İçeriğe atla

Metin Hepgüler

Metin Hepgüler (d. 1931, İstanbul) Türk mimar.

Yaşamı

1931 yılında İstanbul'da doğan Metin Hepgüler İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden 1953 yılında mezun oldu. 1955 ile 1965 yılları arasında Doğan Tekeli ve Sami Sisa ile ortak olarak çalıştı.[1] Bu dönemde Türkiye mimarlık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan İstanbul Manifaturacılar Çarşısı mimari proje yarışmasına Doğan Tekeli ve Sami Sisa ile 1959 yılında katıldı ve birincilik ödülünü kazandılar. Yapı 1960 ile 1967 yılları arasında inşa edilmiştir.[2] 1117 adet dükkân, sosyal birimler, restaurantlar ve diğer hizmet birimleri ile İstanbul Manifaturacılar Çarşısı yapısı Türkiye mimarlık tarihinin oldukça önemli yapıtlarından birisi olarak nitelendirilmektedir. Yaklaşık 10.000 kişinin çalıştığı çarşıda 2.300 işyeri de faaliyet göstermektedir.[3]

Doğan Tekeli ve Sami Sisa ile ortaklığının sona ermesinin ardından, 1966 yılında MHM (Metin Hepgüler Müessesesi olarak) firmasını kurdu. 1966 yılından itibaren başta Suudi Arabistan olmak üzere İran, Libya, Dubai, İsviçre gibi ülkelerde birçok tasarım gerçekleştirdi. Halen International Turkish Architects Corporation adındaki mimarlık ofisi üzerinden mimarlık yapmaya devam etmektedir.[1]

Kitapları

  • 2004: Metin Hepgüler Projects & Realizations 1953-2004[4]

Projelerinden seçmeler

Kaynakça

  1. ^ a b "Metin Hepgüler". Arkitera.com. 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  2. ^ "Proje Yarışmalarında Kazanılan Birincilik Ödülleri". Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı web sitesi. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  3. ^ "İstanbul Manifaturacılar Çarşısı Mimari Yarışma Projesi". Arkitera.com. 6 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  4. ^ "Metin Hepgüler Projects & Realizations 1953-2004". Arkitera.com. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Doğan Hasol,, mimarlık doktoru, yüksek mühendis mimar. Mimarlık, kentleşme, kent ve mimarlık sosyolojisi gibi mimarlığın farklı alanlarında faaliyet gösteren Hasol, çağdaş Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Behruz Çinici</span> Türk mimar (1932–2011)

Behruz Çinici veya tam ismiyle Veli Behruz Çinici, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Vanlı</span> Türk mimar

Şevki Vanlı, Türk mimardır.

Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı, Doğan Tekeli ve Sami Sisa (1929-2000) tarafından İstanbul’da kurulmuş bir Türk mimarlık firmasıdır. Şirket 1954 yılında Site Mimarlık Bürosu adıyla kurulmuş, sonradan yapılandırılmasıyla Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığına dönüştürülmüştür.

Doğan Tekeli, Türk mimardır.

Doğan Erginbaş, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Utkular</span>

İsmail Utkular Türkiye mimarlık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan İstanbul Radyoevi’nin mimarıdır. Ayrıca Çanakkale Şehitleri Anıtı’nı da tasarlayan mimarlardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Erol</span>

Nevzat Erol Türk mimar. En tanınmış eseri İstanbul Belediye Sarayı'dır.

Nişan Yaubyan, Türkiye Ermenisi yüksek mimar, mühendis ve öğretim görevlisidir.

Yılmaz Sanlı Türk mimar. Türkiye mimarlık tarihinde oldukça öneme sahip Tekel Genel Müdürlük Binası'nın mimarıdır.

Yalçın Emiroğlu, Türk mimar.

AHE Mimarlık veya tam ismiyle AHE Mimarlık ve Şehircilik Atölyesi Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Hande Suher, Yalçın Emiroğlu ve Altay Erol tarafından 1957 yılında İstanbul'da kurulmuş bir mimarlık ofisidir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kurulmuş ilk büyük mimarlık ofisi olması nedeniyle de Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Manifaturacılar Çarşısı</span>

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı veya kısa ismiyle İMÇ Atatürk Bulvarı’nın Bozdoğan Kemeri ile Unkapanı arasındaki bölgesinde yer alan ve 1.117 adet dükkândan oluşan bir çarşıdır.

Yüksel Okan Türk mimardır. Türkiye mimarlık tarihinin en önemli örneklerinden kabul edilen Büyük Ankara Oteli’nin mimarıdır.

<span class="mw-page-title-main">SSK Zeyrek Tesisleri</span> Türkiyede kamu binası

SSK Zeyrek Tesisleri İstanbul ili Fatih ilçesi, Atatürk Bulvarı üzerinde Zeyrek semtindeki Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) eski müdürlük binasıdır. Kurumun kapatılmasıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı hizmet birimi olarak kullanılmaktadır. İstanbul Manifaturacılar Çarşısı karşısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Tayla</span>

Hüsrev Tayla Türk mimar. En çok Ankara'da yer alan Kocatepe Camii ve İstanbul'da yer alan Şakirin Camii tasarımlarıyla tanınmıştır.

Sedat Gürel Türk mimar ve öğretim görevlisi. Mimarlık alanından en önemli ödüllerden birisi kabul edilen Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü 1989 yılında kazanmıştır.

Ulusal Mimarlık Ödülleri veya Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında beri her iki yılda bir düzenlene bu etkinliklerin amacı hem Türkiye’de mimarlık mesleğini hem mimarlığı kültürel olarak geliştirme hedefini gütmektedir.

Sinan Ödülü veya Mimar Sinan Büyük Ödülü veya Ulusal Mimarlık Ödülleri Büyük Ödülü Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen en önemli mimarlık ödülüne verilen isimdir.