İçeriğe atla

Michel Micombero

Michel Micombero
1. Burundi Devlet Başkanı
Görev süresi
28 Kasım 1966 - 1 Kasım 1976
Yerine gelenJean-Baptiste Bagaza
Kişisel bilgiler
Doğum 1940
Rutavu
Ölüm 16 Temmuz 1983
Mogadişu, Somali

Michel Micombero (d. 1940 - ö. 16 Temmuz 1983), Burundili asker ve siyasetçi. Micombero, Afrika ülkesi Burundi'de 1966 ile 1976 yılları arasında ülkenin ilk devlet başkanı olarak görev yapmıştır.

Tutsi etnik grubuna mensup biri olarak 1940 yılında dünyaya gelen Micombero, eğitim hayatına kendi ülkesinde başlamış son olarak 1965 yılında Belçika'da üniversite eğitimini aldıktan sonra tekrar ülkesine geri dönmüştür. Ordunun içerisinde lider kişiliklerden biri haline gelen Micombero, hükûmete Savunma Bakanı olarak girmiştir. Micombero bakanlığı döneminde keskin bir şekilde ayrılan Hutu ve Tutsi ordu mensuplarını çoğunluğu Tutsiler olmak üzere kendi düşünceleri etrafında birleştirmeye çaba göstermiş ve bunda da başarı sağlayabilmiştir. Ülkedeki şiddeti ve katliamları engellemede yetersiz kalan kralın darbe sonucu tahtan indirilmesi ile başa gelen Hutu kökenli Gervais Nyangoma'nın Hutu ağırlıklı polis teşkilatı ile Tutsilere karşı katliamlara başlamıştır. Darbe girişimi neticesinde çoğunluğunu Tutsilerin oluşturduğu ordu mensupları aralarında eski başbakan Bamina ile eski UPRONA genel başkanı Mirerekano'da dahil olmak üzere 5.000 Hutu'yu öldürmüştür. Bu süreçte itibarını kaybeden kral ülkeyi terk ederek Avrupa'ya kaçmıştır. İç savaşa sürüklenen ülkede Mwami Mwambutse'nin oğlu olan Charles Ndizeye, V.Ntare adı ile 24 Mart 1966 tarihinde kral ilan edilmiş, yeni kral ile ordunun en tepesinde yer alan Micombero ülkedeki gücü ele geçirmeye yönelik güç savaşına girişmiş, kazanan kısa bir süre için de olsa kral V.Ntare olmuştur. 11 Temmuz 1966 tarihinde Micombero yeni başbakan olarak atanmış ancak 28 Kasım 1966'da kralın bir yurt dışı gezisinde bulmasını fırsat olarak gören Micombero darbe gerçekleştirerek krallığa son vermiş, kendi devlet başkanlığının yanı sıra Burundi Cumhuriyeti'ni de ilan etmiştir.[1]

İktidarı süresince Afrika kıtasında sosyalist düzenin en önemli savunucularından biri olmuştur. Adaleti ve düzeni sağlayabilmek adına Hutulara karşı mücadele vermiştir. 1972 yılında yaşanan Burundi İç Savaşı'nda 150.000'in üzerinde Hutu hayatını kaybetmiş, Micombero'da bu süreçte bu katliamın önemli sorumlularından biri olmuştur.

Bu olaylardan dört yıl sonra Genelkurmay 2. Başkanı konumunda olan aynı zamanda uzaktan kuzeni de olan Jean-Baptiste Bagaza tarafından gerçekleştirilen darbe ile makamdan uzaklaştırılmıştır. Darbe sonrasında Somali'ye kaçan Micombero, 1983 geçirdiği bir kalp krizi sonrasında Mogadişu'da ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ "Burundi tarihi hakkında bilgiler". 28 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Ruanda ya da resmî adı ile Ruanda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Uganda, Tanzanya, Burundi ve bir kısmı Kivu Gölü ile olmak üzere Kongo DC oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kigali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda Soykırımı</span> Ruandada 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutunun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayı

Ruanda Soykırımı, Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu'nun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayıdır. Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kagame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükûmetin düşürülmesi ile son buldu. Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin öç bahanesiyle saldırması sonucu yüzbinlerce Hutu, komşu Zaire'e sığındı. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükûmetinin o dönem içerisinde en yakın dostu ve destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı'ndan en fazla sorumlu tutulan ülkedir.

Hutular, Burundi ve Ruanda'da yaşayan Bantulardan bir halk. Ruanda nüfusunun %84'ü ve Burundi nüfusunun %85'i Hutu kökenlidir. Bununla birlikte, Hutuları tam olarak bir etnik grup görmek pek doğru değildir, zira Hutu ayrımı etnisiteden çok sosyal sınıf ayrımından köken bulmaktadır ve Hutular ile bölgedeki diğer etnik gruplar, özellikle de Tutsiler arasında herhangi bir belirli dilsel, fizikî veya kültürel farklılık yoktur. Tarihi açıdan bu gruplar boy ortalaması ve fiziksel görünüş açısından farklılıklar barındırmış, fakat bugün bu farklılıklar belirsizleşmiştir. Bazı araştırmacılar bu grupların oluşumunda Belçikalı kolonicilerin rolünün de önemli olduğunu belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bujumbura</span> Burundinin eski başkenti

Bujumbura, Afrika ülkesi Burundi'nin eski başkentidir ve en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Kagame</span> 5. Ruanda devlet başkanı

Paul Kagame, Ruandalı siyasetçi. Kagame, Afrika ülkesi Ruanda'da 2000 yılından bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda Krallığı</span>

Ruanda Krallığı, Afrika kıtasında 13. yy ile 20.yy 'nın ikinci yarısına kadar varlığını sürdüren, bugünkü Ruanda Cumhuriyeti topraklarının bulunduğu alanda kurulmuş krallık.

<span class="mw-page-title-main">Burundi Krallığı</span> Eski bir krallık

Burundi Krallığı, Afrika kıtasının doğusunda 15.yy ile 20.yy ortalarına kadar belli dönemlerde statüsü değişmiş olan ve günümüzde Burundi Cumhuriyeti'nin kurulu olduğu topraklar üzerinde hakimiyet sürmüş krallık.

Burundi kralı, Afrika ülkesi Burundi'nin günümüzde kurulu olduğu topraklarda kurulan ve söz konusu krallığı 1680 yılı ile 1966 yılları arasında yöneten kişiye verilen unvandır. Burundi'nin 1961 yılında bağımsızlığını kazanması sonrasında beş yıl daha krallık ile yönetilen ülke, 1966 yılından itibaren rejim değişikliğine gitmiş ve ismini Burundi Cumhuriyeti olarak değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Grégoire Kayibanda</span> Ruandalı siyasetçi

Grégoire Kayibanda, Ruandalı siyasetçi. Kayibanda, Afrika ülkesi Ruanda'nın seçimle iş başına gelen ilk, genelde de ikinci olmak üzere 1961 ile 1973 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Juvénal Habyarimana</span>

Juvénal Habyarimana, Ruandalı asker ve siyasetçidir. Habyarimana, Afrika ülkesi Ruanda'da 1973 yılından öldüğü 1994 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Godefroid Niyombare, Burundili asker. Niyombare, Afrika ülkesi Burundi'de 2015 yılında gerçekleştirdiği darbe ile iki gün boyunca devletin en üst makamında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bagaza</span>

Jean-Baptiste Bagaza, Burundili asker ve siyasetçi. Bagaza, Afrika ülkesi Burundi'nin 1976-1987 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Melchior Ndadaye</span>

Melchior Ndadaye, Burundili entelektüel ve siyasetçi. Ndadaye, Afrika ülkesi Burundi'de 1993 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

François Ngeze, Burundili asker ve siyasetçi. Ngeze, Afrika ülkesi Burundi'de 1993 yılında çok kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sylvie Kinigi</span>

Sylvie Kinigi, Burundili siyasetçi. Kinigi, Afrika ülkesi Burundi'de ülkenin ilk ve günümüze kadar da tek kadın devlet başkanı olarak 1993-1994 yılları arasında çok kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cyprien Ntaryamira</span>

Cyprien Ntaryamira, Burundili siyasetçi. Ntaryamira, Afrika ülkesi Burundi'de 1994 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Buyoya</span>

Pierre Buyoya, Burundili asker ve siyasetçi. Buyoya, Afrika ülkesi Burundi'de 1987-1993 ve 1996-2003 dönemleri olmak üzere iki farklı dönemlerde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Domitien Ndayizeye</span>

Domitien Ndayizeye, Burundili siyasetçi. Ndayizeye, Afrika ülkesi Burundi'de 2003 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Burundi Demokrasi Cephesi</span>

Burundi Demokrasi Cephesi, Afrika ülkesi Burundi'de faaliyet gösteren siyasi parti.