İçeriğe atla

Michael Sauser

Michael Sauser (d. 21 Eylül 1973, Zürih), İsviçreli avukat ve dünya ülkelerinin milli marşını söylemede dünya rekoru sahibidir.

Michael Sauser, 1995'ten 1999'a kadar Zürih Üniversitesinde hukuk okudu. 15 Ocak 1998'de Michael Sauser, Lozan'daki Olimpiyat Müzesi'nde Belçikalı piyanist Gilbert de Greeve eşliğinde dünyanın tüm milli marşlarını orijinal dilinde ezberden okuduğu bir "milli marş maratonunu" tamamladı. Bu başarı Guinness Rekorlar Kitabı için bir rekor olarak kabul edildi.

Michael Sauser 28 Mart 1998'de "Bahse Var Mısın (Wetten Das)?" adlı yarışma programı için Frankfurt'a davet edildi ve burada jüri tarafından talep edilen beş milli marşı seslendirdi. Kendisine "Stabsmusikkorps der Bundeswehr" müzik grubu eşlik etti. Sauser, %71 oyla yarışmayı kazandı.

Orijinal dilinde tüm dünya marşlarının kayıtlarını içeren beş CD'si 2001 yılında Koch Verlag tarafından piyasaya sürüldü.

Michael Sauser Viyana'da yaşıyor ve opera sanatçıları için bir yönetim şirketinde ortak olarak çalışıyor.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Marşı</span> Türkiye ve Kuzey Kıbrısın ulusal marşı

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Ulusal Marşı</span> İsviçre milli marşı

İsviçre Ulusal Marşı İsviçre'nin ulusal marşıdır. Orijinali Almanca olan marş, sonradan İsviçre'nin öteki resmî dillerine de çevrilmiştir ve 1 Nisan 1981'de resmî olarak ülkenin ulusal marşı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Himnusz</span> Macaristanın millî marşı

Macaristan Milli Marşı, Ferenc Kölcsey adlı yazarın eseridir. Eser Macar halkının fırtınalı yüzyıllarından alıntılar oluşturmaktadır. Aynı zamanda Macaristan anayasasınca da kabul görmüştür. “Himnusz” şairin 1823'te szatmarcseke adlı yerleşim biriminin yalnızlığında bir şafak vakti yazdığı en etkili şiiridir. Şiir, romantizmin ayırt edici özelliklerini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan Cumhuriyeti Ulusal Marşı</span>

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Marşı, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Arması ve Tataristan Cumhuriyeti Devlet Bayrağı ile birlikte cumhuriyetin resmî sembollerinden biridir. Marş, 14 Temmuz 1993’te Cumhuriyet Yüksek Kurulu kararıyla onaylanmıştır ve bu marşın yalnızca bestesi kabul edilerek o dönem güftesi onaylanmamıştır. Ünlü Tatar bestekâr Röstem Yahin’e ait olan bu beste, aslında şair Ramazan Baytimerov’un 1970’li yıllarda yazdığı “Tugan Yagım” adlı şiirinin şarkı olarak terennümü için bestelenmiştir. Bağımsızlık ilanının ardından düzenlenen devlet sembollerine ait yarışmalar arasında marş için yapılan ilk yarışmada bu marşın sözsüz olarak yalnızca bestesinin kabul edilmesi özellikle şart koşulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Menıñ Qazaqstanym</span>

Meniñ Qazaqstanım, Kazakistan'ın ulusal marşıdır. Marş, 1992'den 2006'ya kadar kullanılan Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Marşı'nın yerine, 7 Ocak 2006 tarihinde kabul edilmiştir. Marşın orijinali 1956'da Şemsi Kaldayakov tarafından bestelenen ve Cumeken Nacimedenov tarafından yazılmış bir şarkıdır. Şarkı, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra kurulan Kazakistan'ın ulusal marşı olmuştur, fakat ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından sözlerinde değişiklikler yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Devlet Marşı</span>

Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yelena İsinbayeva</span>

Yelena Gaciyevna İsinbayeva, sırıkla atlama branşında yarışan Rus atlettir. Babası Gaci Gaciyeviç İsinbayev Dağıstan Lezgi boylarından Tabasaran kökenlidir. Annesi Natalya Petrovna İsinbayeva Rustur.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonal</span> anarşist, komünist, sosyalist, demokratik sosyalist ve sosyal demokrat hareketlerin marşı olarak benimsenmiş uluslararası bir marş

Enternasyonal çeşitli anarşist, komünist, sosyalist, demokratik sosyalist ve sosyal demokrat hareketlerin marşı olarak benimsenmiş uluslararası bir marştır. İkinci Enternasyonal'in onu resmi marşı olarak kabul ettiği on dokuzuncu yüzyılın sonlarından bu yana sosyalist hareketin bir standardı olmuştur. Ünvanı, 1864'te bir kongre düzenleyen işçi ittifakı olan Birinci Enternasyonal'den geliyor. Bu kongreye katılıp marşın sözlerinin yazan anarşist Eugène Pottier metni daha sonra Marksist Pierre De Geyter tarafından bestelenen orijinal bir melodiye göre düzenlendi. Marş tarihte en çok tercüme edilen marşlardan biridir.

Derya Büyükuncu, sırtüstü ve kelebek kategorilerinde yüzmüş olan Türk yüzücü. Toplam altı kez olimpiyatlarda yarışan ilk yüzücü olma ünvanını Lars Frölander ile birlikte paylaşmaktadır. Derya Büyükuncu, Türk spor tarihinde 27 yıl millî takıma hizmet eden tek Türk sporcusudur. 1985-2012 yılları arasında yaklaşık 500 kez yüzme rekoru kırmış olup 500 kez millî takımda yer aldı. Antrenörü Zehra Büyükuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kavmî Terane</span> Pakistan ulusal marşı

Kavmî Terane Pakistan'ın mili marşı. Marşın müziği Ahmed Gulamali Çagla, sözleri Hafız Calendhari tarafından oluşturuldu. Marş, 1950 yılında yazılmasına rağmen 1954 yılında kabul edildi ve Jagannath Azad tarafından yazılan orijinal marş ile değiştirildi. Sözlerinde Pakistan "Kutsal Ülke", bayrak ise "Hilal ve Yıldızın Bayrağı" olarak tasvir ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Buz dansı</span>

Buz dansı, müzik eşliğinde buz zeminde yapılan figüratif buz pateni türü. 1952 yılında Dünya Artistik Patinaj Şampiyonaları kapsamına alınmış; fakat Kış Olimpiyat Oyunları içinde 1976 yılından beri yer almaktadır. Çiftlerde olduğu gibi bir kadın ve bir erkek sporcu ile yapılır. Kaldırışlarda ve dönüşlerde olan kural farklılıkları ve atlayışların olmaması gibi konularda çiftlerden ayrılır. Bu şampiyonalarda sporcular 3 değişik program sunmaktadırlar.

UEFA Şampiyonlar Ligi Marşı, UEFA Şampiyonlar Ligi'nin resmî marşıdır. 1992 yılında Tony Britten tarafından Händel'in 1727 tarihli "Zadok the Priest" adlı eserinden UEFA Şampiyonlar Ligi için düzenlenmiştir. Kraliyet Filarmoni Orkestrası tarafından icra edilmiş ve St. Martin Akademisi Korosu tarafından UEFA'nın resmî dilleri olan İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde söylenmiştir. Bu marş her Şampiyonlar Ligi maçının başlangıcında, konsol oyunlarında, televizyon programlarında kullanılır. Kısacası Şampiyonlar Ligi'nin içinde olduğu her projede kullanılır. Tüm marşın süresi üç dakika civarındadır. Orijinal sürümü ticari olarak iTunes üzerinden satışa sunulmuştur. Ayrıca 2002 tarihli World Soccer Anthems adlı albümde marşın uyarlandığı eser olan Zadok the Priest, St. Martin in the Fields Akademisi Korosu tarafından seslendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brian Laudrup</span> Danimarkalı eski futbolcu

Brian Laudrup, 1992 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın kazanan Danimarka millî futbol takımının ve 90'lı yıllar boyunca Scottish Premier League'i domine eden Rangers'ın önemli bir elemanıydı. 2004'ün, Mart ayında, FIFA'nın yüzüncü yıl dolayısıyla Pelé'ye yaptırdığı Yaşayan En İyi 125 Futbolcu listesinde abisi Michael Laudrup ile birlikte yer aldı.

Eurovision Şarkı Yarışması İlk olarak 1956 yılında, başlangıçta ulusötesi televizyon yayıncılığında bir deney olarak tasarlanmıştı. 1954'te bir dizi değişim yayınından sonra Avrupa Yayın Birliği (EBU), Sergio Pugliese ve Marcel Bezençon tarafından geliştirilen ve başlangıçta İtalyan Sanremo Müzik Festivali'nden esinlenen bir fikirden yola çıkarak uluslararası bir şarkı yarışması başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Donovan Bailey</span>

Donovan Bailey, Olimpiyat şampiyonu Kanadalı eski atlet.

Millî marş ya da ulusal marş; bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün simgesi olan, yurtseverlik duygusunun ifadesi olarak hükûmet tarafından onaylanmış ya da halk arasında benimsenmiş, genellikle bestelenmiş haliyle çeşitli etkinliklerde seslendirilen sözlü müzik parçası.

<span class="mw-page-title-main">Patriotiçeskaya pesnya</span>

Patriotiçeskaya pesnya (Glinka) Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin (RSFSC) ve Rusya Federasyonu'nun 1990 ve 2000 yılları arasındaki milli marşıdır. Aslen RSFSC'nin 1990–1991 yılları arasında milli marşı olan beste, 1991'de Rusya Federasyonu'nun anayasal olarak kurulmasıyla onun da milli marşı olmuştur.

Majulah Singapura Singapur'un milli marşıdır. 1958'de Zubir Said tarafından Singapur Belediye Meclisinin resmi işlevleri için bir tema şarkısı olarak bestelenmiştir. Singapur'un kendini yönetme hakkını elde ettiği 1959'da millî marş olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Phleng Chat Thai</span>

Tayland Ulusal Marşı, Tayland'ın 10 Aralık 1939'da kabul edilen millî marşıdır. Bestesi Phra Chenduriyang'a, sözleri ise Luang Saranupraphan'a aittir. Kelimenin tam anlamıyla "millî marş" anlamına gelen Phleng chāt, ulusal marş için kullanılan genel bir terimdir. Bu terim ayrıca bu özel şarkıya atıfta bulunmak için kullanılır.