İçeriğe atla

Meğaribe Kapısı

Dung Kapısı (İbraniceשער האשפות Sha'ar Ha'ashpot) veya Silwan Kapısı,[1] Meğaribe Kapısı olarak da bilinir (Arapçaباب المغاربة Bab al-Maghariba),[1][2][3] Kudüs'ün Eski Şehir Kapılarından birisidir.[4] 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından küçük bir kapı olarak inşa edilmiş, 1952'de Ürdünlüler tarafından ve 1985'te İsrail yetkilileri tarafından araç trafiği için genişletilmiştir.[5]

Tapınak Dağı'nın güneybatısında, Eski Şehir'in güneydoğu köşesine yakın bir yerde bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Dung Gate". www.jerusalem.muni.il (İngilizce). 24 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2021. 
  2. ^ Jérusalem. Keter. 1973. s. 78. ISBN 9780706513257. 24 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2022. Dung Gate (Bab al-Maghariba, or Moor Gate, because of its proximity to the quarter of the Maghreb Muslims) 
  3. ^ "Hikâyeleri ve tarihleriyle Kudüs'ün kapıları". Gzt. 20 Mayıs 2021. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Jerusalem Municipality, Dung Gate". 24 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2022. 
  5. ^ "Dung Gate Jerusalem". Shlomo Aronson Architects. 20 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudilikte Yeruşalim</span> Yeruşalimin Yahudilikteki önemi

Yahudilikte Yeruşalim veya Yahudilikte Kudüs, MÖ 10. yüzyıldan beri Yahudilerin odağı ve ruhani merkezi olmuştur; 4 kutsal şehirden en kutsalıdır:

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kudüs</span> Kudüsün doğusu

Doğu Kudüs veya Doğu Yeruşalim ,1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Ürdün'ün ve 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in eline geçen Kudüs'ün doğusudur. İçinde, Eski Şehri ve Yahudilik, İslam ve Hristiyanlıkta kutsal yerler olan Tapınak Dağı, Ağlama Duvarı, Mescid-i Aksa, Kutsal Kabir Kilisesi gibi yerleri barındırır. "Doğu Kudüs" terimi, bazen 1949'dan 1967'ye kadar Ürdün'ün hakimiyeti altında olan fakat 1967'den sonra İsrail hakimiyeti altında Batı Kudüs ile birlikte tek bir belediye altında birleştirilen 70 km²'lik alanı bazen de 1967 öncesi bir Ürdün belediyesi olan 6.4 km²'lik alanı tasvir eder. Filistin Devleti, Doğu Kudüs'ü başkent yapmak istemektedir fakat Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için şu andaki fiili başkenti Ramallah'tır. İsrail ise 30 Temmuz 1980'de Kudüs Yasası ile Batı Kudüs ve Doğu Kudüs olmak üzere Kudüs'ün tamamını ebedi başkent ilan etmiştir.

Humus'un Kapıları, Suriye'nin, Humus İli'nin, Humus İlçesi'nin ve nahiyesinin başkenti olan Humus Şehri'nde bulunan, bazıları yıkılan, bazılarıysa hala ayakta olup korunan, şehre giriş çıkışları sağlamış tarihi kapıları verilen isimdir. Abbasi Hanedanı yönetimi döneminde şehir, 7 kapıya sahipti. Bu kapılar;

<span class="mw-page-title-main">Bab el-Hava Sınır Kapısı</span>

Bab el-Hava Sınır Kapısı, Suriye ile Türkiye arasındaki uluslararası geçişlere açık Suriye sınır kapısı. Sınırın Türkiye tarafında ise Cilvegözü Sınır Kapısı bulunmaktadır. Bu kapılar, İskenderun ile Suriye'nin Halep kentleri arasında M45 Suriye Karayolu ve D827 Türk Karayolu üzerinde yer almakta ve kamyon ve otobüs uzun hatlarında kullanılan bir sınır geçiş noktasıdır. Sınırın Türk tarafında en yakın şehir Hatay İline bağlı Reyhanlı ilçesi ve Suriye tarafında en yakın yerleşim yeri olarak El-Dana ve Atarib kasabaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Şehir (Kudüs)</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Eski Şehir, modern Kudüs şehri içerisinde 0.9 kilometrelik surlarla çevrili bir alandır. 1860'ta Yahudi mahallesi Mishkenot Sha'ananim kurulana kadar kentin tamamını kaplayan alandır. Eski şehir Müslümanlar için Kubbetü's-Sahre ve Mescid-i Aksa, Yahudiler için Tapınak Tepesi ve Ağlama Duvarı ve Hristiyanlar için Kutsal Kabir Kilisesi gibi çeşitli dinlere ait kutsal mekanlara ev sahipliği yapmaktadır. 1981'de UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Surları</span> Kudüsün eski Kentini çevreleyen duvarlar

Kudüs'ün Surları, Kudüs'ün Eski Kentini çevreleyen şehir duvarlarıdır. 1535'te, Kudüs Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası iken, Sultan Süleyman yıkılmış surların yeniden inşa edilmesini emretti. İnşaat, 1537-1541 yılları arasında dört yıl sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Mahallesi</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Ermeni Mahallesi, Kudüs'ün duvarlarla çevrili Eski Şehir'in dört mahallesinden biridir. Eski Şehir'in güneybatı kısmında yer almakta ve Sion Kapısı ile Yafa Kapısı'yla mahalleye girilebilmektedir. Eski Şehir'in toplamda %14'ünü kaplayarak 0.126 km² alana sahiptir. 2007 yılına göre 2 bin 424 nüfusa sahiptir. Her iki kriterde de Yahudi Mahallesi ile karşılaştırılabilir. Ermeni Mahallesi, Hristiyan Mahallesi'nden Davud Sokağı ve Yahudi Mahallesi'nden Habad Sokağı ile ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman Mahallesi</span> Kudüs mahallesi

Müslüman Mahallesi Kudüs Eski Şehri'nin dört mahallesinden biridir. Eski şehrin kuzeydoğu bölümünde 31 hektarlık bir alan kapsamaktadır. Mahalle, dört mahalle içinde en büyük ve en kalabalık olanıdır ve doğudaki Aslanlı Kapı'dan, güneydeki Tapınak Tepesi'nin kuzey duvarı boyunca, batıdaki Şam Kapısı—Batı Duvarı rotasına kadar uzanır. Via Dolorosa bu mahalleden başlar.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Eski Şehri Kapıları</span>

Aşağıdaki liste, Tapınak Tepesi Kapıları hariç , Kudüs'ün Eski Şehrinin Kapılarını listeler. Kapılar, son 1500 yılda Kudüs'ün eski haritalarının çoğunda görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan Mahallesi</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Hristiyan Mahallesi surlarla çevrili Kudüs Eski Şehri'nin dört mahallesinden biridir, diğer üçü Yahudi Mahallesi, Müslüman Mahallesi ve Ermeni Mahallesi'dir. Hristiyan Mahallesi, Eski Şehir'in kuzeybatı köşesinde, kuzeyde Yeni Kapı'dan, Güneyde Yafa Kapısı - Batı Duvarı güzergahı boyunca, Eski Şehir'in batı duvarı boyunca Yafa Kapısına kadar uzanmaktadır Yahudi ve Ermeni Mhallesi, doğuda Şam Kapısı'na kadar, Müslüman Mahallesi ile sınır komşusudur. Hristiyan mahallesi yaklaşık 40 Hristiyan kutsal alanı içerir. Bunların arasında Hristiyanlığın en kutsal yerlerinden biri olan Kutsal Kabir Kilisesi de bulunmaktadır. Sayıları azalmasına rağmen, sakinlerinin çoğu Filistinli Hristiyanlardır.

<span class="mw-page-title-main">El Halîl Kapısı</span>

Yafa Kapısı, Kudüs'ün Eski Şehrinin yedi ana açık kapısından biridir.

<span class="mw-page-title-main">El-Burak Camii</span>

El-Burak Camii, Kudüs'ün Eski Şehrindeki Tapınak Dağı'nın güneybatı ucunda, Batı Duvarı'nın hemen yanında yer alan bir yeraltı camisidir. Küçük boyutundan ötürü el-Burak Mescidi de denir. Müslümanların inanışına göre Muhammed, Gece Yolculuğu yaptığı sırasında bindiği Burak'ı el-Aksa Camii'nde duvara çakılmış bir yüzüğe bağlar, böylece buranın ismi Burak Camii olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi İsrail'deki dış büyükelçilik ve konsoloslukları kapsar. İsrail'de hâlihazırda 89 büyükelçilik bulunmaktadır; bunların 87'si Tel Aviv ve Tel Aviv Bölgesi'nde, 3'ü ise Kudüs'te bulunmaktadır. Bazı ülkeler bir büyükelçilik işletmenin yanı sıra Eilat, Hayfa ve Kudüs gibi şehirlerde konsolosluk da işletirler.

Aelia Capitolina, MS 70 kuşatmasından sonra neredeyse tamamen yerle bir edilen Kudüs'te,İmparator Hadrian'ın MS 129/130'da Yahuda'ya yaptığı yolculuk sırasında onun tarafından kurulan bir Roma kolonisiydi. Aelia Capitolina'nın kuruluşu ve eski Yahudi tapınağının bulunduğu yere Jüpiter Tapınağının inşası MS 132'de Bar Kokhba isyanının patlak vermesinin nedenlerinden biri olabilir. Aelia Capitolina, Geç Antik Dönem'e kadar koloninin resmi adı olarak kullanıldı ve Arap egemenliği döneminde de ismin "İliya" ya çevrilen Aelia kısmı da Emevi Halifeliği tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Siyon Kapısı</span>

Siyon Kapısı, Arapça Bab Harat'ül Yehud veya Bab en-Nebi Davud olarak da bilinir, Kudüs'teki yedi tarihi kapıdan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Kapı (Kudüs)</span>

Altın Kapı veya Merhamet Kapısı, Tapınak Tepesi'nin doğuya açılan tek ve Kudüs'ün Eski Şehri'ne doğu kısımdan erişim sağlayan iki kapıdan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Müjdeleyici Meryem Ana Katedrali</span>

Müjdeleyici Meryem Katedrali, ayrıca Müjdeleyici Meryem Yunan Katolik Melkani Katedrali veya sadece Müjdeleyici Meryem Ana Kilisesi olarak da adlandırılır, Eski Kudüs Şehri'ndeki Hristiyan Mahallesi'nde bulunan bir Melkani Yunan Katolik katedralidir. Müjdeleyici Meryem Ana'ya ithaf edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Silsile Kapısı</span>

Silsile Kapısı, Kudüs Eski Şehri'ndeki Tapınak Tepesi'ndeki Mescid-i Aksa'nın kapılarından biridir. Kapı, daha eskiden Davud Kapısı olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Meğaribe Mahallesi</span> Kudüs mahallesi

Meğaribe Mahallesi, aynı zamanda Fas Mahallesi olarak da anılır, Kudüs'ün Eski Şehri'nin güneydoğu köşesinde, 12. yüzyılın sonlarında kurulan bir mahalleydi. Doğuda Tapınak Tepesi'nin batı duvarı, güneyde Eski Şehir surları ve batıda Yahudi Mahallesi ile sınırdı. Kuzeydeki Müslüman Mahallesi'nin bir uzantısıydı ve Selahaddin'in oğullarından birisi tarafından bağışlanan bir İslami vakıf veya dini mülk olarak kuruldu.