İçeriğe atla

Metrekare bölü saniye

Metrekare bölü saniye, uzaklık veya yer değiştirmenin karesinin saniyeye bölünmesiyle elde edilen ve açısal momentumu simgeleyen bir SI birimidir. Birimi; m²/s, m²·s−1 ve m²s−1 olarak da yazılabilir. "Metre bölü saniye x metre" biçimindeki yazım, bir nesnenin belirli bir konuma göre momentumunu belirttiğinden daha anlaşıldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Foton</span>

Foton, Modern Fizik'te ışık, radyo dalgaları gibi elektromanyetik radyasyonu içeren Elektromanyetik Alan kuantumu yani ışığın temel birimidir. Ayrıca, Elektromanyetik Kuvvet'lerde kuvvet taşıyan, kütlesiz temel parçacıktır. Parçacık terimi; genelde kütlesi olan veya ne kadar küçük olursa olsun bir cismi var olan anlamıyla kullanılır. Ancak, fotonlar için kullanılırken "en küçük enerji yumağı"nı temsil eden bir birimi ifade eder. Fotonlar Bozon sınıfına aittir. Kütlesiz oldukları için boşluktaki hızı 299.792.458 m/s dir.

Knot (/nɒt/), saatte 1 deniz miline (nm) eşit hız birimi. Tam olarak saatte 1,852 metreye, yaklaşık olarak saatte 1,151 kara miline ve saniyede 0,514 metreye eşittir. Yaygın olarak meteorolojide, denizcilikte ve havacılıkta kullanılır. ISO standardında göre sembolü kn'dir, ancak havacılıkta kt sembolü de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Metre</span> uzunluğun temel birimi

Metre, Uluslararası Birimler Sistemi'nce uzunluğun temel birimi olarak belirlenmiştir. Genellikle kısaltması olan m harfi ile gösterilir.

Watt, SI'de, uluslararası standart güç birimidir.

Metre bölü saniye veya Saniyede metre, Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) hem sürat hem de hız birimidir ve bir saniye sürede bir metre mesafeyi kat eden bir cismin hızına eşittir. Özet olarak hareket eden cismin, bir saniyede aldığı yol uzunluğunun metre cinsinden ifadesi olan hız birimidir. Diğer bir deyişle, bir hareketlinin saniye başına aldığı yolun metre cinsinden nicel ifadesidir.

<span class="mw-page-title-main">Newton (birim)</span>

Newton, SI birim sisteminde kuvvet birimi olup simgesi N'dir. Terim, fizik bilimine yaptığı katkılar nedeni ile İngiliz bilim insanı Isaac Newton'un adı ile anılır.

<span class="mw-page-title-main">Kütle-enerji eşdeğerliği</span> bir denklem

E = mc2, fizikte kütle-enerji eşdeğerliğinin temel formülüdür.

Debi, bir akışkanın aktığı izleğin herhangi bir kesitinden birim zamanda geçen akışkan hacmidir.

<span class="mw-page-title-main">Kilometre bölü saat</span> hız birimi

Kilometre bölü saat, hız veya sürat birimi. Bir cismin 1 saat boyunca aldığı yolu ifade eder. Kısaltma olarak km/sa ya da km·sa−1 kullanılır. Birçok ülkede hız birimi kilometre bölü saattir.

<span class="mw-page-title-main">Mil bölü saat</span>

Mil bölü saat, bir ölçü terimi. Resmi olarak sadece ABD ve Birleşik Krallık'ta bu hız birimi kullanılmaktadır.

Gökbilimde yüzey parlaklığı, gökadalar ve bulutsular gibi geniş cisimlerin veya gece gökyüzü arka planının, birim başına görünür büyüklüğü veya akı yoğunluğu miktarıdır. Bir nesnenin yüzey parlaklığı, yüzey parlaklığı yoğunluğuna, yani birim yüzey alanı başına yayılan aydınlatma gücüne bağlıdır. Görünür ve kızıl ötesi gökbilimde yüzey parlaklığı, belirli bir filtre bandında veya fotometrik sistemde, genellikle yay-saniye kare başına büyüklük olarak verilir.

Bir amper-saat veya amp-saat, elektriksel yükün bir birimidir ve miliamper-saat (mAh) ve miliamper saniye (mAs) gibi alt birimleriyle kullanılır. Bir amper-saat 3.600 coulomb (amper-saniye)ye eşittir ve bir amperlik sabit akımla bir saat boyunca taşınan elektriksel yüktür. Amper-saat, elektrokaplama ve pil gibi elektrokimyasal sistem ölçümlerinde sıklıkla kullanılır. Yaygın kullanılan miliamper-saat, amper-saatin binde biridir.

Eksarsım, fizikte sarsımın değişme oranını, diğer bir deyişle zamana göre türevini belirten vektörel bir büyüklüktür. Sarsımın zamana göre birinci türevi, ivmenin zamana göre ikinci türevi, hızın zamana göre üçüncü türevi, konumun zamana göre dördüncü türevidir. Eksarsım aşağıdaki gibi ifade edilebilir:

sarsım,
ivme,
hız,
konum
zamana karşılık gelir.

Çatırtı, fizikte eksarsımın değişme oranını diğer bir deyişle zamana göre türevini belirten vektörel bir büyüklüktür. Eksarsımın zamana göre birinci türevi, sarsımın zamana göre ikinci türevi, ivmenin zamana göre üçüncü türevi, hızın zamana göre dördüncü türevi, konumun zamana göre beşinci türevidir. Çatırtı aşağıdaki gibi ifade edilebilir:

eksarsım,
sarsım,
ivme,
hız,
konum
zamana karşılık gelir.
<span class="mw-page-title-main">Basit harmonik hareket</span>

Basit harmonik hareket, geri çağırıcı kuvvet ile doğru orantılı olarak yer değiştiren periyodik bir hareket türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Compton saçılması</span>

Compton olayı, yüksek enerjili X ışınlarının fotonu ile karbon atomunun serbest elektronunun çarpıştırılması sonucu elektronun ve fotonun şekildeki gibi saçılması olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eşen 1 Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Eşen-1 Barajı ve Hidroelektrik_Santralı (HES), Muğla ilinin Fethiye ilçesinde ilçe merkezine 58 km uzaklıkta Yayla Ceylan mahallesi sınırları içerisinde Eşen Çayı üzerinde kurulmuştur. Göltaş Enerji Şirketi tarafından Göltaş şirketinin özkaynakları ile ve 29.01.2010 tarihinde imzalanan sözleşme ile Akbank'tan temin edilen 40.000.000 EUR finansman ile projenin yapımına Temmuz 2009 yılında başlanmış Mart 2011 yılında baraj ve hidroelektrik santral işletmeye alınmıştır.

Joule veya jul, Uluslararası Birim Sistemi'nde enerji, veya ısı miktarından türetilmiş bir ölçü birimidir. Bir metre üzerinden bir newtonluk kuvvet uygulanarak harcanan enerjiye veya iki ucu arasında bir voltluk gerilim farkı olan bir devre elemanı üzerinden geçen bir amperlik akımınin tükettiği enerjiye eşittir. Adını İngiliz fizikçi James Prescott Joule'dan (1818-1889) almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Etalon</span> bir ölçü biriminin düzenlemesi

Etalon ağırlık ve uzunluk ölçüleri için kabul edilmiş yasal ölçü modelidir. Kelimenin kökeni Fransızcada standart anlamına gelen étalon kelimesidir. Ancak daha dar anlamıyla etalon Uluslararası Birimler Sisteminde temel birimler için seçilen örneklere verilen addır.

Ondalık dereceler (OD) enlem ve boylam coğrafi koordinatlarını ondalık kesirler olarak ifade eder ve birçok coğrafi bilgi sisteminde (CBS), OpenStreetMap gibi web haritalama uygulamalarında ve GPS cihazlarında kullanılır. Ondalık dereceler derece, dakika ve saniye (DDS) kullanımına bir alternatiftir. Enlem ve boylamda olduğu gibi, değerler sırasıyla ± 90 ° ve ± 180 ° ile sınırlanır.