İçeriğe atla

Metal torna tezgâhı

Metal torna tezgâhı

Metal torna tezgâhı, nispeten sert malzemeleri hassas şekilde işlemek için tasarlanmış büyük bir torna tezgâhıdır. Başlangıçta metalleri işlemek için tasarlanmış olup bununla birlikte, plastiklerin ve diğer malzemelerin ortaya çıkmasıyla ve içsel çok yönlülüğü ile çok çeşitli uygulamalarda ve geniş bir malzeme yelpazesinde kullanılırlar. Daha geniş bağlamın zaten anlaşıldığı makineyle işleme jargonunda, bunlar genellikle basitçe torna tezgahı veya daha spesifik alt tip isimleriyle adlandırılırlar. Bu sert takım tezgahları, takım uçları ve matkap uçları gibi çeşitli kesme aletlerinin (tipik olarak doğrusal) hareketleri yoluyla dönen bir iş parçasından malzemeyi çıkarır.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Burghardt, Henry D. (1919), Machine Tool Operation, 1., 1, New York, NY, USA: McGraw-Hill, LCCN 20026190 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sayısal kontrol</span> üretim tipi

Sayısal kontrol veya tam ismi ile bilgisayarlı sayısal kontrol, işleme takımlarının ve 3B yazıcıların bir bilgisayar aracılığıyla otomatik olarak kontrol edilerek şekil verilecek iş parçasının üzerinde operasyonda bulunan talaşlı imalat işlemidir. Bir CNC makinesi, kodlar ile programlanmış talimatı takip ederek manuel bir operatöre ihtiyaç duymadan, spesifikasyonları karşılamak için belli bir malzeme bazındaki iş parçasını istenilen şekle gelene kadar, manuelden daha hassas bir şekilde işler.

<span class="mw-page-title-main">Kaynak (imalat)</span>

Kaynak, malzemeleri, genellikle metalleri veya termoplastikleri, esas olarak parçaları birbirine eritmek ve soğumalarını sağlamak için yüksek sıcaklık kullanarak birleştiren bir üretim sürecidir ve füzyona neden olur. Yaygın alternatif yöntemler arasında, ısı olmadan bağlanan malzemeleri eritmek için kimyasallar kullanan çözücü kaynak (termoplastikler) ve basınç, soğuk kaynak ve difüzyon bağlama gibi erimeden bağlanan katı hal kaynak işlemleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bıçak</span> Keskin uçlu demir el aleti

Bıçak, keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.

Alaşım, bir metal elementin en az bir başka element ile birleşmesiyle oluşan homojen karışımıdır. Elde edilen malzeme yine metal karakterli malzeme olur. Alaşımlar karışıma giren metallerin özelliklerinden farklı özellikler gösterirler. En bilinen alaşımlara; tunç (bakır-kalay), pirinç (bakır-çinko), lehim (kalay-kurşun) ve cıva alaşımları olan amalgamlar örnek verilebilir. Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemeler üretilmesinde yaygın olarak kullanılır.

Birbiri ardına sıralanmış dişlerden oluşan bir kesici takım ile yapılan talaş kaldırma işlemine broşlama denir. Broşlama, doğrusal ve döner broşlama olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Daha yaygın bir işlem olan doğrusal broşlamada, broş, istenen geometriyi oluşturmak için yüzeye doğrusal bir şekilde hareket ettirilir. Broşlama tezgahlarında kullanılan doğrusal broşlar genellikle "broş" kısaltması ile anılır. Döner broşlamada eksenel simetriyi sağlamak amacı ile, broş döndürülür ve iş parçasına doğru preslenir. Döner broşlar genellikle torna tezgahlarında kullanılır. Hem döner, hem de doğrusal broşlamada, kesme işlemi broşun tek bir kez iş parçası içinden geçmesi ile sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Fiziksel buhar biriktirme</span> Fizik terimi

Fiziksel buhar biriktirme.

<span class="mw-page-title-main">Freze</span> Endüstriyel İmalat Tezgahı

Frezeleme, bir kesiciyi iş parçasına doğru ilerleterek malzemeyi boşaltmak için döner kesiciler kullanılarak yapılan işleme işlemidir. Bu, bir veya daha fazla eksende yönde, kesici kafa hızı ve basınç değiştirilerek yapılabilir. Frezeleme, küçük tek parçalardan büyük, ağır hizmet tipi toplu frezeleme işlemlerine kadar ölçeklerde çok çeşitli farklı operasyonları ve makineleri kapsar. Özel parçaların hassas toleranslarla işlenmesi için en yaygın kullanılan işlemlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lehimleme</span>

Lehimleme iki ya da daha fazla sayıda metal parçanın, görece düşük erime sıcaklığına sahip bir dolgu metali eritilip bağlantı yerine akıtılarak, tutturulması işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Frezeleme</span>

Frezeleme, bir kesiciyi bir iş parçasına ilerleterek malzemeyi çıkarmak için döner bıçaklar kullanılarak yapılan işleme sürecidir. Bu, bir veya birkaç eksen, kesici kafa hızı ve basınç üzerinde değişen yönlerde yapılabilir. Frezeleme, küçük ayrı parçalardan büyük, ağır hizmet tipi takım frezeleme işlemlerine kadar çok çeşitli farklı işlemleri ve makineleri kapsar. Özel parçaların hassas toleranslara göre işlenmesi için en yaygın kullanılan işlemlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Güverte</span>

Güverte; gemilerde gövde, depo ve kamaraların üzerini kaplayan, sabit, sert malzemelerden inşa edilmiş yüzey. Gövdenin üzerini yatay düzlemde bir çatı gibi kaplayan ve geminin yapısını güçlendirmenin yanı sıra çeşitli iş ve görevlerin gerçekleştirildiği geniş yüzeye "ana güverte" veya "üst güverte" denir.

<span class="mw-page-title-main">Torna tezgâhı</span>

Torna, (en. lathe) kendi ekseni etrafında dönmekte olan metal bir iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine tornalama, bu işin yapıldığı tezgâha ise torna tezgâhı veya kısaca torna denir.

<span class="mw-page-title-main">Metal işçiliği</span>

Metal işleme kullanışlı nesneler, parçalar, montajlar ve büyük ölçekli yapılar oluşturmak için metalleri şekillendirme sürecidir. Kelime olarak, devasa gemiler, binalar ve köprü'lerden hassas motor parçalarına ve narin mücevher'lere kadar her ölçekte nesne üretmek için çok çeşitli süreçleri, becerileri ve araçları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tornacılık</span>

Tornacılık, metallerin ve yapay malzemelerin kesilmesinde uygulanan bir tür teknolojik işlemdir. Tornacılık, geleneksel bir torna tezgâhında elle yapılabilir veya sıklıkla bir operatör tarafından sürekli denetime ihtiyaç duyan veya otomatikleştirilmiş bir torna tezgâhı ile yapılabilmektedir. Günümüzün en yaygın otomasyon türü, CNC olarak bilinen bilgisayar sayımlı yönetimdir.

Haas Otomasyon Anonim Şirketi merkezi Oxnard, California'da bulunan, dikey işleme merkezleri ve yatay işleme merkezleri, torna tezgahları / tornalama gibi çoğunlukla bilgisayarla sayısal olarak kontrol edilen (CNC) daha düşük maliyetli takım tezgahları ve özel aksesuar takımları tasarlayan ve üreten bir Amerikan takım tezgahı üreticisidir. merkezler ve döner tablalar ve indeksleyiciler. Üretim ve üretim sürecinin çoğu şirketin Oxnard'daki ana tesisinde gerçekleşir. Haas F1 Takımının sahibidir. Haas, toplam birim hacmine göre dünyanın en büyük takım tezgahı üreticilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Model mühendisliği</span>

Model mühendisliği tam boyutlu makinelerin orantılı olarak ölçeklenmiş minyatür çalışma örneklerini inşa etmektir. Seri üretimden ziyade zanaatkarlığa güçlü bir vurgu yapan metal işleme dalıdır. Şimdi esas olarak bir hobi iken geçmişte ticari ve endüstriyel amacı da vardı. 'Model mühendisliği' terimi 1888'de kullanımdaydı. Amerika Birleşik Devletleri'nde tartışmalı bir şekilde bu terimin kapsamı daha geniş olmasına rağmen 'ev atölyesi makinisti' terimi sıklıkla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Taco tezgâhı</span>

Taco tezgâhı veya taqueria, taco ve diğer Meksika mutfağı yemeklerinde uzmanlaşmış bir yemek tezgâhı, yemek arabası veya restoranıdır. Yiyecekler genellikle hızlı bir şekilde hazırlanır ve ucuz olma eğilimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Okuma</span>

Okuma Corporation, Japonya merkezli bir makine üreticisidir. Şirket, Ocak 1898 tarihinde Eiichi Okuma tarafından erişte makinesi üreticisi olarak kurulmuş olup CNC metal torna tezgâhları, işleme merkezleri ve torna-freze işleme merkezleri gibi takım tezgâhlarında küresel pazar payına sahiptir. Şirketin merkezi Aichi prefektörlüğüne bağlı Ōguchi kasabasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar destekli modelleme</span> Application of computer

Bilgisayar Destekli Modelleme veya Bilgisayar Destekli İşleme olarak da bilinen Bilgisayar destekli imalat , iş parçalarının imalatında takım tezgahlarını ve ilgilileri kontrol etmek için yazılımın kullanılmasıdır. Bu, CAM için tek tanım değildir. Ancak en yaygın olanıdır. CAM, planlama, yönetim, nakliye ve depolama dahil olmak üzere bir üretim tesisinin tüm operasyonlarında yardımcı olmak için bir bilgisayarın kullanımına da atıfta bulunabilmektedir.

Rayba, metal işlemede kullanılan, döner bir kesici takımdır. Ölçü vermede kullanılan raybalar, daha önceden işlenmiş olan deliklerin çaplarını istenilen ölçüye getirmek için kullanılır. Bazı raybalar ölçü verme amacı ile kullanılmaz, bu tarz raybaların kullanılma sebebi çapak temizleme ve mevcut deliklerde temel genişleme elde etmektir. Bir iş parçasında bulunan bir deliğin genişletilmesi raybalama olarak adlandırılır. Raybalama işleminde kullanılan takımlar el raybaları ve makine raybaları olarak sınıflandırılabilir.

Testere; sert dişli kenarlı sert bir bıçak, tel veya zincirden oluşan bir alettir. Bazen metal veya taş kesimi için kullanılsa da, çoğu zaman ahşap olan malzemeleri kesmek için kullanılır. Kesim, dişli kenarı malzemeye yerleştirerek ve ileri geri veya sürekli ileri hareket ettirerek yapılır. Bu kuvvet elle uygulanabilir veya buhar, su, elektrik veya başka bir güç kaynağı ile yapılabilir. Aşındırıcı testere, metal veya seramiği kesmek için tasarlanmış güçlü dairesel bir bıçağa sahiptir.