İçeriğe atla

Metehi

Koordinatlar: 41°41′24″K 44°48′40″D / 41.69000°K 44.81111°D / 41.69000; 44.81111
Metehi Kilisesi ve Kral Vahtang Gorgasali'nin ata binmiş heykeli

Metehi (Metechi; Gürcüce: მეტეხი), Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yer alan tarihi bir mahalledir. Mtkvari nehrine bakan uçurumun üzerinde konumlanmıştır. Mahalle, adını verdiği Metehi Meryem'in Göğe Çıkışı Kilisesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Tarihi

Bölge, şehrin topraklarında yerleşimlerin başladığı en eski bölgelerden biriydi. Geleneksel söylentilere göre, Kral Vahtang Gorgasali, bölgeye kilise ve kralın ikametgâhı olarak hizmet veren bir kale inşa ettirmiştir; bundan dolayı, bölgeye 12. yüzyılda "sarayın etrafındaki alan" anlamına gelen "Metehi" kelimesi verilmiştir. Başka bir söylentiye göre, 5. yüzyılda şehit olan Azize Şuşanik de buraya gömülmüştür. Ancak, bu yapıların hiçbiri 1235 yılındaki Moğol istilasından kurtulamamıştır.

Metehi uçurumu ve çevresi, Rus ressam N. G. Çernetsov tarafından 1839 yılında çizilmiş. Uçurumun karşısında "Büyük Abbas Camii" görülmektedir. (1600'ler)

Gürcü Kral II. Demetre tarafından 1278 ve 1284 yılları arasında uçurumun tepesine inşa ettirilen ve hala sağlam olan Metehi Meryem'in Göğe Çıkışı Kilisesi, kubbeli Gürcü Ortodoks kilisenin sıra dışı bir örneğidir. Daha sonra hasar görmüş ve birkaç kez restore edilmiştir. Kral Rostom (r. 1633-1658), yaklaşık 3.000 asker tarafından korunan güçlü bir kale inşa ettirerek kilisenin etrafını güçlendirmiştir. 1801'de başlayan Rus yönetimi altında, kilise dini işlevini yitirmiş ve kışla olarak kullanılmaya başlanmıştır (R. G. Suny, p. 93). Kilisenin yakınlarındaki kale, 1819'da yıkılmış ve yerine Sovyet dönemine kadar kötü şöhretli bir hapishane olarak hizmet vermiş bir bina dikilmiştir. Hapishane 1938 yılında kapatılmıştır.

Geceleyin Metehi uçurumu, 2014

Büyük Temizlik sırasında, Gürcü Komünist şef Lavrenti Beriya, kiliseyi yok etmeyi amaçlamış, ancak ressam ve sanat koleksiyoncusu Dimitri Şevardnadze liderliğindeki bir grup Gürcü aydınının inatçı muhalefetiyle karşılaşmıştır. Beriya, muhalefete cevap olarak, kilisenin ölçekli maketinin insanların görebileceği şekilde müzede muhafaza edilmesinin yeterli olacağını belirtmiştir. Sonrasında Beriya, Şevardnadze'ye, kiliseyi kurtarma çabalarından vazgeçerse gelecekteki müzenin müdürü olarak atanacağını özel olarak söylemiştir. Sanatçı bu teklifi reddettiken sonra hapsedilmiş ve idam edilmiştir (Ami Knight, p. 84). Ancak bina korunmuştur. Sovyet döneminin sonraki yıllarında kilise, bir tiyatro olarak kullanılmıştır. Heykeltıraş Elguca Amashukeli tarafından yapılmış olan Kral Vahtang Gorgasali'nin atlı heykeli, 1961'de kilisenin önüne dikilmiştir.

1980'lerin sonunda, Gürcü Ortodoks Kilisesi Katolikos-Patriği II. İlia, halk tarafından desteklenen ve kilisenin Gürcü Patrikliğine restorasyonunu hedefleyen bir kampanya başlatmıştır. Tanınmış bir muhalif ve gelecek Gürcistan devlet başkanı Zviad Gamsahurdia, bu talebi desteklemek için açlık grevine başlamıştır. Kilise, yerel komünistlerin liderliğindeki direnişine rağmen 1988'de yeniden hizmete açılmıştır.

Mimarisi

Metehi kilisesinin bir başka görüntüsü

Metehi, haçlı bir küçük kubbeli kilisedir. Bu tarz, Orta Çağ boyunca kullanılan en yaygın olan stil olmasına rağmen, kilisenin doğu cephesindeki üç çıkıntılı apsis ve küçük kubbeyi destekleyen dört bağlantısız sütun biraz çağ dışıdır. Kilise, tuğla ve yontma taşlarla yapılmıştır. 17, 18 ve 19. yüzyıllarda yapılan restorasyonlarda çoğunlukla tuğla kullanılmıştır. Cephe çoğunlukla pürüzsüzdür, doğudaki apsislerin pencerelerinin etrafında toplanmış dekoratif öğeler vardır. Kalkan duvarın altındaki yatay bantlar dört tarafın etrafında hareket eder ve birleştirici eleman olarak görev yapar. Ana girişin kuzeyindeki sütunlu giriş daha sonra eklenmemiştir ve kilisenin geri kalanıyla aynı zamanda inşa edilmiştir.

Bir söylentiye göre, Metehi uçurumu, 8. yüzyılda yaşamış Tiflis'in koruyu azizi Abo'nun şehitliğiydi. Onun şerefine, uçurumun dibinde küçük bir kilise yapılmaktadır.

Uçurum, Mtkvari nehrinin üzerine iki eski köprünün yerine 1951'de inşa edilen betonarme bir köprü vasıtasıyla karşı taraftaki toprak sete bağlanmıştır. Köprünün inşaatı sırasında, 17. yüzyıldan 19. yüzyıla tarihlenen çeşitli yapı ve binaların oluşturduğu eşsiz bir kompleks tahrip edilmiştir. Şehir hükûmeti son olarak, tarihi "Eski Tiflis"in bu bölümünü, 20. yüzyılın ilk yarısında olduğu gibi restore etmek istediklerini açıklamıştır.

Kaynakça

  • Ronald Grigor Suny, The Making of the Georgian Nation: 2nd edition (December 1994), Indiana University Press, 0-253-20915-3
  • Amid Knight, Beria: Stalin’s First Lieutenant, Princeton University Press, 0-691-01093-5
  • Lloyd E Hudman, Eva H Essa, Richard H Jackson, Geography of Travel & Tourism, Thomson Delmar Learning, 0-7668-3256-2

Dış bağlantılar

  • Georgia attractions at Şeraton Meteçi Sarayı Oteli web sitesi


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Svetitshoveli Katedrali</span>

Svetitshoveli Katedrali,, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in kuzeybatısında yer alan Mtsheta tarihi kentinde bulunan bir Gürcü Ortodoks katedralidir. Erken Orta Çağa ait bir eser olan Svetitshoveli, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Halen Tiflis'teki Üçleme Katedrali'nden sonra ikinci en büyük kilise binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vahtang Gorgasali</span> 32. İberia kralı

Vahtang Gorgasali ya da I. Vahtang, Hosroviani hanedanından Kartli olarak da bilinen İberia kralı. 5. yüzyılın ikinci yarısı ile 6. yüzyılın ilk çeyreğinde hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Opiza Manastırı</span>

Opiza Manastırı, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Opiza olan Bağcılar köyünde Orta Çağ'da inşa edilmiş Gürcü manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yorgi Kilisesi (Kldisubani)</span>

Qarapi Aziz Yorgi Kilisesi Gürcistan'ın Eski Tiflis bölgesindeki Narikala katedralinin dibinde yer alan bir 18. yüzyıl kilisesidir. Kilise tek katlıdır ve 1753 yılında inşa edilmiştir. Gürcü Ortodoks Kilisesi, Aziz Kral Vahtang Gorgasali döneminde inşa edilmiş eski bir Gürcü kilisesinin bulunduğu yere inşa edilmiştir. Kilise, Ermeni tüccar Petros Zohrabian ve eşi Lolita'nın ve 1735'te yaptıkları yardımlarla yeniden inşa edildi. Kilise, Gürcü-Ermeni dostluğu ve işbirliğinin en önemli örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Sioni Katedrali</span>

Sioni Meryem'in Ölümü Kilisesi Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yer alan bir Gürcü Ortodoks katedralidir. Kutsal Topraklar'daki belirli yerlerin isimlerini kiliselere vermek bir Orta Çağ Gürcü geleneğiydi, Sioni katedrali adını Kudüs'teki Zion Dağı'ndan almaktadır. Gürcistan'daki Sioni adını taşıyan diğer kiliselerden ayrılması için yaygın olarak Tiflis Sioni olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Metehi Kilisesi</span> Tblisideki kilise

Metehi Meryem Ana Kilisesi veya Metehi Kilisesi, Kura Nehri'nin sağ kıyısında ve Eski Tiflis'in karşısında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vaçnadziani Manastırı</span>

Kutsal Vaçnadziani veya Vaçnadziani Manastırı, Doğu Gürcistan'ın Gurcaani belediyesindeki Vaçnadziani köyünün yanında konumlanmış eski bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Ana Kilise, Bütün Azizler manastırından sonra adlandırılmıştır. Ayrıca 9. yüzyılda piskoposluk bölgesinin ana kilisesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ançishati Bazilikası</span>

Ançishati Meryem Ana Bazilikası Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki mevcut kiliseler arasında en eskisidir. Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı olan kilise, altıncı yüzyıldan kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Çeremi Tarihi Sit Alanı</span>

Çeremi Tarihi Sit Alanı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Gurcaani belediyesinde konumlanmış Çeremi köyünde yer alan bir tarihi ve arkeolojik sit alanıdır. Kompleks, kilisenin kalıntıları, savunma duvarı olan bir kale ve bir mezarlıktan oluşmaktadır. Bu kalıntıların bir kısmı, Erken Orta Çağ Gürcü kroniklerinde bahsedilen, yok olmuş Çeremi kentidir ve Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tsilkani Katedrali</span>

Tsilkani Meryem Ana Katedrali, Doğu Gürcistan'ın Mtsheta-Mtianeti bölgesindeki Mtsheta Belediyesinin Tsilkani köyünde konumlanmış bir Gürcü Ortodoks kilisesidir. Aslen 4. yüzyılda inşa edilen kilisenin, Orta Çağ'da sürekli biçimi değiştirilmiştir. Köşelerinde kuleler bulunan bir duvarla çevrelenmiş olan mevcut yapı, kubbeli Yunan haçı planı tasarımına sahiptir. Kilise, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bieti Kilisesi</span>

Bieti Meryem Ana Kilisesi, Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahaltsihe Belediyesinde, Gurkeli ve Tsinubani köyleri yakınında yer alan harabe bir Gürcü Ortodoks kilisesidir. 14. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen Bieti kilisesi, kubbeli Yunan haçı planı tasarımıyla inşa edilmiştir. Kubbenin 1930'da yıkılmasından sonra, sadece sığınağın kubbesi ve pastoforium ayakta kalmıştır. Bazı ön temizlik ve koruma çalışmalarından sonra, kilise 2019 yılında yeniden yapılanmaya başlamıştır. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir. Günümüzde tartışmalı Güney Osetya bölgesinde bulunan "Bieti" adında başka bir Orta Çağ Gürcü kilisesi daha vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaiani Azize Nino Kilisesi</span>

Ağaiani Azize Nino Kilisesi, Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesine bağlı Kaspi Belediyesindeki Ağaiani köyünün 2 km güneydoğusunda yer alan, Thoti Dağında konumlanmış bir Erken Orta Çağ Gürcü Ortodoks kilisesidir. Tarihsel bir söylentiye göre kilise, Hristiyanlığın Kartli halkı tarafından benimsendiğini göstermesi için Azize Nino'nun emriyle dikilen üç tahta haçtan birinin yanında konumlanmıştır. Mevcut yapı, Yunan haçı planıyla yapılmış eski kilisenin yeniden yapılanmasıyla, 9. ve 10. yüzyıllar arasında yapılmış bir salon kilisesidir. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ruisi Katedrali</span>

Ruisi Meryem Ana Katedrali Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Ruisi köyünde konumlanmış bir Gürcü Ortodoks kilisesidir. Aslen 8-9. yüzyılda inşa edilen kilise, 11. yüzyılda yeniden modellenmiş ve 15. yüzyılda yeniden inşa edilmiştir. Doğusunda at nalı şekilli apsisi bulunan, uzun kubbeli bir Yunan haçı planlı kilisedir. Katedral, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Metehi Köprüsü</span>

Metehi Köprüsü, Gürcistan'ın başketi Tiflis'teki Eski Tiflis ve Metehi mahallelerini birbirine bağlayan, Kura Nehri'nin üzerine inşa edilmiş kemer köprüdür. Köprü, şehirdeki en eski geçittir. Aynı nehrin yukarısında Barış Köprüsü, aşağısında ise 300 Aragvinli Köprüsü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bana Katedrali</span>

Bana Katedrali, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Şenkaya ilçesine bağlı ve eski adı Panaki (ფანაკი) veya Banaki (ბანაკი) olan Penek köyünde yer alan Bana Manastırı'nın ana kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ardanuç Kalesi</span>

Ardanuç Kalesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Ardanuç kasabasında Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Ardanuç kale-kenti, tarihsel Klarceti bölgesinin merkeziydi. Kale, Ardanuç Çayı'nın sol kıyısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tzkarostavi Kilisesi</span> Gürcü piskoposluk kilisesi

Tskarostavi Kilisesi, tarihsel Cavaheti bölgesinde erken Orta Çağ'da inşa edilmiş olan Gürcü piskoposluk kilisesidir. Günümüzde Ardahan ilinin Çıldır ilçesinde kalan ve eski adı Tskarostavi olan Öncül köyünde bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Artanuci Kilisesi</span>

Artanuci Kilisesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin iline bağlı Ardanuç ilçesinin idari merkezi oalan Ardanuç kasabasında Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü kilisesidir. Eski Artanuci kasabasına sonradan Adakale dendiği için bu kilise Adakale Kilisesi olarak da bilinir. Artanuci Kilisesi, Ardanuç Kalesi içinde yer alan iki kiliseden biridir.

Şindoba Kilisesi veya Şindobani Kilisesi, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Dalkırmaz köyünün sınırları içinde erken Orta Çağ'dan kalma ve eski Şindobani köyüne ait Gürcü kilisesidir.

Ahiza Kilisesi veya Ahiza Piskoposluk Kilisesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı ve eski adı Ahiza olan Ferhatlı köyünde erken Orta Çağ'da inşa edilmiş Gürcü piskoposluk kilisesiydi.