Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.
Google Arama, Google Inc. tarafından hizmete sokulan ve en popüler arama motorudur. Google Arama Motoru günde 20 bin terabyte'lık veri işlemektedir.
Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir internet sitesine veya bir web sayfasına arama motorlarından gelen web trafiğinin kalitesini ve sayısını artırma sürecidir. SEO, doğrudan trafik veya ücretli trafik yerine ücretsiz trafik (genellikle "doğal" veya "organik" sonuçlar olarak bilinir) hedefler. Ücretsiz trafik, resim aramaları, video aramaları, akademik aramalar, haber aramaları ve sektöre özgü dikey arama motorları da dahil olmak üzere farklı türdeki aramalardan kaynaklanabilir.
Googlebot, Google tarafından kullanılan bir arama botudur. Bu bot web'deki dokümanları toplar ve Google Arama Motoru için aranabilir bir içerik listesi (index) oluşturur. Eğer site yöneticiyseniz ve sitenizin Google aramalarında ya da herhangi bir arama motoru botunun indeksleme işleminde çıkmasını istemiyorsanız sitenizin dizininde bir robots.txt adlı dosya oluşturarak, ya da sadece Googlebot için aşağıdaki meta etiketini kullanarak botların indekslemesini engelleyebilirsiniz.
Googlefight, İnternet üzerinde yayınlanan bir karşılaştırma motorudur.
Ürün Arama internet kullanıcılarının aradıkları ürünleri bulmalarını sağlayan ve bu süreci güncel arama motorları gibi navigasyon ve arama yönünden güçlendirmeye çalışan bir Çevrimiçi Alışveriş kavramıdır. Çoğunlukla Fiyat Karşılaştırma Servisileri ile karıştırılan bu konseptin ana amacı kullanıcılara sadece fiyatlar hakkında bilgi sahibi olma imkânı sağlamak değil kullanıcıların aradıkları ürünleri bulmalarını sağlamaktır. İnternet'te bir ürün hakkında bilgi sahibi olmayı ve ürün bilgisine ulaşmayı kolaylaştırmak amacı ile arama dünyasında zaten kullanılan düz yazı arama, çok boyutlu arama gibi kavramları kullanır.
Android Donut veya Android 1.6 Donut, Google tarafından geliştirilen dördüncü Android sürümüdür. 15 Eylül 2009'da kullanıcılara tanıtıldı. Sürüme Donut ismi verildi. Bu, Android Cupcake sürümün geliştirilmiş versiyonu idi. Bu sürüm Linux Kernel 2.6.29 bazında ve API 4.seviyesine kuruldu (üretildi). Daha hızlı fotoğraf çekmek mümkün olduğu gibi WVGA (780x480) çözünürlüklü ekranlara destek getirildi. Bu sürüme internet ve yerel aramalar için Hızlı Arama seçeneği, galeri entegrasyonlu kamera resim ve video çekim modları, batarya göstergesi, CDMA desteği, ek ekran boyutları için destek, text-to-speech motoru desteği, çoklu dil seçeneği gibi özellikler eklendi. Android Donut'ın esas özelliklerine bular dahil idi:
Bing Haberler Microsoft'un Microsoft'un Bing arama motoru bir parçasıdır. Bu, New York Times, Washington Post, MSNBC ve Reuters de dahil olmak üzere, güvenilir ve inandırıcı internet haber kaynaklarının çeşitli aracılığıyla haber makaleleri için bir arama motoru ve toplayıcısıdır.
Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.
Bing Videos Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçası ve video arama hizmetidir. Hizmet, kullanıcılara çeşitli web sitelerindeki videoları aramasına ve görüntülemesine olanak tanır. Bing Videos resmi olarak 26 Eylül 2007'de Live Search Video olarak yayınlandı ve 1 Haziran 2009'da Bing Videos olarak yeniden markalandı.
Bing Mobile Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçası olarak taşınabilir mobil cihazları için bir arama aracıdır. Mobil cihaz ekranları için tasarlanmıştır. Bing Mobileye, Windows phone 7 ve Windows Phone 8 aygıtlarında Arama anahtarı aracılığıyla erişilir, tescilli yazılım olarak Windows Mobile ve Windows Phone'ye dahildir. Ayrıca, Windows Phone 8.1'de mevcuttur ve iOS ve Android de dahil olmak üzere diğer platformlar için indirilebilir.
Windows Live Araç çubuğu Microsoft tarafından geliştirilen, Internet Explorer için bir tarayıcı eklentisi ve araç çubuğu idi. Windows Live hizmetidir. MSN Search Toolbar'ın yerini almıştır. Windows Live Araç Çubuğu, basit bir arama arabirimi sağladı. Kullanıcı bir arama sorgusuna girdiğinde sonuçları listelemeye başlar ve arama motoru olarak Bing'i kullanır. Araç çubuğu ayrıca, kullanıcılara Internet Explorer'daki sık kullanılanlarını birden fazla bilgisayarda senkronize etmesini, Windows Live ve MSN hizmetlerine arabirimi sağlar. Microsoft, Onfolio'yu edinip Windows Live Araç Çubuğuna entegre ederek Windows Live Araç Çubuğu'na daha fazla araç ekledi. Windows Live Araç çubuğu'nda kullanıcılar "Favori Ekle" düğmesini tıklayarak veya sağ tıklama menüsünü kullanarak favorileri ekleyebilir, bu Windows Live Favoriler hizmetidir.
Bing Shopping 1 Ekim 2013 yılında durdurulan bir ürün arama servisi ve Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçasıydı. Web üzerinde satışa sunulan ürünleri bulmak için özelleştirildi. Sonuçlar, ürün resimleri, fiyatlandırma ve açıklama gibi bilgileri sağladı. Bu ürünler, webin taranması ve web sayfalarından zengin meta veriler çıkarılarak endekslenebilir.
Windows Arama Windows XP ve Windows Server 2003'te daha önce Windows Masaüstü Araması (WDS) olarak bilinirdi, Microsoft tarafından oluşturulan dizine eklenmiş bir masaüstü arama platformudur. İlk kez 2006-da Windows Vista-da bulundu.
Knowledge Graph (Türkçe: Bilgi Grafiği) çeşitli kaynaklardan toplanan bilgilerle arama motorunun sonuçlarını geliştirmek için Google ve Google Arama hizmetlerinin kullandığı bir bilgi tabanıdır. Bu bilgiler, kullanıcılara arama sonuçlarının sağındaki kutuda sunulmaktadır. Google'ın arama motoruna Mayıs 2012'de Bilgi Grafik kutuları eklendi; o yıl başından bu yana uluslararası alanda genişleme sağlanmaya başlandı. Bilgi Grafiği'nin içerdiği bilgiler, lansmandan sonra orijinal boyutunu yedi ayda üç katına çıkardı ve Google'ın Mayıs 2016'da işlediği 100 milyar aylık aramaları, önemli oranda büyüdü. Bilgiler genellikle bir Google Assistant ve Google Home'da konuşulan cevapdır. Bilgi Grafiği, kaynak ilişkilendirmeden yanıt verdiği için eleştirildi.
CiteSeerx, özellikle bilgisayar ve bilgi bilimi alanlarında, bilimsel ve akademik makaleler için halka açık bir arama motoru ve dijital kütüphanedir. CiteSeer, Google Akademik ve Microsoft Akademik Arama gibi akademik arama araçlarının öncülü olarak kabul edilir. CiteSeer benzeri motorlar ve arşivler genellikle yalnızca herkese açık web sitelerinden doküman toplar ve yayıncı web sitelerini taramaz. Bu nedenle, belgeleri serbestçe temin edilebilen yazarların indekste temsil edilme olasılıkları daha yüksektir.
So.cl Microsoft FUSE Labs tarafından işletilen bir sosyal ağ hizmeti ve sosyal arama motoruydu. Aralık 2011 yılında New York Üniversitesi, Washington Üniversitesi, Syracuse Üniversitesi öğrencileri tarafından yaratıldı. Microsoft FUSE Labs, 15 Mart 2017'de So.cl'yi kapatacağını açıkladı.
Startpage, Hollanda merkezli, gizlilik odaklı bir arama motoru şirketidir. Web sitesi, kullanıcıların verilerinin depolanmadan ve izleyiciler tarafından takip edilmeden Google Arama sonuçlarına erişmesine olanak sağlar. Startpage.com ayrıca, kullanıcıların daha fazla anonimlik için proxy aracılığıyla arama sonuçlarını açmasına olanak tanıyan bir Anonim Görünüm tarama özelliği içerir. Şirketin merkezi Hollanda'da olduğundan, Hollanda ve Avrupa Birliği gizlilik yasaları tarafından korunmaktadır ve bu nedenle PRISM gibi Amerika Birleşik Devletleri gözetim programlarına tabi değildir.
Video arama motoru, internet üzerindeki milyarlarca videoyu endeksleyen ve kullanıcının belirli anahtar kelimelerle bu videolar arasında arama yaparak en alakalı sonuçları sunan bir yazılımdır. Bu tür arama motorları genellikle kullanıcıların belirli anahtar kelimeler veya kategoriler kullanarak video içeriklerini bulmalarına yardımcı olur. YouTube gibi büyük platformlar, kendi içerisinde video arama motoru işlevi görürken, genel arama motorları da video sonuçlarını web siteleri ve video barındırma platformlarından çeker ve kullanıcılara sunar.Video içeriği gün geçtikçe dijital medya biçimlerinden biridir ve YouTube, Instagram veya TikTok gibi birçok marka hâlihazırda kullanmaktadır.
Kagi, Palo Alto, Kaliforniya'da bulunan Kagi Inc. tarafından geliştirilen ücretli ve reklamsız bir arama motorudur. Aylık aboneliğe dayanır ve kullanıcıların arama yapmak için bir hesapta oturum açmasını gerektirir. Bir meta arama motoru olarak işlev görür, ancak web siteleri ve haberler için kendi dizinlerine de sahiptir. “Kagi” adı Japonca “kah-gee” olarak telaffuz edilen “anahtar” teriminden türetilmiştir. Kagi'nin 29 Ocak 2024 itibarıyla yaklaşık 20.515 abonesi bulunmaktadır ve o gün toplam 347.000 arama yapılmıştır.