasını açıkladı ve geliştiricilere yeni hizmete geçme konusunda yardımcı olması için belgeler yayınladı. C2DM hizmeti mevcut uygulamalar için kullanımdan kaldırılmış ve 20 Ekim 2015 tarihinde tamamen kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Google Cloud Messaging</span>

Google Cloud Messaging, Google tarafından geliştirilen, mobil bir bildirim hizmeti'dir. Üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerinin, geliştirici tarafından işletilen sunuculardan uygulamalara bildirim verileri veya bilgileri gönderebilmelerini sağlar. 2012 yılında Android Jelly Bean ile tanıtıltı. Android işletim sisteminin yanı sıra Xamarin ve Google Chrome İnternet tarayıcısı için geliştirilen uygulamalar veya uzantıları hedefler. Geliştiricilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. GCM Hizmeti ilk önce Haziran 2012'de, kimlik doğrulama ve dağıtım, yeni API bitiş noktaları ve mesajlaşma parametrelerinin iyileştirilmesi ve sınırlamaların kaldırılmasını gerekçe göstererek, Google'ın Android Cloud to Device Messaging (C2DM) hizmetinin devamı niteliğinde ilan edildi. Google'ın "Firebase Cloud Messaging" (FCM) yerini almıştır.

Microsoft mobil hizmetler, özellikle mobil cihazlar için oluşturulmuş bir dizi özel mobil hizmettir, bunlar genellikle Windows Phone, Android, iOS, BlackBerry, Nokia platformları, BREW ve Java ME için mobil uygulamalar ve mobil tarayıcı aracılığıyla sunulur. Microsoft'un mobil hizmetleri genellikle bir Microsoft hesabı ile bağlantılıdır, genellikle Microsoft'un kendi mobil işletim sistemlerine önceden yüklenmiş olarak gelir ve diğer platformlar için çeşitli yollarla sunulur. Microsoft, 1996 yılında Windows CE lansmanı ile mobil bilgisayar platformları için geliştirmeye başladı ve daha sonra Nisan 2000'de Microsoft'un Pocket Office paketini PDA El bilgisayarlarına ekledi. Aralık 2014'ten Haziran 2015'e kadar Microsoft, bir dizi kurumsal satın alma işlemi gerçekleştirdi Google Play ve App Store'da Acompli, Sunrise Takvimi, Datazen, Wunderlist, Echo Notification Lockscreen ve MileIQ aldı.

Bildirim bu anlamlara gelebilir: