İçeriğe atla

Michel Temer

Michel Temer
37. Brezilya Devlet Başkanı
Görev süresi
31 Ağustos 2016 - 1 Ocak 2019
Başkan YardımcısıYok
Yerine geldiğiDilma Rousseff
Yerine gelenJair Bolsonaro
24. Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı
Görev süresi
1 Ocak 2011 - 31 Ağustos 2016
BaşkanDilma Rousseff
Yerine geldiğiJosé Alencar
Yerine gelenHamilton Mourão
Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanı
Görev süresi
2 Şubat 2009 - 17 Aralık 2010
Yerine geldiğiArlindo Chinaglia
Yerine gelenMarco Maia
Görev süresi
2 Şubat 1997 - 14 Şubat 2001
Yerine geldiğiLuís Eduardo Magalhaes
Yerine gelenAécio Neves
Brezilya Demokratik Hareket Partisi Başkanı
Görev süresi
9 Eylül 2001 - 5 Nisan 2016
Yerine geldiğiJader Barbalho
Yerine gelenRomero Jucá
Kişisel bilgiler
Doğum Michel Miguel Elias Temer Lulia
23 Eylül 1940 (84 yaşında)
Tietê, São Paulo, Brezilya
Partisi Brezilya Demokratik Hareket Partisi
Evlilik(ler)
  • Maria de Toledo (boşandı)
  • Marcela Tedeschi (e. 2003)
Bitirdiği okul São Paulo Üniversitesi
Dini Roma Katoliği
İmzası

Michel Miguel Elias Temer Lulia (Portekizce telaffuz: [miˈʃɛw miˈɡɛw eˈliɐs ˈtẽmeɾ luˈliɐ]; d. 23 Eylül 1940), Brezilyalı avukat ve siyasetçi. Ocak 2011 tarihinden itibaren Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı oldu. 2010 seçimlerinde İşçi Partisi adayı Dilma Rousseff ve adayı olarak bekletildikten sonra göreve başladı.[1] 12 Mayıs 2016'da, Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in geçici olarak görevden alınmasından sonra Brezilya Devlet Başkan Vekili olarak başkanlık yetkilerini ve görevlerini üstlendi.[2] Devlet başkanı Rousseff'in 31 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla senato tarafından fiilen görevden alınması ile birlikte söz konusu tarih itibarıyla resmen devlet başkanı olarak görevi üstlendi.[3] 75 yaşında, göreve gelmiş en yaşlı kişidir.

Temer, görevdeki ilk konuşmasında "ulusal kurtuluş" hükûmeti çağrısında bulundu ve Brezilya halkının güvenini istedi. Ayrıca emeklilik sistemini ve çalışma yasalarını elden geçirme ve kamu harcamalarını kısma niyetinin de sinyalini verdi.

Temer, Mart 2017'de yeniden cumhurbaşkanlığı yardımcılığı konutuna taşınmaya karar verdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayında yaptığı mimari değişiklikler nedeniyle Brezilya Tarihi Miras Enstitüsü ile son zamanlarda sorunlar yaşadı. Brezilya haber dergisi Veja'ya verdiği bir röportajda "geniş odalarda" uyuyamayacağından bahsetti ve hayalet olabileceği olasılığını sorguladı.

2017'de yapılan bir anket, Temer yönetiminin% 7 oranında halk tarafından onaylandığını ve yanıt verenlerin % 76'sının Temer'in istifasını desteklediğini gösterdi. Yaygın protestolara rağmen Temer istifa etmeyi reddetti. Temer, 2018 seçimlerinde başkanlığa aday olmadı ve yerine Jair Bolsonaro geçti.

16 Şubat 2018'de Temer, Rio de Janeiro'daki organize suç unsuruyla mücadele etmeyi amaçlayan ve güvenliğin tam kontrolünü orduya devretmeyi amaçlayan bir yasa imzaladı. Ordunun 1 Ocak 2019'a kadar güvenlik kontrolünde kalacağı bildirildi. Temer, ertesi gün yakın gelecekte bir Kamu Güvenliği Bakanlığı kurulmasını önerdi.

Brezilya Coğrafya ve İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre, aşırı yoksulluk 2017'de yüzde 11 artarken, eşitsizlikler de yeniden arttı (Gini endeksi 0,555'ten 0,567'ye yükseldi).

Biyografi ve kariyeri

São Paulo eyaleti, Tiete doğumludur. Maruni kökenli Lübnan göçmeni bir ailenin oğludur. I. Dünya Savaşı'ndaki istikrarsız nedeniyle ailesi, üç ağabeyi ile birlikte Kuzey Lübnan'daki Btaaboura'dan 1920'lerde Brezilya'ya göç etmiştir. Akıcı Arapça konuşamaz ve bu dili anlamamaktadır.

São Paulo Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve São Paulo Papalık Katolik Üniversitesi'nde doktora yapmış ve Hukuk diplomasına sahiptir. Devlet savcı olarak görev almasının yanı sıra, iki kez Asayiş Devlet Sekreteri olarak görev yapmıştır. Anayasa Hukuku lisanslı profesörü ve bu konuda çok sayıda kitap yazmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Presidência da República Federativa do Brasil: Vice-Presidente: Biografia" (Portekizce). 9 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  2. ^ "Brazil's Senate Votes to Impeach President Dilma Rousseff". NBC News date= 12 Mayıs 2016. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016. 
  3. ^ Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff görevden alındı 2 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NTV, Erişim tarihi: 02 Eylül 2016
Siyasi görevi
Önce gelen
Luís Eduardo Magalhaes
Temsilciler Meclisi Başkanı
1997–2001
Sonra gelen
Aécio Neves
Önce gelen
Arlindo Chinaglia
Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanı
2009–2010
Sonra gelen
Marco Maia
Önce gelen
José Alencar
Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı
2011–2016
Boş
Önce gelen
Dilma Rousseff
Brezilya Devlet Başkanı
2016–2019
Sonra gelen
Jair Bolsonaro
Parti siyasi görevi
Önce gelen
Jader Barbalho
Brezilya Demokrat Hareket Partisi Başkanı
2001–2016
Sonra gelen
Romero Jucá

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">São Paulo</span> Brezilyanın en büyük şehri ve São Paulo eyaletinin başkenti

São Paulo, Güneydoğu Brezilya'da bulunan São Paulo eyaletinin başkenti ve Güney Amerika'nın finans, ticaret ve sanayi merkezi. São Paulo, Brezilya, Amerika kıtası ve güney yarımküredeki en büyük şehirdir. GaWC tarafından alfa küresel şehir olarak sınıflandırılan São Paulo, banliyöleri olan Jundiaí, Sorocaba and São José dos Campos ile birlikte dünyanın dördüncü büyük metropolitan alanıdır. Bu metropolitan alanının nüfusu 22 milyondan fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Luiz Inácio Lula da Silva</span> 35. ve 39. Brezilya devlet başkanı

Luiz Inácio Lula da Silva veya tanınan kısa adıyla Lula, Brezilyalı siyasetçi, sendikacı ve Brezilya devlet başkanıdır. Daha önce iki dönem üst üste devlet başkanlığı görevini yürütmüştü. Siyasi kariyeri boyunca gelir eşitsizliği, yoksullukla mücadele ve Amazon ormanlarını korumak konusunda çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Brezilya)</span> Brezilyada bir siyasi parti

İşçi Partisi, Brezilya'daki siyasi partileriden biridir. 1 Ocak 2003'ten Ağustos 2016'ya kadar birçok başka partiyle koalisyon hükûmetinde federal düzeyde idare edildi.

Brezilya Federal Cumhuriyeti'nin devlet başkanı, Brezilya hükûmetinin baş yöneticisi ve ülkenin Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanıdır. Aşağıda Brezilya devlet başkanları listesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Latin Amerika Anıtı</span>

Latin Amerika Anıtı, Brezilya'nın en kalabalık şehri olan São Paulo'nın Barra Funda bölgesinde inşa edilmiş bir müze ve kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Dilma Rousseff</span> 36. Brezilya devlet başkanı

Dilma Vana Rousseff, Bulgar asıllı Brezilyalı ekonomist, siyasetçi ve Brezilya'nın ilk kadın Devlet Başkanı. Bir önceki Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından yeni Devlet Başkanı olarak aday gösterilmişti. Rousseff Lula'nın 2010 Devlet Başkanlığı seçimlerinde Lula da Silva'nın belirlenmiş halefi olarak seçimleri kazandı. 12 Mayıs 2016 itibarıyla geçici bir süre görevinden uzaklaştırıldı. Yerine yardımcısı Michel Temer başkanlık görevini üstlendi. 31 Ağustos 2016 Çarşamba günü, Brezilya Senatosunun oylamasıyla yolsuzluktan dolayı görevinden alındı.

<span class="mw-page-title-main">São Paulo (eyalet)</span> Brezilyanın güneydoğusunda eyalet

São Paulo, Brezilya'nın güneydoğusunda yer alan ve ülkenin en kalabalık ve gelişmiş eyaletidir. İdari merkez, aynı zamanda Brezilya'nın ve tüm Güney Amerika'nın en büyük şehri olan São Paulo şehridir. São Paulo, Portekizcede Aziz Pavlus anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya İstihbarat Teşkilatı</span>

Brezilya İstihbarat Teşkilatı 1960'ların ortalarında Castello Branco hükûmeti sırasında oluşan Serviço Nacional de Informações (SNI) ya da Ulusal Bilgi Servisi halefi kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">2013 Brezilya protestoları</span>

2013 Brezilya protestoları olarak bilinen Brezilya genelinde Devlet Başkanı Dilma Rousseff ve mevcut hükûmete karşı, ilk olarak ulaşım ücretlerine yapılan zamma karşı gruplarca başlatılan ardından yolsuzluklar, rüşvet, ekonomik eşitsizlikler ve yüksek vergilere tepki olarak ülke geneline yayılan Brezilyalılar ile Brezilya polisi arasında ara ara çatışmalara sahne olan ayaklanma. Gösterilerin Gezi Parkı protestoları ile zamanlaması ve benzerliği dikkat çekmiş, protestolara LGBT bireyler dahil diğer azınlıklarında dahil olduğu Brezilya halkıda katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jair Bolsonaro</span> 38. Brezilya devlet başkanı

Jair Messias Bolsonaro, Brezilyalı subay ve siyasetçi. 2019 ile 2023 yılları arasında Brezilya devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bruna Furlan</span> Brezilyalı hukukçu ve siyasetçi

Bruna Dias Furlan, Brezilyalı siyasetçi ve hukukçu. Siyasi kariyerinde 2011'den itibaren Brezilya Temsilciler Meclisi'nde delege olarak São Paulo Eyaletini temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Caio Narcio</span>

Caio Narcio Rodrigues da Silveira, Caio Narcio olarak bilinen Brezilyalı politikacı ve sosyal bilimci. Minas Gerais'de doğdu, 2015-2019 arasında eyalet temsilcisi olarak görev yaptı.

Bu sayfada listeleneneler 2016'da siyasetle ilgili kayda değer olaylardan bazılarıdır.

Vargas dönemi, Brezilya tarihinde Getúlio Vargas'ın devlet başkanı olduğu 1930 ve 1945 arası dönemi kapsayan dönemdir. 1930'dan 1937'ye kadar olan dönem, İkinci Brezilya Cumhuriyeti olarak bilinir ve 1937'den 1946'ya kadar olan Vargas Dönemi'nin diğer kısmı, Üçüncü Brezilya Cumhuriyeti olarak bilinir. Getúlio Vargas, ülkede yansımaya başlayan uluslararası jeopolitik belirsizlik anında Brezilya'nın başkanı oldu. Demokratik temsili siyasi partiler hiçbir zaman Brezilya DNA'sının bir parçası olmadılar ve bu 1930'larda bir kez daha kanıtlandı. Avrupa'da artan kutuplaşmayı yansıtan Brezilya'nın siyasi süreci, biri Komünist Parti'den büyük ölçüde etkilenen ve tenentes şöhretinin karizmatik Luís Carlos Prestes'i - Ulusal Kurtuluş İttifakı (ANL) tarafından yönetilen iki karşıt gruba ayrıldı. Sağ, Plínio Salgado adında havalı bir figürün önderlik ettiği, faşistten ilham alan bir hareket olan Integralizm'de vücut buldu. Bu iyi örgütlenmiş ve finanse edilmiş gruplar 1930 Liberal İttifak'ın kalıntılarını hızla bastırdı ve sokaklara hakim olmaya başladı. Getúlio kendi elementindeydi. Birbirlerini dikkatlice birbirine düşürdü ve ortalama Brezilya vatandaşı arasında açık, rekabetçi siyasetin hem lüks hem de tehlikeli olduğu izlenimini yarattı.

Manicoré Nehri kuzeybatı Brezilya'da Amazonas eyaletinde yer alan bir nehirdir. Madeira Nehri'nin bir koludur ve Manicoré kasabasının yaklaşık 3 kilometre (1,9 mi) yukarısında bu nehirle birleşir.

Brezilya-Meksika ilişkileri, Brezilya ile Meksika arasındaki diplomatik ve ikili ilişkileri ifade eder. Brezilya ve Meksika birlikte Latin Amerika'daki en kalabalık nüfusa sahiptir ve her iki ülke de küresel ölçekte yükselen ekonomilere sahip ve Latin Amerika'da bölgesel güç olarak kabul ediliyor. Her iki ülke de Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu, G-20 büyük ekonomileri, Latin Amerika Entegrasyon Derneği, Amerika Devletleri Örgütü, İbero-Amerikan Devletleri Örgütü ve Birleşmiş Milletler üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eliseu Padilha</span>

Eliseu Lemos Padilha, Brezilyalı hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Louis Sylvain Goma</span>

Louis Sylvain Goma 18 Aralık 1975'ten 7 Ağustos 1984'e kadar iki dönem Kongo-Brazzaville Başbakanı olarak görev yapan Kongolu siyasetçi. Daha sonra 1999'dan 2012'ye kadar Orta Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu Genel Sekreteri olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nereu Ramos</span> 20. Brezilya devlet başkanı

Nereu de Oliveira Ramos Brezilyalı bir avukat, gazeteci, profesör ve siyasi figürdü. Başkan Getúlio Vargas'ın intiharı ve Milletvekili Carlos Luz ile Başkan Café Filho'nun görevden alınmasıyla sonuçlanan siyasi krizin ardından kısa bir süre Brezilya'nın geçici başkanı olarak görev yapmıştır.