İçeriğe atla

Mišo Cebalo

Mišo Cebalo
Cebalo 2006'da
DoğumMišo Cebalo
06 Şubat 1945(1945-02-06)
Zagreb, Hırvatistan
Ölüm02 Eylül 2022 (77 yaşında)
Zagreb, Hırvatistan
Vatandaşlığı Hırvatistan
En yüksek ELO2570 (Ocak 1995)
FIDE unvanı14500094

Mišo Cebalo (d. 6 Şubat 1945 – ö. 2 Eylül 2022), Hırvat satranç oyuncusu.

Hayatı

Cebalo, 6 Şubat 1945'te Zagreb, Hırvatistan'da doğdu. 1980'de Satranç Büyükustası unvanını aldı. 2009 yılında 19. Dünya Büyükler Satranç Şampiyonası'nı kazandı.[1] Ayrıca 2011'de FIDE Kıdemli Çalıştırıcısı seçildi.

Ölümü

Cebalo, 2 Eylül 2022'de doğum yeri Zagreb, Hırvatistan'da 77 yaşında öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Gaprindashvili and Cebalo become World Senior Champions". Chessdom.com. 11 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. 
  2. ^ Preminuo velemajstor Mišo Cebalo 3 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Hırvatça)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Magnus Carlsen</span> Norveçli satranç büyükustası

Sven Magnus Øen Carlsen, beş kez Dünya Satranç Şampiyonu olmuş ve halen dört kez Dünya Hızlı Satranç Şampiyonu ve altı kez Dünya Blitz Satranç Şampiyonu olan Norveçli satranç büyükustası. Carlsen, 1 Temmuz 2011'den bu yana FIDE dünya satranç sıralamasında 1 numarada yer almakta ve dünyanın en yüksek puanlı oyuncusu olarak geçirdiği süre bakımından Garri Kasparov'un ardından ikincidir. En yüksek derecesi olan 2882, tarihteki en yüksek derecedir. Ayrıca klasik satrançta elit seviyede en uzun yenilmezlik serisi rekorunu elinde tutmaktadır. Carlsen, popüler kültürde Satrancın Mozart'ı olarak adlandırılır.

Zlatan Arnautović, Yugoslav futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">GNK Dinamo Zagreb</span> Hırvat futbol kulübü

GNK Dinamo Zagreb, Hırvat futbolunun önde gelen takımlarından biridir. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de 1945 yılında kurulmuştur. Maçlarını 38.923 kapasiteli Maksimir Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Luka Modrić</span> Hırvat futbolcu

Luka Modrić, La Liga takımlarından Real Madrid'de orta saha mevkisinde oynayan ve Hırvatistan millî takımının kaptanlığını yapan Hırvat millî futbolcudur. Esas olarak merkezi orta saha oyuncusu olarak oynamaktadır, fakat aynı zamanda ofansif ve defansif orta saha olarak da oynayabilir. Yaygın olarak tüm zamanların en iyi orta saha oyuncularından biri ve gelmiş geçmiş en iyi Hırvat futbolcusu olarak kabul edilir. Ayrıca ülkesinin 2018 FIFA Dünya Kupası finaline çıkmasında büyük rol oynadı. Bu olaydan sonrada Ballon d'Or ödülünü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ivica Olić</span>

Ivica Olić [], Hırvat eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Zvonimir Soldo</span>

Zvonimir Soldo, Hırvat teknik direktör ve eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi 3. yüzyıla kadar dayanmasına rağmen 10. yüzyıl ve 15. yüzyıla kadar az bilgi bulunur. II. Dünya Savaşı'ndan evvel 20,000 kişilik cemaatin hemen hemen hepsi Holokost'ta yok edildi. Savaştan sonra sağ kalanların yarısı İsrail'e göç ederken 2500 Yahudi Hırvatistan'da yaşamayı tercih etti. Bu rakam tahmini bir rakam olup 1500 kişilik Zagreb Yahudi cemaatinin %80'i karışık evliliklerin çocukları olduğu hesaba katıldığında bu nüfusun daha da fazla olduğu düşünülür. Holokost'tan kurtulanların torunlarının çoğunun dede veya ninelerinden sadece bir tanesi Yahudidir.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marko Tomas</span>

Marko Tomas,, Hırvat basketbolcudur. Şutör gard ve Kısa forvet pozisyonlarında görev yapıyor.

Košarkaški Klub Cibona Zagreb Zagreb, Hırvatistan'ı temsil eden profesyonel basketbol kulübü.

<span class="mw-page-title-main">Niko Kranjčar</span> Hırvat futbolcu

Niko Kranjčar d. 13 Ağustos 1984, Zagreb), Hırvat eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Domagoj Vida</span> Hırvat millî futbolcu

Domagoj Vida, stoper mevkiinde forma giyen Hırvat millî futbolcudur. Yunanistan Super League takımlarından AEK forması giymektedir.

Milan Badelj, Hırvat millî futbolcudur. Genoa forması giymektedir. Daha önce; Dinamo Zagreb ve Lokomotiva takımlarında forma giydi. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası sonrasında adı Fenerbahçe ile anılsa da Hamburg'a transfer oldu. Hırvatistan formasını dört kez giydi ve bir gol attı. Ayrıca millî formayla, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda da yer aldı.

NK Lokomotiva, Hırvatistan'nın en üst düzey futbol ligi olan Prva HNL'de yer alan bir futbol kulübü.

<span class="mw-page-title-main">Tomislav Zubčić</span>

Tomislav Zubčić, Hırvatistan Basketbol Ligi takımlarından Cedevita Zagreb forması giymektedir. 2.11 m boyunda olan Zubčić uzun forvet pozisyonunda görev yapmaktadır.

Lidija Horvat-Dunjko, Hırvat soprano.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Japonya ilişkileri</span>

Hırvatistan-Japonya ilişkileri Hırvatistan ve Japonya arasındaki tarihi ve mevcut ikili ilişkiyi ifade eder. İki ülke, 5 Mart 1993'te birbirleriyle diplomatik ilişki kurdu. Hırvatistan'ın Tokyo'daki büyükelçiliği Eylül 1993'te, Zagreb'deki Japon büyükelçiliği ise Şubat 1998'de kuruldu. Tarihsel olarak, her iki ülke de II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin bir parçasıydı, çünkü Japonya Zagreb'de büyükelçiliğini sürdürdü ve Nazi Almanyası'nın kukla hükümeti olan Bağımsız Hırvatistan Devletini tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.