İçeriğe atla

Mi Minör (oyun)

Mi Minör
YazarMeltem Arıkan
İlk gösterim1 Aralık 2012
ÜlkeTürkiye
Orijinal dilTürkçe
TürPolitik komedi
Zaman ve mekânHayalî bir ülke, belirsiz zaman

Mi Minör, yazar Meltem Arıkan'ın 2011'de yazdığı fantastik tiyatro oyunu.

Pinima adlı kurmaca ülkede, halkının iyiliği için sürekli yeni yasaklar getiren Başkan'ın tiz ses yasağına bir piyanistin isyan etmesi ve halkı, Başkan'a karşı gelmeye ikna etmeye çalışması konu edinilir.[1] Yeni medya araçları ile tiyatroyu bir araya getirmeye yönelik yenilikler içeren oyun "dünyanın ilk RPG entegreli sosyal oyunu" olarak tanıtılmıştır.[2]

İzleyicilerin oyun sırasında akıllı telefonları ile sosyal medya kullanmada, fotoğraf çekmede serbest bırakılmaları; sosyal medyadaki tepkilerin de salona projeksiyonla anında yansıtılması, oyunun interaktif özellikleridir.[3][4] Çevrimiçi olarak da izlenebilen oyunda, salondaki izleyicilerin dilerlerse ayakta oyuncuların yanında yer alması mümkün kılınmıştır.[5]

Eserin, ilk sahnelenmesi Mehmet Ali Alabora yönetiminde 1 Aralık 2012'de İstanbul'daki Maçka Küçük Çiftlik Park'taki Kışlık Çadır'da gerçekleşti.[6] 1 Aralık 2012 ile 14 Nisan 2013 arasında 23 kez oynandı. Radikal gazetesi okuyucuları tarafından 2012'in En İyi Oyunu ödülüne değer görüldü. Oyun, oynandığı sırada Twitter’da dört kere en çok konuşulanlar listesine girdi ("trend topic" oldu).[7]

2013 Gezi Parkı olaylarından sonra bu oyunda Gezi Parkı eylemlerinin provasının yapıldığı iddia edidi.[8]

Kadro

(2012 sahnelemesi)

  • Yönetmen:Mehmet Ali Alabora
  • Yönetmen Yardımcısı:Francesca Lavinia Camozzi
  • Müzik: Evrim Demirel
  • Grafik Tasarım: Nine-Dijital, Melin Edomwonyi
  • Kostüm: Meral Cebecioğlu
  • Ses ve Görüntü: Selçuk Artut
  • Videoların Yönetmeni:Özgür Uyanık
  • Sosyal Medya:Genco Demirer
  • Dekor:Karl Mercer
  • İlüstratör:Julia Chau

Oyuncular

  • Memet Ali Alabora
  • Pınar Öğün
  • Can Kahraman
  • Sennur Nogaylar
  • A. Fuat Onan
  • Coşku Cem Akkaya
  • Bora Cengiz
  • Gözde Seda Altuner
  • Barış Yalçınsoy
  • Gizem Yağız
  • Onur Ay
  • Öznur Serçeler
  • Anıl Eroğul
  • Cansu Kasapoğlu
  • Deniz Çakır
  • Ege Arıkan

Kaynakça

  1. ^ "Mi Minör ile dünyada bir ilk! - Kültür Sanat Haberleri". Milliyet. 28 Şubat 2013. 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Müzikli iktidar oyunu Mi Minör". Cumhuriyet. 30 Mart 2013. 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Mi Minör, kendine özgü bir ülkede geçiyor". Hürriyet. 8 Temmuz 2020. 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  4. ^ "Seçkin Selvi - Bu herhalde bir alıştırma | Milliyet Sanat". www.milliyetsanat.com. 19 Ocak 2013. 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  5. ^ Kocabıyık, Yiğit (Kış 2023). "Pandemi Öncesi Tiyatro ve Performansta Dijital Arayışlar" (PDF). Teb oyun. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  6. ^ "Mi Minör oyunu ve ilk gösterimi üzerine/Tiyatro/milliyet blog". blog.milliyet.com.tr. 19 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  7. ^ ""Mi Minör oyununu sakın izlemeyin! Bizimle oynayın!"". Milliyet. 22 Mart 2013. 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  8. ^ Arslan, Rengin (10 Haziran 2013). "Mi Minör: Oyun mu, prova mı?". BBC News Türkçe. 29 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

Aşağıdaki liste şu anda mevcut olan İnternet üst seviye alan adlarıdır (TLD'ler). Daha fazla bilgi için Üst seviye alan adına bakabilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Alabora</span> Türk oyuncu

Mustafa Alabora, Türk tiyatro, sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Okan Bayülgen</span> Türk TV radyo programcısı

Kaan Okan Bayülgen, Türk şovmen, oyuncu, tiyatro ve klip yönetmeni, yapımcı, seslendirme sanatçısı ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Memet Ali Alabora</span> Türk dizi ve sinema oyuncusu

Memet Ali Alabora, Türk oyuncu.

Devekuşu Kabare, Haldun Taner'in öncülüğünde Ahmet Gülhan, Zeki Alasya ve Metin Akpınar tarafından kurulan, 1967-1992 yılları arasında İstanbul'da oyunlar sahneleyen tiyatro topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Doğan</span> Türk iş insanı ve eski medya patronu

Aydın Doğan, Türk iş insanı ve eski medya patronudur. Doğan Holding Onursal Başkanlığı görevinde bulunmaktadır.

Erol Şafak Sezer, Türk oyuncu, senarist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Derya Alabora</span> Türk oyuncu

Derya Harupçu ya da bilinen adıyla Derya Alabora Yücel, Türk oyuncudur. Özellikle, Masumiyet filmi, farklı tiyatro gruplarıyla yaptığı tiyatro çalışmaları ve Şaşıfelek Çıkmazı dizisiyle tanınır.

Hadi Çaman Yeditepe Oyuncuları, 1982-2008 arasında faaliyet göstermiş İstanbul'da yerleşik özel tiyatro topluluğudur.

Yiğit Sertdemir, Türk oyuncu, tiyatro yönetmeni, oyun yazarı ve dekor tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Meltem Arıkan</span> Türk yazar

Handan Meltem Arıkan, roman, araştırma, tiyatro ve öykü dallarında yapıtları bulunan Türk yazar.

<i>Leyla ile Mecnun</i> (dizi) Türk televizyon dizisi (2011–2013; 2021–2023)

Leyla ile Mecnun, Eflatun Film imzalı, 2011-2013 yılları arasında TRT 1'de yayınlanan ve 2021-2023 yılları arasında dijital içerik platformu Exxen'de yayınlanan absürt komedi türündeki Türk yapımı televizyon ve internet dizisidir. Dizi, temel olarak efsanevi karakterler Leylâ ile Mecnun'un hikâyesi üzerine kurgulanmış ve üzerine absürt komedi, bilimkurgu ve durum komedisi gibi ögeler eklenmiştir. 7 sezon süren dizinin başrollerinde Ali Atay, Ezgi Asaroğlu, Zeynep Çamcı, Müge Boz, Melis Birkan, Deniz Işın, Köksal Engür, Serkan Keskin, Ahmet Mümtaz Taylan, Cengiz Bozkurt ve Osman Sonant yer almıştır. Toplam 7 sezondan oluşan dizi, 144. bölümü ile sona erdi.

Kelime Oyunu, sunuculuğunu Ali İhsan Varol'un yaptığı, sırasıyla Kanal 1, Bloomberg HT, Show TV, FOX ve günümüzde teve2'de hafta içi her gün yayımlanmaya devam eden Türk yarışma programıdır. Yarışmanın 14. sezonunda (2023-2024) sunuculuğunu İbrahim Selim üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

Çapulcu başkasının malını alan, talan eden kimse, yağmacı ve düşman toprağına atla hücum edip yağma eden, akıncı anlamlarına gelir. Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gezi Parkı olayları sırasında göstericiler için kullanıldıktan sonra Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından, kelimenin tanımının değiştirildiği öne sürülmektedir. TDK sitesinde hâlen kullanılan tanım "Düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan, plaçkacı" olarak görülmektedir. Fakat Gezi Parkı olayları sırasında değiştirildiği iddia edilen bu tanım TDK'nın Türkçe Sözlüğünün 2010 yılında çıkan 11. baskısında aynen yer almaktadır.

Orhan Aydın, Türk tiyatrocu, oyuncu ve yazardır.

Sennur Nogaylar, tiyatro, sinema, dizi ve reklam oyuncusu, eğitmen ve sendikacıdır.

<i>Deliduman</i>

Deliduman, 2014 yılında yayımlanan Emrah Serbes romanı.

Gezi Parkı davası, 28 Mayıs - 30 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleşen Gezi Parkı olaylarını organize ettikleri iddiası ile 16 kişinin yargılandığı davadır.