İçeriğe atla

Meteris Mezarlığı

Meteris Mezarlığı, Elazığ'da bulunan tarihi bir mezarlıktır.

Tarihi Harput şehrinin 2 km. kuzeyinde, Pertek yolu üzerinde bulunan mezarlığın yapım tarihi bilinmemektedir. 1982 yılında Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.

Mezarlıkta iki taş sanduka bulunmaktadır. Bunlar Hicri 1283 ve 1202 tarihlidir.

Definler

  • Osman Bedrettin (1858-1922), Harput'ta tanınmış mutasavvıf
  • Kazım Ağel (1894-1967), Osmanlı'nın son döneminde yetişmiş sufi, din alimi ve eğitmen
  • Hulusi Yahyagil (1896-1986), Türk subay

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elazığ (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Elazığ, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzası'nda bulunan, on bir ilçeden oluşan il. Konumu itibarıyla; ili doğudan Bingöl, kuzeyden Keban Baraj Gölü aracılığıyla Tunceli, güneyden Diyarbakır, batı ve güneybatıdan Karakaya Baraj Gölü vasıtasıyla Malatya, kuzey batıdan Erzincan illerinin arazileri çevrelemektedir. İlin sınırları 8.327 km²'si kara, 826 km²'si baraj ve doğal göl olmak üzere toplam 9153 km²'lik alanı kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elazığ</span> Elazığ ilinin merkezi olan şehir

Elazığ, Türkiye'nin Elazığ ilinin merkezi ve bölgenin en eski kentlerinden biridir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harput</span> Antik bir kent

Harput, Elazığ'da bulunan bir antik kenttir. MÖ 20. yüzyıldan beri yerleşimin bulunduğu Harput, tarih ve kültürüyle adeta Yukarı Fırat bölgesini temsil eder. İslam hakimiyeti öncesi ve sonrasında pek çok medeniyete ev sahipliği yapan şehir bu medeniyetlerden günümüze ulaşan eserleriyle açık hava müzesi gibidir ve önemli bir turizm merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Harput Kalesi</span>

Harput Kalesi, Urartular tarafından dikdörtgen bir plan üzerine kurularak yapılmış olan mimari yapıdır. Şu anki Elazığ il sınırları içerisindeki tarihi Harput mahallesinde bulunmaktadır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Rivayete göre yapımında kullanılan harca su yerine süt eklenmiştir bu nedenle "Süt Kalesi" olarak da adlandırılır. Yine bir rivayete göre, Süt Kalesi harcında su yerine süt kullanılma sebebi dönemde yaşanan su kıtlığı olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Çubukoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Çubukoğulları Beyliği, Selçuklu emirleri Çubuk Bey (1085-1092) ve oğlu Mehmed Bey tarafından 1085-1112 arasında Fırat Nehri'nin batısında Palu, Genç arasını, Çemişgezek, Eğin, Arapgir ve civarını fethederek kurulan Türk beyliğidir. Beyliğin merkezi Harput'tu. Çubuk Bey'in Harput Ulu Camii'nin bahçesinde heykeli bulunmaktadır. Çubukoğulları Beyliği, 1112'de Artuklu Beyliği hakimiyeti altına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Harput Ulu Camii</span>

Harput Ulu Cami, Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından 1156 - 1157 yılları arasında günümüzde Elazığ ili sınırı içindeki Harput'ta yaptırılan cami. Anadolu'daki en eski camilerden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karacaahmet Mezarlığı</span> İstanbulun Üsküdar ilçesindeki bir mezarlık

Karacaahmet Mezarlığı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan İstanbul'un en büyük ve aynı zamanda en eski mezarlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Ulu Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Diyarbakır Ulu Cami, Diyarbakır Kalesi'nin surları üzerinde Harput Kapısı ile Mardin Kapısı'nı birleştiren eksenin batısında yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Şevki Subaşı</span> Türk asker

Yakup Şevki Subaşı, Türk asker. Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı'nda görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Artuklu Beyliği</span> Güneydoğu Anadoluda hüküm sürmüş bir Türk beyliği (1102–1409)

Artuklu Beyliği ya da diğer adıyla Artuklular, Harput, Mardin ve Hasankeyf bölgelerinde 1102-1409 yılları arasında hüküm sürmüş bir Oğuz Türkmen beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Zincirlikuyu Mezarlığı</span> İstanbulda bir mezarlık

Zincirlikuyu Mezarlığı, eski adıyla Zincirlikuyu Asrî Mezarlığı, İstanbul'un Şişli ilçesinin Esentepe mahallesi sınırları içerisinde bulunan bir Müslüman mezarlığıdır. Esentepe ile Levent arasında, bulunduğu Zincirlikuyu semtiyle aynı adı taşıyan mezarlığın bakımı ve işletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Ana giriş kapısı Nispetiye Caddesi-Büyükdere Caddesi bağlantı yolu üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Dallıca, Elazığ</span> Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı köy

Dallıca, Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Cebeci Asri Mezarlığı</span> Ankarada mezarlık

Cebeci Asri Mezarlığı, Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Gültepe mahallesinde bulunan bir mezarlıktır. Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'ndan sonra en büyük mezarlıktır.

Kazım Ağel, Osmanlı'nın son döneminde yetişmiş sufi, din alimi ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Şefik Gül Kültür Evi</span>

Şefik Gül Kültür Evi, Elazığ'da Harput Antik Kenti'nde bulunan tarihi 18. yüzyıl sonlarına inşa edilen konağın restore edilmesiyle oluşturulan müze.

Mustafa Temizer, Türk akademisyen, Fırat Üniversitesi Kurucu Rektörü.

Karekin Deveciyan, Türk-Ermeni zoolog ve yazar. Düyûn-ı Umûmiye'de uzun yıllar görev aldı. Balıkçılık ile ilgili kurumlarda farklı kademelerde çalıştı. Balık ve balıkçılık üzerine kavram ve terim çalışmaları yaptı. Daha çok Türkiye'de Balık ve Balıkçılık adlı 1915 tarihli eseriyle tanındı. Kendisi aynı zamanda Fransız siyasetçi Patrick Devedjian'ın dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">Harput Ermenileri</span>

Harput, asırlardır büyük çoğunluğunu Ermeniler'in oluşturduğu azınlıklara yurt olmuştur. Bölgeye muhtemelen M.Ö. 6. Yüzyıl civarlarında yerleşen Ermeniler bölgenin Arap ve Türk müslümanlarca alınmasından sonra onların bir tebaası olarak yaşadılar. Kendilerine ait din ve kültürleriyle Elazığ'da derin izler bıraktılar. 1915 yılında Tehcir Kanununun çıkmasıyla Suriye'nin kuzeyine ve ABD'ye zorunlu göçe tabi tutulan Harput'lu Ermeniler, günümüz Modern Türkiye'sinde hiçbir etnik baskı görmeden hayatlarını sürdürmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Harput köftesi</span>

Harput köftesi bir tür içli köftedir. Yapılış tarihi 17. yüzyıla kadar uzanır. Harput köftesi, Elazığ ve yöresinde bayram başta olmak üzere özel günlerde hazırlanır. Bulgurlu harç ve kıymalı içle her biri fındık büyüklüğünde yapılıp daha sonra tekerlek gibi yanlarından basık şekilde hazırlanır. Köfteler, ocakta tereyağı, ev salçası, kekik ve suyla yapılan sosta pişirilir. Tercihe göre soslu veya süzülerek ikram edilir.

Mehmed Nuri Efendi, -, Osmanlı siyasetçi.