İçeriğe atla

Metamorfosis tou Sotiros

Koordinatlar: 34°55′19″N 33°05′41″E / 34.921813°K 33.094701°D / 34.921813; 33.094701
Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler
UNESCO Dünya Mirası
Konum Kıbrıs Cumhuriyeti
KriterKültürel: ii, iii, iv
Referans351
Tescil1985 (9. oturum)
Uzatma2001
Tehlike34°55′19″N 33°05′41″E / 34.921813°K 33.094701°D / 34.921813; 33.094701
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Metamorfosis tou Sotiros (YunancaΜεταμορφώσης του Σωτήρος, çev.'Kurtarıcı'nın Başkalaşımı Kilisesi'Kilisesi'), ayrıca Agia Sotira (YunancaΑγία Σωτήρα, çev.'Aziz Sotira'Sotira'), Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.[1]

Tanım

Trodos Dağları'ndaki ahır-damlı kiliselerden biri olan kilise, Palechori'de yer almaktadır. İsa'nın Başkalaşımı'na adanmıştır. Bina, 16. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Aynı dönemde, Kıbrıs'taki en mükemmel Bizans sonrası tekniklerden birisi ile boyanmıştır.

Son Akşam Yemeği freskindeİsa, genellikle olduğu gibi, ekmeği bir yanda altı havariye, diğer yanda şarabı altı havariye vermez. Burada solda on iki, sağda on bir havari görülür - solda ekmeği alan Yahuda, sağda görülmez. "Havarilerin cübbeleri 14. yüzyıl özellikleri sergilerken, yüzleri 16. yüzyıl özelliklerini göstermektedir."[2] Eklenen vurgularla birlikte dağılan ışık, Meryem'in yüzünün başmelekler Cebrail ve Mikail arasında parlamasını sağlar. Aziz Yorgi elini, efsaneye göre kardeşi olan Selanikli Aziz Dimitrios'un omzuna koymuştur.[3]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Andreas Stylianou und Judith A. Stylianou (1997). "Kap. B.XXIII.34.". The church of the Archangel Michael (PDF). The Painted Churches of Cyprus (2. revised edition bas.). Nicosia, Cyprus: A.G. Leventis Foundation. s. 256–286. ISBN 996356030X. 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ UNESCO World Heritage Centre. "Painted Churches in the Troodos Region". whc.unesco.org (İngilizce). Erişim tarihi: 2017-06-24.  16 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 16 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2022. 
  2. ^ Stylianou und Stylianou 1985, S. 269.
  3. ^ Ökumenisches Heiligenlexikon. http://www.heiligenlexikon.de/BiographienD/Demetrios_von_Saloniki.html 4 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Abgerufen am 10. Mai 2012.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aziz Giorgi Kilisesi (Kurbinovo)</span>

Aziz Giorgi Kilisesi Makedonya'da Kurbinovo mercinde Prespa Gölü kenarında, Baba Dağı'nın eteklerinde bulunan bir Bizans kilisesidir. Kazıların gösterdiğine göre kilise 12. yüzyılda bir yerleşim alanı içinde bulunmaktaydı. Ancak bu yerleşim 18. yüzyılda terkedilmiş, halk günümüzde Kurbinovo olarak bilinen, kiliseden yaklaşık 2 km uzaklıkta bulunan köye yerleşmiştir. Kilise 303 yılında Nikomedia'da öldürülen Yorgi'ye adanmıştır. 19. yüzyılda çeşitli restorasyonlar geçiren kiliseye 20. yüzyılın başlarında ahşap bir tavan ve sundurma eklenmiştir.

UNESCO, Batı Asya'nın 18 ülkesinde 82 Dünya Mirası bölgesi belirledi: Ermenistan, Azerbaycan, Bahreyn, Kıbrıs, Gürcistan, İran, Irak, İsrail, Ürdün, Lübnan, Umman, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Yemen. Mısır kısmen Batı Asya'da iken Mısır'daki Dünya Mirası alanları Afrika altında listelenmiştir. Kudüs'te bir site bulunmaktadır. Kuveyt, Dünya Mirası alanı olmayan tek ülkedir. Arap Oriks Barınağı 1994 yılında Dünya Mirası olarak listelenmişse de 2007 yılında listeden çıkarılmıştır. Koruma alanının %90'lık kısmı Umman tarafından kaldırıldı için, UNESCO alanı listeden çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler</span>

Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler, Orta Kıbrıs'ın Trodos Dağları'nda yer alan UNESCO Dünya Mirası Alanıdır. Alan, Bizans ve Bizans-öncesi duvar resimleri ile zengince dekore edilmiş on adet Bizans kilisesi ve manastırı içermektedir:

<span class="mw-page-title-main">Bedesten (Lefkoşa)</span>

Bedesten, Lefkoşa'nın kuzeyinde, Selimiye Camii'nin hemen yanında yer alan tarihi bir yapıdır. Yapının bin yıldan uzun bir geçmişi vardır. Aslen 6. yüzyıl civarında arazisine bir kilise yapılmış, bunun yerine daha büyük bir kilise olarak günümüzdeki Bedesten binası 12.-16. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde bedesten olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Camii</span>

Haydarpaşa Camii veya eskiden Azize Katerina Kilisesi, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Kirlizade Sokağı'nda yer almaktadır. Lefkoşa'daki eski Frenk (Latin) katedrali olan Ayasofya'dan sonra en önemli Gotik yapıdır. Harry Charles Luke tarafından adadaki en güzel Gotik yapı örneklerinden birisi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Lefkoşa)</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir cami

Yeni Cami, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. İçinde bulunduğu Yenicami Mahallesi'ne adını verir. Mevcut cami 1898-1899 yılında tamamlanmış olup, yanında bulunan ve günümüze kalıntıları ulaşan eski cami ise kiliseden çevrilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Pavnisi Kilisesi</span>

Pavnisi Yorgi Kilisesi, Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Kaspi Belediyesinde konumlanmış bir Gürcü Ortodoks kilisesidir. 9-10. yüzyıllara tarihlenen yapı, bir salon kilisesidir. 12. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen freskleriyle tanınan kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia tis Asinu</span> Kıbrısta bir Bizans kilisesi

Panagia tis Asinou ya da Panagia Forviotissa Kıbrıs'ta Kıbrıs Kilisesi'ne bağlı hizmet veren kilisedir. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliselerinden birisidir.

Kıbrıs'ta 60ın üzerinde bizans ve geç Bizans döneminde kalma kiliselerde duvar resimleri bulunmaktadır. Bu kiliselerden 10 adeti Trodos Dağları'nda bulunmakla birlikte Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler başlığıyla UNESCO tarafından Dünya Mirası kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia tu Araka Kilisesi</span>

Panayia tu Araka Kilisesi Kıbrıs adasında Lagoudera mevkiinde bulunan Kıbrıs Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. 1985 yılında UNESCO tarafından Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler kapsamında Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çatılı Aziz Nikolas Kilisesi</span> Manastır

Çatılı Aziz Nikolas Kilisesi Kıbrıs, Kakopetria'da bulunan 11. yüzyıl Bizans manastırıdır. Kilise, 11. yüzyılda Kıbrıs'ta hayatta kalan tek Orta Bizans katholikon'udur. Çatılı Aziz Nikolaos Orta Bizans döneminden, 12. yüzyıl civarında Frank egemenliğinin başlangıcına kadar zenginleşmiştir. Frenk yönetiminden bu yana kilise açık kalmıştır, ancak küçük bir köy kilisesi ve haç yeri olarak hizmet etmiştir. Kilise, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak etiketlenen Troödos Bölgesi'ndeki on Boyalı Kilise'den biridir.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Agios Ioannis Lampadistis</span>

Agios Ioannis Lampadistis, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilise kompleksidir. Kilise, 1985 Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panagia tou Mutulla</span>

Panagia tou Mutulla Kilisesi (çev.'Mutulla'lı Kutsal Meryem Kilisesi', Kıbrıs'ta, Lefkoşa'daki Marathasa vadisinde, Trodos sıradağlarının merkezindeki Mutulla köyünde bulunan dört yüzlü tek nefli bir Bizans kilisesidir. Kilise, 1985'ten beri UNESCO Dünya Mirası alanı "Troodos Bölgesindeki Duvar Kiliseleri"nin bir parçasıdır. Panagia tou Mutulla Kilisesi'ndeki freskler, Kıbrıs'ta yer alan freskler arasında günümüze ulaşan 13. yüzyıl eserlerinden tek kesin tarihli eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Başmelek Mikail Kilisesi (Pedoulas)</span>

Başmelek Mikail, Kıbrıs'taki Pedoulas'ta yer alan, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'nin bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Timios Stavros</span>

Timios Stavros ya da Kutsal Haç Kilisesi, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panagia tis Podithou</span>

Panagia tis Poditho, ayrıca Panagia Eleousa tis Poditho, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panagia Theotokos</span>

Panagia Theotokos, ayrıca Ekklisia Theotokou ya da Ekklisia tou Archangelou Mikhail olarak da bilinir, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Timios Stavros tou Agiasmati</span>

Timios Stavros tou Agiasmati, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Balahor</span>

Balahor, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köy, Trodos Dağları'nın eteklerinde yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1.019'dur.