İçeriğe atla

Michail Kostarakos

Michail Kostarakos (Μιχαήλ Κωσταράκος)
DoğumMichail Kostarakos
Şubat 1956
Selanik, Yunanistan
Ölüm2 Haziran 2023 (67 yaşında)
Selanik, Yunanistan
Bağlılığı Yunanistan Yunanistan
Branşı Yunanistan Kara Kuvvetleri
Hizmet yılları1978-2018
Rütbesi General
Komutası96. Ulusal Muhafız Yüksek Komutanlığı
12. Mekanize Piyade Tümeni Komutanı
Avrupa Birliği Askeri Komitesi Başkanı
Yunanistan Ulusal Savunma Genelkurmay Başkanı
Komutan, III. Kolordu/NDC-GR
Çatışma/savaşlarıKosova Savaşı
Ödülleri Büyük Onur Nişanı
Zümrüdüanka Yoldaşlığı Büyük Nişanı
1. Sınıf Askeri Liyakat Madalyası
NATO Madalyası
Ailesi
EşiKaterina Sgourou (e. ?; ö. 2023)
Çocukları2

General Michail Kostarakos (Yunanca:Μιχαήλ Κωσταράκος; Şubat 1956, Selanik – 2 Haziran 2023), Yunan üst düzey rütbeli asker.

Yaşamı ve kariyeri

General Kostarakos, Şubat 1956'da Selanik, Yunanistan'da doğdu.[1] Yunan İç Savaşı'nın son dönemlerine ve Kore Savaşı'na katılan Tümgeneral Dimitrios Kostarakos'un oğluydu. Yunanistan Askeri Akademisi ve Selanik Üniversitesi'nde eğitim gördü.[2] 1978'de başladığı askeri kariyerini 2018 yılına kadar sürdürdü.[1]

96. Ulusal Muhafız Yüksek Komutanlığı, 12. Mekanize Piyade Tümeni Komutanı, Avrupa Birliği Askeri Komitesi Başkanı, Yunanistan Ulusal Savunma Genelkurmay Başkanı ve III. Kolordu/NDC-GR Komutanı olarak görev aldı.[1] Kosova Savaşı'nda aktif hazır bulundu.[3]

Hizmetleriyle Büyük Onur Nişanı, Zümrüdüanka Yoldaşlığı Büyük Nişanı, 1. Sınıf Askeri Liyakat Madalyası ve NATO Madalyası gibi ödülleri kazandı.[1]

Özel yaşamı ve ölümü

Katerina Sgourou ile evli iki kız çocuğu bulunan General Kostarakos[1][1] 2 Haziran 2023'te doğum yeri[4] Selanik, Yunanistan'da 67 yaşında öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "Βιογραφικά Ηγεσίας: Αρχηγός ΓΕΕΘΑ" (Yunanca). Hellenic National Defence General Staff. 15 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2015. []
  2. ^ Michalis Kostarakos (17 Ekim 2013). "Αναχώρησε για την "τελευταία του μετάθεση" ο Υποστράτηγος Δ.Κωσταράκος |veteranos |Εθνικά Θέματα". Veteranos.gr. 27 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2015. 
  3. ^ "General Kostarakos elected president of the EU Military Committee". To Vima. 14 Kasım 2014. 24 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2014. 
  4. ^ "Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης" (Yunanca). in.gr. 20 Ağustos 2015. 22 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2015. 
  5. ^ "The Chairman of the European Union Military Committee (CEUMC)". European External Action Service. 21 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016. 
Askerî görevi
Önce gelen
Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Ioannis Giangos
Yunanistan Ulusal Savunma Genelkurmay Başkanı
1 Kasım 2011 – 15 Eylül 2015
Sonra gelen
Amiral Evangelos Apostolakis
Önce gelen
Patrick de Rousiers
Avrupa Birliği Askeri Komitesi Başkanı
6 Kasım 2015 – 6 Kasım 2018
Sonra gelen
General Claudio Graziano

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Özalp</span> 3. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Kâzım Özalp, Türk asker ve siyasetçi. 1924 ve 1935 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryos Hacıanestis</span> Yunan general

Yeoryos Hacıanestis, Yunan general.

<span class="mw-page-title-main">PAOK (futbol takımı)</span> Selanik şehrinde kurulmuş Yunan futbol takımı

PAOK FC, Yunanistan'ın Selanik kentinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. Siyah-beyaz renklere sahip olan kulüp, maçlarını 29.800 kişilik Toumba Stadı'nda oynar. Takım şu anda Alpha Ethniki'de mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Silahlı Kuvvetleri</span> Yunanistanın askerî gücü

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Yenice Muharebesi</span> I. Balkan Savaşıda bir muharebe

Yenice Muharebesi veya Giannitsa Muharebesi, 19- 20 Ekim (2- 3 Kasım 1912 tarihleri arasında yapılan, Yunanların zaferiyle sonuçlanan bir Balkan savaşı muharebesi. Gerek Yunan ordusunun doğru taktiği, gerek de Yunan ordusunun ve donanımının sayıca Osmanlı Devleti'nin savaştaki ordusundan fazla olması Yunan ordusunun zaferini kesinleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Sabri</span> Türk asker

Süleyman Sabri, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Yazgan</span> Türk asker

Mehmet Emin Yazgan, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Markos Vafiadis</span> Yunan siyasetçi (1906-1992)

Markos Vafiadis (Yunanca: Μάρκος Βαφειάδης;, Yunan İç Savaşı sırasında Yunanistan Komünist Partisi lideri idi.

Yunanistan, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Yunanistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ERT) tarafından düzenlenen Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Stockholm'de Yunanistan'ı temsil edecek kişi belirlenmiştir. Yunanistan'ı "Utopian Land" adlı şarkısıyla Argo grubu temsil etmiştir.

2015 UEFA Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonasına Yunanistan ev sahipliği yapmıştır. Oyuncular 1 Ocak 1996 ve sonrası oyunculardan seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikos Zahariadis</span>

Nikos Zachariadis, 1931-1956 yılları arasında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri ve Yunan İç Savaşı'ndaki en önemli kişiliklerden biriydi.

Yunanistan'ın 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları'na katılımı, Yunan devletinin büyüklüğünü neredeyse iki katına çıkarmasını ve bugünkü toprak büyüklüğünün çoğuna ulaşmasını sağladığı için modern Yunan tarihinin en önemli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda, ilişkilerin sonraki on yıla hükmedeceği ve Yunanistan için uzun süren yankı uyandıran iki kişiliğin ön plana çıkmasıyla birlikte siyasi gelişmelerin bir katalizörü olarak da hizmet etti: Başbakan Elefterios Venizelos ve ordu komutanı, prens ve daha sonra kral olan I. Konstantin.

<span class="mw-page-title-main">Zeytinlik (Selanik)</span> Yunanistanda I. Dünya Savaşı anıtı

Zeytinlik, Yunanistan'ın Selanik kentinde yer alan İtilaf Devletleri askeri mezarlığı ve I. Dünya Savaşı anıt parkı

<span class="mw-page-title-main">Theodoros Pangalos</span> Yunan komutan ve siyasetçi (1878-1952)

Teodoros Pangalos, Yunan asker ve siyasetçi. Seçkin bir personel memuru ve ateşli bir Venizelist ve antimonarşist olan Pangalos, Eylül 1922 isyanında Kral I. Konstantin'in tahtından indirilmesinde ve İkinci Yunan Cumhuriyeti'nin kurulmasında başrol oynamıştır. Haziran 1925'te Pangalos kan dökülmeksizin bir darbe yaptı ve iktidar varsayımı kendisine Başbakan adını veren Ulusal Meclis tarafından tanındı. Yunanistan'ı Ağustos 1926'da devrilmesine dek yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Movses Hakobyan</span>

Movses Hranti Hakobyan, Dağlık Karabağ Ermenisi general, eski Dağlık Karabağ Savunma Bakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı. Hagopyan, 19 Kasım 2018'den 18 Kasım 2020'deki istifasına kadar Silahlı Kuvvetlerin Baş Askeri Müfettişliğini yaptı. 19 Kasım 2018'den 18 Kasım 2020'deki istifasına kadar Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Umumi Müfettişliği görevini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Kılkış-Langaza Muharebesi</span>

Kılkış-Langaza Muharebesi Yunanistan Krallığı ile Bulgaristan Krallığı arasında İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılmış muharebedir. İki ordu da Orta Makedonya'nın Kılkış yerleşim biriminde karşılaşmış ve 19-21 Haziran 1913'te yapılan bu muharebeden Yunanlar galip ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Himara İsyanı (1912)</span>

Himara İsyanı, 18 Kasım 1912'de Himara bölgesinde meydana gelen Birinci Balkan Savaşı sırasında bir Yunan ayaklanmasıydı. Birinci Balkan Savaşı sırasında Yunanistan Krallığı'nca Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklandırılan bölgedeki Rumların isyanı bastırılamadı.Böylece Osmanlı ve Arnavut kuvvetlerini Himara bölgesinden çıkarıldılar ve isyancılar Saranda ve Avlonya arasındaki kıyı bölgesinde Yunan Ordusu'nun işgaline zemin hazırlayıp burayı Yunanistan Krallığı için güvence altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'daki Arnavut göçmenlerin ve Arnavutluk'taki Yunan azınlığın varlığı, tarihi ve kültürel bağlar ve ayrıca Arnavutluk ve Yunanistan hükûmetleri arasındaki sık sık üst düzey temaslar nedeniyle, iki ülkenin bugün güçlü, ancak zaman zaman karmaşık diplomatik ilişkileri devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Ermenistan ve Yunanistan arasında ikili ilişkiler mevcuttur. İki ulus arasındaki güçlü siyasi, kültürel ve dini bağlar nedeniyle, Ermenistan ve Yunanistan bugün iyi diplomatik ilişkilere sahiptir. Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları döneminde dini ve kültürel kökenleri ve bir arada yaşamaları nedeniyle hem duygusal hem de tarihsel olarak her zaman güçlü olmuşlardır.