İçeriğe atla

Mhedrioni

Mhedrioni
Kuruluş1989
Kurucu(lar)Jaba İoseliani
Feshediliş1995
Etkin bölgelerGürcistan
İdeolojiGürcü milliyetçiliği
Rakip(ler)Gamsahurdia hükümeti
Abhazya
Kafkas Hakları Konfederasyonu

Mkhedrioni, Gürcistan'da etkin olmuş paramiliter grup ve suç örgütü. Örgüt 1995'te yasaklandı, ancak Yurtseverler Birliği adıyla siyasi parti olarak yeniden kuruldu.

Arka planı

1989 yılında Jaba İoseliani tarafından kurulan Mhedrioni, kendini İran ve Osmanlı birliklerine karşı savaşan tarihi Gürcü gerilla gruplarının varisi olarak tanıtmaktadır. Mhedrioni tam olarak "atlılar" olarak çevrilse de, Gürcücedeki kelime anlamı "şövalyeler"e daha yakındır. Örgütün her üyesi, Gürcistan halkını, Gürcü Ortodoks ve Apostolik Kilisesi'ni ve Gürcistan topraklarını savunmak için yemin ederek örgüte girerdi. Grup üyeleri Aziz Giorgi'yi ejderhayı öldürürken tasvir eden bir madalyon takardı.

Mhedrioni'nin kuruluşu, Gürcistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etmesiyle gerçekleşti. Gürcü milliyetçileri ve ülkedeki azınlıklar (Abhaz ve Osetler gibi) arasındaki ilişkiler Sovyetler döneminde dahi sıkıntılıydı. Milliyetçi muhalif Zviad Gamsahurdia'nın iktidara çıkışıyla bu ilişkiler daha da gerginleşti. Mhedrioni, bu dönemde Gürcistan'da kurulan paramiliter örgütlerden biriydi.

Mhedrioni'nin üyeleri, rakiplerine gözdağı veren silahlı birlikler olarak ün kazandılar. Örgüt üyeleri kot, kazak, ceket ve güneş gözlüğü (iç mekan dahil) giyiyorlardı. Bir yazara göre grubun liderleri Armani marka kıyafetler giyip silahla gezerlerdi. Yasadışı gelir kaynaklarına (benzin tedarikini hedef alarak) güvenen Mhedrioni, Moskova'nın Gürcü yeraltı dünyasıyla bağlantılarını kullanıyordu.[1] Mhedrioni üyeleri kontrol ettikleri alanlardaki işyerlerinden "koruma parası" almakla, sürücülerin yolunu kesip haraç kesmekle, soygun ve uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlanıyorlardı.[2] 1991 yılına gelindiğinde, Mhedrioni'nin yaklaşık 1.000 savaşçısı ve 10.000 ortak üyesi vardı.[1] Bu sayı devletin Ulusal Muhafızlardan önemli ölçüde fazlaydı.

Gamsahurdia ve İoseliani büyük ölçüde benzer bir milliyetçi bakış açısına sahip olsalar da, Kasım 1990'da Gamsahurdia'nın iktidara gelmesinden kısa bir süre sonra ikilinin arası bozuldu. Şubat 1991'de İoseliani, birçok destekçisiyle birlikte yargılanmadan hapsedildi ve Mhedrioni yasaklandı. Ağustos 1991'de, Sovyet darbe girişiminin hemen ardından Gamsahurdia, Gürcistan Ulusal Muhafız Komutanı Tengiz Kitovani'yi görevden aldı ve aynı dönemde Başbakan Tengiz Sigua istifa etti. Kitovani kısa süre sonra Sigua ve tutuklu İoseliani ile birlikte Gamsahurdia karşıtı bir ittifak kurdu. Aralık 1991'de Kitovani'nin destekçileri, İoseliani'yi hapisten çıkardı ve Mhedrioni ittifak halinde Gamsahurdia hükümetine karşı darbe girişiminde bulundu. Aralık 1991 - Ocak 1992 arasında eyalet parlamento binasında saklanan isyancılar ve "Zviadistler" arasında yoğun silahlı çatışmalar yaşandı ve Gamsakhurdia ayrılıkçı Çeçenya'ya kaçtı. Çatışmalarda en az 100 kişi öldü.

Gamsahurdia'dan sonra Mhedrioni

Mhedrioni, Gamsahurdia'nın düşüşünden sonra geride kalan "Zviadistler"i bastırmada önemli rol oynadı. Eski Sovyetler dışişleri bakanı olan Eduard Şevardnadze, yeni hükümete saygın bir imaj sağlaması için getirildi, ancak Mhedrioni'ye bağlı kaldı: Parlamento binasının içinde bile, silahlı Mhedrioni üyeleri Jaba İoseliani'nin "korumaları" olarak çalıştılar. Yeni hükümet Mhedrioni'leri devletin iç kuvvetleri olarak atadı.[1]

1993'te Abhazya'daki iç çatışmaların kuvvetlenmesiyle beraber, Mhedrioni ve Ulusal Muhafızlar bölgedeki ayrılıkçıların ve Gamsahurdia destekçilerinin kökünü kazımak için ortak bir operasyon başlattı. Gürcü birliklerinin operasyon sonucunda yenilmesiyle birlikte, Abhazya'daki etnik Gürcülerin büyük çoğunluğu ve hükümet yanlısı güçler Abhazya'dan gönderildi: çatışmada 10.000'den fazla insan öldürüldü. Eylül 1993'te Gamsahurdia, iktidara dönmek için batı Gürcistan'da silahlı bir ayaklanma başlatma fırsatını değerlendirdi. Mhedrioni, ayaklanmanın bastırılmasında önemli bir rol oynadı ve örgüte bir süreliğine "Gürcü Kurtarma Birlikleri" adıyla yarı resmi statü verildi. Rusya'nın müdahalesiyle yenilen Gamsahurdia'nın 31 Aralık'ta intihar ettiği bildirildi, ancak yine de ülke genelinde Gamsahurdia'nın öldürüldüğüne inanılmaktadır. Basında çıkan haberlerde Mhedrioni birliklerinin Gamsahurdia'nın ölümünden sorumlu olduğu iddia edildi, ancak örgüt üyeleri bu iddiayı reddetti.

Yabancı hükümetler ve uluslararası insan hakları örgütleri Mhedrioni'nin yaptığı eylemleri eleştirdi ve "Zviadistler"in kökünü kazımakla suçladı. Şevardnadze, tepkilere karşılık örgütün gücünü kademeli olarak sınırladı. İoseliani, sözde sivilleştirilmiş örgütün başı olarak kalsa da, örgüt özel bir ordu olarak çalışmaya devam etti. 1995'in başlarında Şevardnadze, örgütü organize suçlara karışmakla suçladı ve örgütün silahsızlandırılmasını emretti. 29 Ağustos 1995'te, Şevardnadze bombalı suikastten kıl payı kurtuldu. Saldırı için İoseliani ve "mafya birlikleri"ni suçladı. Diğer siyasi şiddet eylemlerinden de Mhedrioni'yi sorumlu tuttu. Örgüt yasa dışı ilan edildi ve İoseliani hapse atıldı. Buna karşın birçok kişi, Mhedrioni'nin bombalama olaylarına karışmadığını düşünmektedir.

Mhedrioni yasaklanmalarına rağmen, Gürcistan siyasetini gizlice etkilemeye devam etmektedir. Tornike Berişvili liderliğindeki birkaç üye, Mhedrioni'yi 1999'da siyasi bir örgüt olarak yeniden kurdu. Mhedrioni'nin Çeçen ayrılıkçılarla ilişkileri olduğu ve Abhazya'da devam eden gerilla saldırıları da dahil olmak üzere kriminal ve paramiliter faaliyetlerde bulunmaya devam ettiği iddia edildi. Jaba İoseliani, Nisan 2000'de afla hapisten çıktı ve Mhedrioni'nin başkanı olarak görevine devam etti. İoseliani, Kasım 2003'teki parlamento seçimlerine cumhurbaşkanı adayı olarak girmek istediğini açıkladı. Buna karşın İoseliani, Mart 2003'te kalp krizinden öldü.

Mhedrioni, kendi adı altında seçimlere katılamayınca, Kasım 2002'de Gamsahurdia destekçileriyle ittifak halinde Yurtseverler Birliği adıyla yeniden kuruldu. Buna karşın seçilmeleri girmelerine izin verilmedi. Liderleri Badri Zarandia 8 Ocak 2003'te öldürüldü.

Kaynakça

  1. ^ a b c Understanding Civil War. World Bank Publications. 2005. s. 272. ISBN 0-8213-6049-3. 13 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2021. 
  2. ^ Conflict, Cleavage, and Change in Central Asia and the Caucasus, ed. Karen Dawisha, Bruce Parrott, p. 165. Cambridge University Press, 1997

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya</span> kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet

Güney Osetya veya Nisan 2017 tarihinde kabul edilen resmî adıyla Güney Osetya Cumhuriyeti - Alanya Devleti Kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet. Sovyetler Birliği'ne bağlı Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bünyesinde kurulmuş Güney Osetya Otonom Oblastı topraklarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya</span>

Megrelya, Gürcistan'ın batısında, tarihsel bölgelerden biridir. Eskiden Odişi olarak adlandırılıyordu. Bölgenin yerli halkı Megreller, Güney Kafkasya halklarından biridir ve Megrelce konuşurlar; ama yazı dili Gürcüce'dir. Yönetim bölgesi olarak Megrelya, kuzeyindeki Svaneti bölgesiyle birlikte Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesini oluşturur ve bu bölgenin yönetsel merkezi Zugdidi kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Megreller</span> etnik grup

Megreller, Gürcistan'da Karadeniz'e kıyısı olan Megrelya'nın yerli halkı. Önemli bir Megrel nüfusu da başkent Tiflis’te ve Abhazya’da yerleşiktir. 1990’ların başında, Gürcü-Abhaz savaşı sırasında, ayrılıkçı yönetim tarafından Abhazya’dan göç ettirilen halkın yaklaşık 180.000-200.000 kadarı Megrel'di. Göç edenlerden önemli bir kısmı geri dönebilmiştir. En yakın akrabaları Lazlar olup birlikte Zanlar adıyla ele alınır ve Zan dilinin birbirine yakın iki kolunu konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya'da Gürcülere uygulanan etnik temizlik</span>

Abhazya'da Gürcülere uygulanan etnik temizlik, Abhazya'da Gürcü-Abhaz anlaşmazlığı sırasında, 1992-1993 arasında uygulandı. Rusya güçlerince desteklenen Abhaz ayrılıkçılar, Ermeni çetecileri ile Kuzey Kafkasyalı paralı askerler tarafından Gürcü ve Svanlar bu etnik temizlik sırasında öldürüldü. Öldürülenler arasında önde gelen siyasetçiler Guram Gabiskiria, Jiuli Şartava gibi kişiler de vardı. Abhazya'daki Gürcüler de zorla göç ettirildi. Abhazya nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan 250.000 kadar Gürcü de zorla göç ettirildi. Bu göç sırasında da çok sayıda insan yolda öldü. Gürcü verilerine göre, yaklaşık 5.000 sivil öldü ve 400 sivil kayboldu.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Hakları Konfederasyonu</span>

Kafkas Hakları Konfederasyonu, Abhazya ayrılıkçıları ile Gürcüler arasındaki savaşta (1992-1993) ayrılıkçıların yanında savaşmak üzere paralı asker gönderen örgüttür. Çoğunluğu Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden gelen militanlardan oluşan bu milis grubu, Abhazya Savaşı'nın kazanılmasında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Şevardnadze</span> 2. Gürcistan devlet başkanı

Eduard Şevardnadze, Gürcü siyasetçi ve diplomat. Eski SSCB Dışişleri Bakanı ve Gürcistan'ın Eski Devlet Başkanı'dır. İlk Devlet Başkanı Zviad Gamzahurdiya'nın devrilmesiyle iktidara gelmiş, Miheil Saakaşvili liderliğindeki muhalefet tarafından iktidardan ayrılmak zorunda bırakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Zviad Gamsahurdia</span> Gürcistanın ilk devlet başkanı

Zviad Gamsahurdia Gürcü muhalif, devlet adamı ve yazar. Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan eden Gürcistan'ın ilk devlet başkanıdır (1991-1992). Eski Sovyet coğrafyasında demokratik seçimle iş başına gelen ilk devlet başkanıydı. Darbeyle devrildikten sonra, bulunduğu makama Sovyetler Birliği'nin son dışişleri bakanı Eduard Şevardnadze gelmiştir. Gamsahurdia, 31 Aralık 1993'te öldürüldü; ancak nasıl ve kim tarafından öldürüldüğü bugün de tam olarak aydınlatılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Özerk Cumhuriyeti</span>

Abhazya Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan tarafından Abhazya'nın tek ve yasal hükûmeti olarak tanınan yönetimdir. Abhazya, uluslararası alanda tanınırlığı sınırlı da olsa, 1990'ların başından beri de facto olarak Gürcistan'dan bağımsızdır. Abhazya Savaşı nedeniyle Tiflis'te olan sürgün hükûmetinin başkanı, Mayıs 2019'da seçilen Ruslan Abashidze'dir.

Gürcistan-Abhazya ihtilafı, eskiden özerk cumhuriyet, bugün kısmen tanınmış olan de facto Abhazya'da Gürcistan ile Abhazya ayrılıkçıları arasındaki anlaşmazlığı ifade eder. Daha geniş anlamda Gürcistan-Abhazya ihtilafı, Kafkasya bölgesindeki jeopolitik ihtilafların bir parçası olarak görülebilir. Gürcistan-Abhazya ihtilafı 20. yüzyılın sonunda, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla silahlı çatışmaya dönüştü ve 1992-1993 Abhazya Savaşı'yla sonuçlandı. Bu savaşın sonunda Abhazya fiilen Gürcistan'dan koptu ve Gürcüler etnik temizliğe maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan İç Savaşı</span>

Gürcistan İç Savaşı, Gürcistan içindeki azınlıkları ve özerk bölgelerin Güney Osetya'daki (1988-1992) ve Abhazya'daki (1992-1993) sıcak çatışmalarını; 21 Aralık 1991 ile 6 Ocak 1992 arası demokratik bir seçimle iktidar gelen Zviad Gamsahurdia'ya yapılan darbe süreçlerini ve ardından tekrar demokrasiye dönme (1993) süreçlerini kapsar. Bu sürecin sonunda Zviad Gamsahurdia ve taraftarları tamamen yenilmiş, Güney Osetya ve Abhazya de-facto bağımsızlıklarını kazanmıştır.

Abhazya Yahudilerinin nüfusu, Aşkenaz, Gurjim ve diğer Yahudilerden oluşmaktaydı. Abhazya'nın 19.yy'ın ortasında Rus İmparatorluğu'na katılmasıyla bölgedeki Yahudi nüfusu arttı. 1992-1993 Gürcistan-Abhazya çatışması sebebiyle çoğu Yahudi bölgeyi terk etti veya çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tanınmayan Devletler Topluluğu</span>

Tanınmayan Devletler Topluluğu, uluslararası toplumun sınırlı bir kesimin tanıdığı, eski Sovyetler Birliği'ndeki çeşitli devletler birleştiren uluslararası bir organizasyondur.

2006 Kodori krizi, Abhazya'nın Kodori Boğazı'nda yerel bir milis liderinin isyancıları silahsızlandırmak için polis güçleri gönderen Gürcistan Hükûmeti'ne muhalefetini ilan etmesiyle beraber Temmuz 2006'nın sonlarına doğru ortaya çıkan kriz. Kodori Boğazı'nın üst kısmı, o zamanlar Abhazya makamları tarafından kontrol edilmeyen Gürcistan'ın ayrılıkçı Cumhuriyeti olan Abhazya'nın tek kısmıydı.

<span class="mw-page-title-main">Merab Kostava</span>

Merab Kostava Gürcü muhalif, müzisyen ve şairdir. Gürcistan'daki Ulusal Kurtuluş hareketinin liderlerinden biriydi. Zviad Gamsahurdia ile birlikte Gürcistan'daki Sovyetler Birliği karşıtı hareketi yönetti.