İçeriğe atla

Meydanşehr

Meydanşehr
میدان ښار
ÜlkeAfganistan Afganistan
VilayetVardak Vilayeti
Rakım2225 m
Nüfus
2004 yılı
 • Toplam35.008
Zaman dilimiUTC+04.30

Meydanşehr veya Meydanşar (Peştuca: میدان ښار, Maidān Šhār; Farsça: میدان شهر), Afganistan'ın doğusunda, Vardak Vilayeti'nin merkezi olan şehir.

Meydanşehr, Afganistan'ın kuzey doğu kesiminde yer almaktadır. 345 km²'li bir alana yayılan kent denizden 2225 m. yüksekte kurulmuştur. Şehre bağlı 59 köy vardır. 2003 yılı nüfusu 35,008 olup bu nüfusunun % 85'ini Peştunlar, geri kalan kısmını ise Tacikler ve Hazaralar oluşturmaktadır.

Meydanşehr halkın çoğunluğu tarım, hayvancılık, bahçecilik ve ticaret ilgilenmektedir. Şehir halkının genel ekonomik durumu -tüm ülkede olduğu gibi- kötüdür.

Şehirde 2008 yılı sonu itibarıyla, yaklaşık 9.268 öğrenciye hizmet veren toplam 14 okul vardır. Bu okullarda 275 öğretmen görev yapmaktadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afganistan</span> Batı, Orta ve Güney Asyanın birleştiği yerde bulunan devlet

Afganistan ya da resmî adıyla Afganistan İslam Emirliği, Orta Asya'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan; batıda İran; kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan; kuzeydoğuda ise Çin ile komşudur. 652.000 km² yüz ölçümlü, kuzey ve güneydoğusunu düzlüklerin oluşturduğu dağlık bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Kâbil'dir. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler oluşturur. Ülke, uluslararası alanda Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak tanınmaktadır. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine akabinde gerçekleşen Taliban saldırıları ile 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kâbil'i ele geçirmesi sonucunda kurulmuş olup, yönetimin devri konusundaki tartışmalar ve görüşmeler devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Neftçala (rayon)</span> Azerbaycan rayonu

Neftçala - Azerbaycan'da rayon. İdarî merkezi Neftçala şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Tirmiz</span>

Tirmiz, Özbekistan'ın Surhanderya ilinin yönetim merkezi olan şehir. Ülkenin güneydoğusunda, Afganistan sınırı yakınında yer alan şehir, kadim medeniyetler zamanında önemini korumuş tarihi bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Novi Sad</span> Sırbistanın Voyvodina bölgesinin başkenti

Novi Sad Sırbistan'ın kuzeyinde, Voyvodina'nın merkezi olan şehirdir. Novi Sad, ayrıca Voyvodina Hükûmeti'ne ve İl Genel Meclisine ev sahipliği yapmaktadır. 2011 sayımına göre, Novi Sad belediye alanında nüfus, 231.798 Ortodoks Hristiyan, 24.843 Katolik, 9.428 Protestan, 2.542 Müslüman, 129 Yahudi ve diğerleri şeklindedir. 1526 ila 1687 yılları arasında Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Novi Sad, sonraki dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlı bir şehirdi. Bu yüzden Novi Sad'ın ana meydanındaki binalar ve sokakları neoklasik mimariye aittir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Horasan</span>

Güney Horasan,, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Razavi Horasan</span> İranda bir eyalet

Razavi Horasan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bergen, Norveç</span> Norveçte bir kent

Bergen, tarihsel ismiyle Bjørgvin, Norveç'in güneybatı kıyısında Hordaland eyaletine bağlı ve Norveç'in en büyük ikinci şehridir. 2019 sayımlarına göre nüfusu 283.929 kişidir. Bergen, Norveç'in en büyük ikinci şehri olan Bergen Bergenshalvøyen yarımadasında 465 kilometrekarelik bir alanı kaplar. Dağlarla çevrili olan şehir bu yüzden "yedi dağ şehri" olarak bilinir. Şehir dışı banliyölerin çoğu adalardadır. Bergen, Vestland ilçesinin idari merkezidir. Şehir Arna, Bergenhus, Fana, Fyllingsdalen, Laksevåg, Ytrebygda, Årstad ve Åsane olmak üzere sekiz ilçeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Nakş-ı Cihan Meydanı</span>

Nakş-ı Cihan Meydanı, İran'da İmam Meydanı olarak da anılır. İsfahan'ın merkezinde bulunan, İran'ın ve Güneybatı Asya'nın en geniş meydanı. UNESCO'nun Dünya Mirası listesindeki meydanın etrafı Safavi Hanedanıdan kalma Âli Kapı, Şeyh Lütfullah Camii, Şah Camii gibi tarihi yapılar ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Vardak</span>

Vardak Vilayeti veya Meydan-ı Vardak Vilayeti (Peştuca: میدان وردګ, Farsça: میدان وردک), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Zagazig</span>

Zagazig, kuzey Mısır'da Nil Deltası'nın doğu yakasında bir kenttir. Aynı zamanda Mısır'ın eş-Şarkiye ilinin idari merkezidir. Zegazig Kahire'nin yaklaşık 80 km kuzeyinde bulunmaktadır. Kahire ve Dimyad kentleri arasındaki yolların Zegazig kentinden geçmesi nedeniyle Zegazig önemli bir şehir olarak kabul edilmektedir. Nüfusu yaklaşık olarak 300,000 kadardır. Büyük bir sulama kanalının kıyısında yer almaktadır. Kara ve demiryollarının kavşak noktasındadır. Kent Mısır'ın pamuk ve hububat ticaretinin başlıca merkezlerinden biridir. Güneyinde Kahire, Batısında Mansura, Doğusunda İsmailliye Kuzeyinde ise Bur Said ve Dimyad kentleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kandehar</span>

Kandehar, Afganistan'ın Kandehar Vilayeti'nin yönetim merkezi olan şehir.

Celâlî Takvimi, Güneş yılı esasına dayanan, İranlı matematikçi ve astronom olan Ömer Hayyam başkanlığındaki bir kurul tarafından düzenlenmiş bir takvimdir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Sultan Melikşah'a sunulan bu takvim, 1079 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Yılbaşını 9 Ramazan 471 yılına rastlayan Nevruz olarak almış, 1079 yılını başlangıç kabul etmiştir. Selçuklu Devleti'nin yanı sıra Babür İmparatorluğu da bir dönem bu takvimi kullanmıştır. Celâlî Takvimi sadece tarım, hayvancılık gibi ekonomik işlerin düzenlenmesinde kullanılmış, normal hayatta ise Hicrî takvim kullanılmaya devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bircend</span>

Bircend, İran'ın Güney Horasan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Bath</span>

Bath, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan bir kentsel yerleşimdir. Törensel Somerset kontluğunda bulunur. Yerel idare olarak 1996'dan beridir "Bath ve North East Somerset Tek Seviyeli Yerel İdare" merkezidir. Şehir statüsü Kraliçe I. Elizabeth tarafından 1590 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Köy</span> bir kasabadan daha küçük olan kümelenmiş insan yerleşimi

Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfus özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğa sahip kırsal alan birimleri olup, ekonomik olarak genelde çiftlik, hayvancılık, tarıma dayalı ve iş bölümünün gelişmediği yerleşimlerdir. Köylerde dağ, ova, yayla, orman, yaylak, kışlak gibi birimler yaygın bulunur. Köyler doğa ve tarihsel bakımından bir turizm merkezi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kâbil</span> Afganistanın başkenti

Kâbil, Afganistan'ın başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Lincoln, Lincolnshire</span>

Lincoln, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu Midlands bölgesinde bulunan Lincolnshire Kontluğu'nun idaresinin merkezinin bulunduğu kent ve Orta Çağ'dan kalma bir katedrali bulunduğu için şehir statüsü olan bir yerleşkedir.

Zabul, İran'ın Sistan ve Belucistan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Mezâr-ı Şerîf Havalimanı</span>

Mezar-ı Şerif Uluslararası Havalimanı, yeresel adıyla Mawlānā Jalāl ad-Dīn Muhammad Balkhī International Airport olarak da bilinen, Afganistan'daki Mezar-ı Şerif'in 9 km doğusunda, Kuzey Afganistan'dadır.Taksi ile şehir merkezine 15 dakika mesafededir. Büyük çift pistli uçaklar tarafından kullanılabilir, örnek vermek gerekirse; Boeing 747, Boeing C-17 Globemaster III ve Antonov An-225. Havalimanının 1000 yolcuya yetecek kapasitesi vardır, bu havalimanını Afganistan'daki en büyük havalimanlarından biri yapar.

Vezir Sadiyev, Azerbaycan Ulusal Kahramanı; Karabağ savaşı şehiti.