Maurits Cornelis Escher, Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı.
Koza, tam metamorfoz geçiren böcek grubunun krizalit hâlidir. Büyümesini tamamlayan tırtıl, yetişkin forma geçiş süresinde ağdan bir koruma tabakası oluşturur ve vücut gelişimleri bu tabakanın içinde tamamlanır. Tırtılın girdiği bu aşama başkalaşım sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için oldukça kritik bir dönemdir.
Başkalaşım ya da metamorfoz, özellikle böcekler için kullanılan bir terim olup canlının tırtıl düzeyinden yetişkin düzeye geçişine denir.
Kayaç, çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok miktarda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir. Kayaç terimi eski Türkçede sahre, yeni Türkçede külte ve yabancı dillerdeki rock, roche, gestein sözcükleri karşılığı kullanılmaktadır.
Mesozoa, solucan benzeri parazitik canlıları kapsayan hayvanlar şubesidir.
Larva, özellikle aşağı omurgalıların ve böceklerin embriyonik gelişimi sırasında görülen yapı. Döllenmiş yumurtanın oluşmasından koryon zarının çatlamasına kadar geçen gelişim evresi.
Hilary Duff, Amerikalı şarkıcı ve oyuncu olan Hilary Duff'ın 2004 yılında çıkan üçüncü albümüdür. Albüm, 17 Eylül 2004 tarihinde ABD'de Hollywood Records tarafından çıkarılmıştır. Hilary Duff, albüm hakkındaki açıklamalarında, kontrolün ikinci albümü olan Metamorphosis'e göre daha çok kendisinde olduğunu, diğer albümün daha çok rock müzik türüne yakın olduğunu söylemiştir. Duff, bu albümde yine Kara DioGuardi, John Shanks ve Charlie Midnight gibi isimlerle çalışmıştır. Fakat, bu albüm 'Metamorphosis"in getirildiği başarıyı yakalayamamıştır. Ayrıca albümden çıkan single'lar Fly ve Someone's Watching over Me de ses getiren hitler olmamıştır.
Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle değişime uğraması sonucu oluşurlar. Mermer, başkalaşım kayaçlarına bir örnek olarak verilebilir. Gnays, elmas ve şist de bu kayaçlara verilebilecek diğer örneklerdir.
Metamorfoz, Tarkan'ın 26 Aralık 2007'de çıkardığı 7. stüdyo albümüdür. Albüm piyasaya sürülmeden kısa süre önce internette çok satanlar listesine girdi. Albüm Avrupa, Asya'da yayınlandı. İlk klip Vay Anam Vay şarkısı dikkatleri üstüne çekmiştir. Hop hop şarkısı ile bu sisteme, bu düzene, tüm siyasetçilere gönderme yapmıştır, "kulu kula kul etmiş, bizi aldatmış bu düzen" sözleri gibi felsefi yönü etkili sözler içermektedir, Pare Pare, Arada Bir, Dilli Düdük şarkıları çok beğenildi, bu şarkılara video klip çekti. Albüm ilk çıktığı zaman müziklerin gerçek enstrümanlar ile değil de elektronik ortamda oluşturulmuş olması büyük tepki aldı, bu yönü çok eleştirilse de nota ve söz kalitesi çok beğenildi. Albüm bu yüzden ilk günler 50.000 kadar satıyordu, daha sonraki günlerde satışlar katlandı, Türkiye'de kısa sürede 400.000'i geçti. Tarkan bu yüksek satışlardan sonra şarkıların remiks versiyonunu yapıp albüme ekleyerek 2CD olarak Metamorfoz Remixes albümünü 2 Ağustos 2008 tarihinde birçok ülke ile birlikte Avrupa, Asya, Japonya, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avustralya'da piyasaya sürdü. Metamorfoz Remixes albümü dahil, Türkiye'de 750,000'lik bi satış grafiği yakalamış, dünyada toplam 1.100.000 satışı geçmiştir. 2008'de Türkiye'de en çok satmış albümdür. Albüm sözlerinden dolayı Türk Dil Kurumu tarafından takdir edildi.
Altı bacaklılar (Hexapoda) Eklembacaklılar bölümünün en büyük alt şubesidir. Yaklaşık olarak 30'un üzerinde takım içerir. Böceklerin yanı sıra içtençeneliler adı verilen kanatsız eklembacaklılardan Diplura, Protura ve Collembola'yı da içine alır. Göğüslerinin üç segmentli olması ve her segmentinde bir çift bacağın bulunması ile tanınırlar.
Şist orta dereceden bir tür başkalaşım kayacı'dır. Şist kelimesi Yunanca bir sözcük olan σχίζειν (şizin)'den gelmektedir. Kelimenin anlamı "bölmek"tir. Şist'in anlamının Yunanca "bölmek" olmasının sebebi büyük olasılıkla, şistin alüminyum levhalar halinde kolayca ayrılabilir yapıda olmasından kaynaklanıyordur. Şistler genellikle orta veya büyük, düz, tabaka benzeri tanelere sahiptir. %50'den fazla şist, uzun mineraller içermesiyle tanımlanır.
Nimfa; biyolojide, bazı omurgasızların özellikle böceklerin yetişkin aşamaya ulaşmadan önce kademeli metamorfoz geçirdiği olgunlaşmamış formuna verilen isimdir. Tipik bir larvanın aksine, bir nimfa genel olarak zaten yetişkin böcek haline benzemektedir. Bir nimf deri değiştirirse pupa haline asla girmez. Bunun yerine nihai deri değiştirme yetişkin böcek haliyle sonuçlanır.
Çoğu başkalaşım kayacı yer kabuğunun geniş parçalarının yakınsayan levha sınırları boyunca yoğun deforme olduğu dağ oluşumu süreçlerinde bölgesel başkalaşıma uğrar. Bu işlem en sık kıtasal çarpışma alanlarında oluşur. Çarpışan kıtasal kabukların kenarını oluşturan çökel ve kabuksal kayaçlar kıvrımlanma ve faylanma yoluyla, toplanan halı gibi kısalır ve kalınlaşırlar. Kıtasal çarpışma kristalin kıtasal temel kayaçlarını ve hatta bir zamanlar okyanusun tabanını oluşturan okyanusal kabuğun dilimlerini de kapsar. Dağ oluşumu sürecinde oluşan kabuğun genel kalınlığı yüzmeyle bağlantılı yükselmeyle sonuçlanır ki bu alanlarda deforme kayaçlar deniz seviyesinin üzerine yükseltilirler. Kabuksal kalınlaşma bir biri üzerine ilerleyen kabuksal bloklardan dolayı büyük miktarlardaki kayaçların derine gömülmelerine de neden olur. Dağların derin köklerinde, derin gömülmeye bağlı yükselen sıcaklıklar dağ kuşaklarındaki en üretken ve yoğun başkalaşım olaylarından sorumludurlar. Sıklıkla derine gömülen kayaçlar erime noktalarına kadar ısıtılmış olurlar. Sonuç olarak magma yüzerek yükselmeye yetecek büyüklükte gövdeler oluşturacak boyuta gelene kadar birikir ve üzerinde yer alan başkalaşım ve çökel kayalarına sokulur. Bu nedenle birçok dağ kuşağının çekirdeği magmatik gövdelerle ardalanan, kıvrımlanmış ve faylanmış başkalaşım kayaçlarını içerir. Zamanla bu deforme kayaç kütleleri yükselir ve dağ kuşaklarının merkezi çekirdeklerini oluşturan bu magmatik ve başkalaşım kayaçları üzerleyen birimlerin erozyon ile kaldırılması sonucu yüzeylerler.
Amfibolit, esas olarak hornblend ve plajyoklaz minerallerinden oluşan bir kayaçtır. Bu minerallerin yanı sıra içlerinde epidot, ojit, biotit ve almandit mineralleri de yer alabilir. Yeşil, gri ve siyah renkli olan amfibolitler ferromagnezyumlu katılaşım kayaçları ile saf olmayan kalkerlerin orta veya yüksek derecede metamorfizmaya uğramaları sonucu meydana gelmiştir.
Kayrak ya da arduvaz, dam taşı, kayağan taşı, kolayca ince yapraklar halinde ayrılabilen ya da yarılabilen ince taneli ve killi, mikalı, kloritli, kuvarslı, kara, gök ve kül rengi olabilen başkalaşım kayasıdır.
Düzlemsel veya çizgisel paralelliği çok iyi gelişmiş, oldukça ileri derecede değişikliğe uğramış orta taneli bir kayaçtır. Bazen, özellikle mika grubu minerallerin çokluğunda kayaç yaprak yaprak ayrılır. Şist içindeki tek tek mineral taneleri, sıcaklık ve basınç sonucu gözle görülebilen ince tabakalar halinde oluşabilir. Bu karakteristik yaprak yaprak ayrılma dokusu, şistozite kavramını oluşturur. Diğer bir deyişle, şistozitesi oldukça belirgindir. Şistlerin mineralleri gözle ayırtlanabilir. Orta ve iri tanelidir. Şistlerde içerdikleri en fazla mineral cinsine göre sınıflandırırlar;
- Biyotit şist
- Muskovit şist
- Serisit şist
- Klorit şist
- Glokofan şist
- Aktinolit şist
- Tremolit şist
- Disten şist
- Sillimanit şist
- Grafit şist
- Talk şist
İsa'nın başkalaşımı, metamorfoz ya da İsa'nın transfigürasyonu Hristiyanlıkta bir vahiy olayıdır. İncillerin aktardığına göre İsa 3 havarisi ile çıktığı bir dağda özel ve idealize bir formda Musa ve İlyas peygamberler ile karşılaşmıştır. İsa'nın görünümünün değişmesi Hristiyan sanatında işlenen önemli konulardan birisi olagelmiştir.
Platform, jeolojide önceki bir deformasyona sahip konsolide magmatik veya başkalaşım kayaçlarının bir tabanını örten, nispeten düz veya hafif eğimli, çoğunlukla tortul tabakalarla kaplı kıtasal bir alandır. Platformlar, kalkanlar ve temel kayaçlar birlikte kratonları oluşturur.
Jeolojide, metasedimanter kayaç bir tür başkalaşım kayacıdır. Bu tür kayaçlar önce tortunun birikmesi ve katılaşmasıyla oluşur. Daha sonra, kendilerinin bir altında bulunan kayacın altına gömülüp yüksek basınç ve sıcaklıklara maruz kalarak yeniden kristalleşirler. Bir metasedimanter kayacın genel bileşimi, yüksek oranda başkalaşıma ve yoğun deformasyona maruz kalmış olsalar bile, orijinal tortul kayacın tanımlanmasında kullanılabilir.
Jeolojide bir kalıntı, ana kayaçta bulunan, kendisini çevreyen kayaç başkalaşıma uğramışken başkalaşıma uğramadan kalan jeolojik bir yapı veya mineraldir. Aynı zamanda yıkıcı bir jeolojik süreçten bozulmadan kurtulmuş kayaçlara da kalıntı adı verilir.