Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.
Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.
Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.
BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.
GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.
Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.
Cygwin, Microsoft Windows işletim sistemi üzerinde çalışan ve tamamen özgür kodlardan oluşan bir UNIX simülatörüdür.
Özgür ve açık kaynak kodlu bazı yazılımların listesi:
Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.
Red Hat, Inc., firmalara açık kaynak kodlu yazılım çözümleri sunan bir IBM bilişim alt şirketidir. 1993'te kurulan Red Hat'in merkezi Raleigh, Kuzey Karolina'dadır ve dünya çapında ofisleri vardır. Şirketin Türkiye'deki ofisi 9 Nisan 2014'te açılmıştır.
Open Handset Alliance (OHA), mobil cihazlar için açık standartlar geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş 84 firmadan oluşan bir konsorsiyumdur. Üye firmalar arasında HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments, Google, Samsung Electronics, LG Electronics, T-Mobile, Nvidia ve Wind River Systems bulunmaktadır.
LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti. 2010 yılında, StarOffice'in açık kaynaklı bir türevi olan OpenOffice.org'dan çatallanmıştır. LibreOffice paketi; kelime işlemci, elektronik tablo, slayt gösterisi, çizim, veritabanı ve matematiksel formüller oluşturma programlarını içerir. 100'den fazla sayıda dilde kullanılabilir. LibreOffice bir özgür yazılım olup adındaki Libre sözcüğü İspanyolca ve Fransızcada "özgür" anlamına gelir.
Proxmox Virtual Environment ya da Proxmox VE açık kaynaklı bir sanallaştırma ortamıdır. Debian tabanlı bir Linux dağıtımı olup değiştirilmiş bir RHEL çekirdeği kullanır ve sanal makineler ve konteynerlerin dağıtımına ve yönetimine imkân sağlar.
Rocky Linux, geliştirilme aşamasında bulunan bir GNU/Linux dağıtımıdır. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodunu temel alan, tam bir ikili uyumlu işletim sistemi olması amaçlanmıştır.
Bilgi işlemde, sanal yönetici olarak da bilinen Sanal Makine Yöneticisi, Red Hat tarafından GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir masaüstü sanal makine monitörüdür.
Bu sayfada, kategorize edilmiş bir liste şeklinde önemli Linux dağıtımları hakkında genel bilgiler mevcuttur. Dağıtımlar, kökü olan ana dağıtım veya paket yönetim sistemine göre sınıflandırılır.
ClearOS, ClearFoundation tarafından geliştirilmiş ağ geçidi, dosya, yazdırma, posta ve mesajlaşma hizmetlerine sahip bir Linux dağıtımıdır.
Oracle Linux, Oracle tarafından paketlenmiş ve ücretsiz olarak dağıtılan bir Linux dağıtımıdır ve 2006'nın sonlarından bu yana kısmen GNU GPL altında mevcuttur. Red Hat markasını Oracle'ınkiyle değiştiren Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodundan derlenmiştir. Ayrıca Oracle Cloud ve Oracle Exadata ve diğerleri gibi Oracle Engineered Systems tarafından da kullanılır.
Peppermint OS, Debian ve Devuan Stable tabanlı bir Linux dağıtımı olup Xfce masaüstü ortamını kullanmaktadır. Çalıştırmak için nispeten düşük donanım kaynakları gerektirmekte olup Linux'a yeni başlayanlar için tanıdık bir ortam sağlamayı amaçlar.
Common Desktop Environment, Unix ve OpenVMS için Motif pencere öğesi araç setini temel alan bir masaüstü ortamıdır. UNIX 98 İş İstasyonu Ürün Standardının bir parçasıydı ve uzun bir süre ticari Unix iş istasyonlarıyla ilişkili Unix masaüstü oldu. Yüzyılın başlangıcından sonra büyük ölçüde CDE'nin yerini alan KDE ve GNOME masaüstü ortamı gibi ardıl projelerin ilk uygulamalarını etkilemeye yardımcı oldu.