İçeriğe atla

Michael Wakelam

Michael Wakelam
Doğum1955
Ölüm31 Mart 2020
MilliyetBritanyalı
Kariyeri
Dalıbiyokimya, lipidomics, Sinyal transdüksiyonu
Çalıştığı kurumlarBabraham Institute

Michael John Owen Wakelam (15 Temmuz 1955 - 31 Mart 2020), Britanyalı moleküler biyolog, profesör. Cambridge, İngiltere'deki Babraham Enstitüsü müdürüydü.

Wakelam tıbbi biyokimya alanında lisans derecesi (1977) ve biyokimya alanında doktora derecesini (1980) Birmingham Üniversitesi'nden aldı. Konstanz Üniversitesi'nde (DE) doktora sonrası eğitimden sonra 1983'te Londra Imperial College Biyokimya Bölümü'ne katıldı. 1985 yılında Glasgow Üniversitesi Biyokimya bölümüne Öğretim Görevlisi (1985), Kıdemli Öğretim Görevlisi (1991) ve Reader (1992) olarak katıldı. 1993 yılında Birmingham Üniversitesi'nde moleküler farmakoloji profesörü oldu. 2007'de Cambridge'deki Babraham Enstitüsü'nün direktörü oldu.[1]

Wakelam 31 Mart 2020'de şüpheli COVID-19 nedeniyle öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Michael Wakelam 1955 – 2020 | Babraham Institute". www.babraham.ac.uk. 2 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  2. ^ "Babraham Institute director Professor Michael Wakelam dies after suspected coronavirus infection". 2 Nisan 2020. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Wilson</span>

Kenneth Geddes Wilson, Amerikalı teorik fizikçidir. 1982'de maddede ikinci mertebeden faz geçişleri konusunda, komşu moleküllere olan etkisini de hesaba katan bir teori geliştirdiği için Nobel Fizik Ödülüne layık görüldü. Diğer bir önemli çalışması da Kuvantum alan kuramında kullanılan renormalizasyon grupları tekniğini ve felsefesini geliştirmiş olmasıdır.

Leslie Eleazer Orgel, İngiliz kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül Üniversitesi</span> Kayseride kurulu devlet üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), 2010 yılında Kayseri'de kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mario Capecchi</span> Nobel Ödüllü moleküler genetikçi

Mario Renato Capecchi, İtalyan asıllı Amerikalı moleküler genetikçi ve 2007 Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. 2007 yılında Martin Evans ve Oliver Smithies ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştı. Günümüzde Utah Üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Z. Fire</span> Amerikalı biyolog

Andrew Z. Fire patoloji ve Tıp bölümünde Stanford Üniversitesi Okulu'nda Amerikalı biyoloji profesörüdür. Kendisi RNA müdahalesi (RNAi) keşfi için, Craig C. Mello ile birlikte, Fizyoloji veya Tıp 2006 Nobel Ödülü kazandı. Bu araştırma, Washington Carnegie Enstitüsü'nde yürütülen ve 1998 yılında yayımlanmış bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Alvin E. Roth</span> Amerikalı profesör

Alvin Eliot "Al" Roth, Amerikalı iktisatçı. Hâlen Harvard Üniversitesi'nde profesör olmakla beraber, bu üniversiteden izinli olarak Stanford Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Todd</span>

Alexander Robertus Todd, Baron Todd, Büyük Britanyalı biyokimyager. Nükleotide, Nükleoside ve nükleotit koenzimler üzerine gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalardan dolayı 1957 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü almaya layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kosterlitz</span> İngiliz fizikçi

John M. Kosterlitz tam adı ile John Michael Kosterlitz, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

Frédérique Vidal Fransız biyokimyacı ve akademisyen. Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde biyokimya alanında eğitim görmüştür. Pasteur Enstitüsü'nden derinlemesine öğrenim diploması sahibi olmuş, Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır. İlk olarak kariyerine özel sektörde başlamıştır. Moleküler genetik alanında uzman olup, 1994'te Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev almaya başlamış ve 2002 yılında hücresel ve moleküler biyoloji ve biyokimya alanında profesör olmuştur. 1999-2003 yıllarında Ulusal Tıbbi Araştırmalar ve Sağlık Enstitüsü Bilim Kurulu üyesi olarak görev yapmış, 19 Nisan 2012 - 18 Mayıs 2017 tarihleri arasında Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nin rektörü olarak görev yapmıştır. 17 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Weizmann Enstitüsü</span>

Weizmann Bilim Enstitüsü İsrail Devleti kurulmadan 14 yıl önce, 1934 yılında, İsrail’de kurulan bir araştırma üniversitesidir. Tel Aviv’in güneyinde Rehovot'da kurulmuştur. Diğer İsrail üniversitelerinden farklıdır. Bunun nedeni, sadece doğa ve fen bilimlerinde lisans ve lisansüstü eğitim vermesidir. Çok disiplinli bir araştırma merkezi olan enstitüde, 3,800 civarında bilim insanı, doktora ve yüksek lisans öğrencileri, bilim ve teknik alanda çalışanlar ve profesörler vardır. 2019 yılına gelindiğinde, 6 Nobel Ödülü sahibi ve 3 Turing Ödülü sahibi, Weitzmann Enstitüsüyle ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), sağlık temalı bir üniversite olarak 18 Mayıs 2018 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı sağlık eğitimi veren fakülteler ve meslek yüksekokullarının birleştirilmesiyle Afyonkarahisar'da kurulmuştur. AFSÜ, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla açılmıştır. AFSÜ dört fakülte, üç meslek yüksekokulu ve lisansüstü eğitim enstitüsü ile sağlık temalı eğitim veren üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> Türkiyede bir üniversite

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi müzik ve güzel sanatlar alanında akademik anlamda eğitim vermek amacıyla 1 Temmuz 2017 tarihinde Ankara'da Kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuelle Charpentier</span>

Emmanuelle Marie Charpentier, mikrobiyoloji, genetik ve biyokimya alanlarında çalışan Fransız profesör ve araştırmacıdır. 2015 yılından beri, Almanya, Berlin'deki Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsü'nde direktör olarak görev yapmaktadır. 2018'de bağımsız bir araştırma enstitüsü olan Max Planck Patojen Bilimi Birimi'ni kurdu. 2020'de Charpentier ve Jennifer Doudna, "genom düzenlemede bir yöntemin geliştirilmesi nedeniyle" Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

William James Feast, İngiliz kimya bilimcisi ve akademisyendir.

Christopher David Garner FRSC FRS, Biyolojik İnorganik Kimya alanında çalışmalara sahip İngiliz kimyagerdir. Araştırmalarında biyolojik süreçlerde geçiş metal elementlerinin rolüne odaklandı. Konuyla ilgili 400'den fazla orijinal makale ve incelemesi vardır. Özel ilgi alanı, molibdopterin molekülü temelinde çeşitli enzim kofaktörlerin metal merkezleri olarak Molibden ve Tungsten rolleridir.

<span class="mw-page-title-main">Neta Bahcall</span> İsrailli astrofizikçi ve kozmolog

Neta Assaf Bahcall, İsrailli astrofizikçi ve kozmologdur. Princeton Üniversitesi'nde astronomi profesörüdür.

Barry H. Honig, doğumlu biyolojik makromoleküllerin yapısını ve işlevini analiz etmek için teorik yöntemler ve bilgisayar yazılımı geliştiren Amerikalı bir biyokimyacı, moleküler biyofizikçi ve hesaplamalı biyofizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Alan Cottrell</span>

Sir Alan Howard Cottrell, FRS – 15 Şubat 2012), İngiliz metalürji uzmanı ve fizikçiydi. Aynı zamanda Birleşik Krallık Hükûmeti'nin eski Baş Bilimsel Danışmanı ve 1977-1979 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nin rektör yardımcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Moore (kimyager)</span>

Peter B. Moore, Yale Üniversitesi'nde emekli Sterling Kimya Profesörü, Moleküler Biyofizik ve Biyokimya Profesörüdür. Tüm kariyerini ribozomun yapısını, işlevini ve mekanizmasını anlamaya adadı.