İçeriğe atla

Michel de Montaigne

Michel de Montaigne
Tam adıLord Michel Eyquem de Montaigne
Doğumu28 Şubat 1533(1533-02-28)
Dordogne, Fransa
Ölümü13 Eylül 1592 (59 yaşında)
Dordogne, Fransa
ÇağıRönesans felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluRönesans hümanizmi
Önemli fikirleriDenemeler
Etkilendikleri

Lord Michel Eyquem de Montaigne (28 Şubat 1533, Dordogne, Fransa - 13 Eylül 1592, Montaigne Şatosu, Fransa), 16. yüzyıl Fransız deneme yazarıdır.

Montaigne, malikanede zengin bir ailede doğdu. Büyük büyükbabası Ramon Felipe Eyquem, Clupea tüccarlığından servet kazanmıştı. 1477'de koca bir araziyi satın alarak Montaigne Lordu olmuştu. Babası Pierre Eyquem ise Fransız Katolik askeriydi. Sonrasında Bordeaux belediye başkanı oldu. Anne tarafı ise İspanyol ve Sefarad Yahudileri'ndendi. Ancak annesi Antoinette López protestanlığı benimsemişti. Ancak Montaigne Roma Katolikliği'e yöneldi.

Ailesi onun iyi bir eğitim almasını sağladı. Uzman eğitmenler tarafından yetiştirildi. Sabahları klasik müzik çalan kişiler tarafından uyandırıldı. Eğitim süresince Yunan ve Latin edebiyatını dilini öğrendi. Böylece Ovidius, Livius, Horatius, Persius, Terentius, Martialis, Jluvenalis, Quintus, Plautus, Arellius Fuscus, Catullus, Maro ve daha nicelerinin eserlerini okuyup hayranlık duydu. Ailesi tarafından dönemin en büyük Latince bilgini George Buchanan'ın yönetimi altında olan Bordeaux'daki çok saygın bir yatılı okul olan Guienne Koleji'ne gönderildi. Kolejden sonra Toulouse Üniversitesi'nde hukuk okudu.

1557'de yüksek mahkeme olan Bordeaux'daki Parlement'in danışmanı olarak atandı. 1561'den 1563'e kadar IX. Charles'ın sarayında saray mensubuydu ve kralla birlikte Rouen Kuşatması'nda hazır bulundu.

Montaigne, 1565'te Françoise Cassaigne ile evlendi. Bordeaux'lu zengin tüccarların kızıydı. Altı kızları oldu ancak yalnızca biri yaşayabildi. Çocuklarının ölümü Montaigne etkiledi. At üstündeyken bir binicilik kazasında ciddi şekilde yaralandı kısa bir süre komada kaldı. Kızlarının ölümünden sonra bu kaza Montaigne'i daha da sarstı. Hatıralarında bu kazadan ''Belki de onlar beni çağırmışlardı'' diyerek bahseder. Prensipleri değişen Montaigne, yargıçlık görevinden istifa edip kamusal hayattan tamamen çekildi. Çocukluğunun geçti malikaneye geri döndü. Malikanenin bir kulesine çekilen ve henüz 38 yaşındayken burada kendini neredeyse tüm sosyal ve ailevi olaylardan soyutladı. Ne Kral III. Henri'nin kendisini çağıran mektuplarını ne de Bordeaux bölgesindeki belediye başkanlığı teklifini yanıtladı.

Ailesinden kalan geniş bir malikanede günlerini kitaplarıyla ve yazılarıyla geçirdi. Kilisenin insanların aklını sürekli çelmesini eleştiren içerikler yayımladı. Avrupalıların coğrafi keşiflerde tanıdığı yeni uygarlıkları köleleştirme, yok sayma girişimlerine karşı çıkmıştır. Keşfedilen yeni medeniyetlere ''barbar, yamyam'' nitelemelerine hiddetle karşı çıkmıştır. Aziz Bartalmay Yortusu Kıyımı'nı lanetledi. Fransız Din Savaşları'nın anlamsızlığından bahsetmiştir. Bunu ise ''İnsanlar zırdeli, daha bir tırtılı nasıl yaratacaklarını bilmezken binlerce tanrı yaratmışlar'' diyerek dile getirir. Bu çalışmaların sonucu olarak ünlü Denemeler adlı kitabı oluştu. Klasik kuşkuculuğu yeniden gündeme getirmiştir. Bilgiyi keşfetmenin yeni yollarını bulmayı denemenin asil olduğunu vurgular. Montaigne, Denemelerinde başta insan sevgisi olmak üzere iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılar kaleme aldı. Sürekli eleştirel inceleme fikrini yeniden insanlara tanıttı. Bu yazıları herkesin anlayabileceği sade bir anlatımla okura ulaştırdı. Montaigne, deneme türünün yaratıcısı olarak kabul edilir.

Montaigne, 1592'de bademcik iltihaplanmasından öldü. Hastalığı zamanla dil felcine de yol açtı. Bu durumu eserinde şöyle aktarır: "zihnin en verimli olduğu an başkalarıyla sohbet anıdır. Bunu hayattaki diğer tüm eylemlerden çok daha tatlı buluyorum; ve eğer seçmek zorunda kalsaydım, sesimi kaybetmektense görme yeteneğimi kaybetmeyi tercih ederdim."[2] Günümüzde mezar yeri kayıptır.

Hakkında Söylenenler

Voltaire eserlerinde kendisine ilham kaynağı olan kişinin Montaigne olduğu belirtir.

İngiliz akademisyen Edward Capell 1780'de Shakespeare'in üzerinde ciddi bir Montaigne etkisi olduğunu ileri sürer.[3]

Ralph Waldo Emerson, Montaigne'i okuma deneyimi hakkında şöyle yazar: "Bana sanki daha önceki bir yaşamımda kendim yazmışım gibi geldi, öyle içtenlikle ki düşüncelerime ve deneyimlerime hitap ediyordu."

Nietzsche, Montaigne hakkında: "Böyle bir adamın yazılar yazması, birinin bu dünyada yaşama sevincini gerçekten artırır".[4]

Amerikalı filozof Eric Hoffer, Montaigne'i Hoffer'ın anılarında: "Benim hakkımda yazıyordu. En derin düşüncelerimi bile biliyordu."

Erich Auerbach, Montaigne'i ilk modern insan olarak tanımlar.[5]

Kaynakça

  1. ^ FT.com "Small Talk: José Saramago" 31 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. "Everything I’ve read has influenced me in some way. Having said that, Kafka, Borges, Gogol, Montaigne, Cervantes are constant companions."
  2. ^ The Autobiography of Michel De Montaigne",. Marvin Lowenthal, David R. Godine (Fransızca). s. 165. 
  3. ^ Olivier, T. (1980). "Shakespeare and Montaigne: A Tendency of Thought". Theoria. 54: 43–59. 
  4. ^ Nietzsche, Untimely Meditations, Chapter 3, "Schopenhauer as Educator", Cambridge University Press, 1988, p. 135. 
  5. ^ Auerbach, Erich, Mimesis: Representations of Reality in Western Literature, Princeton UP, 1974, p. 311. 1974. ss. p. 131. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denis Diderot</span> Fransız Aydınlanma filozofu ve ansiklopedist

Denis Diderot, Fransız yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche</span> Alman filozof, filolog ve şair (1844–1900)

Friedrich Wilhelm Nietzsche, Alman klasik filolog ve filozoftur. Nietzsche'nin fikirleri ve üslubu, yerleşik düşünce kalıplarını kırmıştır, bu nedenle yaşadığı dönemde var olan bir klasik disipline sokulamamıştır. Nietzsche, günümüzde yepyeni bir felsefi ekol olarak yaşam felsefesi disiplininin kurucusu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Meriç</span> Türk yazar, çevirmen ve düşünür

Hüseyin Cemil Meriç, Türk yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Charles Perrault</span>

Charles Perrault, Fransız şair, yazar, edebiyat teorisyeni.

Deneme, yazarın belli bir konuya ilişkin kişisel duygu ve düşüncelerini anlattığı metinlere denir. Bu türde ilk yazıları 16. yüzyılda Fransız yazar Michel de Montaigne yazdı ve Essais (Denemeler) adıyla yayımladı. Bugün birçok ülkede ilgiyle okunan edebiyat türünün de adını koymuş oldu. Son biçimine ulaşmamış taslaklar olarak da tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erich Fromm</span> Alman sosyolog ve psikanalist (1900–1980)

Erich Fromm, Yahudi kökenli Almanya doğumlu Amerikalı ünlü bir psikanalist, sosyolog ve filozoftur. Ruh bilimine Marksist-sosyalist ve insancıl yaklaşımın en önemli temsilcilerindendir. Frankfurt Okulu ve okulun genel yaklaşım biçimi olan eleştirel teori için yaptığı katkılar ile de tanınmaktadır.

Fransız edebiyatı, Fransızca kullanılarak ortaya çıkan edebiyat ürünlerini kapsar. Dünyanın en zengin ve en etkileyici edebiyatlarından biridir. Fransız yazarlar başta epik şiir, lirik şiir, drama ve kurgu olmak üzere edebi yazınların tümüne katkıda bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Blaise Pascal</span>

Blaise Pascal, Fransız bilim adamı, mucit, Katolik düşünür ve dini savunucusu.

<i>Böyle Buyurdu Zerdüşt</i> Friedrich Nietzschenin felsefi romanı

Böyle Buyurdu Zerdüşt: Herkes ve Hiçbiri için Bir Kitap, Friedrich Nietzsche tarafından kaleme alınmış bir kitaptır (1883–1885). Kitabı belirli bir kategori içerisinde tanımlamak genelde zor olmuştur: Bir edebiyat eseri ve aynı zamanda felsefi bir çalışmadır. Nietzsche kendisi kitabı "yazılmış en derin" eser olarak tanımlamıştır. Eser, birçok farklı konu ve tarz barındırmaktadır. Nietzsche'nin felsefi görüşleri açısından önemli bir yer tutan kitap, birçok eleştiriye maruz kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Eyüboğlu</span> Türk yazar, akademisyen ve çevirmen

Sabahattin Eyüboğlu, Türk yazar, çevirmen ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Bordeaux</span> Fransada komün

Bordeaux veya Bordo, Güneybatı Fransa'nın Gironde departmanında, Garonne Nehri üzerinde bulunan bir şehirdir. Bir liman kenti olan şehir, Yeni Akitanya bölgesinin başkenti ve Gironde departmanının ilidir. Sakinleri "Bordelais" (eril) veya "Bordelaises" (dişil) olarak adlandırılır. "Bordelais" terimi şehir ve çevresindeki bölgeyi de ifade edebilir.

Disjecta: Miscellaneous Writings and a Dramatic Fragment Samuel Beckett'in kariyeri boyunca yazdığı, daha önceden toplu hâlde basılmamış yazılarından oluşan bir derlemedir. Derlemenin başlığı genelde yazılı yapıtlar için kullanılan ve dağılmış kalıntılar ve parçalar anlamına gelen Latince "disjecta membra" teriminden gelir. Derleme, James Joyce'un Our Exagmination Round His Factification for Incamination of Work in Progress 'de çıkmış olan Finnegans Wake adlı yapıtının ilk versiyonu hakkında Beckett'in tanınmış denemesini de içerir. Bazı denemeler yazıldığı özgün dille yayımlanmıştır.

<i>Aşkın Çabası Boşuna</i>

Aşkın Çabası Boşuna İngiliz yazar William Shakespeare tarafından yazılmış bir komedi oyunudur. Bu eser yazarın ilk komedileri arasında olup 1590'lı yılların ortalarında yazılmış olduğu sanılmaktadır. İlk defa basılıp yayınlanması 1598'dedir. Bu eser ilk defa 1598'de Kraliçe I. Elizabeth huzurunda sahneye konulmuş; ikinci defa yıllarca sonra 1605'te bir büyük malikanede oynamıştır. Sonra 1839'da Covent Garden Tiyatrosunda oynanıncaya kadar tiyatro repertuvarlarına hiç girmememiştir.

<i>Denemeler</i> Montaignenin denemelerinden oluşan eser

Denemeler, 16. yüzyıl Fransız deneme yazarı Michel de Montaigne'nin ilk kez 1580 tarihinde yayımlanan deneme türünden eseridir. 107 denemeden oluşmuş bu kitabın özgün Fransızca adı Les Essais dir ve Türkçedeki anlamıyla örtüşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Cemal</span> Türk yazar ve çevirmen

Ahmet Cemal,, Türk yazar ve edebiyat çevirmeniydi.

Orhan Burian,, Türk akademisyen, eğitimci, çevirmen, deneme ve eleştiri yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Etienne de La Boétie</span> Fransız hümanist, yazar ve tercüman (1530-1563)

Étienne de La Boétie, modern siyaset biliminin temellerini atan Fransız yazar, düşünür, yargıç ve siyasetçi. Montaigne'in en yakın dostu olarak bilinir.

Mimesis: Batı Edebiyatında Gerçekliğin Tasviri, Erich Auerbach'ın edebiyat eleştirisi kitabıdır. Geniş bir külliyatı kapsayan eser, Auerbach'ın 1935'te Naziler'in baskısından kaçarak Türkiye'ye gelip İstanbul'da öğretmenlik yaptığı dönemde yazılmış ve ilk olarak 1946'da A. Francke Verlag adlı yayınevi tarafından yayımlanmıştır. Yazarın en bilinen eseridir.

Fransızca felsefenin tarihi, son derece çeşitli ve yüzyıllar boyunca Batı felsefesini etkilemiş olan Fransızca felsefenin Orta Çağ skolastik düşünürü Pierre Abélard'dan başlayarak modern felsefenin kurucularından René Descartes'ın felsefesinden yirminci yüzyılda ortaya çıkmış bilim felsefesi, varoluşçuluk, fenomenoloji, yapısalcılık ve postmodernizme kadar gelişimini ele alır.