İçeriğe atla

Metin Göktepe

Metin Göktepe
Metin Göktepe'nin mezar başında gerçekleşen anması, 2020
Doğum10 Nisan 1968
Gürün, Sivas
Ölüm8 Ocak 1996 (27 yaşında)
Alibeyköy, Eyüpsultan, İstanbul
Mezun olduğu okul(lar)İstanbul Üniversitesi
MeslekGazeteci
Etkin yıllar1992-1996
İşverenEvrensel gazetesi

Metin Göktepe (10 Nisan 1968; Gürün, Sivas - 8 Ocak 1996, Eyüpsultan, İstanbul), Türk gazeteci. 8 Ocak 1996'da İstanbul'da gözaltında işkence yapılarak öldürülen Evrensel gazetesi muhabiriydi.

Yaşamı

Metin Göktepe, 10 Nisan 1968'de Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde dünyaya geldi. Yaşamının ilk 11 yılını burada geçiren Göktepe, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan, 8 çocuklu bir ailenin 7. çocuğuydu. İlkokulu, köyün tek okulunda, birleştirilmiş sınıfta okuyan Göktepe, abla ve ağabeylerinin yıllara yayılan göçünün ardından 1979'da annesi ve babasından hemen önce küçük kardeşi Aziz ile birlikte İstanbul'a geldi. Aynı yıl Esenler’deki Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu’na kaydoldu ve 5. sınıfı burada okudu. Ortaokula o zamanki adıyla Esenler Lisesi’nde başladı ve liseyi de burada okuyarak şimdiki adıyla İbrahim Turhan Anadolu Lisesi’nden 1986’da mezun oldu. Lisede de başarılı bir öğrenci olan Göktepe, mezun olduktan sonra bir yıl dershaneye devam etti ve buradaki başarısıyla, kardeşinin de dershaneye gitmesini sağladı. Yaz tatillerinde çalışarak harçlığını çıkaran ve böyle okuyan Göktepe, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'ne girdi. Bu sırada fabrikada çalışan ablası, ağabeyi ve 1986’dan itibaren kültürel ve sosyal faaliyetlerine katıldığı dernek[] sayesinde siyasetle tanıştı. Göktepe, üniversitede öğrenci gençlik mücadelesinin aktif bir üyesi oldu. Gazeteciliğe 1992 yılında "Gerçek" adlı bir dergide başladı, daha sonra 1995 yılında da Evrensel gazetesinde muhabirlik yapmaya başladı.

Ölümü

8 Ocak 1996 tarihinde, cezaevinde öldürülen iki tutuklunun cenazelerini muhabir olarak takip ederken toplu halde gözaltına alınan bin kişi arasındaydı.[1] 1000 kişiye yakın insanla gözaltına alındıktan sonra "gazeteciye özel muamele" diyen polis memurları tarafından dövülerek öldürülen Göktepe'nin ölümü, büyük yankı uyandırmıştı. Dönemin içişleri bakanı Teoman Ünüsan, 11 Ocak 1996 günü 32. Gün programında, "Konuyla ilgili tam bilgim yok. Ancak son gelen bilgiler, Metin Göktepe'nin duvardan düşerek öldüğü şeklindedir." diye bir açıklama yaptı. Daha sonra, duvardan düştüğü iddia edilen muhabirin gözaltında dövülerek öldürüldüğü -kamuoyu baskısıyla- kabul edilmek zorunda kalındı.[] Dönemin İçişleri Bakanı, savunduğu bu tez çürütülünce Fadime Göktepe'den özür dilemiş, ancak Göktepe'nin annesi bu özrü kabul etmeyerek sorumluların yargılanmasını talep etmişti.[2] Bir şehirden diğer bir şehre gönderilerek 4 yıl devam eden davada, 1999 yılının Şubat ayında gerçekleşen duruşmada alınan kararla, 11 memurdan altısı hakkında 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Daha sonra usul bakımından iptal edilen bu karar, temyiz edildi. 5 Mayıs 1999'da Yargıtay, 6 sanıktan cezası onaylanmış 5 emniyet amiri hakkındaki hükmü de esastan bozdu.[3] Kamuoyunda "Rahşan affı" diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanan polisler, toplam 1 yıl 8 ay hapis cezası hüküm giydiler. Metin Göktepe, o tarihe kadar gözaltında öldürülmüş bütün gazeteciler arasında, katillerinin suçu mahkeme kararı ile onaylanan ilk gazeteci oldu.[4]

Sanatçı Ferhat Tunç'un 1997 yılında piyasaya sürülen 'Kayıp' albümünde bulunan 'Metin'e Ağıt' parçası Göktepe'ye yapılan bir parçadır.

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri

18. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri töreninde ödül kazananlar. Eli yumruk şeklinde havada olan Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe'dir.

Göktepe'nin anısına 1998 yılından itibaren doğum günü olan her yılın 10 Nisan günü verilen gazetecilik ve basın özgürlüğü ödülleridir. Ödül Göktepe'nin anısını yaşatmak, iletişim özgürlüğünü hayata geçirmek, bilgi özgürlüğünü korumak, temel hak ve özgürlüklerindeki ihlalleri kamuoyuna haber, yorum ve eleştiri ile duyurmak, genç gazetecileri teşvik etmek ve gazetecilik sorumluluk bilincinin yerleşmesi için çaba gösteren gazetecileri desteklemek amacıyla yazılı haber, görüntülü haber, fotoğraf, yerel gazetecilik gibi çeşitli dallarda tören eşliğinde verilir.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Alpman, Nazım (8 Şubat 1998). "Bir "Özel Muamele" öyküsü". Milliyet gazetesi. s. 22. Erişim tarihi: 4 Şubat 2012. []
  2. ^ "Anne Göktepe 'Özürleri kabul etmiyorum'". Milliyet gazetesi. 29 Ocak 1996. s. 13. Erişim tarihi: 4 Şubat 2012. Yüreğim yanıyor, katillerin cezalandırılmalarıı gerekir. Dilenen özürleri katiller cezalandırılıncaya kadar kabul etmiyorum. []
  3. ^ "Göktepe davasında cezadan tahliyeye..." Milliyet gazetesi. 29 Ocak 2000. s. 13. Erişim tarihi: 4 Şubat 2012. []
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2016. 
  5. ^ "Göktepe Ödülleri". Metingoktepe.com. 25 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>BirGün</i> Gazete

BirGün, Türkiye'de günlük olarak yayımlanan ulusal bir gazete.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink</span> Türkiye Ermenisi gazeteci (1954–2007)

Hrant Dink, Türkiye Ermenisi gazeteci.

<i>Evrensel</i> (gazete) 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiyede günlük yayımlanan bir gazete

Evrensel, 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiye'de günlük yayımlanan bir gazetedir.

Faruk Balıkçı, Kürt gazeteci.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 1952'de İstanbul'da kurulmuş olan gazetecilik mesleğini icra eden kişilerin oluşturduğu sendika.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

Nail Güreli, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Şener</span> Türk gazeteci

Nedim Şener, Türk gazeteci ve yazardır.

Belma Akçura, Türk araştırmacı gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri</span> Metin Göktepenin anısına, doğum günü olan 10 Nisanda verilen gazetecilik ödülleri

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri, 8 Ocak 1996 tarihinde gözaltında iken polisler tarafından öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin anısına 1998 yılından itibaren doğum günü olan her yılın 10 Nisan günü verilen gazetecilik ve basın özgürlüğü ödülleridir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Haber Ajansı</span> Türk Haber Ajansı

Dicle Haber Ajansı (DİHA), genellikle İran, Irak Suriye ve Türkiye'deki Kürtler hakkında yayın yapan haber ajansı. Mart 2012'de Sınır Tanımayan Gazeteciler 27 DİHA muhabirinin cezaevinde olduğunu açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Göksel Göksu</span> Türk gazeteci

Göksel Göksu, gazeteci, feminist.

<i>Gazete Duvar</i>

Gazete Duvar, Ağustos 2016'da yayın hayatına başlayan internet gazetesi. Gazete Duvar'ın sahibi, Türkiye’nin ilk vicdani retçilerinden Vedat Zencir'dir. Gazete Duvar'ın Genel Yayın Yönetmeni ise 16 Mart 2022'de beri Barış Avşar'dır. Gazete Duvar, 2019 yılında gazeteci Cansu Çamlıbel yönetiminde Duvar English adıyla İngilizce yayına başladı.

Erk Acarer, Türk gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Sönmez</span>

Selahattin Sönmez, Türk gazeteci, fotoğrafçı, foto muhabiri, yazar.

Gazetecilik Meclisi Girişimi, Türkiye'de gazetecilik kapsamında faaliyet yürüten sosyal girişim. 1998 yılında örgütlenme faaliyetlerine başlayan girişim "gazetecilik örgütlenmesini özendirmesinden" kaynaklı 2001 yılında Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü kazandı.

Cumhur Çatkaya, Türk gazeteci.

Mustafa Orhan Taşanlar, Türk polis, bürokrat, vali, eski İstanbul Emniyet Müdürü.

Ercan Arslan, Türk gazeteci, foto muhabiri.

Namık Durukan, Türk gazeteci ve muhabir.