İçeriğe atla

MessagePad

MessagePad
Geliştirici(ler)Apple Computer
Ürün ailesiiPad
TipCep bilgisayarı
Çıkış tarihi1993
Son üretim1998
İşletim sistemiNewton OS
CPUARM 610 RISC
Ağırlık1.4 lb (0.64 kg)
ArdılıiPad (1.nesil)

MessagePad 1993 yılında Apple Newton platformu için Apple Computer tarafından geliştirilen kişisel dijital yardımcı cihazların (cep bilgisayarı) ilk serisidir. Bazı elektronik mühendislik ve Apple'ın MessagePad cihazlarının imalatı Sharp Corporation tarafından Japonya'da yapılmıştır. Cihazlar, ARM 610 RISC işlemcisine ve tüm özellikli el yazısı tanıma yazılımına dayanıyordu.[1] Bu, Apple tarafından geliştirildi ve pazarlandı. Cihazlar Newton OS işletim sistemini yönetti. MessagePad 1998 yılından sonra üretilmedi. Bir de Apple 2010 yılında iPad cihazlarını tanıttı.

Ekran ve giriş

Newton OS 2.0 ve MessagePad 120 ile Apple'ın Newton Klavyesi piyasaya çıktı ve Newton'un InterConnect bağlantı noktası olan Newton cihazlarındaki dongle üzerinden de kullanılabilir, en önemlisi Apple MessagePad 2000/2100 serisinin yanı sıra Apple eMate 300 idi.[2]

Elyazısı tanıma

İlk sürümlerde (Newton OS 1.x) el yazısı tanıma, kullanıcılar için son derece karışık sonuçlar verdi ve bazen de yanlıştı. Orijinal elyazısı tanıma altyapısına Calligrapher denildi ve Paragraph International adlı bir Rus şirketinin lisansı alındı. Calligrapher'ın tasarımı oldukça karmaşıktı; Kullanıcının doğal el yazısını öğrenmeye çalışırken, kullanıcının yazdıklarına dair tahmin yapmak için bilinen kelimelerin bir veritabanını kullanmaya çalıştı ve el yazması, parmak izi mi yoksa ikisinin bir karışımını mı yazdıracağını ekranda yorumlayabildi.[3] Buna karşılık, Palm Pilot'un Graffiti'sinin Hattatriz'den daha az gelişmiş bir tasarıma sahip olduğu, ancak bazen sabit, önceden tanımlanmış vuruş alfabesine güvenmesinden dolayı daha doğru ve hassas olduğu tespit edildi. Atım alfabesi, standart el yazısına benzeyen, ancak basit ve çok kolay ayırt edilebilecek şekilde değiştirilmiş harf biçimlerini kullandı. Palm ayrıca Newton cihazları için Graffiti'nin iki versiyonunu yayınladı.

Newton işletim sisteminin sonraki sürümleri uyumluluk için orijinal tanıtıcıyı korudu, ancak Apple tarafından geliştirilen ve Newton işletim sisteminin 2.0 sürümünde bulunan "Rosetta" adlı bir elle yazılmış salt metinli bir tanıtıcı eklendi. Newton el yazısı tanıma sisteminin hayati bir özelliği, modelsiz hata bulma ve düzeltmedir. Yani, düzeltme işlemi, minimum hareketleri kullanarak (İn situ) ayrı bir pencere veya widget kullanmadan yerinde yapılır. Bir kelime uygunsuz tanınırsa, kullanıcı kelimeye iki kez dokunabilir ve kalemin altındaki bir menüde alternatiflerin bir listesi açılır.[4]

Kullanıcı arayüzü

eMate 300
MP2000

Metin, kullanıcı tarafından daha fazla düzen geliştirilmiş olsa da küçük bir ekran üstü açılır QWERTY sanal klavyesinde kalemi kullanarak dokunarak da girebilir. Newton cihazları, aynı zamanda bir masaüstü bilgisayar grafiği tableti gibi, serbest el "Eskizler", "Şekiller" ve "Mürekkep Metinleri" ni de kabul edebiliyordu.[5] Herhangi bir zamanda bir kullanıcı, Newton cihazını seçilen "mürekkep metnini" tanımak ve kabul edilmiş metne çevirmek için yönlendirebilir. Bir Newton notu (veya İsimlerin her bir kartvizitesine eklenen notlar ve her tarih takvimi veya yapılacaklar etkinliği), araya girmiş metnin, Mürekkep Metninin, Şekillerin ve Eskizlerin karışımını içerebilir.

Bağlantı

MessagePad 100 serisi aygıtlar, Macintosh'un tescilli seri bağlantı noktalarını, Mini-DIN konnektör 8 bağlantı uçlarını kullanıyordu. MessagePad 2000/2100 modelleri (hem de eMate 300), küçük, tescilli Newton InterConnect bağlantı noktası vardır. Bununla birlikte, Newton donanım / yazılım platformunun gelişimi 27 Şubat 1998'de Steve Jobs tarafından iptal edildi.[6] Seri, ses girişi, ses çıkışı ve diğer bağlantı noktalarını içeren bir prototip çok amaçlı InterConnect aygıtı da keşfedildi. Buna ek olarak, tüm Newton cihazları, başlangıçta sadece Sharp ASK protokolü, daha sonra da IrDA olan kızılötesi bağlantıya sahiptir, ancak Sharp ASK protokolü uyumluluk nedenlerinden ötürü tutulmuştur. Palm Pilot'un aksine, tüm Newton cihazları standart bir PC Kartı genişletme yuvası (2000/2100'de iki adet) ile donatılmıştır.[7] Bu, yerli modemi ve hatta Ethernet bağlantısını sağlar; Newton kullanıcıları ayrıca 802.11b kablosuz ağ kartları, ATA tipi flash bellek kartları (popüler CompactFlash format dahil) ve Bluetooth kartları için yazan sürücüler de üretti. 2 AA pil ile güçlendirilmiştir ve aynı zamanda bir güç adaptörü ile de kullanılabilir. 2400 bit / s hızında veri aktarımı sağlar ve sırasıyla 9600 ve 4800 bit / s hızlarında faks mesajları gönderip alabilir.

Orijinal Apple MessagePad ve MessagePad 100 dört AAA pil kullandı. Apple MessagePad 110'un piyasaya sürülmesiyle AA pillerin yerini aldılar. 4 AA NiCd (MessagePad 110, 120 ve 130) ve 4x AAA pil ve nikel-kadmiyum pil hücrelerinin (MP2x00 serisi, eMate 300) kullanımı, 30 saate kadar bir çalışma zamanı verir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cep bilgisayarı</span>

Cep bilgisayarı - PDA, taşınabilir küçük cep bilgisayarları.

Newton OS, Apple'ın Apple Newton isimli PDA'sı için geliştirdiği bir işletim sistemidir. Newton OS, Apple dışında Motorola, Sharp, Harris, Siemens ve Digital Ocean gibi başka firmalar tarafından da kullanılmıştır, PDA ve Subnotebook'larda kullanılan bu işletim sistemi 1998 yılı itibarıyla geliştirilmesi durdurulmuştur.

iPad Çoğunluğu ekran olan, tablet - laptop arası cihaz.

iPad, Apple şirketi tarafından tasarlanan, geliştirilen iOS işletim sistemli bir tablet bilgisayardır. İlk iPad modeli olan iPad (1.nesil) modeli 3 Nisan 2010 tarihinde tanıtıldı. En son iPad modelleri, iPad Air 2 ve iPad Mini 3, 16 Ekim 2014 tarihinde tanıtılmış ve tarihinde satışa sunulmuştur. Kullanıcı arayüzü multi-touch ekran üzerine sanal klavye ile kurulmuştur. iPad Wi-Fi ve Wi-Fi ile birlikte hücresel bağlantı da içeren iki farklı türde üretilmektedir. iPad, üretildiği günden günümüze kadar 500 milyon adet satmıştır.

iOS 9 2015 mobil işletim sistemi

iOS 9 Apple Inc. tarafından iOS 8'in ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 9. büyük sürümüdür. Apple'ın 8 Haziran 2015 tarihindeki WWDC konferansında ilk kez resmi olarak duyurulmuş ve 16 Eylül 2015 tarihinde yayımlanmıştır. Yeni sürüm daha fazla optimizasyon ve yeni özelliklerin yanı sıra pil iyileştirmelerine odaklanır.

iMessage

iMessage Apple tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma servisidir. Bu, iOS 5 ve sonrasında ve OS X Mountain Lion ve sonrasında Apple Mesajlar uygulamasında desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Kalem</span>

Apple Kalem Apple tarafından tasarlanan ve iPad Pro tablet bilgisayarı için bir giriş aygıtı olarak çalışan bir dijital kalemdir. 9 Eylül 2015'te iPad Pro'nun yanında açıklandı ve 11 Kasım 2015'te onunla birlikte yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Mesajlar (Apple)</span>

Mesajlar Apple tarafından macOS, iOS ve watchOS işletim sistemleri için geliştirilen anlık mesajlaşma uygulama yazılımıdır. Masaüstü Mesajlar uygulaması, iChat'ı yerli OS X anında mesajlaşma istemcisi olarak Temmuz 2012'de OS X Mountain Lion sürümüyle değiştirdi. Mesajlar, iChat'ın özelliklerinin çoğunu miras alırken, Apple'nin iOS için mesajlaşma servisini de olan FaceTime entegrasyonu olarak iMessage'ye da destek getiriyor.

iPad (1.nesil)

iPad (1.nesil) Apple tarafından iPad hattında ilk olarak tasarlanan ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. Cihaz bir Apple A4 işlemci, 9.7 inç dokunmatik ekran ve belirli varyantlarda hücresel şebekelere erişme olanağı sunuyor. iOS işletim sistemini kullanan iPad, müzik çalabilir, e-posta gönderip alabilir ve web'de dolaşabilir. Oyun oynamak ve referanslara erişmek, GPS navigasyon yazılımı ve sosyal ağ hizmetleri gibi diğer işlevler uygulamaları indirerek etkinleştirilebilir. Cihaz 27 Ocak 2010'da bir medya konferansında ilan edildi ve açıldı.

iPad (3. nesil) Apple tarafından üretilen tablet bilgisayarı serisi

iPad 3 Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. iPad tablet serisinin üçüncü aygıtı olaark Retina Display, dört çekirdekli grafik işlemcisine sahip yeni Apple A5X yongası, 5 megapiksel kameralı HD 1080p video kaydı, sesli dikte ve Kuzey Amerika'daki LTE ağları için destek ekledi. Elektronik kitaplar, süreli yayınlar, filmler, müzik, bilgisayar oyunları, sunumlar ve web içeriği de dahil olmak üzere görsel-işitsel medya için bir platform sağlayan iOS 5.1 ile birlikte gönderildi.

iPad (4. nesil) Appleın 2012de tanıttığı tablet bilgisayar

iPad 4 Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. Selefi ile karşılaştırıldığında, dördüncü nesil iPad, Retina Ekran'ı koruyordu, ancak Apple A6X yongası ve 12 Eylül 2012'de piyasaya çıkan Lightning konektörü gibi yeni ve yükseltilmiş bileşenler içeriyordu.

eMate 300 Appleın tasarladığı kişisel dijital asistan

eMate 300 Apple Computer tarafından Newton OS işletim sistemini çalıştıran düşük maliyetli bir dizüstü bilgisayar olarak eğitim pazarına tasarlanan, üretilen ve satılan bir kişisel dijital asistandır. Dahili bir klavye olan tek Newton Cihazıydı. EMate, 7 Mart 1997'de 799 ABD doları karşılığında tanıtıldı ve 27 Şubat 1998'de Apple Newton ürün grubu ve işletim sistemiyle birlikte durduruldu.

iPad Mini 4 Dördüncü nesil iPad Mini tablet bilgisayar

iPad Mini 4 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan dördüncü nesil iPad Mini tablet bilgisayardır. 9 Eylül 2015'te iPad Pro ile birlikte duyuruldu ve aynı gün yayınlandı. iPad Mini 3'ün yerini alan iPad Mini 4, Apple'ın şu anda iPad Mini 2'nin üretime son verildiği 21 Mart 2017 itibarıyla yalnızca 128GB model olarak sattığı tek iPad Mini'dir.

iPad Mini 3 Tablet

iPad Mini 3 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan üçüncü nesil iPad Mini tablet bilgisayardır. iPad Mini 2'nin yerini alan iPad Mini 3 modeli 16 Ekim 2014'te iPad Air 2'nin yanında açıklandı ve ardından 22 Ekim'de piyasaya çıktı. Temelde onunla aynı tasarım ve donanım kullanıyor. Yeni özellikleri, Apple Pay ile uyumlu Touch ID sensörünün, farklı depolama boyutlarının yanı sıra altın rengin yanı sıra önceki renklerde de mevcut. 9 Eylül 2015'te iPad Mini 3 durduruldu ve yerini iPad Mini 4 aldı.

iPad Mini 2

iPad Mini 2 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan ikinci nesil iPad Mini tablet bilgisayardır. iPad Mini 'in yerini alan iPad Mini 2 modeli birinci nesil iPad Mini ile hemen hemen aynı bir tasarıma sahiptir, ancak içerdiği revizyonları, A7 sistemli bir çip ve 2,048 x 1,536 çözünürlüklü Retina Ekranı gibi içeriyor. iPad Mini 2, büyük boy kardeşi olan iPad Air ile neredeyse aynı donanıma sahiptir. Apple 12 Kasım 2013'te iPad Mini 2'yi Uzay Gri ve Gümüş renkleriyle sessizce serbest bıraktı.

iPad Mini (1. nesil) 2012 tarihli Apple üretimi, ilk nesil iPad Mini tablet bilgisayar

iPad Mini 1 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan ilk nesil iPad Mini tablet bilgisayardır. 23 Ekim 2012'de, iPad hattının beşinci büyük ürünü ve standart 9.7 inçten farklı olarak, 7.9 inçlik bir ekran boyutuna sahip iPad Mini hattının ilk ürünü olarak ilan edildi. Ekran çözünürlüğü de dahil olmak üzere iPad 2'ye benzer dahili özelliklere sahiptir.

Kalem bilgisayar klavye, oyun çubuğu veya fare gibi cihazlardan ziyade bir kalem ve tablet kullanan bir bilgisayar kullanıcı arabirimine atıfta bulunur. Kalem bilgisayar, kablosuz tablet PC'ler, PDA'lar ve GPS alıcıları gibi mobil aygıtların kullanımına atıfta da bulunur. Terim, mobil iletime izin veren herhangi bir ürünün kullanımına atıfta bulunmak için kullanılmıştır. Böyle bir cihazın göstergesi, klavye, tuş takımı, fare veya dokunmatik yüzey gibi daha geleneksel bir arayüz kullanmak yerine, genellikle bir grafik tableti veya dokunmatik ekran üzerine basmak için kullanılan kalem veya dijital kalemdir.

<span class="mw-page-title-main">Palm PDA</span>

Palm PDA Palm OS sistemi'ni çalıştıran Kişisel Dijital Asistanlar (PDAs) serisi idi. 28 Nisan 2010 tarihinde, Hewlett-Packard şirketi'nin Palm'ı yaklaşık 1,2 milyar dolara alacağı bildirildi. HP, başlangıçta Palm markasını koruduğu halde, 9 Şubat 2011 tarihinde yapılan basın açıklamasında tüm yeni PDA cihazlarının Palm cihazları değil, HP cihazları olarak markalandığını açıkladı. TCL Corporation, Ocak 2015'te, 2014 yılının sonunda Palm'ın fikrî mülkiyetini HP'den satın aldığını, "Kitle fonlaması" ile yeni Palm akıllı telefonların geliştirilmesini planladığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Palm m100 serisi</span>

Palm m100 serisi Palm şirketinin bir PDA serisi idi. Palm m500 serisi'nin öncülü oldu. m100, m105, m125 ve m130 başlıklı dört Palm OS tabanlı kişisel dijital yardımcıdan oluşur. Bu modellerin "giriş seviyesi" ile PDA'lar olması amaçlandı ve bu nedenle davaları daha ucuz malzemelerden yapıldı. En önemlisi, LCD ekranların ve sayısallaştırıcıların kapakları camdan ziyade plastikti ve ekranlar o sırada satılan daha pahalı avuç içi ürünlerinden daha küçüktü.

<span class="mw-page-title-main">Palm OS Graffiti</span>

Graffiti Palm OS tabanlı PDA'larda kullanılan, temelde tek vuruşlu stenografi el yazısı tanıma sistemidir. Graffiti, orijinal olarak Palm tarafından, HP'nin OmniGo 100 ve 120 modelleri, ayrıca Magic Cap gibi GEOS tabanlı cihazların tanıma sistemi olarak yazılmıştır. Ayrıca Apple Newton sistemli MessagePad için alternatif bir tanıma sistemi olarak sunuluyordu; NewtonOS 1.0'ın el yazısını çok iyi tanıyordu. Graffiti, "Blok Tanıyıcı" olarak Windows Mobile platformunda ve varsayılan tanımlayıcı olarak Symbian UIQ platformunda çalışıyor ve Casio'nun Zoomer PDA'sı için mevcuttu.

iTunes Connect

iTunes Connect App Store'da iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV ve iMessage için satılan uygulamaları yönetmek için web tabanlı araçlardan oluşan bir pakettir. Ayrıca iTunes Store ve iBooks Store'daki içeriği yönetmek için kullanılır. Apple Geliştirici Programı üyesi olarak, uygulamaları göndermek ve yönetmek, kullanıcıları TestFlight ile test etmeye davet etmek, vergi ve bankacılık bilgilerini eklemek, satış raporlarına erişmek vb. işlemler için iTunes Connect'i kullanabilirler. Ek olarak, iOS Geliştirici Programı ve Mac Geliştirici Programı üyelerinin uygulamalarını yüklemek, açıklamalarını ve meta verilerini düzenlemek ve kazanılan finansmanları görüntülemek için kullandığı yöntemdir. iTunes Connect, kitap yayıncılarının kitaplarını Apple'ın iBookstore mağaza'sında satması için de kullanılır.