İçeriğe atla

Metin Tuncel

Metin Tuncel
Erciyes Üniversitesi Rektörü
Görev süresi
2 Ağustos 1982 - 31 Temmuz 1987
Yerine gelenAydın İnal
Türk Coğrafya Kurumu Başkanı
Görev süresi
20 Mayıs 1999 - 28 Mayıs 2001
Yerine geldiğiİsmail Yalçınlar
Yerine gelenİ. Yaşar Hacısalihoğlu
Kişisel bilgiler
Doğum 8 Mart 1933 (91 yaşında)
Malatya, Türkiye
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi
Mesleği Coğrafya Profesörü, Akademisyen

Prof. Metin Yaşar Tuncel (d. 8 Nisan 1933, Malatya), Türk coğrafyacı.[1] 1982-1987 yılları arasında Erciyes Üniversitesi rektörlüğünü yaptı.[2]

Annesi Müveddet Hanım, babası Hakkı Bey'dir. Tuncel, ilkokulu İliç'te okudu, ortaokula Erzincan'da başladı, ancak babasının tayini ile Tokat'ta Tokat Ortaokulunda devam etti. Ortaokulu Malatya'da bitirdi ve liseye de Malatya'da devam etti. Liseyi bitirdikten sonra 1952 yılında İstanbul Üniversitesi'nde Coğrafya bölümüne başladı. 1972 yılında aynı üniversitede ders vermeye başladı. Bu derslere 1982 yılında Erciyes Üniversitesi rektörü olana dek devam etti, rektörlük görevi sona erdikten sonra İstanbul Üniversitesindeki derslerine dönerek 2000 yılına dek bu üniversitede yer aldı, ardından emekli oldu.[1][3]

Kaynakça

  1. ^ a b 100. YILINDA TÜRKİYE'DE COĞRAFYACILAR Türkiye Coğrafyacı Biyografileri (1915-2015) (PDF). TÜRK COĞRAFYA KURUMU YAYINLARI. Kasım 2017. ss. 183-187. 26 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Erciyesi Üniversitesi Önceki Dönem Rektörleri". 15 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2024. 
  3. ^ Suna Doğaner (2002). "COĞRAFYADA ÖRNEK BİR İNSAN: PROF.DR. METİN TUNCEL" (PDF), 10. İstanbul Üniversitesi. ss. 1-31. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, 1950 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Gazetecilik Enstitüsü adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk iletişim fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

Fatih Üniversitesi, Büyükçekmece, İstanbul'da yerleşik vakıf üniversitesiydi. Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından 18 Ocak 1996'da kuruldu. Açılışını dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirdi. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. Dokuz üyesi bulunan Mütevelli Heyeti ile yönetilmekteydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine; Büyükçekmece 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Fatih Üniversitesi'nin kurucusu Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'na kayyum atandı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatıldı. Öğrencileri çeşitli üniversitelere yerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Erinç</span> Türk coğrafyacı

Sırrı Erinç, Türk coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır Üniversitesi</span> Iğdırda kurulu devlet üniversitesi

Iğdır Üniversitesi, 2008 yılında Iğdır'da kurulmuş devlet üniversitesidir.

İsmail Yüksek ; Antalya Bilim Üniversitesi (ABÜ) Rektörü, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) eski Rektörü, Makine Mühendisi, Türk bilim insanı.

Erkan İbiş,, tıp doktoru, nükleer tıp uzmanı, akademisyen, İstinye Üniversitesi Rektörü, eski Ankara Üniversitesi rektörü.

Mehmet Besim Darkot, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk büyük coğrafyacılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Özer</span> Türk siyasetçi

Mahmut Özer Türk Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, akademisyen ve bürokrattır. Özer, halen Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı görevini yürütmektedir. Eski Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanıdır. 4 Haziran 2023 tarihinden beri AK Parti 28. Dönem Ordu Milletvekilidir.

Reşat İzbırak, Türk coğrafyacı. Cumhuriyet döneminin ilk büyük coğrafyacılarından ve Türkiye'de çağdaş coğrafyanın kurucularından biridir.

Mustafa Şahin, Türk doktor, akademisyen ve Selçuk Üniversitesi eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Tabakoğlu</span>

Erhan Tabakoğlu, Türk tıp doktoru, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de üniversiteler</span> Türkiyede yükseköğretime genel bakış

Günümüzdeki teşkilat ve statüye sahip üniversiteler Türkiye'de, 1863’te kurulan Dârülfünunla başlar. Avrupa üniversitelerinde eğitim öğretim kilisenin kontrolü altındaki teolojiye dayanmasına rağmen Türklerin Selçuklu, Osmanlı ve daha pek çok değişik dönemlerde kurduğu çeşitli statülerdeki üniversiteler de pozitif bilimlerin de okutulması bakımından üniversite olarak bilimsel kariyerini başından günümüze kadar muhafaza etti. Bu sebeple Türkiye’de modern üniversitelerin ilki olan İstanbul Üniversitesi, 1453 senesinde Fatih Sultan Mehmed'in din ilimleri yanında fen ilimlerinin de okutulması için kurduğu Fatih Külliyesi'ne dayanmakta olup, beş asırlık bir geçmişe sahiptir.

Ömer Torlak Türk akademisyen ve bürokrat.

Aydın İnal, Türk tıp profesörü ve eski Erciyes Üniversitesi rektörü. Annesi jinekolog Dr. Emine Münevver İnal ve babası jinekolog Dr. Samih İnal'dır. Samih İnal Demokrat Parti Gaziantep Milletvekilliği yapmıştır. Eşi Fatma İnal, kızı Esra İnal, oğlu Kemal İnal'dır.

Metin Aksoy, Türk akademisyen.

Melih Bulu, Türk akademisyen ve siyasetçi. 2016-2019 yılları arasında İstinye Üniversitesi kurucu rektörlüğü, 2020-2021 yılları arasında ise Haliç Üniversitesi rektörlüğü ve 2021'de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü görevlerinde bulundu.

Prof. Dr. Metin Gürkanlar, Türk akademisyen, eski rektör.

Prof. Dr. Ahmet Zeki Yılmaz Türk tıp akademisyeni, genel cerrah, Erciyes Üniversitesi'nin eski rektörü.

Özgür Çengel, Türk akademisyen. İstanbul Galata Üniversitesi eski rektörüdür.