İçeriğe atla

Michael Rubin

Michael Rubin
Doğum1971
Philadephia
Vatandaşlık ABD
EğitimYale Üniversitesi, B.S. Biyoloji, 1994 Yale Üniversitesi, Ph.D. Tarih, 1999
MeslekTarihçi
EvlilikAnna Borshchevskaya

Michael Rubin (d. 1971) American Enterprise Institute (AEI) isimli düşünce kuruluşunda çalışan bir akademisyendir. Daha önce Pentagon'da memur olarak çalışıp Ortadoğu ile ilgili meselelerle ilgilendi ve Geçici Koalisyon Yönetimi'nin siyasi danışmanı olarak görev yaptı.[1]

Yaşamı

Philadelphia'da doğan Rubin, lisans çalışmalarını biyoloji dalında yapmasına rağmen, 1999'da tarih dalında Yale Üniversitesi'nden doktora derecesini aldı. "Modern İran'ın İnşaası 1858-1909: Haberleşme, Telgraf ve Toplum" adlı doktora tezi çalışması ile Yale Üniversitesi'nden John Addison Porter Ödülü'nü kazandı.[2]

Kariyeri

Rubin, Yale Üniversitesi, Kudüs İbrani Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi'nde tarih dersleri verdi ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Süleymaniye Üniversitesi, Selahaddin Üniversitesi ve Duhok Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2002'den 2004'e kadar Rubin, ABD Savunma Bakanlığı ofisinde İran ve Irak konusunda personel danışmanı olarak görev yaptı.[3] 2003 ve 2004 yılları arasında Rubin, Bağdat'daki Geçici Koalisyon Yönetimi'nde siyasi danışman olarak çalıştı.

2004-2009 yılları arasında Middle East Quarterly'nin editörlüğünü yaptı. Dış İlişkiler Konseyi'nden[4] ve Carnegie Uluslararası İlişkiler Etik Konseyi'nden burslar aldı.

Kaynakça

  1. ^ "Michael Rubin | AEI Scholar". AEI. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2019. 
  2. ^ "Archived copy". 15 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2008. 
  3. ^ "Michael Rubin Appointed Middle East Quarterly Editor". Middle East Forum. 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2021. 
  4. ^ Council on Foreign Relations Annual Report (2002), http://www.cfr.org/content/about/annual_report/ar_2002/032-39.pdf 2 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Çağrı Erhan</span>

Çağrı Erhan, Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">James Tobin</span> Amerikalı ekonomist (1918 – 2002)

James Tobin, Amerikalı iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Yurtseverler Birliği</span> Irakta bir siyasi parti

Kürdistan Yurtseverler Birliği kısaca KYB, 1975'te Irak'ta kurulan bir siyasi partidir. KYB'nin kurucuları arasında Celal Talabani vardı. Parti Kürdistan Demokrat Partisi'nden kopan ve daha sosyalist olanlar tarafından kuruldu.

Baran Tuncer,, Türk akademisyen.

<i>Middle East Quarterly</i>

Middle East Quarterly, ABD düşünce kuruluşu Middle East Forumun 3 ayda bir çıkardığı Mart 1994 yılından beri Ortadoğu ile ilgili siyasi konular yayınlanan strateji politikaları dergisi. Editörlüğü Michael Rubin tarafından yürütülmektedir.

Sabri Sayari Türk akademisyen. Türkiye ve Orta Doğu siyaseti ve ekonomisi üzerine araştırmaları ile tanınmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nin tanınmış üniversitelerinde, akademilerinde, düşünce kuruluşlarında, öğretim üyeliği, danışmanlık, editörlük ve idare heyeti üyeliği görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Valdis Dombrovskis</span> Letonyalı politikacı,11. Letonya Başbakanı

Valdis Dombrovskis, eski Letonya Başbakanı olan Leton politikacı. Valdis Dombrovskis daha önce Letonya Maliye Bakanı ve Birlik Partisi'nin Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Sinirlioğlu</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Feridun Hadi Sinirlioğlu, Türk diplomat ve siyasetçi. 21 Ekim 2016'dan 4 Şubat 2023 tarihine kadar Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimî temsilcisi olarak görev almıştır. Bundan önce 2009-2016 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında oluşturulan geçici seçim hükûmetinde Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Ocak 2021'de Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına atanmıştır.

Mustafa Aydın, Türk akademisyen. 2010-2018 yıllarında Kadir Has Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmüştür. Avrupa Bilimler ve Sanat Akademisi ve OECD Yüksek Öğretimin Uluslararası Yönetimi Programı Yönetim Kurulu üyesidir.

Asef Bayat sosyolog ve akademisyen. Halen Illinois Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürmektedir. Siyaset sosyolojisi, toplumsal hareketler ve değişme, din temelli siyaset ve gündelik hayat, toplumsal mekanlar, günümüzde İslam ve özellikle de müslüman Orta Doğu ülkelerindeki halk hareketleri ilgi alanlarını oluşturmaktadır. İran İslam Devrimi, 1970'lerden bugüne İslami hareketler, müslüman yoksul halk hareketleri, müslüman gençlik ve kadınlar gibi konular üzerine yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Ulusal İstihbarat Servisi</span>

Irak Ulusal İstihbarat Servisi (INIS) Geçici Koalisyon Otoritesi yetkisiyle Nisan 2004 yılında kurulan Irak hükûmetinin bir istihbarat kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span> Kürt ve Yahudi ilişkileri

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-İsrail ilişkileri, Kürt ve Yahudi halkları arasındaki ilişkilerin tarihsel arka planını ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile İsrail arasındaki mevcut siyasi ve ekonomik ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rexhep Meidani</span>

Rexhep Qemal Meidani veya Recep Kemal Meydani, Arnavut fizik profesorü, diplomat ve siyasetçidir. Meidani, 1991 yılından itibaren yapılan çok partili serbest seçimlerde seçilen Arnavutluk'un 3. Cumhurbaşkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Irak Yönetim Konseyi</span>

Irak Yönetim Konseyi ya da Irak Hükûmet Konseyi, 13 Temmuz 2003-1 Haziran 2004 tarihleri arasında, Irak'taki Geçici Koalisyon Yönetiminin yasama organıydı. Konsey, Geçici Koalisyon Yönetimi tarafından atanan 25 Iraklı siyasi isim ile aşiret liderinden oluşmaktaydı. Üyelerin 13'ü Şii, 5'i Sünni, 5'i Kürt kalan 2'si ise Türkmen ve Süryaniydi.

Alp Ay, Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Heraldo Muñoz</span>

Heraldo Benjamín Muñoz Valenzuela Şilili siyaset bilimci ve uluslararası ilişkiler uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Düzeltici Hareket (Suriye)</span> Hafız Esad liderliğindeki 1970 darbesi

Düzeltici Hareket Düzeltici Devrim veya 1970 darbesi olarak da anılan olay, Suriye'de 13 Kasım 1970'te General Hafız Esad liderliğindeki bir darbeyle başlatılan siyasi bir hareketti. Esad'ın Suriye'de devrimci kabul edilen reform programı, devletin ve Baas partisinin "milliyetçi sosyalist çizgisini" sürdürmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyordu. Esad, 2000 yılındaki ölümüne kadar Suriye'yi yönetecekti ve ardından yerine oğlu Beşşar Esad geçti.

Irak Devrimci Komuta Konseyi, 1968'deki askeri darbeden sonra kuruldu ve 2003'teki Amerikan işgalinden önce Irak'taki nihai karar alma organıydı. Konsey, konseyin üçte iki çoğunluğu tarafından seçilen başkan ve başkan yardımcısı ile ülkede hem yürütme hem de yasama yetkisini kullandı. Başkan ayrıca daha sonra Irak cumhurbaşkanı ilan edildi ve bir cumhurbaşkanı yardımcısı seçmesine izin verildi. Saddam Hüseyin'in 1979'da Irak cumhurbaşkanı olmasının ardından konseye başkan yardımcısı İzzet İbrahim ed-Duri, başbakan yardımcısı Tarık Aziz ve Saddam'ı 1960'lardan beri tanıyan Taha Yasin Ramazan başkanlık etti. Ülkenin yasama organı; DKK, Ulusal Meclis ve ülkeyi yöneten 50 üyeli bir Kürt Yasama Konseyi'nden oluşuyordu. Başkanlığı sırasında Saddam, DKK başkanı ve cumhurbaşkanıydı. DKK'nin diğer üyeleri arasında, 1968 ve 1970 yılları arasında bu görevde olan Saddam'ın üvey kardeşlerinden Salah Ömer el-Ali, Barzan İbrahim et-Tikriti, Taha Yasin Ramazan, Adnan Hayrullah, Sa'adun Şakir Mahmud, Tarık Aziz, Hasan Ali Nasır en-Namiri, Naim Hamid Haddad ve Taha Muhyeddin Maruf vardı. 2003 yılında, Geçici Koalisyon Yönetiminin 2 No'lu Emri uyarınca Paul Bremer tarafından DKK, resmen feshedildi.