İçeriğe atla

Michel Adanson

Michel Adanson
Michel Adanson
Doğum7 Nisan 1727(1727-04-07)
Aix-en-Provence
Ölüm3 Ağustos 1806 (79 yaşında)
Paris
Defin yeriPère Lachaise Mezarlığı
MilliyetFransız
EğitimCollège Sainte-Barbe (Paris)
EvlilikJeanne Bénard
Çocuk(lar)Aglaé Adanson
ÖdüllerLégion d'honneur şövalyesi
Kariyeri
DalıDoğa bilimci
Çalıştığı kurumlarJardin des Plantes
EtkilendikleriFerchault de Réaumur ve Bernard de Jussieu

Michel Adanson (d. 7 Nisan 1727 - ö. 3 Ağustos 1806), İskoç kökenli Fransız botanikçi ve doğa bilimci. Bitki bilim mahlası Adans.'tır.[1]

Hayatı

Adanson, Aix-en-Provence'de doğdu. Ailesi 1730'da Paris'e taşındı. Collège Sainte-Barbe'dan ayrıldıktan sonra Paris'teki Jardin des Plantes'de çalıştı.[2] 1741'den 1746'ya kadar Paris'teki Jardin du Roi ve Collège Royal'de konferanslara katıldı. 1748'in sonunda, Senegal'e keşif gezisine çıkmak için Fransa'dan ayrıldı. Orada beş yıl kaldı, çok sayıda hayvan ve bitki örneği topladı ve bilimsel tanımlarını yazdı. Ayrıca, ülkenin haritalarını çizdi, sistematik meteorolojik ve astronomik gözlemler yaptı ve Senegal'de konuşulan dillerin gramer ve sözlüklerini hazırladı.

1754'te Paris'e döndükten sonra yazdığı Histoire naturelle du Senegal (1757) adlı eserinde topladığı materyalin bir bölümünü kullandı.[2] Ancak bu yayın, hem satışların beklenen düzeyde olmaması hem de yayıncının iflas etmesi nedeniyle Adanson hayatı boyunca borçlu kaldı.[3] Bu eser, Georges-Louis Leclerc ve Carl Linnaeus'unkilerden farklı bir sınıflandırma sistemine sahipti ve bu yüzden önemli bir yayın olarak kabul edilir.

Familles naturelles des plantes

1763'te Familles naturelles des plantes adlı eserini yayınladı. Bu çalışma Joseph Pitton de Tournefort'un sistemine dayanıyordu ve John Ray'in sisteminin üzerine yeni bir şeyler koymaktaydı. Çalışma, Carl Linnaeus'un sisteminin gölgesinde kaldı ancak bu arada Antoine Laurent de Jussieu'nun Genera Plantarum (1789) adlı eserinin önünü açtı.

Baobab ağacı (Adansonia)[2] ve bir kaplumbağa türü olan Pelusios adansonii, onun onuruna adlandırılmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "IPNI". 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b c  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Adanson, Michel". Encyclopædia Britannica. 1 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 183. 
  3. ^ Adanson, Michel Adanson: the Bicentennial of Michel Adanson's Familles des Plantes. Part one. The Hunt botanical library Carnegie Mellon University|Carnegie Institute of Technology. Pittsburgh, 1963:49.
  4. ^ Beolens, Bo; Watkins, Michael; Grayson, Michael (2011). The Eponym Dictionary of Reptiles. Baltimore: Johns Hopkins University Press. xiii + 296 pp. 978-1-4214-0135-5. ("Adanson", pp. 1-2).

İlgili Araştırma Makaleleri

İkili adlandırma ya da binomial nomenklatür, tür adlarının iki kelimeden oluşacak biçimde gösterilmesi sistemidir. Carl Linnaeus (1707-1778) bitki ve hayvanların isimlendirilmesi için ikili adlandırma yani, 2 sözcükten oluşan bir sistem geliştirmiştir. Bu sistem bugün bazı değişikliklere uğramış ise de, prensipler hâlâ binomial nomenklatür kuralları çerçevesinde hâlen geçerliliğini korumaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre-Joseph Proudhon</span> Anarşist ve sosyalist kuramcı

Pierre-Joseph Proudhon, Fransız ekonomist ve düşünür. Kendini "anarşist" olarak adlandıran ilk kişidir ve ilk anarşist düşünür olarak nitelenir.

Afrika sosyalizmi klasik sosyalizmden farklı olarak ekonomik kaynakların "geleneksel" Afrika yöntemleri ile paylaşılması düşüncesidir. 1950'lerde ve 1960'larda birçok Afrikalı siyasetçi, bu terimin tanım ve yorumları çeşitlilik gösterse de Afrika sosyalizmini destekledi.

Michel de Certeau, 1925' Chambéry, Savoie, Fransa'da doğmuştur. Cizvit tarikatı mensubu olan bilim insanı, tarih, sosyoloji, felsefe, psikanaliz ve psikoloji üzerine çalışmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Germain de Lacépède</span> Fransız doğa bilimci (1756 – 1825)

Bernard-Germain-Étienne de La Ville-sur-Illon, comte de Lacépède ya da La Cépède, Fransız doğa tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Michel-Eugène Chevreul</span> Fransız kimyager (1786 – 1889)

Michel Eugène Chevreul, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Lémery</span> Fransız kimyager (1645 – 1715)

Nicolas Lémery, Fransız kimyagerdir. Asit ve bazların kimyası üzerine teori geliştiren ilk bilim insanlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">François Fénelon</span> Fransız piskopos (1651 – 1715)

François de Salignac de la Mothe-Fénelon, daha çok bilinen adıyla François Fénelon, Fransız Roma Katolik başpiskoposu, ilahiyatçı, klasik şair ve yazar. Bugün çoğunlukla, 1699'da yayınlanan Les Aventures de Télémaque adlı kitabının yazarı olarak anılmaktadır.

Henri Alfred Marie Jacquemart veya yaygın olarak bilinen adıyla Alfred Jacquemart, Fransız heykeltıraş. Genellikle eserlerine imza olarak A. Jacquemart yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Laurent de Jussieu</span> Fransız bitki bilimci (1748 – 1836)

Antoine Laurent de Jussieu Fransız botanikçi. Çiçekli bitkileri ilk defa sınıflandıran bilim insanıdır ve sınıflandırma sistemi günümüzde büyük ölçüde kullanılmaya devam etmektedir. Sınıflandırması, amcası botanikçi Bernard de Jussieu'nun başladığı ancak yayımlamadığı bir çalışmanın genişletilmiş halidir. Bitki bilim mahlası Juss.'tur.

<i>Allioideae</i> bitki altfamilyası

Allioideae, Amaryllidaceae familyasına bağlı altfamilya. Altfamilya, Nothoscordum gibi hayli popüler olan süs bitkilerini de kapsar.

<i>Species Plantarum</i> Carl Linnaeusun eseri

Species Plantarum, Carl Linnaeus tarafından 1753'te yayımlanan ve o dönemde bilinen tüm bitki türlerinin cinslere göre sınıflandırıldığı bir eserdir. Eser, ikili adlandırma sistemini tutarlı bir şekilde uygulayan ilk çalışmadır ve bitkilerin bilimsel olarak isimlendirilmesi için başlangıç noktası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jean Henri Jaume Saint-Hilaire</span> Fransız bitki bilimci (1772 – 1845)

Jean Henri Jaume Saint-Hilaire, Fransa'nın Grasse kentinde doğan Fransız doğa bilimci ve sanatçı. Bitki bilim mahlası J.St.-Hil.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Baptiste François Pierre Bulliard</span> Fransız bitkibilimci (1742-1793)

Jean Baptiste François Pierre Bulliard, Fransız doktor ve botanikçidir. Bitki bilim mahlası Bull.'dur.

<span class="mw-page-title-main">Senegal-Türkiye ilişkileri</span>

Senegal-Türkiye ilişkileri,, Senegal ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1962'den beri Dakar'da Büyükelçiliği bulunmaktadır. Senegal'in ise Ankara'da Ağustos 2006'da açılan bir Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gabon-Türkiye ilişkileri</span>

Gabon-Türkiye ilişkileri, Gabon ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2012 yılından beri Lİbreville'de Büyükelçiliği bulunmaktadır. Gabon ise 2015 yılında Ankara'da büyükelçilik açtı.

<span class="mw-page-title-main">Burundi-Türkiye ilişkileri</span>

Burundi-Türkiye ilişkileri, Burundi ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Burundi'nin Ankara'daki büyükelçiliği Haziran 2014'te açılmıştır. Türkiye ise Bujumbura'daki büyükelçiliğini Aralık 2018'de açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georges Canguilhem</span> Fransız filozof (1904 – 1995)

Georges Canguilhem, epistemoloji ve bilim felsefesi konusunda uzmanlaşmış Fransız filozof ve doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Marie-Jeanne de Lalande</span> Fransız kadın gökbilimci ve matematikçi (1768 – 1832)

Marie-Jeanne-Amélie Le Francais de Lalande ya da doğum adıyla Marie-Jeanne Harlay, Fransız astronom ve matematikçiydi.

Michel Baudier, Fransız tarihçi ve oryantalist. XIII. Louis döneminde Languedoc'ta doğdu ve Fransa Sarayı'nda tarih yazarlığı yapmıştır.