
Pilav; pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesiyle yapılan bir yemektir.

Börek, yufkanın yuvarlama, doldurma ve/veya katlama işlemleri ile hazırlanan, yapımında yaygın olarak beyaz peynir, ıspanak, kıyma, patates gibi çok değişik iç harcı kullanılan, katmanlanmış lezzetli hamur işi. Bazı yörelerde yufkasız olarak yapılan bazı yemeklere de börek denilmektedir. Örnek Afyon patlıcan böreği verilebilir. Börekler yemek menülerinde "ara sıcaklar" kategorisinde yer alır. Börek, açlığı giderme amacıyla tüketilir veya çeşitli sosyal etkinliklerde ikram edilir. İç harcına ve pişirme yöntemine göre çok fazla çeşitlilik gösterir.

Testi kebabı bir kebap türüdür.

Kurabiye un, yağ, badem, fıstık, fındık, kakao gibi malzemelerle yapılan Orta Doğu ve Balkanlar'a özgü bir çeşit bisküvidir.

Nevin Halıcı, Türk mutfak kültürü ve yemekleri araştırmacısı, yazarı.

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

Köfte, kıymaların yuvarlanarak küçük bir top şeklini almasıyla yapılan bir yemektir. Bazen köfteye, ekmek kırıntıları, kıyılmış soğan, yumurta, tereyağı ve baharat gibi malzemeler de eklenir. Köfte, kızartma, pişirme veya buğulama yoluyla yapılabilir. Farklı et ve baharat türlerinin kullanıldığı birçok köfte türü vardır.

Lahana pitesi(Lahana böreği) sini veya tepsi böreği çeşididir. Rumeli mutfağında Tepsi börekleri ve pidelerinin pek çoğu yöresel söyleyişle pita-pite diye tanımlanır. Kırklareli geleneksel mutfağında yer alır.

Selçuklu mutfağı, Selçuklu dönemindeki mutfak kültürüdür. Selçuklu döneminde mutfak, geleneksel Türk Mutfağının devamı niteliğinde olmuştur. Selçuklu Mutfağı, göçebe yaşamın tabii sonuçları olan et ve süt gibi hayvansal gıdalar ile yerleşik yaşamın temel geçim kaynağını oluşturan tarımsal gıdalardan oluşan sade bir mutfak olmuştur.

Papaz yahnisi bir çeşit yahnidir. Mecmuâ-i Fevâid de isminin sebebinin keşiş ve papazların perhiz yemeği olmasından dolayı bu isimle adlandırıldığı yazılmaktadır. Papaz yahnisi Kırklareli mutfağının yemeklerinden birisidir.
Kapak böreği börek çeşididir. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesinde yapılmaktadır. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır.
İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni, ilk baskısı 2019 yılında yapılan yemek kitabıdır. Marianna Yerasimos tarafından yazılmıştır. Konusu 19-20. yüzyılda İstanbul Rum mutfak kültürü hakkında bilgi verir. Marianna Yerasimos babaannesiyle yaptığı yemekleri insanlarla paylaşmak için İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni yemek kitabını hazırlamıştır. İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni yemek kitabında verilen bazı yemek tarifleri gümüş balığı omlet, patates çorbası, midye salması ve tavuk milanezdir. İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni kitabında ayrıca Marianna Yerasimos Türkiye'deki ilk çikolata fabrikasının 1920 yılında kurulan Melba Çikolataları olduğunu yazmıştır.Marianna Yerasimos İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni kitabını tat anıları olarak adlandırmıştır.
Selçuklu Dönemi Mutfağı, ilk baskısı2015 yılında yapılan yemek kitabıdır. Nevin Halıcı tarafından yazılmıştır. Nevin Halıcı'ının Selçuklu mutfağını anlatan bir kitabıdır Eserde Selçuklu döneminde mutfak mimarisi, sofra düzeni, sofra adabı anlatılmaktadır. Lalanga, biryan, dovga çorbası ve calla gibi yemek tarifleri yazılmıştır.
'Karagöz Mutfakta, ilk baskısı 1913 yılında yapılan yemek kitabıdır. Kimin tarafından yazıldığı bilinmemektedir Çevirisini Efdal Sevinçli yapmıştır.1908'in ünlü halk mizah gazetesi Karagözün bir yayınıdır. Çevirisi 2010 yılında Çiya Yayınlarından çıkmıştır. Kitapta 16+2 bölüm içerisinde tarif bulunmaktadır.
Türkiye Gıda Hijyeni Tarihinde Fatih Devri Yemekleri, ilk baskısı 1952 yılında yapılan yemek kitabıdır. Ahmet Süheyl Ünver tarafından yazılmıştır.15. yy da yapılan yemekler kitapta bulunmaktadır. Bu yemekler Fatih Sultan Mehmet Külliyesi ve Sarayı mutfak defterlerinden derlenmiştir.
Osmanlı Mutfak İmparatorluğu, ilk baskısı 2014 yılında yapılan yemek kitabıdır. Priscilla Mary Işın tarafından yazılmıştır. Osmanlı Mutfak İmparatorluğu kitabı Priscilla Mary Işın'ın farklı toplantılarda sunduğu bildiriler ile değişik dergilerde yayımlanmış yazılarından oluşur.
Osmanlı Deniz Mutfağı, yemek kitabıdır. Yunus Emre Akkor ve Zennup Pınar Çakmakcı tarafından yazılmıştır. Book Gourmand 2012' nin en iyi balık ve deniz ürünleri kitabı seçilmiştir.

Özbek helvası, bir çeşit un helvasıdır. Malzemeleri has un, şeker, sadeyağdır.

Badem çorbası badem ile yapılan bir çorbadır. Osmanlı saray düğünlerinde yapılan çorbalardan biridir. Malzemeleri; süt, badem, acı badem, un, tereyağı, misket Hindistan cevizi, kemik suyu, içme suyu, nar, tuz ve maydanozdur. 1539 yılında Bayezid ve Cihangir için düzenlenen sünnet düğünü ziyafetinde misafirlere ikram edilmiştir.Marianna Yerasimos'un yazdığı 500 yıllık Osmanlı yemek kültürü: günümüze uyarlanmış 99 Osmanlı yemeği : Osmanlı mutfağı kitabında çorbadan bahsedilmiştir. Ömür Akkor'un Ottoman Cuisine: A Rich Culinary Tradition kitabında tarifi verilmiştir.
Gemici çorbası bir çeşit çorbadır. Feyzi Halıcı'nın İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi kitabında haşlanmış fasulye, pirinç ve soğandan yapılan bir çorba olarak yazılmıştır.