İçeriğe atla

Meyhana

Meyxana veya Meykhana, Azerbaycan'ın kendisine özgü bir literatürdür. Genellikle vurmalı çalgılarla verilen ritmle söylenir. Bazen bir kişi tarafından söylenebildiği gibi birden fazla kişinin sırayla söylediği, hatta rap battle tarzında atıştıkları olmaktadır.

Tarihi

1920'lerde Sovyet rejimi tarafından propaganda amaçlı olarak meyxanaya geniş yer verilmiştir. 1940-1991 arasında aynı rejim tarafından yasaklanan meyxana, Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra yeniden yaygınlaşmaya başlamıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kars Antlaşması</span>

Kars Antlaşması (Fransızca: Traite de Kars), 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan ve Türkiye ile Güney Kafkasya ülkeleri Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arasındaki sınırların belirlendiği antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı</span> Petrol boru hattı

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı, 1.768 km uzunluğunda, Azerbaycan Bakü yakınlarındaki Sangaçal Terminali'nden gelen petrolü, Türkiye Akdeniz kıyısında Ceyhan deniz terminaline; Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçerek taşıyan petrol boru hattı.

<span class="mw-page-title-main">Zengilan (rayon)</span> Azerbaycanın birinci derece yönetimsel bölgelerinden birisi

Zengilan Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerden Zengilan rayonu 20 Ekim 2020'de Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından Ermeni işgalinden kurtarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aras</span> Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve İrandan geçerek Hazar Denizine akan nehir

Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'de dökülen bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kelbecer (rayon)</span> Azerbaycanda rayon

Kelbecer Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölümlerden birisidir. 8 Ağustos 1930 tarihinde rayon statüsü almıştır. 1992 yılında Azerbaycan parlamentosunun kararıyla eski Ağdere (Mardakert) rayonunun 20 köyü Kelbecer rayonuna katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz (rayon)</span> Azerbaycanda il

Oğuz Rayonu, Azerbaycan'ın rayonlarından biridir. İdarî merkezi Oğuz şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> 1988-1994 yılları arasında Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanmış askeri bir çatışma

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Meclis (Azerbaycan)</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin parlamentosu

Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi - Azerbaycan Cumhuriyetinin anayasal devlet organı. Tek meclisli parlamentodur ve 125 milletvekilinden ibarettır. Milletvekilleri liste usulü çoğunluk sistemi, genel, eşit ve direkt seçim hukuk esasında hür, kişisel ve gizli oylama yolu ile 5 yıllık döneme seçiliyor.

Freestyle rap, enstrümantal olarak veya olmayarak yapılan bir doğaçlama tarzıdır, şarkı sözleri belirli bir konu veya yapı olmadan okunur. Rap kavgalarında rapçiler yeteneklerini sergilemek için freestyle rapi kullanır. İsim vererek ya da üstü kapalı biri ya da birileri sözlerde iğnelenir. İsim verildiği an diss olarak adlandırılır. Altyapılar genellikle sert olur ve iğneleme yapıldığı için sert sözler kullanılır. Genellikle underground müzik yapanların kullandığı biçimdir. Bu kavgalar Türk kültüründeki aşık ve Azerbaycan kültüründeki meyhane atışmalarıyla benzerlik gösterir.

Yamçi (Farsça:یامچی, Yamchi), İran 'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Gayibov Stadyumu</span>

İsmet Gayibov Stadyumu, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde yer alan bir stadyum. Azerbaycan'daki çok amaçlı stadyumlardan biridir. 2500 kişi kapasiteli olan olan stadyum Neftçi kulübü tarafından kullanılmaya başlandıktan sonra 5000 kişiye yükseltilmiştir.

2011-2012 Şam çatışmaları 3 Kasım 2011'de başlamış ve muhalif askerlerin Şam'ı alarak merkezi otoriteyi yok etmek amacıyla gerçekleşmiş çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Alihaydar Karayev</span>

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

Mauritius başbakanı, Afrika ada ülkesi Mauritius'un yönetim şeklini monarşiden cumhuriyete değiştirdiği 1992 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ada ülkesi bağımsızlığını kazandığı 1968 yılından rejim değişikliğinin yaşandığı 1992 yılına kadar Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından atanan genel vali tarafından yönetilmiş, bu süreçte de ilk başbakan seçimleri gerçekleştirilmiştir.

Uganda başbakanı, Afrika ülkesi Uganda'nın bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Azerbaycan Birleşik Komünist Partisi, Azerbaycan'da siyasi partidir. AVKP, 1993 sonlarında bilim insanı Sayad Sayadov tarafından kurulmuş ve 1995 yılında Adalet Bakanlığı'na kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan cumhurbaşkanı</span> Azerbaycanın devlet başkanı

Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, vatandaşların seçimi sonucu yedi yıl için belirlenir. Azerbaycan Anayasası, cumhurbaşkanının yürütme gücünün somutlaşmışı, başkomutan, "Azerbaycan'ın iç ve dış politikadaki temsilcisi" olacağını ve" dokunulmazlık hakkına sahip olacağını belirtir. Başkan, bir grup sekreter ve departman bakanından oluşan Başkanlık İdaresi olan icra dairesi aracılığıyla yönetir. Ek olarak, ekonomik ve sosyal politikayla ilgili bir Bakanlar Kurulu ve dış, askeri ve adli konularda bir Güvenlik Konseyi bulunmaktadır.

Kamışlı çatışmaları, Asayiş Güçleri ile Suriye Silahlı Kuvvetleri arasında 8 Eylül 2018 tarihinde gerçekleşen silahlı çatışmalardır. Çatışmalarda 7 Asayiş üyesi, 13 Suriye ordusu mensubu olmak üzere toplam 20 kişi öldü.