İçeriğe atla

Metn İlçesi

Metn İlçesi
قضاء المتن
İlçenin Lübnan haritasındaki sınırları
İlçenin Lübnan haritasındaki sınırları
Koordinatlar: 33°53′48″N 35°34′40″E / 33.8967°K 35.5778°D / 33.8967; 35.5778
ÜlkeLübnan
İlCebel-i Lübnan
Yüzölçümü
 • Toplam265 km²
Nüfus
 (2017)
 • Toplam523.593[1]
 • Yoğunluk1.975/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Metn İlçesi (قضاء المتن - Qaḍāʾ al-Matn) Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir.[2] İlçenin merkezi Cüdeyde'dir. Metn İlçesi, Beyrut'a olan yakınlığı nedeniyle yoğun bir nüfusa sahip olup Lübnan'ın 25 ilçesi arasında Baabda İlçesi'nden sonra nüfusu en fazla olan ikinci ilçe konumundadır.

Başkent Beyrut'un doğusunda yer alan ilçe, kuzeyde Kisrevan İlçesi, doğuda Zahle İlçesi ve güneyde Baabda İlçesi ile komşudur. 265 kilometrekarelik bir alanı kapsayan ilçenin batısında Akdeniz ve doğusunda ise deniz seviyesinden 2600 metre yüksekliğe sahip Sannine Dağı bulunur.

Metn'de yaşayan nüfusun çoğunluğunu Maruniler oluşturmaktadır. Ülke ekonomisinde önemli yer tutan yerli ve yabancı şirketler ile birçok ülkenin büyükelçilikleri Beyrut'un kuzeydoğu banliyölerini de sınırları içinde barındıran Metn İlçesi'ndedir.

Kaynakça

  1. ^ "LEBANON: Administrative Division". citypopulation.de. 2 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  2. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Beyrut</span> Lübnanın başkenti ve en büyük şehri

Beyrut, Lübnan'ın başkentidir. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Beyrut, deniz etkisinden biraz korunan bir körfezin kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Beyrut (il)</span> Lübnanın orta kesiminde yer alan vilayet

Beyrut ili, Lübnan'ın orta kesiminde yer alan bir vilayeti. Sadece Beyrut şehrinden ibaret olan bu vilayet aynı zamanda Lübnan'ın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Cebel-i Lübnan (il)</span>

Cebel-i Lübnan ili, Lübnan'ın orta kesiminde yer alan ve Akdeniz'e sahili olan bir vilayettir. Vilayetin isminin Türkçe anlamı Lübnan Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Şimal (il)</span> Lübnanın Akdeniz kıyısındaki bir vilayeti

Şimal Lübnan'ın bir ilidir. 6 ilçesiyle Lübnan'ın en fazla ilçeye sahip ili olan Şimal, "kuzey" anlamına gelmektedir. İlin başkenti ülkenin Beyrut'tan sonra en büyük şehri olan Trablusşam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bikâ (il)</span>

Bikâ Lübnan'ın bir ilidir. Batı Bikâ, Raşaya ve Zahle ilçelerinden oluşan ilin başkenti Zahle'dir.

<span class="mw-page-title-main">Chitipa (İlçe)</span> Malavide bir ilçe

Chitipa, Afrika ülkesi Malavi'nin toplamda var olan 28 ilçesinden bir tanesidir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece, Lübnan ziyaretçileri Lübnan'nın dış temciliklerinden vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Baabda İlçesi</span>

Baabda İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Baabda'dır. Baabda İlçesi, Lübnan'ın 25 ilçesi arasında nüfusu en fazla olan ilçe konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Sancağı</span> Osmanlı Suriyesinin valiliği

Lazkiye Sancağı ya da Lazikiyye Sancağı, Beyrut Vilayeti'nin en kuzeyinde yer alan bir Osmanlı sancağıydı. Sınırları doğuda Suriye Vilayeti içinde yer alan Hama Sancağı, batıda Akdeniz, kuzeyde Halep Vilayeti ve güneyde Trablus Sancağı arasında uzanmaktaydı. Sancağın başkenti Lazkiye şehriydi. 1914 yılında nüfusu 144.447 kişiydi. Sancak; Lazikiyye, Cebele, Markab ve Sahyûn olmak üzere toplam dört kazadan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rutland</span>

Rutland East Midlands, İngiltere'de bir ilçe ve üniter otoritedir. İlçe batı ve kuzeyde Leicestershire, kuzeydoğuda Lincolnshire ve güneydoğuda Northamptonshire ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'ın ilçeleri</span>

Lübnan'ın ilçeleri, Lübnan'ın ikinci düzey idari bölümleridir. Dokuz ile (muhafaza) ayrılan ülkenin bu illerinde toplam 25 ilçe (qaḍā) vardır. Beyrut ilinin herhangi bir ilçesi yokken Akkar ili sadece bir ilçeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Beyt Şebab</span>

Beyt Şebab Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Metn ilçesinde bulunan bir kasabadır. Başkent Beyrut'un yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Trablusşam İlçesi</span>

Trablusşam İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi başkent Beyrut'tan sonra ülkede en fazla nüfusa sahip şehir olan Trablusşam'dır. Lübnan'daki yüzölçümü en küçük olan ilçelerden biri olan Trablusşam, Sünni nüfusuyla ön plana çıkmaktadır. İlçe nüfusunun yaklaşık %80'ini Sünniler, %10'unu ise Arap Alevileri oluşturmaktadır. Az da olsa ilçede Maruniler ve Rum Ortodoks Hıristiyan toplulukları da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kisrevan İlçesi</span>

Kisrevan İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Kisrevan-Cübeyl ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi başkent Beyrut'un 17 kilometre kuzeyinde yer alan Cuniye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bişerri İlçesi</span>

Bişerri İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Bişerri'dir. Yaklaşık 30 bin nüfusa sahip olan Bişerri İlçesi, Şimal ilinin en küçük ilçesidir. Dağlık ve engebeli yapısı nedeniyle ilçedeki köy ve kasabaların çoğu bin metreden daha yüksek bir rakımda yer almaktadır. İlçe aynı zamanda Doğu Hıristiyanlığı ve Maruni Hıristiyanlık tarihinin en önemli simgelerinden biri olan Kadişa Vadisi ve Orta Doğu'daki en eski Hristiyan manastır topluluklarından bazılarını sınırları içerisinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beskinta</span>

Beskinta, Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Metn İlçesi'nde bulunan bir kasabadır. Başkent Beyrut'un yaklaşık 45 kilometre kuzey doğusunda yer alır. Kasaba Sannine Dağı'nın eteklerindeki 1800 metreye varan konumuyla ülkenin en yüksekte yer alan köylerinden biridir.