İçeriğe atla

Mestia Havaalanı

Koordinatlar: 43°03′16″K 42°45′15″D / 43.05444°K 42.75417°D / 43.05444; 42.75417
Mestia Havaalanı
Kraliçe Tamar Havaalanı
IATA: yok - ICAO: GE-0014
Özet
Havalimanı tipiSivil
SahibiGürcistan Hükümeti
Hizmet verdiği şehirMestia
YerMestia, Gürcistan
Açılış2010
İnşa tarihi2010
Rakım (ODS)4,856 ft / 1,480 m
Koordinatlar43°03′16″K 42°45′15″D / 43.05444°K 42.75417°D / 43.05444; 42.75417
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
3,675 1,120
Kaynak: Vestnik Kavkaza[1]

Mestia Havaalanı veya Kraliçe Tamar Havaalanı, (IATA: -, ICAO: GE-0014), Gürcistan'nın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde çok dağlık bir yerleşim alanı olan Mestia kasabasına yakın bir havaalanıdır. 24 Aralık 2010 tarihinde Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili tarafından kullanılan ilk uçak havaalanına inmiştir.[2] Yüksek güvenlikli, her mevsimde ve her saatte çalışabilecek şekilde ve üç aylık bir sürede inşa edildi. 1,120 m'lik pist ile birlikte Mestia şehrindeki kulelerden esinlenerek yapılan terminal binası, ciddi bir tasarım ürünüdür.

Kaynakça

  1. ^ "Vestnik Kavkaza". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2011. 
  2. ^ Rustavi 2[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiflis</span> Gürcistanın başkenti

Tiflis, Gürcistan'ın başkenti ve en kalabalık ilidir. Tiflis Gürcistan'ın doğusunda, Tiflis Havzasında, Kura Nehri'nin iki yakasında kurulmuştur. Kuzeyinde Saguramo Dağları'nın güney yamacı, doğusunda İgris Zageni Dağı'nın kuzeybatı bölümü ve güneyinde Trialeti Dağları uzanmaktadır. Şehir 502 km²'lik bir alanı kaplar ve 1.152 milyondan fazla nüfusa sahiptir. MS 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, o zamandan beri çeşitli Gürcü krallıklarının ve cumhuriyetlerinin başkenti olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı</span> hava aracı operasyonları için genişletilmiş destek olanaklarına sahip, hava araçlarının kalktığı ve indiği yer

Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Svanca</span>

Svanca, Gürcistan'ın kuzeybatı bölümünde yaşayan Svanların konuştuğu dildir. Güney Kafkas dillerinden biridir ve aynı zamanda dil ailesinde kendi başına bağımsız bir kol teşkil eder.

<span class="mw-page-title-main">Svaneti</span> Gürcistanda tarihsel bir bölge

Svaneti, Gürcistan’ın tarihsel bölgelerinden biridir ve ülkenin kuzeybatı bölümünde yer alır. Svanlar bölgenin yerli halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Samegrelo-Zemo Svaneti</span>

Samegrelo-Zemo Svaneti veya Megrelya-Yukarı Svanetya, Gürcistan'ın yönetsel bölgelerinden (mhare) biridir. Tarihsel Samegrelo (Megrelya) ve Zemo Svaneti bölgelerini kapsar. Yönetim merkezi Zugdidi kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Güney Osetya çatışması</span>

Gürcistan - Güney Osetya Sorunu, Gürcistan ve de facto olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile başlayan ihtilaflardır.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Havalimanı</span> Havalimanı

Erzurum Havalimanı, sivil kategoride olup, Erzurum ili Aziziye ilçesi sınırları içindedir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi yönetimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'daki havaalanları listesi</span>

Gürcistan, Avrasya bölgesinde Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Gürcistan, batıda Karadeniz, kuzeyda Rusya, güneyde Türkiye ve Ermenistan, doğuda Azerbaycan ile çevrili, Doğu Avrupa ve Batı Asya'nın birleştiği noktada bulunmaktadır. Gürcistan'ın yüzölçümü 69.700 km², nüfusu 4,385 milyon. Başkenti ve en büyük şehri Tiflis'tir.

Bolşiye Şiraki Havaalanı Gürcistan'nın güneydoğusundaki Kaheti bölgesinde yer alan bir havaalanıdır.

Kutais Batı Havaalanı Gürcistan'nın en büyük ikinci şehri ve İmereti bölgesinin başkenti Kutais şehrinde yer alan bir havaalanıdır.

Poti Havaalanı Gürcistan'nın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bir liman şehri olan Poti'de yer alan bir havaalanıdır. 1990'larda Sovyetler Birliği'nin çöküşünden beri kapalı olan havaalanı, Gürcistan Hükümeti tarafından 2012 yılında yeniden uçuşlara açılmak üzere çalışmalarda bulunmaktadır.

Pskhu Havaalanı, Gürcistan'ın içinde de facto bir devlet olan Abhazya'nın Sohum rayonuna bağlı Pskhu'nun dağ köyünde yer alan bir havaalanıdır. Abhazya'da, sadece Sohum Dranda Havaalanına hizmet vermektedir.

Telavi Kurdgelauri Havaalanı, Gürcistan'ın Kaheti bölgesinde Telavi şehrine 5 km uzaklıktaki bir havaalanıdır. Şu anda havaalanı kullanım dışıdır.

Ramazan Palyani, Gürcü asıllı Türk boksördür.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın Altın Çağı</span>

Altın Çağ ya da Gürcistan'ın Altın Çağı, Geç Orta Çağ döneminde, Gürcistan Krallığı'nın 11. yüzyılın sonundan 13. yüzyıla değin dönemine verilen addır. Bu dönemde Gürcistan'ın gücü ve gelişmesi zirveye ulaşmıştır. Bunun dışında askeri başarılarla ülke sınırlarının genişlemesi, Gürcü mimarisinin, resim sanatının ve edebiyatının gelişmesine olanak sağlamıştır. Bu dönemdeki kilise sanatı ve din dışı edebiyat eserlerinin pek çoğu günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mestia</span> Gürcistanda bulnan bir kasaba

Mestia, Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Kasaba, ülkenin kuzeybatısında Kafkas Dağları'nın eteklerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 3,044.5 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 9,316'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çajaşi</span>

Çajaşi Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesindeki Mestia Belediyesinde yer alan bir köydür. Büyük Kafkas Dağlarının güney eteklerinde, Enguri Nehrinin üst vadisinde, deniz seviyesinden 2.160 m yükseklikte yer almaktadır. Köy, Svaneti tarihi bölgesinin bir parçası ve Uşguli topluluğunun merkezidir. Orta Çağ müstahkem yapıları ile Gürcistan Ulusal Mirasında yer alan köy, Yukarı Svaneti'nin bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Svan kuleleri</span>

Svan kuleleri savunma konutları olarak inşa edilen kule evlerini ifade eder. Bu kule evleri, Gürcistan'ın tarihi Svaneti bölgesinde yaygındır ve günümüzde Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunmaktadır. Bölgedeki en eski kule evi 8 veya 9. yüzyılda, en yeni kule evi ise 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Bir Svan kulesinin uzunluğu ortalama olarak 20 ila 25 metre arasında değişir ve genellikle dört veya beş katlıdır. Nadiren altı katlı Svan kuleleri de görülmektedir. Duvarları 1.5 metre kalınlığa kadar erişebilen zemin katların genellikle kapısı ve penceresi yoktur. Kulenin girişi genellikle zemin katın bir üstündedir. Kulenin üst kısmı alt kısmına kıyasla daha dardır ve duvarların kalınlığı da 0.7 ila 0.8 metre arasında değişmektedir. Zeminler ahşap bir merdivenle birbirine bağlanmıştır. Kulenin üst kısmı taçlı bir tavanla sona ermektedir. Kulenin dört tarafında da delik vardır. Svan kuleleri ya yeniden inşa edilmiştir ya da kullanım dışıdır. 21. yüzyılda, kuleler temel olarak gıda kaynaklarını ve tarımsal ürünleri depolamak için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uşguli</span>

Uşguli Gürcistan'ın tarihsel Svaneti bölgesindeki Enguri geçidinin başında bulunan dört köyden oluşan bir topluluktur. UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde Yukarı Svaneti olarak tanımlanan bu bölge, 4 mevsimde de yaşayan insanların olduğu Avrupa'daki en yüksek yerlerden biridir. Bölgedeki köylerin rakımı 2,086 ve 2,200 metre arasında değişim göstermektedir. Mestia gibi biraz daha gelişmiş bölgelerle karşılaştırıldığında, Uşguli köyü daha zor ulaşılabilen bir yerde konumlandığından bölgenin karakteristik özelliklerini daha fazla korunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ulusal Müzesi</span>

Gürcistan Ulusal Müzesi, Gürcistan'daki birçok başlıca müzeyi birleştiren bir ağdır. Bu ağ, birleşmiş kurumların yönetimini modernize etmeyi ve yapısal, kurumsal ve yasal reformlar çerçevesinde araştırma ve eğitim faaliyetlerini koordine etmeyi amaçlamıştır. Müze, 30 Aralık 2004 tarihindeki kuruluşundan bu yana, Profesör Davit Lortkipanidze tarafından yönetilmektedir. Gürcistan'ın ulusal hazinelerinin çoğu, Ulusal Müze koleksiyonlarında korunmaktadır. Ulusal Müze'deki müzelerin en eskisi, Simon Canaşia Müzesidir. Müze, 1852'de Rus İmparatorluğu Coğrafya Birliği tarafından Kafkasya Müzesi adıyla kurulmuştur. Müze, Gürcistan, Kafkasya ve Orta Doğu arkeolojisinin ve etnografisinin yüz binlerce eserini barındırmaktadır.