İçeriğe atla

Metropolit Yona

Metropolit Jonah
Moskova metropoliti
KiliseDoğu Ortodoks Kilisesi
MakamMoskova
Görevlendiriliş1448
Dönem bitişi1461
Önce gelenKievli İsidoros
Sonra gelenTheodosius
Doğum1390s
Ölüm31 March 1461
Moskova, Moskova Knezliği
Metropolit Jonah'ın kumaş üstündeki ikonası, 1660'lar

Metropolit Jonah (d. 1390'lar, Odnoushevo kilise bahçesi - şimdi Kostroma bölgesinin Soligalichsky bölgesi - ; ö. 31 Mart 1461, Moskova, Moskova Knezliği) 1448'den 1461'e Kiev ve Tüm Rusya Metropoliti idi. 1547'de Makarievsky Katedralinin kararıyla aziz ilan edilen Jonah Birleşik Rus Kilisesi'ne ve Kiev ve Tüm Rusya Metropolitliği'nin başkanlık eden son metropolittir.[1]

Kefeni, 16. yüzyılın ortaları

Biyografi

Metropolit olarak Jonah'ın Kutsanması

1390'larda Kazan topraklarının sınırına yakın, Vyatka Nehri'nde Soligalich'e 6 verst uzaklıkta olan Galiç şehrinin Odnoushevo köyünde, Theodore Odnoush adında hizmetçi ve dindar bir babadan doğdu. 12 yaşındayken Galiç yakınlarındaki Müjde Manastırı'nda manastır oldu. Birkaç yıl sonra, Simonov Manastırı'na' (Moskova) taşındı. 1431'den sonra Ryazan ve Murom Piskoposu oldu.[2]

Metropolit Jonah'ın Veliki Novgorod'daki "Rusya'nın 1000. Yıldönümü" anıtındaki yeri

Metropolit Photius'un 1431'de ölümü üzerine, fiilen Rus Kilisesi'ne başkanlık etti: 1432'de "Rusya'nın En Kutsal Metropoliti" olarak adlandırıldı. Bununla birlikte, Büyük Dük'ün tahtı için verilen iç mücadele, azizin Konstantinopolis'e, kutsanma için Patrik II. Yusuf'a gitmesine izin vermedi. Bu arada, 1433 sonbaharında, Litvanya prensi Švitrigaila, Smolensk Piskoposu Gerasim'i Metropolitan olarak kutsanması için İstanbul'a gönderdi. Gerasim, Konstantinopolis'te Tüm Rusya Metropoliti rütbesine yükseltildi; ancak 1435'te Prens Švitrigaila tarafından ihanetten şüphelenilerek idam edildi. Metropolit Gerasim'in ölümünden sonra Piskopos Jonah Konstantinopolis'e gitti; ancak 1437'de İmparatorluğun başkentine vardığında, 1436'da Patrik Yusuf'un İsidoros'u Rus metropolitliğine atadığını öğrendi.[3]

15 Aralık 1448'de Moskova'daki Rus Piskoposlar Konseyi'nde Kiev ve Tüm Rusya Metropoliti seçildi. Adaylığı Konstantinopolis'deki Patrik'in kararıyla uyumsuzdu; bununla birlikte, İstanbul'da post factum bir kutsama alacağı varsayılmıştır. Ancak Piskopos Jonah, kutsama için Konstantinopolis'e gitmeyi başaramadı. Bu Floransa Konsili'ni reddeden Rus Ortodoks Kilisesi'nin İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nden otosefalisinin başlangıcı olarak kabul edilir.[4]

1458'de Moskova, Litvanyalı diplomat Ivashents tarafından getirilen Metropolit İsidoros'un öğrencisi olan Bulgar Metropolit Gregorios'un metropolitliğini reddetti.

1459'da, Moskova prensinin rızasıyla Rus Piskoposlar Konseyi'nin metropolit seçimi için yeni bir prosedür belirlenmesi de otosefaliyi derinleştirdi.

Jonah kalıcı olarak Moskova'da yaşadı ve Moskova'da bir katedrale sahip olan, ancak Kiev Metropoliti unvanını taşıyan son aziz oldu.

Metropolit Jonah, Büyük Dük II. Vasili üzerinde büyük bir etkiye sahipti, dağınık Rus beyliklerini birleştirmek için faaliyetlerine aktif olarak katıldı.[5]

Metropolit Jonah'ın altında, 1431'de başlayan Chudov Manastırı'nın yeniden inşası sırasında kalıntıları bulunan ve yerel olarak saygı duyulan Metropolit Alexy ve Radonezh Sergius, Rus Kilisesi'nin azizleri olarak ciddiyetle kanonlaştırıldı.

31 Mart 1461'de öldü.

Saygı

27 Mayıs 1472'de, Cüppelerin Göğe Kabulü Kilisesi'nin yeniden inşası sırasında, kalıntıları bulundu; Pachomius onun için bir kilise ayini yazdı. 1547'de Metropolit Macarius yönetiminde, daha da yüceltildi.

1596'da Patrik Job, 5 Ekim'de diğer Moskova'daki Uyu Hali (İngilizce:Dormition) Katedrali'nde Aziz Jonah'ın kutlamasını başlattı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2022. 
  2. ^ https://web.archive.org/web/20210512204544/ []
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Kremlin</span>

Kremlin, "kale", "hisar", "şato" anlamlarına gelen ve çoğu tarihi Rus kentinin merkezinde bulunan muhkem yapılar bütünü. En tanınmışları Moskova Kremlini'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Çarlığı</span> 1547de Korkunç İvanın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721 de I. Petronun Rusyayı imparatorluğa çevirmesiyle son bulan Rus devleti

Rusya Çarlığı, 1547 yılında Korkunç İvan'ın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721'de Çar I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu kurmasıyla son bulan Rus devletinin resmî adıdır. Çarlıktan önce bu topraklarda Moskova Knezliği egemen olduğu için çarlık Batı Avrupa dillerinde Moskova olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca Rusça ve Türkçe kaynaklarda da Moskova Çarlığı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rus Ortodoks Kilisesi</span>

Rus Ortodoks Kilisesi veya Moskova Patrikliği, dünyanın en büyük özerk Ortodoks Kilisesi. Rus Ortodoks Kilisesi, resmî olarak Ortodoks kiliselerinin öncelik sırasına göre, Rum Ortodoks Kilisesi'nin dört antik patrikhanesi olan, İstanbul, İskenderiye, Antakya ve Kudüs'ün hemen altında beşinci sırada yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

<span class="mw-page-title-main">II. Hrisostomos</span> Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu

II. Hrisostomos doğum adı ile Irodotos Dimitriou, 2006-2022 yılları arasında Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu olarak görev aldı.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi - Kiev Patrikhanesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Ukrayna'daki üç büyük Ortodoks kilisesinden biridir. Kilise şu anda kanonik Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır, ancak şimdi ana kilise olan Ekümenik Patrikhane tek başına otosefal statü verebilir ve Ukrayna Hükûmeti ve halkının kilisenin resmen tanınma talebini ve dilekçesini incelemektedir. 11 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kiev Patrikhanesi'nin bağımsızlık isteğinin kabul edildiğini açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Ortodoks Katedrali</span> Havana, Kübadaki bir Rus Ortodoks katedralı

Kazan Ortodoks Katedrali, tarihi Havana, Küba kentinde bulunan bir olan Rus Ortodoks katedralı. San Pedro Ave. ve Santa Clara köşesinde, Eski Havana'da Havana Limanı'nın kıyısında inşa edildi.Rus Ortodoks Kilisesi'nin yetkisi altında dır.

<span class="mw-page-title-main">Nissalı Aziz Gregor Kilisesi (Trabzon)</span> Trabzon Metropolitan Kilisesi

Nissalı Aziz Gregor Kilisesi, Trabzon'daki bir kilise ve manastırdı. Kilisenin 1280-1297 yıllarında Trabzon İmparatoru III. İoannis tarafından yaptırıldığına inanılmaktadır. Yapı 1665'te Trabzon şehrinin katedrali oldu. Kilise, Hristiyan piskopos ve aziz olan Nissalı Gregor'a adanmıştır. 1750'lerin sonlarında kiliseyi ziyaret eden Gürcü gezgin Timote Gabaşvili, bu olayı yazılarına dahil etti. 1815'te son İmereti Kralı II. Solomon buraya gömüldü. 1863'te Trabzon Metropoliti Konstantius kiliseyi yeniden inşa ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kievli İsidoros</span>

Kievli İsidoros, Paleologos Hanedanı'nın üyesi olan Kiev Metropoliti (1436–1458), kardinal, hümanist ve teolog.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.

<span class="mw-page-title-main">İberyalı Antimoz</span> Rumen yazar ve ilahiyatçı (1650-1717)

İberyalı Antimoz Gürcü bir teolog, alim, tipograf, hattat ve filozof olup Eflak'ın en büyük din adamlarından biriydi. Eflak prensinin matbaasını yönetti ve 1708-1715 tarihlerinde Bükreş metropolitiydi.

Rus Ortodoksluğu, Doğu Ortodoks Hristiyanlığının daha büyük cemaati içinde yer alan ve ayinleri geleneksel olarak Kilise Slavcası dilinde yapılan veya yapılmış olan çeşitli Kiliselerin bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">III. Yeoryos</span>

III. Yeoryos, doğum adıyla Yeoryos Papahrisostomu, 2023 yılının ocak ayından beri görev yapmakta olan Kıbrıs Kilisesi başpiskoposudur. Başpiskoposluk öncesinde 1984 yılından beri kilisede görev yapmış olan Yeoryos, 2006-2022 yılları arasında Baf Metropoliti görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Ruslarının Hristiyanlaşması</span>

Kiev Ruslarının Hristiyanlaştırılması, birkaç aşamadan oluşan uzun ve karmaşık bir süreçtir. 867'de Konstantinopolis Patriği I. Fotios, diğer Hristiyan patriklere Rus halkının coşkuyla din değiştirdiğini söylemiş, ancak İlk Vakayiname ve diğer Slav kaynakları onuncu yüzyıl Rusların hala Slav paganizmine sıkı sıkıya bağlı söylediği için çabalarının kalıcı sonuçlar doğurmadığı görülmektedir. İlk Vakayiname'da kaydedildiği gibi geleneksel görüş, Kiev Ruslarının kesin Hristiyanlaşmasının y. 988, Büyük Vladimir'in Hersonisos'ta vaftiz edildiği ve ailesini ve Kiev'deki halkını vaftiz etmeye başladığı yıl geleneksel olarak Ukrayna ve Rus dilinde Rus vaftizi denir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Ragoza</span> Hristiyan din adamı

Mihail Ragoza, 1588'den 1596'ya kadar Doğu Ortodoks Kilisesi Konstantinopolis Patrikliği'nde Kiev, Galiçya ve tüm Rusya'nın Metropolitiydi. 1595 yılında, metropolü Konstantinopolis Patrikliği'nin dini yetki alanından Vatikan'ın yetki alanına taşıyan Brest Birliği'ni imzaladı. Bu kanunla, Polonya-Litvanya Birliği topraklarında Ruthenya Uniat Kilisesi kuruldu. 1596'dan 1599'daki ölümüne kadar Rutenya Uniat Kilisesi'nde "Kiev, Galiçya ve tüm Rutenya Metropoliti" unvanını elinde tuttu.

<span class="mw-page-title-main">Uspenski Katedrali (Moskova)</span> Moskovada bir kilise

Uspenski Katedrali, Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan bir Rus Ortodoks katedralidir. Katedral, 1326 yılında inşa edilmiş olup Moskova Kremlini'nin Katedral Meydanı'nın kuzey kısmında yer almaktadır ve Tanrı'nın Annesinin Ölümü'ne adanmıştır. Katedral, Moskova Knezliği'nın ana kilisesi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">III. Theophanes</span>

III. Theophanes, 1608 ile 1644 yılları arasındaki Kudüs Rum Ortodoks patriğiydi.