İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri veya resmî kısaltmasıyla İETT, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu taşıma hizmeti veren kuruluştur.
Otobüs, kara yolu taşıma yönetmeliğine göre sürücü dahil 17 kişiden fazla yolcu kapasitesi olan motorlu kara taşıtıdır. Ortalama araba veya furgonlardan önemli ölçüde daha fazla yolcu taşımak üzere tasarlanmıştır. Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına göre bu aracı kullanacak sürücülerin E sınıfı ehliyete, SRC belgesine sahip olması ve en az 26 yaşından gün alması gereklidir.
Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.
Toplu taşımacılık veya kamu taşımacılığı, kişisel araç kullanılmadan yapılan yolculuklar için kullanılan tüm ulaşım sistemlerine verilen genel addır. Bazı özel insanlar için ücretsiz toplu taşıma hizmeti mevcuttur. Özel ulaşım ve paylaşımlı ulaşımdan farklı, tipik olarak bir tarifeye göre yönetilen, belirlenmiş güzergahlarda işletilen ve her yolculuk için ilan edilen bir ücret vardır. Bu taşıma sisteminde birden fazla yolcu taşınmakla, enerji tasarrufu yapılır. Toplu taşımacılık, şehir içi ve şehirlerarası olabilir. Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır. Personel ve öğrenci taşımacılığı da Türkiye'de toplu taşımacılığa özel sektörün katkılarının bir göstergesidir.
İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.
İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.
Metrobüs, İstanbul'da İETT tarafından işletilen metrobüs sistemidir.
T4 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Topkapı son istasyonu ise Mescid-i Selam olan ve 22 istasyondan oluşan 15,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.
M4 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan metro hatlarından biridir. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı olma özelliğini taşır. İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır. Kadıköy ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları ile Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki istasyonlar hariç, hat D.100'e paralel gider. 17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır. Hattaki toplam seyahat süresi 52 dakikadır. İşletme 8'li ve 4'lü tren dizileriyle yapılmaktadır.
M2 Metro Hattı, İstanbul'da yer alan metro hatlarından birisidir. Hattın 16 istasyonu olup, Haliç Metro Köprüsü üzerinde yer alan Haliç Metro İstasyonu haricindeki 15 istasyon yer altında yer almaktadır. Hat, yaklaşık olarak 2,5 dakikada bir sıklıkla çalışır.
F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.
Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü, Ankara'da Ulaşım hizmetleri veren Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir kuruluştur. 1 Ocak 1950'de Belediye Otobüs İdaresi bünyesine dâhil edilmiştir. 1950-2001 yılları arasında Ankara'ya havagazı ve elektrik dağıtımı da yapan kuruluş, bu hizmetlerin özelleştirilmesi ile birlikte günümüzde sadece otobüs ve raylı sistem ile şehir içi toplu ulaşımı hizmeti vermektedir.
New York Metrosu, ABD'nin New York kentinde bulunan bir metro ağıdır. New York metrosu, 9 Ekim 1863 tarihinde açılmış olup ilk yeraltı istasyonu 27 Ekim 1904 tarihinde hizmete girmiştir ve dünyanın en eski toplu taşıma sistemlerinden biridir. Dünyanın en büyük ağına sahip olan New York metro sistemi, 1,370 km uzunluğunda olup 27 hat ve 472 istasyondan oluşmaktadır.
Metropolitan Atlanta Rapid Transit Authority ya da MARTA, Atlanta metropol alanında toplu taşımacılık temelli bir işletmeci. 1971 yılında otobüs sistemi olarak oluşturuldu. MARTA 76.6 kilometrelik demiryolu hattı ve 38 metro istasyonu ve bu istasyonlara bağlanan otobüs hatlarını işletir. 2014 itibarıyla sistemi günlük ortalama 432,900 yolcu kullanıyor.
Taipei metrosu, Tayvan'ın başkenti Taipei'de hizmet veren metro sistemidir. Metro, 108 istasyondan ve 5 ana güzergahtan oluşmaktadır. Mart 2016'da günde ortalama 2,10 milyon yolcu taşımıştır. Taipei metrosu Tayvan'ın ilk metro sistemidir. 1996 yılında faaliyete geçtiği ilk günden bu yana, sistem Taipei'deki trafik tıkanıklığı sorunlarının giderilmesinde etkili olmuştur.
NextBus, toplu taşıma duraklarında bir sonraki aracın ne zaman durağa geleceğini tahmin etmek için GPS(Global Positioning Satellite) kullanan toplu taşıma araç takip sistemidir. Bu sistem böylece, bekleme sürelerini azaltır.
Bursa'da toplu taşıma, 3 milyondan fazla nüfusa toplu taşıma hizmeti veren sistemlerdir. İldeki toplu taşıma işlemleri özel ve kamuya ait otobüs, raylı sistemler, teleferik ağları ve deniz araçlarıyla gerçekleştirilmektedir.
Guangzhou Bus Rapid Transit, Çin Halk Cumhuriyeti, Guangzhou şehrinin otobüs hızlı transit (BRT) sistemidir. İlk hattı 10 Şubat 2010'da hizmete açıldı. 26,900 pphpd'luk tepe yolcu akışıyla günde yaklaşık 1,000,000 yolcu seferi gerçekleştirir ve Kolombiya, Bogota’daki sistem (TransMilenio BRT'den sonra ikinci sıradadır. Aslında, bu hızlı toplu taşıma sistemi dünyanın en uzun BRT istasyonlarını içerir - köprüler dahil yaklaşık 260 m - otobüs sayıları 10 saniyede bir 1 otobüs veya tek yönde saatte 350 otobüstür. BRT sisteminde iki yeni hat ve iki uzantı planlanmıştır.
Klang Vadisi Entegre Ulaşım Sistemi, Klang Vadisi ve Büyük Kuala Lumpur bölgesinde hizmet veren bir toplu ulaşım sistemidir. Sistem toplam 11 hattan oluşur; iki banliyö hattı, beş metro hattı, bir metrobüs hattı ve Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'na ve Sultan Abdülaziz Şah Havalimanı'na ulaşan iki demiryolu hattı.
"Roma–Ciampino Uluslararası Havalimanı", İtalya'nın başkenti Roma'nın Roma-Fiumicino Havalimanı "Leonardo da Vinci"den sonra ikinci uluslararası havalimanıdır. Roma merkezinin 65 NM güney güneydoğusunda, şehrin etrafındaki dairesel otoyolun Büyük Çevre Yolu'nun hemen dışında yer alan sivil, ticari ve askeri ortak bir havaalanıdır.