İçeriğe atla

Michel Sogny

Michel Sogny
Doğum21 Kasım 1947 (76 yaşında)
Pau, Fransa
MeslekPiyanist, besteci, pedagog, yazar
Resmî sitemichelsogny.ch

Michel Sogny (21 Kasım 1947, Pau, Fransa), Macar asıllı Fransız piyanist, besteci, pedagog ve yazar.[1][2] Sogny, piyano öğretmek için yeni bir yaklaşım geliştirmiştir.[1] Yaklaşımında, her yaştan birçok öğrencinin bu enstrümanı çalışmaktan zevk almasını sağladı. Çünkü piyano çalmanın genellikle çocukluk döneminde öğretilmediği takdirde ulaşılamaz olduğu düşünülmektedir.[3]

Hayatı

Michel Sogny, Jules Gentil ve Yvonne Desportes yönetiminde piyano eğitimi aldığı École Normale de Musique de Paris'e katıldı. Psikoloji alanında yüksek lisans derecesi, edebiyat alanında lisans derecesi ve felsefe alanında doktora derecesi bulunmaktadır. Bunları 1974 yılında Vladimir Jankélévitch yönetiminde Sorbonne'da tamamlamıştır.[] Sogny ayrıca SOS Talents Foundation'ın da kurucusudur.

Valéry Giscard d'Estaing ve Franz Liszt'in büyük torununun kızı Blandine Ollivier de Prévaux ile birlikte Sogny, Franz Liszt Fransız Derneği'nin kurucu üyelerinden biriydi.[4]

Piyano metodu

Barbara Tataradze ve Ilia Lotatidze, Michel Sogny ile birlikte

Sogny'nin metodolojisi, günümüzde Paris ve Cenevre'deki okullarında öğretilmektedir. 1974'ten beri 20.000'den fazla öğrenci Sogny'nin yöntemiyle piyanoda ustalaşmıştır.[5][6] Yöntem iki ana bileşenden oluşur: Yöntem, Küçük egzersizleri temsil eden didaktik çalışmalar – Prolégomènes olmak üzere iki ana bileşenden oluşur.[7] Polégomènes, müzikal senfoni ve ses algısını geliştirir.[8] İkincisi ise, el hareketleri ve pozisyonlar olarak teknik becerilerin geliştirilmesine odaklanılan etüt döngüsünden oluşur.[9]

Sogny'nin piyano metodolojisine yetişkin olarak başlayan öğrencilerinden biri, Fransızca profesörü Michel Paris idi.[10] Sogny'nin 4 yıllık metodoloji kursunu tamamladıktan sonra 30 yaşında Kültür Bakanlığı himayesinde Théâtre des Champs-Élysée'de bir solo konser verdi.[11] Michel Sogny'nin bir diğer başarılı öğrencisi ise, 1983 ve 1984'te Théâtre des Champs-Élysée'de sahne alan Claudine Zévaco idi.[12]

1981'de Senato, metodolojinin tüm Fransa'da tanıtılmasını tartışmak için Kültür Bakanı Jack Lang'e resmî olarak hitap etti.[]

Eserleri

Besteleri

Michel Sogny, kendi metodolojisini temel aldığı piyano için didaktik eserlerin yazarıdır. En tanınmış eserlerinden bazıları şunlardır: Prolégomènes à une Eidétique Musicale, Les Paralipomènes à une Eidétique Musicale ve Études pour piano. Aynı zamanda müzik bestelerinin de yazarıdır: Furia, Triptyque, Entrevisions, Dérive, Tribute to Liszt, Aquaprisme, Réminiscentiel, Three Pieces in the Macar Style, Two Concert Studies, Reviviscence.

Yazılı eserleri

  • L'admiration créatrice chez Liszt, ed. Buchet-Chastel (1975)
  • Le solfège sans soupir, ed. Sirella (1984)
  • Abrégé de solfège, ed. Sirella
  • La méthode en question(s), ed. Sirella
  • La méthode en action, ed. Sirella
  • Initiation à l'art de la composition musicale, ed. Sirella
  • Le pédagogue virtuose – livre de l'enseignant, ed. Sirella
  • La Musique en Questions, entretiens avec Monique Philonenko Ed. Michel de Maule (2009)
  • "L'adulte prodige – Le rêve au bout des doigts" Editions France-Empire (2013)
  • De Victor Hugo à Dostoïevski – Entretiens philosophiques avec Alexis Philonenko, éditions France-Empire (2013)

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ a b "Michel Sogny, la musique sans soupir". LEFIGARO (Fransızca). 22 Nisan 2010. 27 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  2. ^ Classique, Radio (1 Aralık 2015). "L'art et la Méthode de Michel Sogny". Radio Classique (Fransızca). 17 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  3. ^ Sogny, Michel, ... (2013). L'adulte prodige : le rêve au bout des doigts. Impr. Jouve). Chaintreaux: Éd. France-Empire monde. ISBN 978-2-7048-1185-4. OCLC 852229652. 
  4. ^ Association française Franz Liszt 1972 », Documentation Association Franz Liszt, octobre 1972
  5. ^ "Les antiques accords de Michel Sogny". LEFIGARO (Fransızca). 2 Mayıs 2014. 3 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  6. ^ "de la musique - Éditions Michel de Maule". studylibfr.com (Fransızca). 10 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  7. ^ François Lancel, "En avant la musique", Le Parisien, mai 1981
  8. ^ Stephan Friedrich, "L'Art et la Méthode", Classica L'Express", décembre 2015, p. 4
  9. ^ Georges Hilleret, "Le bonheur de jouer Bach après quelques mois de pratique", Télé 7 Jours, 26 mai 1984
  10. ^ Stephan Friedrich, "Michèle Paris – L'adulte prodige", Classica L'Express, décembre 2014, p. 9
  11. ^ Edgar Schneider, "Jours de France", Le Carnet de la Semaine, 3 mai 1980
  12. ^ "En Bref- Récital à la Fondation Cziffra", Le Monde, 26 mai 1984

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Michel Houellebecq</span> Fransız yazar (d. 1958)

Michel Houellebecq, 26 Şubat 1958'de Réunion adasında doğmuş bir Fransız yazarıdır ve gerçek ismi Michel Thomas'dır. Les Particules élémentaires ve Platform romanları ile tartışmalı bir uluslararası şöhret kazanmıştır. En olumsuz eleştirilerin yanı sıra, onu yeni Fransız edebiyatının cevheri olarak gören değerlendirmeler de bulunmaktadır. Eserlerinin tarzının ve içeriğinin Kurt Vonnegut, Bret Easton Ellis ve J. G. Ballard'ı andıran yönleri bulunmaktadır. H.P. Lovecraft'tan çok etkilendiğini kendisi de dile getirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Michel Butor</span> Fransız yazar (1926 – 2016)

Michel Butor, Fransız roman ve deneme yazarı. Sorbonne'da Felsefe eğitimini tamamladı (1947). Gaston Bachelard'ın öğrencisi oldu. 1950'lerde Fransa'da gelişen Yeni Roman akımının önde gelen temsilcilerinden biridir. Selanik, Manchester ve Cenevre'de dersler verdi. Vincennes'de, 1970 yılında profesör oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fransızlar</span> Fransa vatandaşları

Fransızlar, Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank kökenli bir halktır. "Francia" sözcüğünün kökü de bu kelimeden gelmektedir, Frenklerin yurdu ve yaşadıkları bölge anlamına gelir. Fransız kimliğinin oluşmasında önemli bir faktör olan Cermen kökenli Franklar, Frankiya'yı (Fransa) fethettiklerinde kendi dillerini bırakıp Latin dilini benimsemişlerdir ve buna müteakip Fransızca dediğimiz Latin dili ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca Franklar, Roma kültürünün etkisinde kalarak Galya'daki yerli halklar ile karışmış ve bugünkü Fransızların ataları olmuşlardır.

Toros Can Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Hector Berlioz</span> Fransız besteci ve orkestra şefi (1803 – 1869)

Louis Hector Berlioz. Fransız besteci, yazar ve müzik eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Maréchal, nous voilà !</span> Şarkı

Maréchal, nous voilà !, Mareşal Philippe Pétain'a adanmış Fransızca şarkı.

<span class="mw-page-title-main">Michel Legrand</span> Fransız besteci (1932 – 2019)

Michel Jean Legrand, üç Oscar ödüllü Fransız film müzikleri bestecisi, aranjör, caz piyanisti, orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Germain de Lacépède</span> Fransız doğa bilimci (1756 – 1825)

Bernard-Germain-Étienne de La Ville-sur-Illon, comte de Lacépède ya da La Cépède, Fransız doğa tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Olivier Weber</span> Fransız yazar (d. 1958)

Olivier Weber Fransız yazar. Gazeteci, muhabir.

Jean-Michel Damase, Fransız besteci ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Michel Serres</span> Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi

Michel Serres Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi, teorisyen ve yazardır. Çalışmalarında bilim, zaman ve ölüm temalarını araştırdı ve daha sonra bunları düzyazı olarak birleştirdi. 1955 yılında felsefe doçenti oldu. 1956-1958 arasında deniz subayı olarak görev yaptı: 1968 yılında doktora tezini verdi. Felsefe ile birlikte bilim tarihiyle de ilgilendi. Pozitif bilimler ile toplumsal bilimler arasındaki ilişkiyi sorgular. 1990 yılında Fransız Akademisi'ne seçildi ve Légion d'honneur nişanı aldı. Stanford Üniversitesi'nde tarih dersleri verdi. 1990'da çıkan Doğayla Sözleşme adlı kitabı postmodern doğa felsefesi olarak nitelendirildi. Çevre sorunlarının küreselleşmesine itiraz etti. Toplumun iniş çıkışlarını insan evriminin sürekliliğine dahil eder. Doğayla Sözleşme adlı çalışması Turhan Ilgaz çevirisiyle Türkçede yayımlanmıştır. Michel Serres, Doğayla Sözleşme

Etüdler (Études), Frédéric Chopin tarafından piyano için 3 set halinde bestelenen solo çalışmalardır. Toplamda 27 tane olan bestelerin onikişerli iki grubu Opus numarası 10 ve 25 ile sınıflandırılmış, üç tanesi ise opus numarası almamıştır.

Philippe Ariès, Fransız tarihçi.

France Clidat, Fransız piyanisttir.

<span class="mw-page-title-main">Hélène Grimaud</span> Fransız piyanist (d. 1969)

Hélène Grimaud, Fransız piyanist, yazar ve ethologdur.

<span class="mw-page-title-main">Michel Host</span> Fransız yazar (1937 – 2021)

Michel Host, Fransız yazardır.

Alain Boureau, Fransız tarihçi, akademisyen ve yazardır. Fransa'da bulunan Sosyal Bilimler Yüksek Tahsil Okulu'nun emekli idari direktörüdür. Uzmanlık alanı Orta Çağ skolastisizmidir ve bu alanda kaleme aldığı eserlerle adını duyurmuştur. Orta Çağ dönemindeki ilk gece hakkı gibi ritüellerin gerçekte var olmadığını, birer mitten ibaret olduğunu, gerek dönem kaynaklarında, gerekse Fransız hukuk külliyatında böyle bir hakka dair ispatlayacak bir kayıt bulunmadığını ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Catherine David (yazar)</span> Fransız yazar (1949 – 2023)

Catherine Gradwohl ya da Catherine David, Fransız-Amerikalı romancı, deneme yazarı ve edebiyat eleştirmeni.

Jean-Noël Jeanneney Fransız tarihçi ve siyasetçi.