İçeriğe atla

Međimurska popevka

Međimurska popevka türküleri hakkında bir film gösterimi.

Međimurska popevka, kuzey Hırvatistan'ın Međimurje bölgesinden gelen bir halk şarkısıdır. 2018 yılında UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasını Temsili Listesine eklendi[1]

Tanım

Međimurska popevka, Hırvatistan'ın kuzey kesiminde Slovenya ve Macaristan arasındaki sınırda yaygın olan bir türkü türüdür. Tarihsel olarak şarkıcılar tarafından icra edilirken günümüzde kadın ve erkeklerin yanı sıra bireyler ve gruplar tarafından da icra edilmektedir. Şarkılar sesli, şarkılı, enstrümanlı ya da enstrümansız icra edilebileceği gibi tek sesli/çok parçalı yorumlar, müzik türleri ya da dans şeklinde icra edilebilir. Popevka genellikle düğünler, dini toplantılar, yıllık tatiller ve günümüzde resmi tatiller gibi sosyal ve topluluk toplantılarına katılır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Međimurska popevka "po serdini srca" Međimurcima". Međimurska Županija. 30 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  2. ^ "Međimurska popevka na listi UNESCO-a". Matica Hrvatska. 22 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Şablon:Intangible heritage of Croatia

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Meksika</span> Kuzey Amerika yer alan bir ülke

Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,

<span class="mw-page-title-main">Birgi, Ödemiş</span>

Birgi, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî bayramıdır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlanan bayram, Atatürk Yılı kabul ve ilan edilen 1981'de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmenler Günü</span> Kutlama Günü

Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Čakovec</span> Hırvatistanda Mimuriye iline bağlı şehir

Čakovec, kuzey Hırvatistan'da şehir. Međimurje bölgesinin yönetim merkezidir. Nüfusu 27.227 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

Vjekoslav Tomić, Hırvat eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Somerset</span>

Somerset, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde iki seviyeli bir metropoliten olmayan kontluk ve yine o bölgede bulunan tek seviyeli metropoliten olmayan yerel bölge/boroughlar için bir "törensel kontluk"'dur. Semorset Kontluğu'nun uzun bir tarihi olmakla beraber fiilen 1974'te kurulmuştur ve 1996'dan itibaren 1974'te kurulan Avon Kontluğu'nun ortadan kaldırılmasıyla bazı reorganizasyona uğramıştır. Somerset Kontluğu yerel idare merkezi Taunton kentindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Futbol Federasyonu</span>

Hırvatistan Futbol Federasyonu ya da Hırvatistan ve en üst düzey futbol ligi olan Hırvatistan birinci liginin en üst düzey yönetim organı

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın İBBS'si</span>

Hırvatistan İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Hırvatistan için kullanılan sınıflandırmadır.Hırvatistan'ın İBBS'si 2007 başlarında İstatistik Hırvat Bürosu tarafından kodlanmış Hırvatistan'ın Avrupa Birliği üyeliği süreci sırasında tanımlanmıştır.. Bölgeler 2012'de düzetildi.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da turizm</span>

Kazakistan, yüzölçümü bakımından dokuzuncu ve denize kıyısı olmayan ülkeler arasında en büyük kara ülkesidir. Günümüzde turizm ekonominin önemli bir bileşeni değildir. 2014 itibarıyla, turizm Kazakistan'ın GSYİH'nın %0,3'ünü oluşturuyor, ancak hükûmet 2020'ye kadar %3'e yükseltmeyi planlıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirliği Raporu 2017'ye göre, Kazakistan'da seyahat ve turizm sektörü 3.08 milyar dolar veya toplam GSYİH'nın yüzde 1.6'sını oluşturuyor. WEF, Kazakistan'ın bir önceki döneme göre dört sıra daha yüksek olduğu 2017 raporunda 81. sırada. Kazakistan 2016 yılında 6,5 milyon turist aldı.

2009-10 Bayanlar Ligi, günümüzde Kadınlar Ligi adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen tek kadın futbol liginin üçüncü sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Yassıca Ada</span> Urlada bir ada

Yassıca Ada, İzmir Körfezi'nde yer alan bir adadır. Koyun Adası ve Alman Adası da denilir. Çiçek Adaları denilen bir grup küçük ada grubunun üyesidir.

Hırvatistan'daki tatiller ve anma günleri, Tatiller, Anma Günleri ve Çalışma Dışı Günler Yasası tarafından düzenlenmektedir.

Hırvat mutfağı heterojendir ve bölgelerin mutfağı olarak bilinir, çünkü Hırvatistan'ın her bölgesinin kendine özgü bir mutfak geleneği vardır. Kökleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Gıda maddelerinin seçimi ve pişirme biçimlerindeki farklılıklar en çok anakaradakiler ile kıyı bölgelerindekiler arasında dikkat çekicidir. Anakara mutfağı daha çok, önceki Slav mutfağı ve Macar ve Türk mutfağıyla daha yakın ilişkiler içendedir, yemek pişirmek için domuz yağı, karabiber, kırmızı biber ve sarımsak gibi baharatlar ile karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Međimurje (bölge)</span>

Međimurje Kuzey Hırvatistan'da iki büyük nehir olan Mora ve Drava arasındaki alanı kapsayan ve kabaca Međimurje ilçesinin idari bölümüne karşılık gelen küçük tarihi ve coğrafi bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">İzo-polifoni</span>

Iso-Polyphony, Arnavut halk müziğinin geleneksel bir parçasıdır ve bu nedenle UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesine dahil edilmiştir.

Ojkanje, Hırvatistan'da Dalmaçya hinterlandı, Velebit, Lika, Kordun ve Karlovac bölgeleri için karakteristik olan çok sesli halk şarkıları geleneğidir. Harvard Müzik Sözlüğü'nde açıklandığı gibi: "Ojkanje, oj veya hoj hecelerinde sesin keskin ve uzun süre titremesiyle özel bir şarkı söyleme tarzıdır."[2] Uzmanlara göre, ojkanje, eski Dalmaçya bölgesinden Slav öncesi İlirya şarkılarının bir kalıntısıdır.[3]

Hırvatistan'da (Hırvat) dantel yapımı, dantel yapımının Akdeniz ve kıta Avrupası'na yayıldığı Rönesans'a kadar uzanan bir gelenektir. Yıllar boyunca Hırvat danteli benzersiz desenleri ve tasarımlarıyla öne çıktı. 2009 yılında UNESCO, Hırvat dantel yapımını İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak tanıdı.