İçeriğe atla

Mesut Sabri

Mesut Sabri
Sinkiang Valisi
Görev süresi
1947-1949
Yerine geldiğiZhang Zhizhong
Yerine gelenBurhan Şehidi
Sinkiang Bölgesi Genel Müfettişi
Kişisel bilgiler
Doğum 1887
Gulca, Sinkiang
Ölüm 1952
Sinkiang
Milliyeti Uygur
Partisi Kuomintang partisi CC Fraksiyonu
Evlilik(ler) Sare Baykozi
Bitirdiği okul Darülfünun İstanbul
Mesleği Tıp Doktoru
Dini İslam

Mesut Sabri (d.1886–ö.1952), (Uygurca مسعود صبري), (Çince (basitleştirilmiş): 麦斯武德; Çince (geleneksel): 麥斯武德; pinyin: Màisīwǔdé), Uygur siyasi lider. İli İsyanı sırasında (Doğu Türkistan) Sinkiang'da bölge valisi idi. İlk eğitimini Gulca'da tamamladı. Lise ve üniversite eğitimi için, ailesi tarafından 1904 yılında İstanbul'a gönderildi. İstanbul'da 10 yıl kaldı. Bu süre zarfında İttihatçıların da tesiriyle, milliyetçilikle tanıştı. Milli hisleri gelişti.[1] Osmanlıda da bu döneme damgasını vuran Türkçülük akımının etkisini, Dr.Mesud Sabri'nin eserlerinde, siyasi çalışmalarında görmek mümkündür.

Doğduğu topraklarda var olan cehaletin ve eğitimsizliğin farkında idi. İstanbul'dan döndükten sonra, eğitim konusunda bir takım çalışmalara başladı. Gulca'da bakımsız ve öğretmensiz kalan bir okulun açılması için çalışmalarda bulunda. Bir yandan mesleki çalışmalarını da sürdüren Dr.Mesut Sabri, bir muayenehane açmış, diğer taraftan da seminerler vererek halkı bilinçlendirmeye çalışmıştır.[2] Onun bu çalışmaları Çinli yetkilileri rahatsız etti. Bölge valisi Yang Zengxin tarafından, milliyetçi faaliyetleri sebep gösterilerek tutuklanarak, bölgeden uzaklaştırılmıştır.[3]

Mesud 1933'te kurulan Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti'ni (Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti) destekledi. Aksu'da, Mahmud Sijan olarak da bilinen General Mahmut Muhiti'nin kuvvetlerine katıldı. Türkistan Cumhuriyet birlikleri, Çin Ulusal Devrim Ordusu'nun 36. Tümeni tarafından ağır bir yenilgiye uğratıldı. Bunun üzerine 1934 yılında Hindistan'a kaçmak zorunda kaldı. Daha sonra tekrar Çin'e, Nankin şehrine geldi. Burada Çin Cumhuriyeti Kuomintang partisine katıldı. Çin Cumhuriyeti parlamentosuna Doğu Türkistan'ı temsilen aday gösterilerek siyasi hayata atıldı. 12 Aralık 1935'te Kuomintang partisi V. kurultayında merkez komitesi üyeliğine seçildi. 1942 yılında, 36 sandalyeli Devlet Konseyi'nde, Hui (Çinli müslüman grup) toplumundan General Ma Lİn ve Mesud Sabri dışında müslüman üye yoktu.[4]

Müslüman Çinli Savunma Bakanı General Bai Chongxi, Sinkiang bölgesinin Valisi olarak addediliyordu. Bu görev daha sonra Mesut Sabri'ye verildi. Zhang Zhizhong'un yerine göreve atandı. Sabri, katı bir Sovyetler Birliği karşıtı ve Kuomintang taraftarıydı. İli'deki Uygur komünist lider Ahmetcan Kasım, sürekli olarak Mesut'un valilik görevinden alınması için hükûmete talepte bulunuyordu.[5]

Mesut Sabri İli isyanı sırasında yönetimde bulunan, Sovyet kuklası İli Uygur yönetimine muhalefet etti. Hui toplumundan Wang Tseng-shan (1946-1947 Sinkiang koalisyon hükûmeti sırasında, Kuomintang partisinin sivil ilişkiler komiseri olarak görevli kişi) gibi kişilerle birlik olarak, Ahmetcan Kasım'la pazarlık yapılmasına şiddetle karşı çıktı. Bu konuda partinin CC Fraksiyonu'nun da desteği arkasındaydı. Çünkü Mesut Sabri de Çin Tatarlarından Burhan Şehidi ve Han Çinlilerinden Kuomintang üyesi General Wu Zhongxin gibi CC Fraksiyonu üyesiydi.[6] 1948-1949 yılları arasında,Sinkiang koalisyon hükûmetine liderlik yaptı.[7] Muhammed Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin gibi Türk milliyetçileri ile birlikte bir grup oluşturarak, Kuomintang'ın Sinkiang bölgesi koalisyon hükûmetine katıldılar ve İkinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'ndeki Uygur Komünist İli rejimine muhalefet ettiler. Ahmetcan Kasım, Sabri ve arkadaşlarını "Kuomintang'ın yardakçıları" ve "emperyalistlerin kuklası" olarak tanımlayarak, karşı saldırılarda bulundu.[3]

Türkçü, cedidist ve Türkistan'ın bağımsızlığı için hareket eden Sabri ve Muhammed Emin Buğra, Sovyetler Birliği'nin, Doğu Türkistan'da yaşayan Türkleri Uygur Halkı olarak adlandırılarak, Türk kimliklerinin yok sayılmasını reddediyorlardı. Bunun yerine, "Türk kökenli-Türk milletinden" (Çincesi; Tujue zu) tanımının kullanılmasını istiyorlardı. Mesut Sabri, bunun yanı sıra Hui halkının, müslüman Han Çinlileri olarak değerlendirilmesini ve sadece müslüman olmaları hasebiyle, Uygur Türkleri ile bir tutulmaması gerektiğini savunmuştur.[8] Muhammed Emin Buğra da, halkının özellikle "Türk" olarak tanımlanmasını istemiştir. Sheng Shicai'in Türk müslümanlarını değişik etnik topluluklara ayırarak, etnik birliği ayırıcı şekildeki tanımlamalarını şiddetle eleştirdi.[9]

Ocak 1949'da Sinkiang bölge valiliği görevi, Sabri'den alınarak Burhan Sehidi'ye verildi.[10]

Sabri'ye, 1948 yılında İran'a büyükelçi olması teklif edildi. Fakat bu görevi kabul etmedi. Nihayetinde Komünist Parti tarafından tutuklanarak hapsedildi. 1952 yılında hapishanede hayatını kaybetti.[11]

Kaynakça

  1. ^ http://www.hurgokbayrak.com/yeni_sayfa_171.htm 6 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Biyografi"
  2. ^ http://www.gokbayrak.com/sayfa.asp?id=50 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Mesud Sabri"
  3. ^ a b David D. Wang (1999). Clouds over Tianshan: essays on social disturbance in Xinjiang in the 1940s. NIAS Press. s. 28. ISBN 87-87062-62-3. 29 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 
  4. ^ Howard L. Boorman, Richard C. Howard, Joseph K. H. Cheng (1970). Biographical dictionary of Republican China, Volume 3. Columbia University Press. s. 23. ISBN 0-231-08957-0. 29 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 
  5. ^ "UNSUCCESSFUL ATTEMPTS TO RESEOLVE POLITICAL PROBLEMS IN SINKIANG; EXTENT OF SOVIET AID AND ENCOURAGEMENT TO REBEL GROUPS IN SINKIANG; BORDER INCIDENT AT PEITASHAN" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Mart 2014. 
  6. ^ Andrew D. W. Forbes (1986). Warlords and Muslims in Chinese Central Asia: a political history of Republican Sinkiang 1911-1949. Cambridge, England: CUP Archive. s. 376. ISBN 0-521-25514-7. 11 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 
  7. ^ Hsiao-ting Lin (2010). Modern China's Ethnic Frontiers: A Journey to the West. Taylor & Francis. s. 101. ISBN 0-415-58264-4. 11 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 
  8. ^ [1] 6 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Wei 2002, s. 181
  9. ^ [2] 8 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Millward 2007, s. 209
  10. ^ Benson 1990: 155
  11. ^ Andrew D. W. Forbes (1986). Warlords and Muslims in Chinese Central Asia: a political history of Republican Sinkiang 1911-1949. Cambridge, England: CUP Archive. s. 247. ISBN 0-521-25514-7. 29 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Türkistan Cumhuriyeti</span> Çin istilası altındaki Türk devleti

Doğu Türkistan Cumhuriyeti, bugünkü Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzey kesminde Gulca 'da 12 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği siyasi müdahalesi ve Kızıl Ordu'nun askerî desteğiyle kurulan, 20 Ekim 1949'da Çin Komünist Partisi'ne itaat eden ve Aralık 1949'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgeye konuşlandırılmasıyla Çin'e ilhak edilen cumhuriyet.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Türkistan</span> Orta Asyada tarihî bir bölge

Doğu Türkistan veya Uyguristan, bağlam ve kullanıma bağlı olarak birden çok anlamı olan bir terimdir. Doğu Türkistan, Orta Asya'nın orta bölümünde yer alan Büyük Türkistan'ın doğu kesimidir. "Doğu Türkistan" kavramının coğrafî kapsamı, farklı zamanlarda ve farklı belgelerde hep farklılık göstermiştir; kimi kaynaklara göre Tarım Havzası bölgesini – yani günümüz Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin güney ve batı kesimlerini – kimi kaynaklara göre Xinjiang'ın tümünü kapsar.

<span class="mw-page-title-main">CC Fraksiyonu</span>

CC Fraksiyonu, Çin Cumhuriyeti'nde bulunan Kuomintang içindeki fraksiyonlardan birisiydi. Liderliğini Chiang Kai-shek'in yakın arkadaşları Chen Guofu ve Chen Lifu kardeşler yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Buğra</span>

Mehmet Emin Buğra, Uygur siyasetçi ve yazar. Buğra, Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sincan (Çin Cumhuriyeti eyaleti)</span>

Sincan Eyaleti veya Xinjiang Eyaleti, Çin Cumhuriyeti'nin eski bir eyaletidir. İlk başta 1884 yılında Çing Hanedanı'nın bir eyaleti olarak kurulmuş Xinjiang Eyaleti'nin kapsadığı toprakların çoğu artık 1955 yılında Çin Halk Cumhuriyeti devleti tarafından kurulmuş Sincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunur. Kuomintang'ın Çin İç Savaşı'nı kaybetmesi sonrasında Xinjiang Eyaleti'nin özgün eyalet hükûmeti, "Sinkiang Eyalet Hükümeti Ofisi" (新疆省政府辦事處) ismi altında Taipei'ye taşındı, fakat 1992 yılında bu kuruluş feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Timur Bey</span>

Timur Bey, Uygur asker ve siyasetçi. 1933 Kaşgar Muharebesi'ne katıldı ve daha önce Turfan İsyanı'na (1932) katıldı. Türk milliyetçisi Genç Kaşgar Partisi ile anıldı ve kendisini "Timur Şah" olarak atadı. Timur Bey, Buğra kardeşler gibi diğer Uygurlar ile birlikte Çin'den ayrılmak istedi. Ağustos 1933'te askerleri, General Ma Zhancang komutasındaki Ulusal Devrimci Ordusu'nun Çinli Müslüman 36. Tümeni tarafından saldırıya uğradı. Timur, Kaşgar'da vurularak öldürüldü.

Kızıl Katliamı, Haziran 1933 tarihinde Sincan'da Türk savaşçılar ve Çinli savaşçılar ve siviller arasında meydana gelen olaylardır. Olay, Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nden Uygur ve Kırgız savaşçılar, Kaşgar'a giderken Yarkand Yeni Şehri'nden geri çekilen Hui Çinli askerler ve sivillerden oluşan bir kola saldırmazlık anlaşmasını bozduklarında meydana geldi. Yaklaşık 800 Çinli Müslüman asker ve sivil, Türk Müslüman savaşçılar tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Millî İnkılap Teşkilatı</span>

Millî İnkılap Teşkilatı, Doğu Türkistan'da Türk milliyetçisi eski bir siyasi partiydi. Parti, 1932–1934 yılları arasında varlığını sürdürmüş olup Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin kurulmasına yardımcı oldu. Çin karşıtı, antikomünist ve Hristiyanlık karşıtıydı ve İslami bir teokrasinin kurulmasını destekliyordu. Teşkilata, Karakaş altın madencileri lideri İsmail Han Hoca, Hotan Emiri Mehmet Emin Buğra, kardeşleri Abdullah Buğra, Nur Ahmetcan Buğra ve Sabit Damolla Abdülbeki katıldı. Başlangıçta 300 üyesi ve 50 tüfeği vardı. 20 Şubat 1933'te başbakan olarak Sabit ve silahlı kuvvetlerin başında Muhammed Amin Buğra ile geçici bir Hotan hükûmeti kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Genç Kaşgar Partisi</span>

Genç Kaşgar Partisi veya Yaş Kaşgar Partisi, Doğu Türkistan'da Türk milliyetçisi eski bir siyasi partiydi. Parti, 1933–1934 yılları arasında varlığını sürdürmüş olup Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin kurulmasına yardımcı oldu. Çin karşıtı ve antikomünist idi. Uygur komutan Timur Bey ve Hotan emirleri Mehmet Emin Buğra, Abdullah Buğra ve Nur Ahmetcan Buğra, Genç Kaşgar Partisi ile ittifak kurdu. 40 üyeli bir parlamento topladı ve Hoca Niyaz'a iki delege gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Nur Ahmetcan Buğra</span>

Nur Ahmetcan Buğra, Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin emiri olan Uygur siyasetçi. Mehmet Emin Buğra ve Abdullah Buğra'nın kardeşidir. 1934 Kaşgar Muharebesi'nde Çin Müslüman 36. Tümeni'ne karşı Uygur ve Kırgız kuvvetlerine komuta etti. Huiler, Çin Cumhuriyeti hükûmetine sadıktılar ve Nur Ahmetcan Buğra'nın da katıldığı Kızıl Katliamı'nın intikamını almak için Türk Müslüman Uygurları ve Kırgızları ezmek istediler. 16 Nisan 1934'te Yenihisar'da Ma Zhancang ve Ma Fuyuan komutasındaki Çinli Müslüman birlikler tarafından öldürüldü ve 2.500 Uygur ve Kırgız savaşçısının tamamı 10.000 kişilik Çin Müslüman ordusu tarafından imha edildi.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Buğra</span>

Abdullah Buğra, Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin emiri olan Uygur siyasetçi. Mehmet Emin Buğra'nın kardeşi ve Nur Ahmetcan Buğra'nın ağabeyidir. 1934 Kaşgar Muharebesi'nde Çin Müslüman 36. Tümeni'ne karşı Uygur ve Kırgız kuvvetlerine komuta etti. Huiler, Çin Cumhuriyeti hükûmetine sadıktılar ve Nur Ahmetcan Buğra'nın da katıldığı Kızıl Katliamı'nın intikamını almak için Türk Müslüman Uygurları ve Kırgızları ezmek istediler. Ayrıca kendisini koruyan Afgan korumaları vardı. Nisan 1934'te Yarkent'te Ma Zhancang komutasındaki Çinli Müslüman birlikler tarafından öldürüldü ve birliklerinin tamamı imha edildi. Abdullah'ın cesedi asla bulunamadı, bu da daha sonra kaderi hakkında spekülasyonlara yol açtı.

Birinci Kaşgar Muharebesi, 1933 yılında Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'ne bağlı Uygur ve Kırgız savaşçılar ile Çin merkezi hükûmetinin Çinli Müslüman 36. Tümeni arasında bir muharebeydi. General Ma Zhancang, Kaşgar daotaisi Ma Shaowu ile gizli bir anlaşma imzaladı ve Çinli Müslüman birlikleri, Kaşgar'daki yamen içindeki Han Çin garnizonuna katıldı ve Abdullah Buğra liderliğindeki Uygur ve Kırgız saldırılarını püskürtmelerine yardımcı oldu. Timur Bey liderliğindeki Uygur ve Kırgız güçleri, Çinli Müslüman köylerine saldırıyor ve talan ediyordu. Çatışmalar sırasında Timur Bey, Ma Zhancang'ın güçleri tarafından vuruldu ve sonra başı kesilerek Iydgâh Camii'nde sergilendi. Daha fazla Çinli Müslüman asker geldiğinde, Kaşgar'daki Çin garnizonunu takviye ettiler. Kırgız asi Osman Ali, yamene saldırmaya çalıştıysa da ağır kayıplarla geri püskürtüldü. Daha sonra şehri yağmalamaya başladı.

Seyyid Ahmed Tevfik Bey Şerif Efendi, Suriyeli Arap gezgin ve siyasetçi. Suudi Arabistan kralı İbn Suud'un hizmetinde iken 1932'de Sincan'a seyahat etti. Çinli Müslüman Daotai Ma Shaowu tarafından sınır dışı edildi. 26 Ağustos'ta Kaşgar vahalarına ulaştı. Çin Cumhuriyeti hükûmetine sadık 36. Tümenin Çinli Müslüman kuvvetlerine karşı savaşan Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin Uygur ve Kırgız Türk Müslüman savaşçılarına katıldı. Tevfik Bey bir Pan-İslamcıydı.

Yenihisar Muharebesi, Nisan 1934 tarihinde Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'ne bağlı Uygur ve Kırgız savaşçılar ile Çin merkezi hükûmetinin Çinli Müslüman 36. Tümeni arasında bir muharebeydi. General Ma Zhancang, Yenihisar'da Uygur güçlerine düzenlenen saldırıda 36. Tümene liderlik etti, 500 kişilik Uygur ve Kırgız kuvvetinin tamamını yok etti ve liderleri Emir Nur Ahmetcan Buğra'yı öldürdü.

Yarkent Muharebesi, Nisan 1934 tarihinde Birinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'ne bağlı Uygur ve Kırgız savaşçılar ile Çin merkezi hükûmetinin Çinli Müslüman 36. Tümeni arasında bir muharebeydi. General Ma Zhancang'ın Çin Müslüman ordusu, Afganistan kralı Muhammed Zahir Şah tarafından gönderilen Uygur ve Afgan gönüllülerini yendi ve Abdullah Buğra da dahil olmak üzere hepsini öldürdü.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkerim Abbas</span> Uygur lideri devrimci

Abdülkerim Abbas, 20. yüzyılda Sincan bölgesinde bir Uygur lideriydi. Kuzey Sincan'da İkinci Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açan 1944 İli İsyanı'na liderlik etti. Abbas, Ahmetcan Kasımi ile birlikte, 1946'da isyanın bağımsızlık ilanını bir kenara bırakan ve bir koalisyon eyalet hükûmeti oluşturmak için Kuomintang yönetimine katılan Üç Bölge içindeki Marksist gruba başkanlık etti. Kasım ve Abbas, Çin İç Savaşı'nın sonlarına doğru Çin komünistlerine katılmada Üç Bölgeyi yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Jin Shuren</span>

Jin Shuren, 1928-1933 yılları arasında Sincan valisi olarak görev yapan bir Çinli savaş ağası. Yaklaşık beş yıl süren egemenliği, yolsuzluk, baskı ve aksamadan kaynaklanan istikrarsızlık ile karakterize edildi. Etnik ve dini çatışmalar yoğunlaştı ve rejimine karşı sayısız isyanla ve nihayetinde çöküşüyle sonuçlandı.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan'ı ilhakı veya Çin tarihyazımına göre Sincan'ın Barışçıl Kurtuluşu, 13 Ekim 1949 tarihinde Çin İç Savaşı'nın sonlarında Sincan eyaletinin Çin Cumhuriyeti yönetiminden Çin yönetimine geçmesidir.

Baitag Bogd Dağı Savaşı veya Beitashan Olayı Çin, Moğolistan Halk Cumhuriyeti ve Sovyetler Birliği arasında yaşanan bir sınır çatışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de Kuomintang İslami İsyanı (1950-1958)</span>

Kuomintang İslami İsyanı, Çin İç Savaşı'nın Çinli Müslüman Kuomintang Çin Cumhuriyeti Ordusu güçleri tarafından özellikle Kuzeybatı Çin'de, Gansu, Qinghai, Ningxia ve Sincan eyaletlerinde ve Yunnan'daki bir başka isyanla devam ettirilmesidir.