İçeriğe atla

Meşedi Zeynal

Meşedi Zeynal
Doğum1850'ler
Ölüm1918
Bakü, Bakü Uyezdi, Bakü Guberniyası
MesleklerTarzen

Meşedi Zeynal Hagverdiyev (1850'ler, Kerkicahan, Şuşa bölgesi - 1918, Bakü), Azerbaycan müzik tarihindeki ilk solo tarzenlerden biri olan 19.-20. yüzyıl Azerbaycan tarzeni.

Hayatı

Meşedi Zeynal Hagverdiyev 1850'lerde (bazı kaynaklara göre 1861) Şuşa ilçesine bağlı Karkicahan köyünde doğdu. Şuşa Mektebi'nde okurken Feridun Bey Köçerli, Yusuf bey Melikhaknazarov, Azad bey Amirov, Kerim Bey Mehmandarov, Necef Bey Vezirov, Abdurrahim bey Hagverdiyev, Cabbar Karyağdıoğlu gibi tanınmış kültür simalarının çevresinde büyüdü.[1]

Meşedi Zeynal, döneminin tanınmış sanatçıları Ali Asker ve Sadıkcan'dan ders almış, küçük yaşlardan itibaren Şuşa'nın meclislerine katılmıştır. Uzun yıllar Şahnaz Abbas, Abdulbaği Zulalov, Çekmeçi Muhammad, Meşedi Muhammad Farzaliyev, Segah Islam, Mecid Behbudov ve daha sonra Seyid Şuşinski ve diğerlerine inci tarıyla halka açık meclislerde ve "Doğu konserlerinde" eşlik etti. Şuşa'da düzenlenen ilk "Doğu konserlerinde" sahne almııştır.[1]

1911-1918'de Bakü, Tiflis ve Şuşa'da opera ve drama gösterilerinde ve hayır gecelerinde tarzan olarak sahne alan Meşedi Zeynal, tiyatro oyunlarının molalarında şarkıcı Segah İslam, Seyid Şuşinski ve Mecid Behbudov'a eşlik etmiştir. 20 Ocak 1907'de Müslüman Yardım Cemiyeti'nin fakir Müslümanlara adadığı geceye diğer sanatçılarla birlikte katıldı. Üzeyir Hacıbeyov tarafından opera gösterilerine davet edildi ve 1911'de "Leyla ve Mecnun" operasında tar çaldı. 13 Mart 1915'te Meşedi Zeynal, Bakü'de Kurtuluş Cemiyeti'nin düzenlediği "Doğu Gecesi"nde "Rahab" muğamını çaldı.[2]

Meşedi Zeynal, Azerbaycan müzik tarihinde Sadıkcan'dan sonra solo çalan ilk tarzenlerden biridir. 1897 yılında Şuşa'da "Handemirov Tiyatrosu"nda düzenlenen yardım gecesinde "Çargah" muğamını çalmıştır. Maşedi Zeynal'ın performansında bu muğamı özellikle öne çıkıyor.[3] Ayrıca "Zabul" muğamının solisti olarak da tanınmaktadır.

Tarzen Meşedi Zeynal 1918'de Bakü'de öldü.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Firidun Şuşinski. Azerbaycan halk müzisyenleri. 
  2. ^ "Şuşa". ISBN 5-8020-1425-3. 
  3. ^ "Məşədi Zeynal". ISBN 978-9952-8283-8-2. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyov</span> Azeri bestekar

Üzeyir Hacıbeyov, Üzeyir Bey Hacıbeyli, Üzeyir Abdül Hüseyin Bey oğlu Hacıbeyov Azerbaycanlı Sovyet bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Tar (çalgı)</span> Telli bir çalgı

Tar, uzun saplı; İran, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ve kısmen Türkiye'de kullanılan telli bir çalgıdır. Tar (تار) kelimesi, Farsçada "tel" anlamına gelir. Tar çalan kişiye ise tarzen veya tarist denmektedir. Bu çalgının iki buçuk oktav ses sahası bulunmaktadır. 8 yıl önce UNESCO tarafından Dünya Miras Listesinde alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Behbudov</span> Azerbaycanlı şarkıcı ve aktör

Reşid Mecid oğlu Behbudov, Azerbaycanlı Sovyet şarkıcı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Muğam</span>

Muğam,, esas Azerbaycan müziğidir. Tasnif ve âşık ile tezat oluşturur. Muğam sözü, Arapçadaki makam sözünden türemiştir. Tahminen 14. yüzyıla kadar yakın doğu ülkelerinin ortak müziği olmuş ama daha sonra ortaya çıkan siyasi-iktisadi değişikliklerden dolayı parçalara ayrılmıştır. Klasik doğu muğamı aslen 12 tür ve 6 koldan oluşmaktadır. Asli muğamlar: Uşşak, Neva, Buselik, Rast, Irak, İsfahan, Zirefkand, Büzürk, Zengüle, Rehavi, Hüseyni ve Hicaz; kolları ise, Şahnaz, Selmek, Maya, Nevruz, Kerdaniye ve Güvaşt'tan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Azim Şirvani</span>

Seyid Azim Şirvani, Azerbaycanlı şair ve öğretmen.

Hanende Farsça kökenli bir kelime olup müzik icra eden; şarkı okuyan, şarkıcı vb. anlama gelmektedir. Azerbaycanda Hanendelik halkın manevi âleminin sözcüsü olan türküyü ve makam sanatını yayma, yaşatma ve koruma sanatıdır. Osmanlı döneminde de kullanılagelen sözcüklerdendir; Osmanlı hanendeleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tiyatrosu</span>

Azerbaycan'da tiyatro sanatının kökleri Azeri halkın yaşamı, şenlik ve düğün gelenekleri, ayrıca bakış açısı ile ilgilidir. Tören, ayin ve oyunlardaki gösteri unsurları bağımsız halk tiyatrosunun oluşmasında önemli rol oynamıştır. Azerbaycan halk tiyatrosu realist özellik taşımıştır. Halk tiyatrosunun repertuvarını belirli etik içerikli küçük performanslar, özellikle de fars, teşkil etmiştir. Azerbaycan tiyatrosu geleneksel halk tiyatro ve batı etkisi altında gelişen profesyonel tiyatro olarak ele alınabilir. Ancak Azerbaycan profesyonel tiyatrosunun oluşumunda halk tiyatrosu önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Edebiyatı Müzesi</span>

Nizami Gencevi onuruna Azerbaycan Edebiyatı Müzesi, Bakü'de 12. yüzyıl şairi Nizami Gencevi'nin 800'üncü doğum yıldönümü münasebetiyle 1939 yılında kurulan, 1945'te ziyarete açılan edebiyat müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mir Muhsin Nevvab</span>

Mir Muhsin Nevvab, Azeri şair, yazar, müzisyen, ressam, hattat, bilim insanı. Çok yönlü Nevvab aynı zamanda astronom, matematikçi, kimyacı, tarihçi, müzik tarihçisi ve marangozdur.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Şuşinski</span>

Seyid Şuşinski, Azerbaycan hanendesi, Şuşa hanendelik okulunun en parlak temsilcisiydi. Cabbar Qaryağdıoğlu ona "Doğu müziğinin incisi" adını vermişti.

<span class="mw-page-title-main">Sara Kadimova</span> Azerbaycanlı şarkıcı

Sara Bebiş kızı Kadimova, Azeri hanende, kadın soprano ve opera sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cabbar Karyağdıoğlu</span> Azerbaycanlı hanende ve besteci

Cabbar Karyağdıoğlu , Azeri hanende ve bestecidir.

Vasif Adigozalov (1935–2006) Azerbaycan'ın en seçkin bestecilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Baba Behbud</span> Türk asker

Baba Behbud — veya Baba Behbudov — Azerbaycan Cumhuriyeti Ordusunun subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri albayı.

Meşedi İsi, Karabağ muğam okulunun temsilcisi olan 19. yüzyıl Azerbaycanlı bir hanendedir.

Zeynal bey Vezirov Azerbaycanlı bir siyasetçi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti parlamentosu üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Muğam üçlüsü</span>

Muğam üçlüsü - Azerbaycan'ın ulusal müzik aletleri olan tar, kamança ve gaval ile performans gösteren klasik bir muğam üçlüsü, Azerbaycan muğam destgahını seslendiren geleneksel bir müzisyen topluluğu; şarkıcı ve sazende grubu.

<span class="mw-page-title-main">Safa Cemiyeti</span> Dernek

Safa Cemiyeti — 20. yüzyılın başında Bakü'de faaliyet gösteren hayırsever bir toplum. Derneğin amacı dezavantajlı çocukları eğitime dahil etmek, yoksul nüfusa tıbbi yardım sağlamak ve halkın kültürel düzeyini yükseltmekti.

<span class="mw-page-title-main">Azad Bey Emirov</span>

Emirov Azad Bey Abbas oğlu doktor, pedagog, Azerbaycan'da ilk fizyologlardan birisidir. Transkafkasya (Gori) Öğretmenler Okulundan mezun olmuştur.