İçeriğe atla

Mica Todorović

Mica Todorović
Genel bilgiler
Doğum1900
Saraybosna, Yugoslavya
Ölüm1981
Saraybosna, Yugoslavya
UyrukBosnalı
AlanıResim
Sanat eğitimiZagrep Güzel Sanatlar Akademisi
Ünlü yapıtları"The Last Victims of Jasenovac and Gradiška"

Mica Todorović (d. 1900 - ö. 1981), Bosna Hersek Güzel Sanatçılar Derneği'nin kurucu üyesi olan Bosnalı bir ressamdır.

Biyografi

Todorović 1900 yılında Saraybosna'da doğdu.[1] Orta öğrenimi oradaki Kız Lisesi'nde yaptı. 1920'de sınıfındaki tek kadın olduğu Zagreb'deki Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydoldu.[2] 1926'da mezun oldu ve her türlü görsel sanatın merkezi olan Saraybosna'ya döndü.[2][3] Daha sonra Rönesans sanatı okuduğu İtalya'ya gitti.[4] İkinci Dünya Savaşı sırasında Stara Gradiška toplama kampında hapsedildi ve daha sonra zorunlu çalışma olarak çalışmak üzere Avusturya'ya sürüldü. 1945'te Bosna Hersek Güzel Sanatçılar Derneği'nin kurucu üyesi oldu. Aynı zamanda Bosna Bilim ve Sanat Akademisi üyesi olan ve aynı zamanda Sırbistan Bilim ve Sanat Akademisi'ne üye olan ilk kadındı. Emekli olana kadar çalıştığı Saraybosna'daki Tatbiki Sanatlar Okulu'nun da ilk profesörlerinden biriydi. 1981 yılında öldü ve Çıplak Mezarlığı'na defnedildi.[2]

Çalışmaları

Todorović'in ilk sergisi 1930'da İngiltere'de düzenlendi.[1] Bir sosyalist olarak, Ljubljana'da ve Avrupa'da birlikte çalışmalarını sergilediği Zagreb Zemlja kolektifiyle bağlantı kurdu.[1] Grup, işçi sınıfı yaşamını temsil etmek isteyen naif tarzlarda çalışan sanatçılardan oluşuyordu.[5] 1932'de Saraybosna'ya döndü ve Yugoslavya Komünist Partisi'ne üye oldu. 1937'den itibaren esas olarak renkli boyalarla çalıştı ve renklere karşı güçlü bir bakış açısı geliştirdi.[4]

1945'te Belgrad'daki Savaş Suçlarının Tespiti için Devlet Komisyonu'nda tanıklık yapan tek sanatçıydı. Burada toplama kamplarındaki yaşamı tasvir eden "Jasenovac ve Gradiška'nın Son Kurbanları" adlı çizim serisi kanıt olarak kullanıldı.[2] İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra işlerinden insan figürleri kayboldu ve etrafındaki nesnelerden ilham aldı.[4] Todorović'in ilk kişisel sergisi Yugoslavya'da toplu olarak ve Avrupa'da bağımsız olarak sergilenmesine rağmen 1954'e kadar Belgrad'da gerçekleşmedi. Daha sonra 1962 ve 1975'te Saraybosna'da ve 1968'de bir kez daha Belgrad'da sergiiler düzenledi.[1]

1959'da, çoğunlukla beyazın tonlarında olan Venedik tablosu, üslubunda bir dönüm noktasıdır ve kariyerinin 'Beyaz Evresi'ne girer. 1962'den itibaren çalışmaları yeniden geliştirdi ve bu sefer boyanın yanı sıra yağlı pastelleri de içerdi.[4] 1980'de Bosna Hersek Ulusal Galerisi'nde çalışmalarının retrospektifi yapıldı.[2] 2019 yılında Todorović'in 1929-1933 yılları arasında yaptığı çizimleri, Bosna Hersek Ulusal Galerisi'nde de bir sergide sergilendi.[6] Galeri, koleksiyonunda bazıları kalıcı olarak sergilenen 300'den fazla esere sahiptir.[4][7]

Kayıp eserler

1992'de Oslobođenje gazetesine ait on katlı bina yıkıldı ve kayıplar arasında Todorović'in çektiği fotoğraflar da vardı.[8]

Ödüller

  • İnsanlar için Liyakat Nişanı - Altın Yıldız.
  • Çalışma Ödülü - Kızıl Bayrak.

Anısına

Saraybosna'nın Gorica semtinde, yaşadığı bir sokak onun adını taşıyor.[2]

Ayrıca bakınız

  • Adela Bervukić

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Mica Todorović - Jedna od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnica". Impuls (Boşnakça). 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021. 
  2. ^ a b c d e f "Mica Todorović je bila Sarajka i prva članica Akademije nauka BiH". Sarajke.com (İngilizce). 5 Kasım 2018. 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021. 
  3. ^ The Great Cauldron: A History of Southeastern Europe (İngilizce). Harvard University Press. 10 Haziran 2019. s. 547. ISBN 978-0-674-98392-2. 24 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2022. 
  4. ^ a b c d e "Mica Todorović | UGBiH.ba" (İngilizce). 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021. 
  5. ^ "27 incredible images from the current Zemlja exhibition". Time Out Croatia (İngilizce). 30 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021. 
  6. ^ "SMICALICE – Mica Todorović's Drawings 1929-1933 | UGBiH.ba" (İngilizce). 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021. 
  7. ^ "Permanent Exhibition: Intimacies of space | UGBiH.ba" (İngilizce). 18 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021. 
  8. ^ Sarajevo : a war journal. Internet Archive. New York : Fromm International. 1993. s. 91. ISBN 978-0-88064-149-4. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

Ferruh Başağa Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Fethi Karakaş</span> Türk ressam ve gravür sanatçısı

Fethi Karakaş Türk ressam ve gravür sanatçısı.

Mevlüt Akyıldız, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'teki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Bosna-Hersek'te diğer ülkelerin bulundurduğu dış temsilcilikler listelenmiştir. Başkent Saraybosna, 42 büyükelçilik residansına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, 44 ülke diğer ülkelerin başkentlerinde bulunan akredite büyükelçilikler vasıtasıyla Bosna-Hersek devleti ile ilişkilerini sürdürmektedir.

Setenay Özbek Türk sanatçı, ressam ve yazar. Ubıh kökenlidir.

Engin Türker, Türk ressam, heykeltıraş ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">UDİK</span> Sivil toplum örgütü

UDİK veya Toplumsal Araştırma ve İletişim Derneği, 2013 yılında Saraybosna'da kurulmuş Bosnalı bir sivil toplum kuruluşudur. 2013'te Edvin Kanka Ćudić tarafından, soykırım, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri ile ilgili gerçekleri, belgeleri ve verileri toplamaya yönelik olarak Bosna-Hersek'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Oral Enuğur</span> Türk ressam,sanatçı

Şerif Oral Enuğur Türk ressam.

Vahidin Pršeš, Bosnalı şarkıcıdır. Nino Müzik Lisesi'ni tamamlanmasının ardından, Saraybosna Müzik Akademisi, Müzik Teorisi ve Pedagoji Bölümü'nde öğrenimini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te ulaşım</span>

Bosna-Hersek, kara yolu, demiryolu ve hava taşımacılığı için gerekli alt yapıya sahiptir. Birçok ülkeye otobüs bağlantıları ile beş uluslararası kara yolu ve 20 devlet kara yolu vardır. Demiryolları toplam 1.000 km'den biraz fazla bir mesafeyle Hırvatistan ve Sırbistan'a bağlantı sağlamaktadır. Yedisi asfalt pistli 25 havalimanı mevcuttur. Sava Nehri gezilebilir, ancak kullanımı sınırlıdır.

Nesim Tahirović, Bosnalı ressam ve sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

Nela Hasanbegoviç Bosnalı bir heykeltıraştır. 2002 yılında Saraybosna Lisesi Heykel Bölümü'nden mezun oldu. 2007 yılında Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. 2007 yılında Bosna Hersek Görsel Sanatçılar Derneği üyesidir. 2011 yılından beri Kültür ve Kırmızı Sanatlar Derneği üyesidir. Birçok kişisel ve karma sergiye katıldı.

Bosna Hersek Sanatı, tarih öncesinden günümüze Bosna-Hersekliler tarafından yaratılan sanatsal objeleri ifade eder.

Braco Dimitrijević Boşnak kavramsal sanatçı. Eserleri esas olarak tarih ve bireyin içindeki yeri ile ilgilidir. Paris, Fransa'da yaşıyor ve çalışıyor.

<span class="mw-page-title-main">Katarina Ivanović</span>

Katarina Ivanović (1811-1882), Avusturya İmparatorluğu'ndan bir Sırp ressamdır. Modern sanat tarihinin ilk Sırp kadın ressamı olarak kabul edilmektedir.

Senahid Halilović, Bosnalı bir dilbilimci ve akademisyen. Bosna-Hersek Bilim ve Sanat Akademisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Lovrenović</span>

Ivan Lovrenović Bosna-Hersekli bir yayıncı, yazar, tarihçi, denemeci ve editördür.

Adela Jušić Bosnalı çağdaş görsel sanatçı.