İçeriğe atla

Mey (şirket)

Mey
SloganHer gün, her yerde yaşamı kutluyoruz.
TürAlkollü içecek
Kuruluş2004 (20 yıl önce) (2004)
Genel merkezi
Hizmet alanlarıdünya çapında 30'dan fazla ülke
ÜrünRakı, Şarap, Votka, Cin, Likör
SahibiDiageo
Çalışan sayısı2.000
Web sitesimeydiageo.com

Tarihçe

Mey, (bugünkü adıyla Mey|Diageo), alkollü içecek sektöründe Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından biridir. TEKEL'in alkollü içkiler bölümünün özelleştirilmesi sonrasında 2004 yılında kurulmuştur.[1] 2006 yılında şirketin %90'ı TPG Texas Pacific Group'a satılmıştır.[1] 2011 yılında ise, yaklaşık 180 ülkede ticari faaliyet yürüten alkollü içki üreticisi Diageo'nun çatısı altına girmiştir.[1] Şirketin çiftçilik ruhsatı bulunmaktadır ve kendisine ait topraklarda üzüm ve buğday gibi ham madde ürünlerini yetiştirmektedir.[2]

Ürünler

Şirketin ürün portföyünde rakı, vokta, cin, likör, rom, tekila ve şarap yer almaktadır.

  • Rakı kategorisindeki markaları Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı, Kulüp Rakı, Altınbaş, İzmir Rakısı, Yekta Rakı'dır.
  • Votka kategorisindeki markaları Mey'in ürettiği ve sattığı Binboa, İstanblue ve Bazooka'dır
  • Cin kategorisindeki markaları Mey'in ürettiği ve sattığı Cin Adalin, Saga Cin'dir
  • Likör kategorisindeki markaları Mey'in ürettiği ve sattığı Nazen ve Jest'tir.
  • Rom kategorisindeki markaları Diageo bünyesinde Türkiye'de dağıtımını üstlendiği Captain Morgan ve Zacapa'dır.
  • Tekila kategorisindeki markası Diageo bünyesinde Türkiye'de dağıtımını üstlendiği Don Julio'dur.
  • Şarap kategorisindeki markaları Kayra Imperial, Kayra Versus, Kayra Vintage, Kayra Buzbağ Rezerv, Kayra Cameo, Kayra Madre, Allure, Kayra Steakhouse Blend, BBQ Blend, Terra, Leona, Buzbağ, Tılsım, Cumartesi, Güzel Marmara'dır.

Üretim tesisleri

Şirket toplam 9 fabrikasıyla operasyonlarını sürdürmektedir.[3]

Şirketin tarımsal faaliyetleri

Şirketin Elazığ ve Şarköy'de 50 hektarlık bağları vardır. Şirket 25 bin tarım üreticisi ile birlikte çalışmaktadır.[2]

Şirketin sosyal sorumluluk faaliyetleri

Şirket %40 yenilenebilir enerji kullanmaktadır. Karbon ayak izi'ni sıfıra düşürmeyi hedeflemektedir. Diğer şirketlere göre %30 az su kullanmaktadır.Kullamılan ambalajlarda %100 geri dönüşüm hedeflemektedir.[2] Manisa'daki fabrikasında anason atıklarından ısı üretmektedir.[4] Şirket kullanılan kağıt ve kartonların tamamını geri döüştürülebilir ağaçlardan sağlamaktadır.[2]

Şirkettin kıdemli yöneticilerinin %44'ü kadınlarda oluşmaktadır ve direktörlerinin %57'si kadındır.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c "Mey|Diageo'yu Tanıyalım". mey.com.tr. 20 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b c d e f "Mey BizKimiz.pdf" (PDF). web.archive.org. mey.com.tr. 31 Mayıs 2023. 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Üretim Tesislerimiz". mey.com.tr. 7 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  4. ^ "MEY İçecek, Manisa fabrikasında atık yakma tesisi kuracak". Enerji Günlüğü. 18 Temmuz 2022. 18 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Uzo, Yunanistan ve Kıbrıs'ta tüketimi yaygın olan anason aromalı damıtılmış bir içki. Türkiye'de üretilen rakı, Kuzey Akdeniz'de üretilen pastis, sambuca ile Levant ülkelerinde üretilen arak ile benzerdir.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarabı</span>

Türk şarabı, büyük şarap üreticisi olan ülkelerin gerisinde olmakla birlikte giderek tanınmakta ve üretim miktarı hızla artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Votka</span> Rusların millî içkisi

Votka veya orijinal ismiyle Vodka, Polonya ve Rusya menşeli, farklı çeşitlere sahip, şeffaf bir distile alkollü içkidir. Temelde su ve rektifiye etanolden oluşur, bazı diğer maddeler ve aroma izleri bulunabilir. Geleneksel olarak, fermente edilmiş tahıl tanelerinden veya patateslerden elde edilen sıvının damıtılmasıyla yapılır, ancak bazı modern markalar temel olarak meyve veya şeker kullanır. Özel bir tat ve kokusu yoktur ve renksizdir. İsminin Slavca su anlamına gelen "voda" 'dan geldiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bacardi</span>

Bacardi Limited, dünyanın en büyük özel, aile işletmesi içki şirketidir. Başlangıçta beyaz rom markası Bacardí ile tanınan şirketin şu anda 200'den fazla marka ve etiketten oluşan bir portföyü bulunmaktadır. 1862'de Facundo Bacardí Massó tarafından Küba'da kurulan Bacardi Limited, yedi nesildir aile işletmesidir ve yaklaşık 170 ülkede satış yaparak 8.000'den fazla kişiyi istihdam etmektedir. Bacardi Limited, bir bütün olarak şirketler grubudur ve Bacardi International Limited'ı da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Vermut</span>

Vermut, alkolle takviye edilerek güzel kokulu bitki ve baharatlarla "aromatize" edilmiş bir tür şaraba verilen addır. Şarabın 'alkolle takviyesi'nden kasıt içerisine brandy veya benzeri bir distile (damıtık) alkollü içecek ilave edilmesidir. Popüler aromalı şarap ve fortifiye şarap türü sayılır. Vermutun aromatizasyonu ise genelde tarçın, kakule, pelin otu ve mercanköşk gibi aromatik bitkilerle yapılmakla beraber birçok vermut üreticisi işlemde kullandığı bitkilerin reçetesini ticari bir sır olarak saklamaktadırlar. Aromatizasyon işlemi geçmişte, vermut yapımında kullanılan ucuz ve kalitesiz beyaz şarabın tadını düzeltmek için yapılmıştı. Bugün dahi vermut yapımında özelliği olmayan ucuz beyaz şaraplar kullanılmaktadır. Vermutun ortalama alkol oranı %17-18'dir.

<span class="mw-page-title-main">TEKEL</span> Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri

TEKEL, Türkiye Cumhuriyeti'ne ait tütün, alkollü içki ve tuz şirketiydi. 1925'te parastatal bir şirket olan Régie'den kamulaştırılmıştır. Yabancı bir ortak ve Osmanlı konsorsiyumu olan Régie, "La Société de la Régie co-interestée des tabacs de l'Empire Ottoman"ın kısaltmasıydı.

Yeni Rakı, Mey|Diageo tarafından üretimi ve satışı yapılan rakı markasıdır. Yeni Rakı grubu; Yeni Rakı, Yeni Rakı Yeni Seri, Yeni Rakı Âlâ, Yeni Rakı Ustaların Karışımı, Yeni Rakı Uzun Demleme ve Yeni Rakı Giz olmak üzere yedi alt markadan oluşmaktadır. Yeni Rakı markasının bilinen en eski kullanımı 1937 yılına aittir. Yeni Rakı, günümüzde Manisa/Alaşehir ve Nevşehir illerindeki içki fabrikalarında üretilmektedir.

Davide Campari-Milano S.p.A., İtalya merkezli bir içecek üreticisidir. Şirket, 1860 yılında Gaspare Campari tarafından kurulmuş olup damıtılmış içki, şarap ve meşrubat üretmektedir. Şirketin merkezi Milano'da yer almaktadır.

Buzbağ, klasik kırmızı serisi öküzgözü ve boğazkere üzümlerinden yapılan geleneksel bir Türk şarap kupajıdır. Tekel tarafından sadece kırmızı olarak üretilirken, Tekel özelleştirilmesi ile, Diageo'nun Türkiye alkollü içecekler bölümü Mey A.Ş.'ye ait Kayra Şarapçılık'a satılmış ve kırmızı yanında beyaz ve roze çeşitleri üretilmiştir. Ayrıca Elazığ ve Ankara'dan oluşan "Bölge serisi" ve "Kayra Buzbağ Rezerv" serisi de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Fortifiye şarap</span>

Fortifiye şarap , yüksek alkollü damıtılmış bir içki eklenerek alkolü yükseltilen bir şarap çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Likörler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Likörler, ilave şekerle hazırlanan ve genellikle meyvelerden, bitkilerden veya kuruyemişlerden elde edilen alkollü içeceklerdir. Likörler, ilave şeker içermeyen eaux-de-vie, meyve brendi ve aromalı likörlerden farklıdır. Çoğu likör hacimce %15 ila %55 alkol arasında değişir.

<span class="mw-page-title-main">Long Island buzlu çayı</span>

Long Island iced tea veya Long Island ice tea; genellikle votka, tekila, rom, cin, portakal likörü ve kola karışımıyla oluşturulan ve renginin soğuk çaya benzemesinden ötürü "iced tea" olarak adlandırılan bir kokteyl türüdür. Pek çok farklı içki türünün karışımından oluşması ve eklenen alkolsüz malzemelerin miktarının az olmasından dolayı yaklaşık yüzde 22 ile pek çok kokteyl çeşidine göre nispeten yüksek bir alkol oranına sahiptir.

Bu liste farklı ülke ve bölgelere ait içki ve alkol türlerinin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pernod Ricard</span>

Pernod Ricard S.A., Fransa merkezli bir içki imalatçısıdır. Şirket, 1975 yılında Pernod Fills ve Ricard şirketlerinin birleşmesi sonucu kurulmuştur. Şirketin merkezi Paris'te yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arran damıtım evi</span>

Arran damıtım evi, İskoçya'nın Island viski üretim bölgesinde, Lochranza kentinde, Arran Adası'nda bulunan bir tek malt viski damıtım evidir.

<span class="mw-page-title-main">Glenlivet</span>

Glenlivet damıtım evi, İskoçya'nın Moray kentinde Ballindalloch yakınlarında tek maltlı İskoç viskisi üreten bir içki fabrikasıdır. İskoçya'nın Speyside bölgesindeki en eski yasal içki fabrikasıdır. 1824'te kuruldu ve o zamandan beri neredeyse kesintisiz olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dufftown damıtım evi</span>

Dufftown damıtım evi, Dufftown, Moray, İskoçya'da bulunan bir İskoç tek malt viski fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">La Martiniquaise</span>

La Martiniquaise, Avrupa Finansal Sermaye Şirketi'ne (COFEPP) ait şarap ve alkollü içkilerin üretimi ve dağıtımında uzmanlaşmış bir Fransız şirketidir. Alkollü içkiler sektöründe Pernod Ricard'ın ardından ikinci büyük Fransız grubudur. Porto şarabı satışında dünya lideridir.

Koşer içki, Orthodox Union (OU) göre, koşer uygun veya kabul edilebilir anlamına gelir ve tüketilebilir maddeler bağlamında kullanımı Eski Ahit'e ve İncil'den önceki ve Yahudi hukuku (halaha), teolojisi ve kültürü için birincil kural kitabı olan Talmud'a kadar uzanır.