İçeriğe atla

Metodiya Andonov-Çento

Metodiya Andonov-Çento
Методија Андонов Ченто
Makedonya Halk Meclisi Prezidyumu Başkanı
Görev süresi
1 Ocak 1945 - 15 Mart 1946
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenBlagoya Fotev
Makedonya Halk Kurtuluş Anti-Faşist Meclisi Başkanı
Görev süresi
1 Ekim 1943 - 1 Ocak 1945
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenMakam kaldırıldı
Kişisel bilgiler
Doğum Metodiya Andonov-Çento
17 Ağustos 1902(1902-08-17)
Pirlepe, Manastır Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu (şimdi Makedonya)
Ölüm 24 Temmuz 1957 (54 yaşında)
Pirlepe, Makedonya HC, Yugoslavya SFC
Partisi Makedonya Komünist Partisi
Evlilik(ler) Vasilka Spirova Pop Atanasova
Dini Makedon Ortodoks

Metodiya Andonov-Çento (MakedoncaМетодија Андонов Ченто; 17 Ağustos 1902 - 24 Temmuz 1957), Makedon devlet adamı. II. Dünya Savaşı sonrası Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti'nde ilk Makedonya Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Meclisi ve Makedonya Halk Cumhuriyeti Başkanı oldu.

İlk yılları

Babası Pletvar köyünden iken annesi Lenişte'liydi. Çocukken, afyon haşhaş alanlarında çalıştı ve tütün topladı. Ergenlik döneminde mükemmel bir jimnastikçi olarak kabul edildi. 25 Mart 1930 tarihinde Novi Sad'da, Vasilka Spirova Pop Atanasova ile evlendi ve bugün Makedonya Cumhuriyeti'ndeki bir siyasetçi olan İliya Andonov-Çento'nun da aralarında bulunduğu dört çocuk babası oldu.

Savaş öncesi dönem ve Makedonya Ulusal Kurtuluş Savaşı

1938 Yugoslavya seçimlerinde, seçim sistemi ile seçilmesine rağmen yapılan bir manipülasyon nedeniyle milletvekili seçilemedi. 1939'da Pirlepe'deki İlinden Gösterileri'ni düzenlendiği gerekçesiyle Velika Kikinda'da hapsedildi. Ertesi yıl, Makedoncanın okul derslerinde kullanılması için çabaladı ve bu nedenle Bajina Bašta'da hapsedildi ve Yugoslavya Krallığı hükûmeti tarafından Sırp-Hırvatça dışında bir dilin kullanılmasını savunduğu gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırıldı. 15 Nisan 1941 tarihinde bir idam mangası tarafından vurulmadan hemen önce serbest bırakıldı.

Bulgaristan'ın Vardar Makedonyası'nın işgali sırasında, Bulgar yetkililerden işbirliği için bir davet aldıysa da bunu reddederek, Makedonya'nın özgürlüğüne kavuşmasını istedi. Onun içki dükkânı, Makedonya'daki komünist direnişin paravanı olarak kullanıldı ve bu da Bulgar makamlarının kendisini hapsetmesine yol açtı. 1944 yılında Makedonya Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Meclis Başkanı seçildi. Hedefi, yeni komünist Yugoslavya'da tamamen bağımsız bir Birleşik Makedon devleti veya kurucu bir cumhuriyet oluşturmaktı. İkincisi, Makedonya Cumhuriyeti'nin oluşumuyla gerçek oldu, ancak ilk cumhurbaşkanı olarak federal Yugoslav makamlarından cumhuriyet için daha büyük bir bağımsızlık istiyordu. Josip Broz Tito'nun Makedonya'daki temsilcisi Svetozar Vukmanović-Tempo ile iktidardaki Makedonya Komünist Partisi'nin lideri Lazar Kolişevski ile çatıştı.

Savaş Sonrası ve Ölümü

Yeni Yugoslavya politikasına katılmayıp ve yetkililer tarafından bastırıldıktan sonra istifa etti. 1946 yılında Pirlepe'ye geri döndü, ama yine de tutuklanarak "tam bağımsız bir Makedonya" elde etmek için çalıştığı için 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

24 Temmuz 1957 tarihinde hapishanedeki işkence sonucunda hastalıktan öldü.

Miras

Metodiya Andonov-Çento Anıtı, Makedonya Meydanı, Üsküp

1991 yılında Makedonya Yüksek Mahkemesi, 1946'dan beri Çento'ya karşı alınan kararları iptal ederek itibarını iade etti. 1992'de ailesi ve takipçileri, Makedonya Hükûmeti aleyhinde tazminat davası açarak Çento Vakfı'nı kurdu. Vakfın gündemi, genç öğrencileri desteklemek, mahkeme sürecini kazanmaktır.

Siyasi görevi
Yeni makamMakedonya Halk Meclisi Prezidyumu Başkanı
1945–1946
Sonra gelen
Blagoya Fotev
Makedonya Halk Kurtuluş Anti-Faşist Meclisi Başkanı
1943–1945
Yok

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pirlepe</span>

Pirlepe veya Perlepe, Kuzey Makedonya’nın güneyinde yer alan bir şehir ve belediye merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Makedonca</span> Güney Slav dili

Makedonca, Güney Slav dillerinin doğu grubundan bir dildir. Makedonların ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Negotin, Kuzey Makedonya</span>

Negotin Kuzey Makedonya'nın orta kesiminde yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir. Makedonya'nın en iyi şarap ve rakıları Negotin'de imal edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Demir Kapı</span>

Demir Kapı Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

Slovenya tarihi bugünkü Slovenya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Radyo Televizyonu</span>

Makedonya Radyo Televizyonu Kurumu veya Makedonya Radyo Televizyonu (МРТ), Kuzey Makedonya’nın kamu yayın örgütüdür. 1993 yılında Kuzey Makedonya Meclisi tarafından kurulmuştur. Bu yasal olarak tanımlanmış hizmet üretim, yayın ve radyo olan, kültürel, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti insanların eğitim ve eğlence ihtiyaçlarını genel bilgi karşılamak gereken tüm türlerini, televizyon programları yayınlar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Meydanı (Üsküp)</span>

Makedonya Meydanı Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün ana meydanıdır. Makedonya’nın en büyük meydanı olan Makedonya Meydanı, 18.500 m2 büyüklüğündedir.

<span class="mw-page-title-main">Lazar Kolişevski</span>

Lazar Koliševski, Makedonya asıllı Yugoslav siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı</span> Kuzey Makedonyanın devlet başkanı

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atanas Zabaznoski</span>

Atanas Zabaznoski, Makedon komünist aktivist, Yugoslavya Cephesi'nde savaşan asker. Halk Kahramanı Nişanı'na layık görülerek Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde ulusal kahraman ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vlado Buçkovski</span> 6. Kuzey Makedonya başbakanı

Vlado Buçkovski Makedon siyasetçi. Kuzey Makedonya başbakanı. 15 Aralık 2004'te parlamento tarafından seçildi. Daha önce Makedonya'nın Mayıs 2001 - Kasım 2001 tarihleri arasında ve Kasım 2002 - Aralık 2004 tarihleri arasında savunma bakanı olarak görev yapıyordu. Makedonya Sosyal Demokrat Birliği'nin başkanıydı. 2006 seçimlerinden sonra VMRO-DPMNE tarafından yenilgiye uğradı. Radmila Şekerinska partinin liderliğini devraldı.

<span class="mw-page-title-main">Lupço Arsov</span>

Lupço Arsov, Makedon komünist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi</span> 1944ten II. Dünya Savaşının sonuna kadar Makedonyadaki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu

Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi, 1944'ten II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Makedonya'daki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu. Meclis 1944 yazında, Yugoslavya'nın işgal altındaki Bulgar bölgesinde Makedonya Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın son aşamalarında komünist partizanlar tarafından kuruldu. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Antifaşist Ulusal Kurtuluş Konseyi</span> Siyasi örgüt

Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi veya Yugoslavya'da bilinen kısaltmasıyla AVNOJ, Yugoslavya'yı oluşturan her bir federal devletin ulusal kurtuluş konseyleri için oluşturulan siyasi çatı örgütü. II. Dünya Savaşı sonunda Yugoslavya için geçici müzakere makamı haline geldi. Partizanların kontrolü altındaki bölgeleri yönetmek için 26 Kasım 1942'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rada Vranješević</span>

Rada Vranješević, II. Dünya Savaşı sırasında Bosna'da faaliyet yürüten Yugoslav politikacı, siyasi aktivist, partizan ve direniş lideri.

<span class="mw-page-title-main">Vera Aceva</span>

Vera Atseva - Dosta, Makedon komünist, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'da faaliyet yürüten siyasi aktivist, partizan, direnişçi ve ulusal kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Demokratik Hükûmeti</span>

Arnavutluk Demokratik Hükûmeti 20 Ekim 1944'te 1940-1944 Arnavut partizan direnişi sona erdiğinde Ulusal Kurtuluş Hareketi tarafından kuruldu. Geçici olan bu hükûmet, ülkenin 28 Kasım'da Alman kuvvetlerinden kurtarılmasının ardından iktidara geldi. Ülkenin geçici başbakanı Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri Enver Hoca oldu. Geçici hükûmet, demokratik seçimler yapılıncaya ve bir Kurucu Meclis toplanana kadar var olacaktı.