Galata, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde yer alan bir semttir. Azapkapı, Tophane ve Galata Kulesi'nin arasında kalan bölge olarak tarif edilir. Bölgenin nüfusu artınca özellikle 19. yüzyılda yerleşim yerleri yukarıya doğru yayılmıştır. Yapılan elçilik binaları da yukarı kısmın büyümesinde etkili olmuştur. Galata, uzun yıllar boyunca rıhtımıyla ülkenin dışa açılan bir kapısı olmuştur. Tarihî olarak denizcilerin bir uğrak yeri olma niteliğini taşımıştır. II. Mehmed'in İstanbul'u fethinden önce bir Ceneviz kolonisi olan bölge, Osmanlılara barış ile teslim edildiği için geniş ölçüde ayrıcalıklar tanınmıştır ve bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar devam etmiştir. Semti çevreleyen surlar 19. yüzyılda yıkılmıştır.
Lucien Febvre,, Annales Okulu'nun kuruluşunda oynadığı önemli rolle bilinen Fransız tarihçidir.
I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.
Jules Ferry, Fransa eski Başbakanı.
Adrianos Komnenos, bazen Adrian olarak geçer ya da Yunanca: Adrianus Comnenus, Bizans soylusu, generali ve İmparator I. Aleksios'un genç kardeşidir.
Ancien Régime, Fransa Krallığı'nın Geç Orta Çağ'dan 1789'daki Fransız Devrimi'ne dek süren siyasi ve sosyal sistemi. Yönetimin giderek merkezileştiği bu dönemde yönetim şekli XIV. Louis devrinde mutlak monarşi seviyesine ulaştı. Bu süre zarfında Valois hanedanı, yerini Bourbon hanedanına bıraktığı 1589 yılına kadar hüküm sürmüştür. Ancien Régime, Henry IV, Louis XIII ve Louis XIV'ün ilk yılları da dahil olmak üzere bir dizi reform ve merkezileşme girişimiyle öne çıkmıştır. Merkezi bir devlet yaratma çabalarına rağmen, Ancien Régime Fransa'sı sistemik düzensizlikler ve çatışmalar ülkesi olarak kaldı. Merkezileşme dürtüsü, savaş yürütmek için fon ihtiyacı ve kişisel himaye sistemlerinin kurumsal sistemlerle değiştirilmesiyle körüklendi. Yargıçlar ve kraliyet danışmanları olarak intendants ve noblesse de robe'un devreye girmesi bölgesel soyluların kontrolünü zayıflatırken, bölgesel parlementoların kurulması başlangıçta kraliyet gücünün yeni bölgelere girmesini kolaylaştırdı ancak daha sonra ayrılık kaynağı haline geldi. Ancien Régime terimi zaman zaman Avrupa'nın diğer bölgelerindeki benzer feodal sistemleri tanımlamak için de kullanılmaktadır.
Étienne de La Vaissière, Fransız tarihçi, Paris'te Ecole des hautes études en sciences sociales'da profesör. Üniversitede Erken Orta Çağ Dönemi'nde İslam öncesi ve sonrası Orta Asya'nın ekonomik ve sosyal tarihi öğretmektedir. Soğd tüccarlar ve kültüründe uzmandır.
École des Hautes Études en Sciences Sociales ya da kısaca EHESS ; tarih, sosyoloji, iktisat, antropoloji, demografi, coğrafya, arkeoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat ve sanat bölümlerinde yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren okuldur. Kampüsü Paris'te bulunan okul, Fransa'nın uluslararası akademik alanda en önde gelen kurumudur.
Paul Lemerle, Fransız Bizantologdur.
Cyril Leo Heraclius, Prens Toumanoff, Rusya doğumlu Amerikalı tarihçi ve soy bilimci, özellikle Orta Çağ Gürcistan, Ermenistan, İran ve Bizans İmparatorluğu'nun soy bilimi ve tarihi konusunda uzmandır. Çalışmaları Batı dünyasında Orta Çağ Kafkasya üzerine yapılan çalışmaları önemli ölçüde etkilemiştir. Cyril Toumanoff 1997 yılında Roma'da 83 yaşında öldü. Roma'da Campo Verano'da bulunan Malta Şövalyeleri'nin şapeline gömüldü.
Aram Ter-Ghevondyan, en önde gelen Ermeni tarihçi ve tarihi kaynakların araştırmaları, Orta Çağ Ermenistan'ın İslam dünyası ile ilişkileri ve Şarkiyat araştırmaları konusunda uzmanlaşmış bir bilim adamıdır. Çığır açıcı çalışması, Bagratuni Ermenistan'da Arap Emirlikleri, Ermenistan'ın Bagratuni Krallığı üzerine yapılmış en önemli araştırmadır. 1981 yılından ölümüne kadar, Ter-Ghevondyan, Ermeni Bilimler Akademisi'nde Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü başkanlığına ek ayrıca Halep Üniversitesi'nden fahri doktora unvanını taşımış ve Roma Tiberian Akademisi'nde ortak üyeliği yapmıştır.
Jean-Claude Cheynet, Fransız tarihçi ve Bizantologdur.
Constantin Zuckerman, Paris'te bulunan Ecole Pratique des Hautes Etudes'de Bizantoloji profesörü ve tarihçidir. Birçok halkın yanında Bizans imparatorluğu, Gotlar, Ermeniler, Hunlar, Türk halkları, Magyarlar ve erken dönem Ruslar hakkında makaleler yazmıştır.
Paris 7 olarak da bilinen Paris Diderot Üniversitesi, Fransa'nın Paris şehrinde bulunan bir Fransız devlet üniversitesidir. Paris kamu yükseköğretim akademisinin yedi üniversitesinden biri ve Sorbonne Paris Üniversitesi grubunun üyesiydi. 2019 yılında Paris Descartes Üniversitesi ile birleşti ve Paris Üniversitesi olarak yeni unvanını kazandı. Üniversite ile bağlantılı kişilerden iki öğretmen fizik ve kimya alanında Nobel Ödülü kazandı ve diğer ikisi Fransa'da Milli Eğitim Bakanı olarak görev yaptı.
Michel Parisse, Fransız tarihçi ve akademisyendir. Paris Sorbonne Üniversitesi'nde profesör olarak çalıştı.
III. Germanos 25 Mayıs 1265 - 14 Eylül 1266 tarihleri arasında görev yapmış Konstantinopolis ekümenik patriği. Bizanslı tarihçi Yeoryos Pahimeris'e göre, Germanos Trabzon'da hüküm sürmüş Gavras ailesindendir. 1272'de VIII. Mihail Palaiologos'un temsilcisi olarak İkinci Lyon Konsiline katıldı.
Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, Fransa'nın ulusal istatistik kurumudur. INSEE, 27 Nisan 1946 tarihinde kurulmuş olup Fransa ekonomisi ve insanları hakkında bilgi toplayıp yayınlamakta ve periyodik ulusal nüfus sayımını gerçekleştirmektedir. Eurostat'ın Fransa şubesi olup Fransız Demografik Araştırmalar Enstitüsü ile ortak çalışmaktadır. Merkezi Montrouge'da yer almaktadır.
Gabon-Türkiye ilişkileri, Gabon ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2012 yılından beri Lİbreville'de Büyükelçiliği bulunmaktadır. Gabon ise 2015 yılında Ankara'da büyükelçilik açtı.
Claude Cahen, Fransız Marksist oryantalist ve tarihçidir. İslami Orta Çağ, Haçlı Seferleri hakkındaki Müslüman kaynakları ve Orta Çağ İslam toplumunun sosyal tarihi üzerinde uzmanlaşmıştır.
École pratique des hautes études (EPHE) Paris'te bir ileri eğitim kurumudur, ancak klasik anlamda bir üniversite değildir.