İçeriğe atla

Michael Braungart

Michael Braungart
Doğum1958
Schwäbisch Gmünd, Batı Almanya
MilliyetAlman
VatandaşlıkAlman
EğitimDarmstadt
Greenpeace Enternasyonal'in kurucu ortağı

Michael Braungart (1958, Schwäbisch Gmünd), Alman kimyager, eski bir Greenpeace eylemcisi, politikacı.

Hayatı

Michael Braungart çevresel sorunlara dikkat çeken 1960'lardaki bilim adamları arasında ilk sıradaydı. Hannover Üniversitesi'nde kimya bölümü öğrencisiyken Greenpeace'in kimya bölümünü kurdu. Ayrıca Alman Yeşiller Partisi'nin de kurucularından biridir. Çalışmalarını her zaman daha iyi bir dunya geliştiren Braungart, 1987 yılında kendi araştırma şirketi EPEA Internationale Umweltforschung GmbH'yi (Environmental Protection Encouragement Agency) kurdu.

EPEA'nın New York ofisini kurduğunda Amerikalı mimar ve tasarımcı William A. McDonough ile tanıştı ve ikisi 1995 yılında Amerikan şirketi MBDC'yi (McDonough Braungart Design Chemistry) kurdu. Michael Braungart hayatı boyunca Lüneburg Üniversitesi Kimya ve Üretim Mühendisliği bölümlerinde profesörlük yapmış ve 2008 yılında Rotterdam ve Delft'teki Erasmus Üniversitesi'nde hem endüstriyel çevrebilim hem de şirketler için Cradle-to-Cradle (Beşikten Beşiğe) yönetimi alanlarında kendisi için açılmış kürsünün başına geçmiştir.

Braungart, dünümüzde bir kimyager olarak kitaplar yazmaya ve Braungart Danışmanlık çatısı altında çevre sorunlarına dair sesini duyurmaya devam etmektedir.

Kitapları

  • The Upcycle: Beyond Sustainability (İleriye Dönüşüm: Sürdürülebilirliğin Ötesi[1]

Kaynakça

  1. ^ "Başka bir ekoloji". Deutschland.de. Frankfurter Societäts-Medien GmbH. 16 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1958 (MCMLVIII) çarşamba günü başlayan bir yıldır.

Kimyager, Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir. Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bayer AG</span>

Bayer AG, 1 Ağustos 1863'te Friedrich Bayer adlı bir tüccar ve Johann Friedrich Weskott adlı bir boya ustası, Almanya'da şimdi Wuppertal şehrinin bir semti olan Barmen'de küçük bir boya malzemesi fabrikası kurdular. Hemen iki yıl sonra ABD’de bir katran fabrikasından hisse satın alan iki iş insanı, denizaşırı pazarlara ara ürünler satışına başladılar. 1876’da Moskova’da bir fabrika açıldı, bunu 1883’te Kuzey Fransa’da Flers’te bir üretim tesisi izledi.

<span class="mw-page-title-main">Emil Fischer</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Hermann Emil Fischer, Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Werner</span>

Alfred Werner, Zürih Üniversitesi'nde profesör olan İsviçreli kimyager. 1913 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Werner, modern koordinasyon kimyasının temellerini atmıştır. Nobel Ödülü kazanan ilk inorganik kimya uzmanıdır ve 1973 yılına kadar Nobel Kimya Ödülü kazananlar arasındaki tek inorganik kimyager olmayı sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Alder</span> Alman kimyager

Kurt Alder Nobel Ödülü sahibi Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Archer Martin</span> İngiliz kimyager (1910-2002; Nobel Kimya Ö. 1952)

Archer John Porter Martin Nobel Kimya Ödülü sahibi Britanyalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Windaus</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Adolf Otto Reinhold Windaus Alman kimyager. 1928 yılında, steroller ve sterollerin vitaminler ile ilişkisi konusundaki çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'ne nail görüldü. Windaus ayrıca, 1939 yılında Nobel Kimya Ödülü kazanan Adolf Butenandt'un doktora hocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Wieland</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Heinrich Otto Wieland, Alman kimyager. Safra asitleri üzerine yaptığı araştırmalarla 1927 yılında Nobel Kimya Ödülünü kazandı. 1901 yılında Wieland, Münih Üniversitesi'nde doktorasını aldı. 1904 senesinde ders verme hakkını kazandı ve ders vermeye başladı. 1907 senesinde Boehringer-Ingelheim'in danışmanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Irving Langmuir</span>

Irving Langmuir, Amerikalı Nobel Kimya ödülüne sahip kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Richard Schrock</span> Amerikalı kimyager

Richard Royce Schrock Amerikan kimyager. organik kimya alanında göstermiş olduğu başarılar neticesinde 2005 yılında Robert H. Grubbs ve Yves Chauvin ile birlikte Nobel Kimya Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Shirakawa</span> Japon bilim insanı

Hideki Shirakawa Japon kimyagerdir. Pensilvanya Üniversitesi'nde çalıştığı esnada Alan G. MacDiarmid ve Alan J. Heeger'la birlikte yaptığı iletken polimerler çalışmasıyla 2000 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Polanyi</span>

John Charles Polanyi bir Kanadalı kimyager. 1986 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kimyasal kinetikler üzerine yaptığı araştırmalar için kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Otto Fischer</span>

Ernst Otto Fischer Alman teorik kimyager ve akademisyen. Metal ve organik maddelerin bileşiklerininin tanımlanmasında bulduğu tümüyle yeni yöntemden dolayı 1973 yılında Nobel kimya ödülü almaya hak kazanmış ve Geoffrey Wilkinson'la bu ödülü paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Benckiser</span>

Johann Adam Benckiser Joh. A. Benckiser GmbH'ın kurucusuydu. A. Benckiser GmbH, büyük bir Alman kimya işletmesidir. Şirket 1999'dan beri FTSE 100 Endeksinin bir kurucusu olan Reckitt Benckiser’in bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Lemieux</span> Kanadalı kimyager (1920-2000)

Raymond Urgel Lemieux, CC, AOE, FRS kimya alanında bir dizi keşfe öncülük etmiş Kanadalı organik kimyager. Alana ilk ve en ünlü katkısı sakkarozun sentezidir. Katkıları arasında anomerik etkinin keşfi ve karbonhidrat kimyasında hala kullanılan sakkarinlerin sentezi için genel yöntemlerin geliştirilmesi vardır. Kanada Royal Society ve Royal Society (İngiltere) üyesidir ve prestijli Albert Einstein Dünya Bilim Ödülü ve Wolf Kimya Ödülü'ne sahiptir.

John Mason Ward, İngiliz kimyacıdır. 1988'den 1990'a kadar Royal Society of Chemistry'in başkanlığını yaptı. Kariyerine 1937'de North Fleet Paper Mills'te endüstriyel kimyager olarak başladı. 1948'de Londra Üniversitesi'nde kimya bölümünü bitirdi ve enerji endüstrisinde kimyagerlik yapmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Sıfır Atık</span>

Sıfır atık atık önlemeye odaklanan ve tüm ürünlerin yeniden kullanılmasına teşvik eden bir dizi ilkedir. Bu ilkelerin amacı çöplüklere,okyanusa veya çöp yakma fırınlarına çöp gönderilmesini engellemektir.Şu anda, dünyada plastiklerin sadece %9’u geri dönüştürülmektedir.Bu sistemde bir malzeme optimum tüketim seviyesine kadar yeniden kullanılır. Sıfır Atık Uluslararası İttifakı (ZWIA) tarafından kabul edilen tanım şöyledir:

Sıfır Atık: Tüm ürün, ambalaj ve malzemelerin sorumlu bir şekilde üretilmesi, tüketilmesi, yeniden kullanılması ve geri kazanılması yoluyla tüm kaynakların yakılmadan, çevreye veya insan sağlığını tehdit eden toprağa, suya veya havaya deşarj edilmeden korunmasıdır.

Kimya felsefesi, kimya biliminin temelindeki varsayımları ve metodolojiyi inceler. Kimya felsefesi, filozoflar, kimyagerler ve filozof kimyacılar tarafından araştırılmıştır. Tarihin büyük bölümünde bilim felsefesi büyük oranda fizik felsefesinden oluşmaktaydı fakat kimya kaynaklı felsefi sorular 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren artan düzeyde ilgi görmüştür.