İçeriğe atla

Meteoroloji istasyonu

Mildura Havaalanı, Victoria, Avustralya'daki hava durumu istasyonu.

Meteoroloji istasyonu, hava tahminleri için bilgi sağlamak amacıyla atmosferik koşullarını ölçen alet ve ekipmanlara sahip, karada veya denizde bulunan bir tesistir.Alınan ölçümler arasında sıcaklık, atmosferik basınç, nem, rüzgar hızı, rüzgar yönü ve yağış miktarları bulunur. Rüzgar ölçümleri mümkün olduğu kadar az engelle birlikte yapılırken, sıcaklık ve nem ölçümleri doğrudan güneş ışınımından veya güneşlenmeden uzak tutulur. Manuel gözlemler günde en az bir kez alınırken, otomatik ölçümler en az saatte bir kez alınır. Denizdeki hava koşulları, deniz yüzey sıcaklığı (SST), dalga yüksekliği ve dalga periyodu gibi biraz farklı meteorolojik nicelikleri ölçen gemiler ve şamandıralar tarafından alınır. Sürüklenen hava durumu şamandıralarının sayısı, demirli versiyonlarından önemli miktarda fazladır.

Hava durumu aletleri

NOAA, Wake Adası limanındaki hava istasyonu, rüzgar hızı ile ilgili verileri ölçer ve iletir, atmosferik basınç, hava sıcaklığı ve gelgits.

Tipik hava durumu istasyonları aşağıdaki araçlara sahiptir:

  • Termometre hava ve deniz yüzeyi sıcaklığını ölçmek için.
  • Barometre, atmosferik basınç ölçümü için.
  • Higrometre nemi ölçmek için.
  • Rüzgar hızını ölçmek için Anemometre.
  • Piranometre, güneş radyasyonu ölçümü için.
  • Yağmur göstergesi belirli bir süre boyunca sıvı yağışını ölçmek için.
  • Rüzgar çorabı genel rüzgar hızını ve rüzgar yönünü ölçmek için.
  • Rüzgar gülü, aynı zamanda rüzgar gülü veya rüzgar gülü olarak da adlandırılır: rüzgarın hangi yöne estiğini gösterir.
  • Buharlaşma tavası buharlaşmayı ölçmek için.

Buna ek olarak, belirli otomatik havaalanı meteoroloji istasyonları'nda aşağıdakiler de dahil olmak üzere ek araçlar kullanılabilir:

  • Düşen yağışları tanımlamak için Mevcut hava durumu sensörü.
  • Disdrometer damla boyutu dağılımı ölçümü için.
  • Transmissometer görünürlüğü ölçmek için.
  • Seilometre bulut tavanını ölçmek için.

Daha gelişmiş istasyonlar ayrıca ultraviyole indeksi, yaprak ıslaklığı, toprak nemi, toprak sıcaklığı, göletler, göller, dereler veya nehirlerdeki su sıcaklığı ve bazen diğer verileri de ölçebilir.

Maruziyet

Otomatik Yüzey Gözlem İstasyonu'lar Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık alıntı yapılan hava durumu raporlarının kaynağıdır. tüm büyük şehirlerdeki ve çoğu küçük şehirdeki havalimanları

Elementlere doğrudan maruz kalmayı gerektiren cihazlar (anemometre, yağmur ölçer) dışında, cihazlar, doğrudan güneş ışığını termometreden uzak tutmak ve higrometreyi rüzgardan uzak tutmak için genellikle bir Stevenson ekranı olan havalandırmalı bir kutuya yerleştirilmelidir. Enstrümantasyon, periyodik kayıt yapılmasına izin verecek şekilde özelleştirilebilir, aksi takdirde kayıt tutmak için önemli miktarda manuel emek gerekir. Verilerin METAR gibi bir formatta otomatik olarak iletilmesi de, birçok hava durumu istasyonunun verilerinin hava durumu tahmini için gerekli olması nedeniyle tercih edilir.

Kişisel meteoroloji istasyonu

Çatıya monte meteoroloji istasyonu aletleri

Kişisel hava durumu istasyonu, özel bir kişi, kulüp, dernek veya işletme tarafından işletilen bir dizi hava durumu ölçüm cihazıdır (hava durumu verilerinin elde edilmesi ve dağıtılmasının kuruluşun ticari faaliyetinin bir parçası olmadığı durumlarda). Kişisel hava istasyonları daha gelişmiş hale geldi ve hava koşullarını ölçmek için birçok farklı sensör içerebiliyor. Bu sensörler modeller arasında değişiklik gösterebilir ancak çoğu rüzgar hızını, rüzgar yönünü, dış ve iç sıcaklıkları, dış ve iç nemi, barometrik basıncı, yağış miktarını ve UV veya güneş ışınımını ölçer. Mevcut diğer sensörler toprak nemini, toprak sıcaklığını ve yaprak ıslaklığını ölçebilir. Kişisel hava durumu istasyonlarının kalitesi, sayısı ve yerleşimi büyük ölçüde farklılık gösterebilir; bu da hangi istasyonların doğru, anlamlı ve karşılaştırılabilir veriler topladığının belirlenmesini zorlaştırır. Kapsamlı sayıda perakende hava durumu istasyonları mevcuttur.

Kişisel hava durumu istasyonları genellikle toplanan verilerin okunmasını sağlayan dijital bir konsol içerir. Bu konsollar, verilerin görüntülenebildiği, saklanabildiği ve web sitelerine veya veri alma/dağıtım sistemlerine yüklenebildiği kişisel bir bilgisayara arayüz oluşturabilir. Kullanıcılar tarafından tamamen özelleştirilebilecek şekilde tasarlanmış Açık kaynak hava durumu istasyonları mevcuttur.[1]

Kişisel meteoroloji istasyonları yalnızca sahibinin eğlenmesi ve eğitimi için çalıştırılabilirken, bazı sahipler sonuçlarını başkalarıyla paylaşabilir. Bunu, verileri manuel olarak derleyip dağıtarak, verileri İnternet üzerinden dağıtarak veya verileri amatör radyo aracılığıyla paylaşarak yaparlar. Vatandaş Hava Durumu Gözlemci Programı (CWOP), kişisel hava istasyonlarından bilgi paylaşımını kolaylaştıran bir hizmettir. Bu veriler yazılım, kişisel bilgisayar ve internet bağlantısı (veya amatör radyo) kullanılarak gönderilir ve Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS) gibi gruplar tarafından Sayısal hava durumu tahmini oluşturulurken kullanılır. CWOP'a veri gönderen her hava durumu istasyonunun, o istasyon tarafından gönderilen verileri gösteren ayrı bir Web sayfası da olacaktır. Weather Underground İnternet sitesi, verilerin dünyanın her yerindeki diğer kişilerle gönderilmesi ve paylaşılması için bir başka popüler sitedir. CWOP'ta olduğu gibi, Weather Underground'a veri gönderen her istasyonun, gönderilen verileri gösteren benzersiz bir Web sayfası vardır. Birleşik Krallık'ın Met Office Hava Durumu Gözlemleri Web Sitesi (WOW) de bu tür verilerin paylaşılmasına ve görüntülenmesine izin verir.

Kaynakça

  1. ^ Verbelen, Yannick (2016). "WeatherStation 3". CircuitMaker. 16 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2017. Ürün yazılımı aktif olarak geliştirilme aşamasındadır ve kullanıcılar Github'daki depoyu çatallayarak buna katkıda bulunmaya teşvik edilirler. Donanımı daha da geliştirmeye ve onu ticari olarak kullanılabilir hale getirmeye yönelik bir girişim, OpenObservatory yan projesi olarak devam ediyor. 

[1]

  1. ^

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr</span> Yüksek basınç alanından Alçak basınç alanı arasındaki yatay yönlü hava hareketi

Rüzgâr ya da yel, hava veya diğer gazların gezegen yüzeyine göre doğal hareketidir. Rüzgârlar, onlarca dakika süren fırtına’lardan, kara yüzeylerinin ısınmasıyla oluşan ve birkaç saat süren yerel meltemlere, Dünyanın iklim bölgeleri arasındaki güneş enerjisinin soğurulma farkından kaynaklanan küresel rüzgârlara kadar çeşitli ölçeklerde oluşur. Büyük ölçekli atmosferik dolaşımın iki ana nedeni, ekvator ve kutuplar arasındaki farklı ısınma ve dünyanın dönüşüdür. Tropik ve subtropik bölgelerde, arazi ve yüksek platolar üzerindeki alçak ısıl dolaşımlar muson sirkülasyonlarını yönlendirir. Kıyı bölgelerinde deniz meltemi/kara meltemi döngüsü yerel rüzgârları belirler. Değişken arazi yapılı bölgelerde dağ ve vadi meltemleri hakimdir.

Meteoroloji mühendisliğinin temel konusu atmosfer olayları ve atmosferdeki olayların yeryüzündeki etkileri üzerine araştırma ve eğitim yapmaktır. Meteoroloji mühendisleri çalıştığı kurumlarda geniş coğrafi alanlarda sıcaklık, yağış, basınç, nem, don vb. yönlerden meydana gelen değişmeleri inceler, bölgelerin sıcaklık, yağış, basınç, nem, uçuş, haritalarını hazırlarlar. Hava değişikliklerini önceden kestirmeye çalışır; atmosferdeki elektrik ve nem mekanizması üzerinde incelemeler yapar. Meteoroloji mühendislerinin uçuş hareket uzmanlığı, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi konularda özel sektörde çalışma imkânları giderek artmakta ve şu an hem özel sektör, hem de kamu kurum ve kuruluşlarında önemli miktarda meteoroloji mühendisi açığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meteoroloji</span> atmosfer ile ilgili disiplinlerarası bilimsel çalışma

Meteoroloji veya hava bilgisi, atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleri ile inceleyen ve bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları araştıran bir bilim dalı. Türkçeye, Fransızca météorologie sözcüğünden geçmiştir. Ayrıca meteoroloji bilimi, Dünya'daki atmosferin her türlü fiziksel, dinamik ve kimyasal durumuyla ve yeryüzüne yakın atmosfer ile etkileşimleriyle ilgilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hava durumu</span> atmosferin fiziksel koşulları

Hava durumu ya da kısaca hava, yaşam ve insan aktiviteleri üzerindeki etkisini de göz önüne almak koşuluyla atmosferin belirli bir anda, belirli bir bölgedeki hali. Bazen çoğul olarak havalar şeklinde kullanılır. Hava durumu kavramı ile genellikle uzun dönemde gerçekleşen yani iklimsel değişimler değil, atmosferdeki kısa dönemde gerçekleşen değişimler kastedilir. Gökyüzünün görüş, bulutluluk, nem, yağış, sıcaklık ve rüzgâr durumu gibi çeşitli özelliklerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal siklon</span> hızlı dönerek esen fırtına

Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz seviyesi</span> Terim

Deniz seviyesi, atmosfer ile deniz yüzeyinin birleştiği yükseklik. Deniz seviyesi, Dünya'nın bir veya daha fazla su kütlesinin ortalama yüzey seviyesidir. Yeryüzündeki tüm yüksekliklerin ve denizaltındaki tüm derinliklerin tanımlanmasında kullanılan referans seviyedir. Deniz seviyeleri birçok faktörden etkilenebilir ve jeolojik zamanlar içerisinde büyük farklılıklar gösterdiği bilinmektedir. Dünya üzerindeki herhangi bir bölgenin deniz seviyesi; gel-git, atmosfer basıncı ve rüzgâr gibi nedenlerle kısa süreli değişiklikler gösterir. Kısa vadedeki değişimler ise Dünya'nın iklim değişikliklerine bağlıdır. Örneğin; 20. yüzyılda mevcut deniz seviyesindeki yükselmenin küresel ısınmadan kaynaklandığı varsayılmaktadır. Deniz seviyesinin ölçülmesi; devam eden iklim değişikliğine ilişkin ön görüler sunabilir. Bu değişimler nedeniyle deniz seviyesini, deniz yüzeyinin uzun vadedeki tüm hareketlerinin ortalaması alınarak hesaplanmış olan ortalama deniz seviyesi şeklinde tanımlamak daha doğru olur. Ortalama deniz seviyesi, uluslararası şekilde MSL kısaltması ile gösterilir. Türkçe yayınlarda zaman zaman ODS kısaltması kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yağmur</span>

Yağmur, atmosferik su buharından yoğunlaşan ve daha sonra yerçekiminin etkisiyle düşen su damlacıklarıdır. Yağmur, su döngüsünün önemli bir bileşenidir ve Dünya'daki tatlı suyun çoğunun birikmesinden sorumludur. Hidroelektrik santralleri, mahsul sulama ve birçok ekosistem türü için uygun koşullar için su sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Dünya atmosferi</span> Dünyayı saran gaz tabakası

Atmosfer veya havaküre, Dünya'nın kütleçekimi ile gezegenin çevresini sarmalayan gaz tabakası. Yaklaşık %78'i azot, %21'i oksijen, %0,93 argon, %1 su buharı ve kalan kısmı diğer bazı gazların karışımından oluşmuştur. Bu gaz karışımına genel olarak hava adı verilir. Atmosfer, Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü nedeniyle kutuplarda ince (alçak), Ekvator'da geniştir.

<span class="mw-page-title-main">Yağış</span> havadaki su buğusunun yoğunlaşma sonunda sıvı ya da katı durumda yere düşmesi

Yağış, hava kütlelerinin soğuk bir hava tabakası ile karşılaşarak, soğuk bir yerden geçerek ya da yükselerek soğuması sonucunda içerisindeki su buharının yoğuşarak sıvı veya katı halde yeryüzüne inmesi olayıdır. Plüvyometre adı verilen bir âletle ölçülür. Yıllık yağış miktarı mm, cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise kg/m² ile ifade edilir. Yıllık toplam yağış miktarının bir alanda oluşturduğu yükseklik baz alındığı için uzunluk birimleriyle ifade edilir. Birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar yağmur, kar, graupel, dolu ve sulusepkendir.

<span class="mw-page-title-main">Çiy</span>

Çiy, havadaki su buharının soğuk bir yüzey üzerinde sıvı hale geçmesi sonucu oluşan su damlacıkları. Atmosferik sınır tabakadaki hava parselinin aktüel buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait doymuş buhar basıncından daha yüksek olması sonucu, havadaki su buharının soğuk bir yüzey üzerinde yoğunlaşarak sıvı faza geçmesidir. Bahar aylarında bulutsuz gecelerde gerçekleşen radyasyon kaybı, yeryüzeyine temas eden ince bir hava tabakasında fazlaca soğumaya neden olur ve çiy de genellikle bu durumda -nem, sıcaklık ve basınç koşulları da uygunsa- gerçekleşir. Yer/cisim sıcaklığı donma seviyesinin altında ise, çiy yerine kırağı gerçekleşir. Çiy, meteoroloji biliminde yağış kategorisine girmez. Hatta klimatolojik rasat cetvellerinde meteorolojik hadise değil, müşahede olarak rapor edilir.

<span class="mw-page-title-main">Meteoroloji uyduları</span>

Meteoroloji uyduları, Dünya'nın çevresindeki bulutların resimlerini çeken, sıcaklık ölçümleri yapan ve bu verileri Dünya'daki merkezlere gönderen uydulardır.

<span class="mw-page-title-main">Cephe (meteoroloji)</span>

Hava cephesi, hava yoğunluğu, rüzgar, sıcaklık ve nem gibi çeşitli özelliklerin farklı olduğu, hava kütlelerini ayıran bir sınırdır. Bu farklılıklar nedeniyle bozulan ve istikrarsız olan hava koşulları çoğunlukla sınırda ortaya çıkar. Örneğin, soğuk cepheler gökgürültülü fırtına bantları ve kümülonimbus yağışları getirebilirken veya fırtına hatları öncesinde oluşabilirken, sıcak cephelerden önce genellikle tabakalı yağış ve sis gelir. Yaz aylarında, kuru hatlar denilen daha ince nem değişimleri şiddetli hava koşullarını tetikleyebilir. Her zaman rüzgarın değişmesine rağmen bazı cephelerde hiç yağış görülmez ve bulutluluk azdır.

<span class="mw-page-title-main">Muson rüzgârları</span>

Muson rüzgârları, özellikle Asya kıtası ile Hint Okyanusunun, yaz ve kış mevsiminde farklı ısınmasına bağlı olarak oluşan mevsimlik (devirli) rüzgâr. Muson kelimesi Arapça mevsim kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Su aktivitesi</span>

Su aktivitesi ya da aw substrattaki kısmi buhar basıncının standart durumdaki suyun kısmi basıncına oranıdır. Gıda bilimi alanında, standart durum çoğunlukla aynı sıcaklıktaki suyun kısmi basıncı olarak tanımlanır. Bu özel tanımı kullanarak, saf distile su tam olarak bir su aktivitesine sahiptir.Sıcaklık arttıkça, a tipik olarak artar.

<span class="mw-page-title-main">Mareograf</span> su seviyesindeki değişimleri ölçen cihazdır

Mareograf, dikey bir veriye göre deniz seviyesindeki değişimi ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Mareograf, marigraf, deniz seviyesi kaydedici ve limnimetre olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Aqua (uydu)</span>

Aqua , Dünya'nın yörüngesinde bulunan yağış, buharlaşma ve su döngüsünü inceleyen bir NASA bilimsel araştırma uydusudur. Yeryüzü Gözlem Sistemi'nin (EOS) Aura'dan sonra ikinci en büyük parçasıdır. Ardından ise Terra gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal dalga</span> tropikal bölgelerde oluşan atmosferik bir olgu

Tropikal dalga ; Atlantik Okyanusu'nun içinde ve çevresinde, kuzeyden güneye doğru hareket eden nispeten alçak hava basıncına sahip uzun bir dönence olan bir tür atmosferik yataktır. Aynı zamanda tropikal dalga tropikal bölgelerde oluşan atmosferik bir olgudur. Yüksek hava basıncı alanları ile alçak hava basıncı alanları arasında hareket ederken yoğun yağış, fırtına ve kasırga oluşumuna neden olabilir.

Sıcaklık ölçümü (termometri), anında veya daha sonra değerlendirme için mevcut yerel sıcaklığın ölçülmesi süreci olarak tanımlanır. Sıcaklık eğilimlerini değerlendirmek için tekrarlanan standart ölçümlerden oluşan veri kümeleri kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atmosferik nehir</span>

Atmosferik nehirler (AR) (İngilizce: AR (Atmospheric Rivers), romanize: Atmosferik nehirler), dünya atmosferinde (troposferde) yüksek seviyelerde su buharının taşınması sonucu oluşan su buharı akımlarıdır. Bu akımlar genellikle, ekvator yakınlarındaki okyanuslardan başlayarak kutuplara doğru hareket ederler. Atmosferik nehirler, çoğunlukla 250 ila 500 km genişliğinde ve 2000 ila 4000 km uzunluğundadır ve içerdikleri su buharı miktarı, dünyadaki tüm nehirlerin yıllık akışından daha fazla olabilir.

AccuWeather, 1962 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan bir hava durumu servisidir ve dünyanın önde gelen hava durumu sağlayıcılarından biridir. Şirket, hava durumu tahminleri ve meteorolojik bilgiler sağlamak amacıyla kurulmuştur ve uzun yıllardır bu alanda güvenilir ve doğru hizmet sunmaktadır.